13 gode grunde til at spise mere kanel

03/01/2017

kanel ceylonKanel er en fødevare, der nærmest fylder luften med velvære. Den får straks én til at tænke på efterår, vinter og især Jul.

Mange af jer kender sikkert kanelens søde, varme smag fra gløgg, risengrød og varme æbletærter, men krydderiet bruges også til så meget andet end bare søde sager.

Siden 2000 f. kr har man spist kanel i det gamle Ægypten som en kur mod en lang række sygdomme. Læger i Middelalderen ordinerede det mod hoste, ondt i halsen og endda gigt (1).

Selvom den moderne lægevidenskab nok ikke tror på, at kanel indeholder alle disse formodede sundhedsfordele, tyder flere og flere undersøgelser på, at dette krydderi bestemt er i besiddelse af helbredende egenskaber.

Læs her hvad jeg er kommet frem til.

Ernæringsprofil

kanel i sagogryn

Før vi fordyber os i kanels sundhedsmæssige fordele, vil jeg lige nævne de væsentligste ernæringsmæssige ting, den tilbyder.

1 spiskeskefuld indeholder:

  • 19 kalorier
  • 4 gr fiber – 16% af den anbefalet daglige tilførsel
  • Kalk – 8% ADT
  • Jern – 4% ADT
  • Mangan – 68% ADT
  • Ingen fedt
  • Ingen kolesterol

1 spiseskefuld er sandsynligvis for meget – den normale anbefalet dosis er op til en teskefuld om dagen (2). Alt i alt har krydderiet alligevel et højt indhold af næringsstoffer i forhold til andre urter og krydderier.

Nu hvor vi har kigget lidt på næringsstofferne i kanel, så lad os tage fat på de sundhedsmæssige fordele ved dette super-krydderi.

En fremragende kilde til mangan

kaffe med kanel

Som du kan se, så har kanel et højt indhold af mangan.

Det er anslået, at så mange som 37% af vesterlændinge ikke får nok af dette vigtige mineral i deres kost (3).

Det er en temmelig overraskende statistik, eftersom mangan også findes i hele kerner, nødder og frø samt bladgrøntsager (5).

Det viser i virkeligheden nok hvor mange folk, der vælger raffineret korn og simple kulhydrater i stedet for hele korn og komplekse kulhydrater af forskellige slags!

Mangan hjælper vores krop med at nedbryde fedt og kulhydrater, støtter skjoldbruskkirtlens funktion og producerer kønshormoner, regulerer blodsukkeret og er med til at danne bindevæv (6).

Det er også nødvendigt for en normal hjerne- og nervefunktion.

Et lavt niveau af mangan i kroppen er blevet kædet sammen med ufrivillig barnløshed, misdannelse af knogler, svaghed samt kramper (epilepsi).

En kur mod svampeinfektioner

atlet fodsvamp

Man kan krumme tæer bare ved tanken om svamp i kroppen.

Men er det netop præcis det, der forårsager fodsvamp, lyskesvamp, ringorm og andre svampeinfektioner.

Svamp elsker simpelthen at opholde sig på varme, fugtige områder af kroppen.

Du kan dog sætte en stopper for disse  svampe med håndkøbs- eller ordineret medicin, men i første omgang er det langt bedre at forebygge mod disse infektioner, eller at behandle dem på en naturlig måde.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at kanel – eller nærmere betegnet den kemiske cinnamaldehyd i kanel – har effektive, svampedræbende egenskaber (7).

Så hvis du bruger kanel i din kost, kan det meget vel betyde, at du aldrig vil komme ud for den slags ubehagelig gener igen.

I en kinesisk undersøgelse fra 2012 kiggede de på den virkning, som kanelolie havde på candida albicans både i laboratoriet og hos patienter, der led af candida i tarmen (8).

I laboratorieforsøgene bristede candidacellerne rent faktisk efter at være blevet behandlet med kanelolie.

Og 72 % af patienterne, der led af candida, blev helbredt for candida efter en 14-dages behandling med en kapsel, der indeholdt både kanelolie og patchouliolie. De resterende 28% havde betydeligt færre candida-celler i deres afføring.

Andre undersøgelser havde lignende resultater, som beviser, at kanel er effektiv mod svampeinfektioner (9).

Antibakteriel

kanel giftigt

Kanel dræber ikke alene svamp men også bakterier, hvilket gør det til et fantastisk krydderi, som man bør have i køkkenet.

Små mængder kanel har vist sig at kunne dræbe både e-coli og salmonellabakterier (11).

Og en undersøgelse af de antibakterielle egenskaber i kanel på 5 bakterier, som er kendt for at fordærve fødevarer, fandt frem til, at egenskaberne i kanelstang kan fungere som et effektivt konserveringsmiddel, takket være deres evne til at dræbe alle 5 typer bakterier.

Sprængfyldt med antioxidanter

gode krydderier der ikke er farlige

Kanel er blevet sammenlignet med 25 andre urter og krydderier og passerede dem alle sammen, hvad angår den antioxidante aktivitet (12).

Du kan sikkert godt huske, at catechiner er de effektive antioxidanter bag de fantastiske sundhedsmæssige fordele ved grøn te. De er såmænd også til stede i kanel (13).

Undersøgelser har også vist, at både kanelbark og kanelolie øger mængden af antioxidanter i rotter (14).

I betragtning af at en kost bestående af fødevarer, der er fyldt antioxidanter, såsom kanel, kædes sammen med lang levetid og et godt helbred, så bør vi altid stræbe efter at spise mere af den slags fødevarer.

Kanelekstrakt er også med til at forhindre iltning af maden, deraf udtrykket ‘antioxidant’ (16). Det betyder, at udover de antibakterielle egenskaber er det også et fremragende, naturligt konserveringsmiddel.

Og det faktum, at det gør madens smag bedre, skader i hvert fald heller ikke.

Kan muligvis bekæmpe HIV

allergi

HIV angriber immunforsvaret og gør kroppen mere modtagelig for infektion.

Hvis det ikke behandles, kan det udvikle sig til AIDS. Men hvis HIV bliver diagnosticeret, inden det bliver til AIDS, kan medicin bremse eller standse skade på immunforsvaret.

Den primære type HIV er HIV-1, som på verdensplan stort set forårsager alle tilfælde af AIDS.

I en undersøgelse af 69 indiske lægeplanter for anti-HIV aktivitet fandt man frem til, at kanelbark er den mest effektive ekstrakt mod HIV-1 (17).

En anden undersøgelse konkluderede, at stofferne i ekstrakterne fra hyldebær, kanel og grøn te binder sig til og blokerer HIV-1 infektion i cellerne (18).

Selvom jeg bestemt ikke anbefaler, at HIV-patienter udelukkende holder sig til kanel for at behandle virussen, så kan det måske være et nyttigt supplement – alt afhængigt af hvad lægen anbefaler.

Disse undersøgelser pointerer således også de kraftige, medicinske egenskaber i kanel.

Modvirker diabetes og regulerer blodsukkeret

kanelkage

Insulinresistens er en tilstand, hvor glukose ophobes i blodet i stedet for at blive absorberet af vores celler, hvilket fører til type 2 diabetes eller metabolisk syndrom.

Polyfenolerne i kanel kan umiddelbart hjælpe med at nedsætte insulinresistensen og dermed afværge diabetes (19).

Desuden har stofferne i kanel også en gavnlig virkning på andre faktorer i forbindelse med diabetes og metabolisk syndrom (20), såsom inflammation, blodtryk og kropsvægt.

Kanel har endda vist sig at kunne nedsætte det niveau af glukose, der trænger ind i blodet efter et måltid.

En anden undersøgelse på patienter med type 2 diabetes konkluderede, at kanelekstrakt havde en moderat virkning på det fastende blodsukker, hvor det reducerede det med op til 10,3% (21).

Dette krydderi fungerer også som en slags sødemiddel i maden, hvilket betyder, at du kan være i stand til at skære ned på dit sukkerforbrug blot ved at komme lidt kanel i din latte eller i din frugtsalat, og det gavner samtidigt dit blodsukker.

Appetithæmmende

kanelpulver på grøden

Kanel kaldes ‘et af naturens såkaldte gastric bands’, og kan således (sammen med æg, citroner, grøn te, vand og søvn) være en effektiv appetithæmmer.

En undersøgelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition fandt ud af, at ved at komme en lille mængde (6 gr) kanel i risengrød, gjorde optagelsen af kulhydrater fra tyndtarmen langsommere (22).

Eftersom deltagernes maver ikke blev tømt så hurtigt, som de ville være blevet uden kanel, følte de sig mætte i længere tid.

Man mener, at blodsukker og sult er tæt forbundet, hvor et højt blodsukker forårsager en øget appetit (23). Så ved at stabilisere blodsukkeret reducerer du også din appetit.

Forbedrer din koncentration

Det viser sig, at de fleste af os har en ringere koncentrationsevne end en guldfisk (24).

8 sekunder er det, vi kan klare, før vi mister koncentrationen – er det ikke vildt?

Hører du efter? 🙂

Så hvis du gerne vil overgå den super opmærksomme guldfisk, som kan være koncentreret i hele 9 sekunder, så prøv med lidt kanel.

Bare det at dufte til dette krydderi har vist sig at forbedre resultaterne på opgaver vedrørende opmærksomhedsevne, hukommelse samt visuel-motorisk reaktionstid, sammenlignet med duften af jasmin, pebermynte eller ingen duft overhovedet (25).

Forhindrer neurodegenerativ sygdom

Ingen har lyst til at miste hukommelsen, så det er vigtigt at beskytte hjernen mod den slags progressive lidelser.

De 2 mest almindelige typer neurodegenerative sygdomme er Alzheimers, som får hukommelse, tanke og opførsel til at gå i opløsning; og Parkinsons, som påvirker måden, man bevæger sig på, samt forårsager rystelser, stivhed og balanceproblemer.

Da mus med Parkinsons fik stødt kanel, havde det positive virkninger, såsom beskyttelse af neuronerne, normaliseret niveau af neurotransmittere samt forbedrede motoriske færdigheder (26).

Forskere på universitetet i Tel Aviv fandt ud af, at en ekstrakt udvundet af kanelbark besidder egenskaber, der hæmmer udviklingen af Alzheimers (27).

Desværre ville det være nødvendigt med en giftig stor mængde kanel for at se disse fordele, men forskerne er stadig på udkig efter en måde, hvorpå stofferne i kanel kan bruges til at bekæmpe Alzheimers.

Bidrager til et godt hjerte

cinnamon

En kost rig på krydderier, herunder kanel og gurkemeje, har vist sig at modvirke nogle af de negative virkninger, der opstår med et fedtholdigt måltid.

Efter et usundt, fedtfyldt måltid stiger fedt-niveauet (kendt som triglycerider) normalt i blodet. En stor mængde triglycerider øger væsentligt risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

I en meget lille undersøgelse kom deltagerne 2 spiseskefulde krydderier, herunder kanel, i et fedtholdigt måltid. Krydderierne reducerede triglyceriderne med ca. 30% (28)!

De øgede ligeledes mængden af blod-antioxidanter med 13%.

Nu siger jeg ikke, at du skal gå ud og spise en pizza med ekstra ost efterfulgt af en lagkage, for derefter at spise en spiseskefuld kanel i den tro, at det bliver mindre usundt.

Men hvis du skulle forkæle dig selv en gang imellem, så er det godt at huske på.

Dræber kræftceller

æblekage med kanel

Kanel og kanelolie kan være en effektiv, naturlig behandling, der blokerer udviklingen af kræft og tumorer. Det har vist sig at være effektivt mod flere kræftformer, herunder:

  • i behandlingen af kræft i maven samt melanomer (29).
  • Livmoderhalskræft – det har vist sig at kunne dræbe disse bestemt kræftceller (30).
  • Tyktarmskræft – mus med denne form for kræft blev beskyttet mod yderligere kræftvækst, når de blev behandlet med kanel. Laboratorieundersøgelser har også vist, at kanel beskytter mod tyktarmskræft i tyktarmsceller hos mennesker (31).

Det er naturligvis nødvendigt med langt flere undersøgelser og mange flere forsøg på mennesker, men de indledende forsøg virker lovende med hensyn til den rolle, kanel spiller i behandlingen af kræft.

En terapi for multipel sklerose

Multipel sklerose (MS) er en ofte invaliderende sygdom i centralnervesystemet uden nogen kendt årsag.

MS påvirker strømmen af information i hjernen samt mellem hjernen og kroppen.

Behandlingerne er begrænset til medicin og livsstilsændringer, såsom behandling af stress, en afbalanceret kost og regelmæssig motion (32).

I fremtiden kan det være, at kanel indgår i en balanceret MS-behandling.

En undersøgelse på mus med MS peger umiddelbart på, at kanel kan hjælpe dem, som lider af MS (33). Forskerne er i gang med yderligere forskning på området.

Hvis det viser tilsvarende resultater hos mennesker, ville det være fantastiske nyheder, eftersom kanel er en billig og naturlig behandling for dem, der lider af det.

Opretholder sundheden i munden

tyggegummi med smag

Du har sikkert lagt mærke til, at kanel ofte bliver brugt i tyggegummi, mundskyl og tandpasta.

Det skyldes nok delvist, at det smager godt og hæmmer appetitten, men det gavner også mundhygiejnen.

De antibakterielle egenskaber i kanel spiller også en rolle, når det drejer sig om at fjerne skadelige bakterier fra din mund, så dine tænder og dit tandkød har det godt. Det kan også dræbe de bakterier, som giver dårlig ånde (34).

Gæt hvilket krydderi, der vandt, da man testede virkningen af både kanelolie og nellikeolie på bakterier, der forårsager huller i tænderne?

Rigtigt – kanelolie viste sig at være mere effektiv end nellikeolie med hensyn til at opretholde sundheden i munden, eftersom det har kraftigere antibakterielle egenskaber (35).

Hvis du tygger tyggegummi, så vælg det med kanel. Forskere på universitetet i Illinois fandt ud af, at tyggegummi med kanelsmag reducerer bakterier i munden, fordi det indeholder et stof fra kanel, som kaldes kanelsyrealdehyd (36).

Ikke alt kanel er lige godt

Det meste kanel du kan købe i supermarkerne er Cassia-kanel som indeholder relative højde mængder af  Couramin som er mistænkt for at være giftigt i større mængder.
Alle former for kanel har sundhedsmæssige fordele men Cassia-kanel kan hurtigere skabe problemer pga. dens høje indhold af couramin.

Ceylon (“ægte kanel”) er meget bedre da det indeholde langt mindre couramin (37). Det er også en smule dyrere og kan være svært at finde i dit lokale supermarked.

Madideer

Jeg bruger personligt kanel på disse måder:

  • I kaffen
  • Over min havregrød om morgenen
  • Over frugtsalat
  • I mine smoothies
  • Med et bagt æble – mums!

Så alt i alt er kanel en fantastisk ting at tilføje til dine daglige måltider. Husk ikke at bruge meget mere end en tsk om dagen da større mængder kan være giftige.

 

About the author

Michael Jensen

Michael har arbejdet som kostvejleder i over 5 år. Han er passioneret omkring sundhed og velvære. At holde sig i form og være tilfreds med sin vægt er en stor del af det. Han har nu oprettet denne side – Hurtigslank – for at give sin viden og erfaring videre til alle der skulle være interesseret.