• Forside  / 

LCHF diæt – Mere energi, bedre helbred og et super hurtigt vægttab

ketogen diæt

Kaloriefordeling på en LCHF-diæt.

Hvad hvis der fandtes en diæt der fik dig til at tabe de ekstra kilo, sove bedre, have masser energi, bedre helbred og samtidig ikke gik op i at tælle kalorier?

LCHF for begyndere

Hvis du vil være sundere og slankere, blot ved at spise almindelig mad og uden at være sulten hele tiden, så er LCHF (low carb, high fat) lige noget for dig (også kendt som den ketogene diæt eller keto diet).

Introduktion

En LCHF-kost betyder, at du spiser færre kulhydrater og en større mængde fedt. Med andre ord, så mindsker du dit indtag af sukker og stivelse. Du kan spise andre lækre madvarer, indtil du føler dig tilpas, og kan stadigvæk tabe dig.

En række nye, pålidelige videnskabelige undersøgelser viser, at LCHF gør det nemmere for dig både at gå ned i vægt samt at kontrollere dit blodsukker. Og det er kun begyndelsen.

Sådan starter du:

Spis

Kød, fisk, æg, grøntsager der gror over jorden samt masser af naturlige fedtstoffer.

Undgå

Sukker og stivelsesholdige fødevarer (såsom brød, pasta, ris, bønner og kartofler).

Spis når du er sulten, indtil du er tilpas. Så enkelt er det!

Du behøver ikke at tælle kalorier eller veje din mad. Og du skal bare glemme alt om de industrifremstillede fedtfattige produkter.

Der er tungtvejende videnskabelige grunde til, at LCHF virker. Når du undgår sukker og stivelse, stabiliseres dit blodsukker og insulinniveauet (det fedtlagrende hormon) falder. Det øger således fedtforbrændingen og gør, at du føler dig mere mæt.

Bemærkning til diabetikere

Detaljeret kostråd

Spis løs af:

 • Kød: Al slags, herunder oksekød, svinekød, vildt, kylling osv. Og du kan sagtens spise fedtet på kødet såvel som skindet på kyllingen. Hvis det er muligt, så vælg økologisk eller græsfodret kød.
 • Fisk og skaldyr: Alle slags: Fede fisk såsom laks, makrel og sild er fremragende. Undgå panering.
 • Æg: Alle slags: kogte, stegte, omeletter osv. Helst økologiske æg.
 • Naturligt fedt, sovser med højt fedtindhold: Når du anvender smør og fløde i madlavningen, smager maden bedre og du føler dig mere mæt. Prøv en bearnaise eller hollandaise sauce, kontroller ingredienserne eller lav den selv. Kokosolie og olivenolie er også gode valgmuligheder.
 • Grøntsager, der gror over jorden: Alle former for kål, såsom blomkål, broccoli, hvidkål og rosenkål. Asparges, squash, aubergine, oliven, spinat, champignoner, agurk, grøn salat, avocado, løg, peberfrugt, tomater osv. Se en fuld liste over hvilke grønsager der er tilladt her.
 • Mejeriprodukter: Du skal altid vælge produkter med højt indhold af fedt, såsom rigtig smør, fløde (40% fedt), creme fraiche, græsk/tyrkisk yoghurt og fuldfede oste. Du skal være forsigtig med almindelig mælk og skummetmælk, da de indeholder en masse mælkesukker. Undgå smagstilsatte, sødet og fedtfattige produkter.
 • Nødder: Det et rigtig godt alternativ som hyggeguf foran fjernsynet (dog i moderate mængder).
 • Bær: Det er helt OK i moderate mængder, hvis du ikke er superstriks eller ligefrem er allergisk over for dem. Passer godt sammen med flødeskum (læs om hvor sunde blåbær er)!

Læs næringsværdi-indholdet på varen i supermarkedet. En god tommelfingerregel er, at madvaren ikke skal indeholde mere end 5% kulhydrater.

Drik de fleste dage:

 • Vand
 • Kaffe: Du kan eventuelt tilsætte fløde (læs: Hvorfor er kaffe godt for dig? Her er 7 gode grunde).
 • Te

Undgå så vidt muligt:

 • Sukker: Det værste er sodavand, slik, juice, sportsdrikke, chokolade, kager, boller, is, cornflakes og den slags morgenmadsprodukter. Det er også en god ide at undgå sødemidler.
 • Stivelse: Brød, pasta, ris, kartofler, pommes frites, chips, grød, mysli osv. Fuldkornsprodukter anbefales heller ikke, men er mindre slemme. Bælgfrugter, såsom bønner og linser, har et højt indhold af kulhydrater. Moderate mængder af rodfrugter kan være OK (medmindre du spiser ekstremt få kulhydrater).
 • Margarine: En industriel efterligning af smør med et unaturligt højt indhold af omega- 6 fedtsyrer. Der er ingen sundhedsmæssige fordele ved det og det smager dårligt. Ifølge statistikken bliver margarine kædet sammen med astma, allergier samt andre inflammatoriske sygdomme.
 • Øl: Kan betegnes som flydende brød. Er fyldt med kulhydrater, der optages hurtigt.
 • Frugt: Frugter er meget søde, fordi de er fyldt med frugtsukker. Spis frugt af og til, som en naturlig form for slik.

En gang imellem:

Du bestemmer selv, hvornår det skal være. Dit vægttab kan hæmmes en anelse.

 • Alkohol: Tør vin (almindelig rødvin eller tør hvidvin), whisky, cognac, vodka og cocktails uden sukker.
 • Mørk chokolade: Med en kakaoprocent på over 70%, helst kun i små mængder (læs: 7 gode grunde til at spise mørk chokolade).

Hvordan fungerer LCHF

Hvad er du indrettet til at spise?

Menneskene udviklede sig over millioner af år som jægere/samlere uden at spise store mængder kulhydrater. Vi spiste simpelthen det mad, som var tilgængeligt for os i naturen ved at jage, fiske og samle alt det spiselige, vi kunne finde.

De pågældende fødevarer indeholdt ikke ren stivelse i form af brød, pasta, ris og kartofler, hvilket er noget vi kun har spist de sidste 5000 -10.000 år, siden landbrugets udvikling. Og det er begrænset hvor meget vores gener har tilvænnet sig i løbet af så relativt kort tid.

Med den industrielle revolution for ca. 100-200 år siden, byggede vi fabrikker, der kunne fremstille store mængder ren sukker og hvedemel. Forarbejdede fødevarer, hurtig-optagelige, rene kulhydrater, som vi genetisk set knap nok har haft tid til at tilpasse os.

I 80’erne fik den vestlige verden lidt af en såkaldt fedtforskrækkelse pga. manipulation fra sukkerindustrien..

sukkerindustrien løj

Fedtfattige produkter dukkede op alle vegne. Men hvis du spiser mindre fedt, er du nødt til at spise flere kulhydrater for at føle dig mæt. Og det er på dette tidspunkt i historien, at vores katastrofale fedme-epidemi samt en forøgelse af diabetes tog sin begyndelse.

Det mest fedt-fobiske land i verden, USA, blev hårdest ramt og er nu verdens mest fede land, om man så kan sige. Desværre er der også problemer herhjemme i Danmark hvor fedme også har steget stegt igennem de sidste årtier.

befolkningsovervægt DK

Befolkningsovervægt i Danmark

I dag står det klart, at frygten for rigtig mad med naturligt indhold af fedt har været en stor fejltagelse.

Problemet ved sukker og stivelse

Alle fordøjelige kulhydrater nedbrydes i tarmene til almindelige sukkerarter. Sukkeret bliver derefter optaget i blodet og får blodsukkerniveauet til at stige. Dette øger produktionen af hormonet, Insulin, vores fedtlagrende hormon.

Insulin bliver produceret i bugspytkirtlen. I større mængder forhindrer det fedtforbrændingen og lagrer overskydende næringsstoffer i fedtcellerne. Efter et stykke tid (nogle få timer) kan dette resultere i en stor mangel på næringsstoffer i blodet, hvilket forårsager sultfølelse og behov for noget sødt, og som følge deraf spiser man igen.

Det får processen til at starte igen: en ond cirkel, som fører til vægtforøgelse.

Derimod kan et lavt indtag af kulhydrater give dig et lavere, mere stabilt blodsukker samt mindske mængderne af insulin.

Dette øger frigivelsen af fedt fra dine fedtdepoter og øger dermed fedtforbrændingen. Det fører normalt til vægttab, og ses tydeligt hos personer, der har meget fedt omkring maven.

Vægttab uden sult​

En LCHF kost gør det nemmere for kroppen at anvende dens fedtreserver, idet deres frigivelse ikke længere tilbageholdes af høje niveauer af insulin.​

Det kan være en af årsagerne til, at indtagelse af fedt mætter i længere tid end kulhydrater gør.​

Malene efter 30-dage på Keto-diæten.

Det er blevet påvist i en række undersøgelser, at når man spiser alt, det man vil på en low carb kur, falder kalorieindtaget gerne.

Så det er altså slet ikke nødvendigt at tælle kalorier eller veje mad. Faktisk skal du bare glemme alt om kalorier, og i stedet for sætte din lid til din sult- og mæthedsfornemmelse.

De fleste folk har lige så lidt brug for at tælle og veje deres mad, som de har for at holde øje med deres vejrtrækning. Hvis du ikke tror på det, kan du jo prøve det i et par uger og se det med dine egne øjne.

Sundhed som bonus​

Intet dyr i naturen har brug for næringsråd eller kalorietabeller for at kunne spise. Så længe de spiser det mad, de er indrettet til at spise, beholder de en normal vægt, og de undgår caries, diabetes og hjertelidelser. Hvorfor skulle mennesker være en undtagelse?

Videnskabelige undersøgelser viser, at en low carb diæt forbedrer ikke alene vægten, men også blodtryk, blodsukker og kolesterol-profilen (HDL, triglycerider). Derudover kan man opnå en mere rolig mave og mindre trang til søde sager.

Bivirkninger i begyndelsen

Hvis du laver en kold tyrker (anbefales) og holder op med at spise sukker og stivelse fra den ene dag til den anden, kan du opleve nogle bivirkninger, indtil din krop tilpasser sig. For de fleste er bivirkningerne milde og varer kun et par dage. Og ellers findes der måder, man kan mindske dem på.

Almindelige bivirkninger i løbet af den første uge:

 • Hovedpine
 • ​Træthed
 • Hjertebanken
 • Svimmelhed
 • Irritabilitet

Bivirkningerne stilner hurtigt af som din krop tilvænner sig og din fedtforbrænding øges.

De kan mindskes ved at drikke mere væske og ved midlertidigt at øge dit saltindtag og tage et magnesiumtilskud. En god mulighed er at drikke noget bouillon med få timers mellemrum. Ellers kan du drikke et par ekstra glas vand og tilsætte din mad lidt ekstra salt.

Det skyldes, at mad, der indeholder mange kulhydrater, kan øge væskeophobningen i kroppen.

Når du holder op med at spise mad med et højt indhold af kulhydrater, vil du miste det overskydende vand via dine nyrer. Det kan resultere i væske- og saltmangel i løbet af den første uge, indtil kroppen har tilvænnet sig.

Nogle folk foretrækker at mindske deres indtag af kulhydrater langsomt, over et par uger, for at minimere bivirkningerne. Men “Nike måden” (Just Do It) er nok den bedste fremgangsmåde for de fleste.

Når man fjerner det meste sukker og stivelse, kan man ofte tabe sig flere kilo inden for få dage. En stor del af det kan være væsketab, men det gavner motivationen.

Hvor få er få kulhydrater?

Jo færre kulhydrater du spiser, jo større effekt vil det have på vægten og blodsukkeret.

Jeg anbefaler, at du følger kostrådet, så standhaftigt som du kan og du bør ikke indtage mere end 20% kalorier fra kulhydrater og optimalt kun omkring 5% men det er svært uden en meget specialiseret kostplan.

Bedste fedt når du er på LCHF-diæten

kostplan til vægttab

Sunde former for fedt.

Udover fedtstofferne i billedet så er kokosolie en af de sundeste former for fedt.

De forskellige anvendelsesmuligheder af kokosolie, både medicinske og andre, er så omfattende, at alle bør have dette vidundermiddel i deres køkkenskab. Hvis du vil forbedre dit helbred med kokosolie, så burde du læse vores E-bog Hemmeligheden bag kokosolie som du kan finde her.

Mere teori og praksis om ketosis

Her forklarer 4 af verdens mest fremtrædende eksperter på området teori og praksis ved begrænsning af kulhydrater:

Grunden til fedme.
Beskrivelse af low carb.
At leve på en low carb måde.
Videnskaben om Low Carb.


Tips og opskrifter​

Forslag til morgenmad

Forslag til frokost og aftensmad

Forslag til mellemmåltider


Brug for mere inspiration?

Jeg har skrevet e-bogen “Den essentielle KETO-kogebog” som indeholde mere end 120 LCHF-opskrifter samt endnu flere råd og tips til hvordan du kommer godt i gang med (og forbliver på!) en LCHF-livsstil.

keto opskrifter


Mere end 120 lækre og hurtige opskrifter med lavt indhold af kulhydrater.

Når du spiser ude (eller sammen med venner)

 • Restauranter: Det er let nok. Du kan bare bede om at få salat i stedet for kartofler/pommes frites. Og bed om ekstra smør.
 • Fast food: Kebab kan være en god løsning (undgå brødet). I burgerkæder er hamburgere gerne det mindst dårlige valg. Undgå sodavand og pommes frites naturligvis. Drik vand.
 • Hvis du hver dag strengt overholder kostrådet, er det ikke noget problem at gøre et par undtagelser, når du bliver inviteret ud. Hvis du ikke ved, hvad der vil blive serveret, kan du spise en smule hjemmefra, inden du tager afsted.
 • Nødder eller ost er god “nødhjælpsmad”, når der ikke lige er andet, du kan spise.

Indkøbsliste

Print denne liste ud og tag den med i supermarkedet:

 • Smør
 • Fløde (40%)
 • Creme fraiche (fed)
 • Æg
 • Bacon
 • Kød (hakket, bøffer, ragoutstykker, fileter osv.)
 • Fisk (helst fede fisk såsom laks eller makrel)
 • Ost (helst fede oste)
 • Græsk/tyrkisk yoghurt
 • Kål (hvidkål, blomkål, rosenkål, grønkål osv. )
 • Andre grøntsager, som gror over jorden
 • Frosne grøntsager (broccoli, wok grøntsager osv.)
 • Avocado
 • Oliven
 • Olivenolie
 • koskosolie
 • Nødder

Ryd op i skabe og køleskab

​Vil du gerne gøre dine chancer for succes større? Hvis du har en stor trang til sukker og den slags, er det i særdeleshed en god ide at smide mad, der indeholder sukker og stivelse, fedtfattige produkter osv. ud (eller du kan forære det væk). Disse omfatter:

 • Slik
 • Chips
 • Sodavand og juice
 • Margarine
 • Alle former for sukker
 • Brød
 • Hvedemel
 • Pasta
 • Ris
 • Kartofler
 • Morgenmadsprodukter
 • Alt, hvad der er fedtfattigt eller 0% fedt
 • Is
 • Småkager

Hvorfor ikke bare gøre det med det samme?

Slangen i Paradiset

Du skal være meget skeptisk overfor “low carb” produkter, såsom pasta og chokolade. Desværre er disse produkter ikke til stor nytte. De har forhindret vægttab for mange mennesker. Når du først kigger godt efter og forbi den kreative markedsføring, vil du opdage, at de almindeligvis er fyldt med kulhydrater.​

Low carb chokolade er som regel fuld af sukkeralkohol, som producenterne ikke anser som kulhydrater. Men stort set halvdelen af disse kulhydrater bliver optaget og får dermed blodsukkeret og insulin til at stige. Resten af kulhydraterne ender i tyktarmen, hvor de eventuelt forårsager luft i maven eller diarre. Ud over det kan diverse sødemidler opretholde sukkertrangen.

Hvad så med low carb brød? Vær forsigtig: hvis det er bagt med korn, er det i hvert fald ikke low carb. Men nogle firmaer prøver alligevel på at sælge det til dig.

Hvis du ønsker at være sund og slank, skal du hellere spise rigtig mad.​

I stedet for brød​

Er det svært for dig at leve uden brød? Oopsies er en god valgmulighed. Det er “brød” uden kulhydrater, og kan spises på mange måder.​

Oopsies (6-8 afhængig af størrelsen)

keto brød

Ingredienser:

 • 3 æg
 • 100 gram flødeost
 • en knivspids salt
 • ½ spsk. fiberhusk
 • ½ tsk. bagepulver (valgfrit)​


Fremgangsmåde:

 1. Del æggene med hviderne og blommerne i en skål hver for sig.
 2. Pisk hviderne sammen med salt, indtil de stivner. Du skal kunne vende skålen, uden at massen falder ud.
 3. Bland æggeblommer og flødeosten godt sammen. Hvis du vil, kan du tilsætte fiberhusk og bagepulver (det gør oopsierne mere brødagtige).
 4. Vend forsigtigt æggehviderne i blandingen, så de forbliver luftige.
 5. Sæt 6 store eller 8 mindre oopsies på en bageplade.
 6. Bag dem på midterste rille ved 150 grader i ca. 25 minutter, indtil de er gyldne.
 7. Du kan anvende dem til sandwich eller som hotdog eller hamburger brød. Du kan også tilsætte forskellige slags frø på dem inden bagning, f. eks birkes, sesam eller solsikkefrø. En stor oopsie kan bruges som kagebund: Tilsæt et godt lag flødeskum og nogle bær. Velbekomme.

I stedet for kartofler, ris og pasta

 • Blomkålsmos: Del blomkålen i mindre stykker og kog dem med lidt salt, indtil de er møre. Hæld vandet fra. Tilsæt fløde og smør, og mos det med en mixer til konsistensen er god (opskrift her).
 • Salater lavet af grøntsager, der gror over jorden, måske noget ost. Prøv forskellige variationer.
 • Kogt broccoli, blomkål eller rosenkål.
 • Ostegratinerede grøntsager: Steg squash, aubergine og fennikel (eller andre grøntsager som du kan li’) i smør. Tilsæt salt og peber. Hæld det i en bradepande eller form og drys med revet ost. Bag ved 225 grader, indtil osten smelter og bliver gylden.
 • Flødestuvede grøntsager, f.eks. kål eller spinat.
 • Blomkålsris: Riv blomkålen og kog det et par minutter i kogende, letsaltet vand. En fremragende erstatning for ris.

Nu skulle du gerne have nok redskaber til at komme godt i gang med LCHF-diæten. Skriv en kommentar hvis du har spørgsmål. God fornøjelse!

Denne side er anmeldt af: Marcus N. Jacobsen Rating 10/10

Klik her for at tilføje en kommentar
Leanne - 20/07/2015 Svar

Jeg er ikke sikker på jeg forstår det her helt for i siger, at Atkins kuren ikke er optimal da man tabte vand i stedet for fedtforbrænding “at kolesterol og andre hjertesygdomme risikofaktorer forøges da man uvægerligt øge folks indtag af mættet fedt ved at spise mere kød og mejeriprodukter.” Mejeriprodukter, det skriver i at man må indtage uden problemer – såfremt det skulle være kødets skyld hvor meget kød må man da spise på LCHF kuren det kan jeg ikke se nogen steder? Mejeriprodukter syntes da også at have en høj kurs på LCHF hvor skulle man ellers hentet fedtet fra? jeg er dybt forivret men forsøger med optimisme med LCHF dog uden at vide hvad jeg laver når jeg høre, at mejeriprodukter i Atkins skulle være et af problemerne.

  Michael Jensen - 01/08/2015 Svar

  Hej Leanne, ja kan godt forstå du er lidt forvirret. Jeg har omskrevet siden så det er mere klart hvordan det står til med de forskellige madvare. Generalt set kan du spise alle de mejeri produkter du vil så længe de har et højt fedtinhold. Held og lykke med din LCHF rejse – du kommer ikke til at fortryde det! 🙂

Diana - 04/08/2015 Svar

Hej Michael,

Jeg har købt et par LCHF bøger og har planlagt, at sætte i gang på mandag sammen med min mand ????
Dog er der et par ting jeg er lidt usikre på og som jeg håber, at du kan hjælpe med..
1. Du skriver, at man ikke må få bønner og linser – gælder dette også haricot verts og edamame (som ellers er høje på protein)?
2. Oopsies har jeg aldrig smagt, men skal selvfølgelig prøves – hvor ofte kan man tillade sig, at spise sådan en og kan de fryses?
3. Sushi er jo umiddelbart forbudt pga risene – dog har jeg læst, at når risene er kogt og afkølet, så skulle stivelsen være væk og dermed ikke så “slemme” – hvad er din holdning til dette?
4. På mit arbejde har vi en kantineordning, som laver rigtig fornuftig sund mad – er det mon muligt, at blive i denne ordning og stadig spise LCHF eller burde jeg melde mig ud og tage madpakker med?

På forhånd tak for hjælpen og svarene – jeg har ikke kunne læse mig frem til dem ????

God sommer, mvh Diana

  Michael Jensen - 07/08/2015 Svar

  Hej Diana, jeg vil prøve at svare så godt jeg kan 🙂

  1. Haricot verts og ligende er fint i min bog.
  2. Du kan spise så mange oopsies du vil. Jeg har dog aldrig prøvet at fryse dem.
  3. Ris vil altid være et stort nej. Dog kan du nyde en god omgang sashimi som smager fantastisk og er LCHF!
  4. Det kommer an på din kantine. Hvis det er tag-selv ville jeg prøve at se om jeg ikke kunne få det til at fungere. Kun spise kød og grønsager med et stor klat smør og så en salat ved siden af med fed ost og oliven olie.

  Generelt set skal du prøve at ændre så lidt i dit liv som muligt når du starter på en ny kost. For store omvæltninger kan hurtigt betyde at man giver op da det bliver for overvældende. Så selvom det du spiser på dit arbejde måske ikke er 100% LCHF, så kunne det være noget du ventede med indtil de andre dele af hverdagen fungerer godt og så kan du se om du har overskud til at lave madpakke hver dag.
  God fornøjelse!

Anna Marie Dalmose - 04/09/2015 Svar

min mand har lige haft en blodprop i hjertet, vi er på LCHF kuren er der noget han skal undgå

  Michael Jensen - 15/09/2015 Svar

  Hej Anna, LCHF er perfekt for folk med risiko for blodpropper. Jeg ville begrænse alkohol yderligere således at det kun bliver til et par glas vin om ugen. Derudover ville jeg kigge nærmere på jeres indtag af kosttilskud. Jeg vil anbefale D-vitamin, Omega 3 og mælkesyre bakterier som et godt udgangspunkt. Husk dog at jeg ikke er læge og mine anbefalinger kun er baseret på egne erfaringer og videnskab der stadig bliver debateret. Held og lykke!

Thorben - 13/09/2015 Svar

Hej
Når du skrive masser af kød bl.a oksekød gælder det så også hakket oksekød som bliver til hakke drenge

  Michael Jensen - 15/09/2015 Svar

  hakke drenge er helt i orden! Steg gerne i masser af smør og tilsæt en gang bløde løg og flødesovs til retten. Gå efter hakkekød med højt fedtindhol (det er også billigere), som er minimum fritgående men helst økologisk. På den måde undgå du størstedelen af de rester af antibiotika og kunstige hormorner som sætter sig i fedtvævet.

Christina Petersen - 16/09/2015 Svar

Hej Michael
Jeg er lige startet på Lchf, og er super glad for det! Men jeg har lige et spørgsmål.. Er det okay, at jeg forsætter med at drikke min byggræs? Vil helst ikke undvære det 🙂
Mvh Christina P

  Michael Jensen - 16/09/2015 Svar

  Hej Christina, jeg har desværre ingen erfaring med byggræs. Jeg tror ikke det er det værste siden det ikke indeholder gluten. Dog er det stadig en korn sort og har et højt indhold af kulhydrater. Derfor ville jeg prøve at begrænse det eller helt undgå det.

Christina Petersen - 17/09/2015 Svar

Tak for svar Michael..
Tænker at det nok lige kan gå an! Der er 54 kulhydrater pr 100 gram. Jeg bruger 6 gram om morgen, og 6 gram om eftermiddagen. Så det er jo ikke så meget.. Tror jeg gør et forsøg!!
Vh Christina

Kim Iskov - 17/09/2015 Svar

Hej Michael

Jeg håber du har et svar!
Jeg er helt med på hvorfor man generelt bør spise økologisk!
Hvad jeg desvære ingen steder finder nogen information om er, hvilken forskel der vil være på en LCHF diet med og uden brug af økoligiske produkter. Kan det dokumenteres at økologiske produkter forbedre en LCHF diet, eller nævnes økologisk produkter udelukkende af de samme generelle årsager, som når man sammenligner en “normal” ikke økologisk kost med en økologisk kost?
Måske det er et emne at fokusere mere på, for jeg ser ingen andre som gør det i forbindelse med LCHF, ud over den næsten obligatoriske sætning “helst økologiske produkter”.

  Michael Jensen - 26/09/2015 Svar

  Hej Kim, ja det er de samme årsager som på en normal høj kulhydrat kost. Dog har disse årsager ekstra betydning når vi snakker om LCHF. Siden man indtager en stor mængde af animalsk fedt vil man tilsvarende få en stor mængde antibiotika rester og andre dårlige ting fra ikke-økologiske produkter. Især antibiotika rester elsker at sætte sig i fedtet og du bør derfor gå efter de økologiske produkter som har et meget lavere indhold. Det er også et spørgsmål om hvor godt man behandler sin krop. Hvis man drikker cola hver dag så er økologi (rent sundhedsmæssigt) det sidste man bør bekymre sig om men hvis du lever af en god sund diæt med kød og grønt er økologiske produkter et godt næste skridt! For en mere videnskabelig forklaring på nogle af de dårlige effekter af antibiotika rester så anbefaler jeg bogen Brain Maker.

Ingrid Krogh-Hansen - 28/09/2015 Svar

Jeg er igangsætter at et sundhedsværksted i en Cykel-klub på Bornholm. Vi starter d. 21/10-15 og der vil blive sat fokus på LCHF. Vi har anskaffet en vægt der kan måle fedt og muskelmasse m.m. Vi vil hjælpe hinanden, gi´ sparring, lave træning sideløbende med spinning og fitnes. Jeg er selv gået i gang for at få denne erfaring som ny, da jeg tror at jeg vil kunne støtte projektet bedre med lidt erfaring. Så jeg vil blive glad for denne mulighed. Hilsen INgrid

  Michael Jensen - 01/10/2015 Svar

  Hej Ingrid. Lyder godt! Du skal dog være opmærksom på at vores fysiske præstationsevne og energiniveau er midlertidigt lavere når man skifter til en LCHF madpyramide. Vores krop har brug for at vende sig til at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater. Forvent derfor lavere præstation for folk der normalt spiser mange kulhydrater i de første par måneder 🙂 Når det så er sagt så er det det hele værd da ens helbred og velvære burde have højeste prioritet.

Charlotte - 05/04/2016 Svar

Hej Michael
Jeg har levet efter lvhf i ca en uge nu, og har tabt ca 1,5 kilo inden for de første 3 dage. Jeg synes at vægttabet er gået i stå, men jeg er også begyndt at træne lidt. Kan det have betydning eller kan det skyldes at jeg spiser for lidt fedt?
Mvh. Charlotte

  Michael Jensen - 09/04/2016 Svar

  Hej Charlotte,
  Godt gået! Det er helt normalt at man i starten vil se et hurtigt vægttab og så derefter langsommere resultater. Det vil komme i perioder så bliv ikke demotiveret hvis du ikke ser ændringer i vægten over en kortere periode

rikke Engen - 08/08/2016 Svar

Hej Michael

Tak for god information. Har lige 2 spørgsmål. Er det alle nødder man må spise? Og må de være saltet? Må man tage græsk yogurt med nødder som mellemmåltid?

Mange hilsner
Rikke

  Michael Jensen - 28/09/2016 Svar

  Hej Rikke, ja alle nødder må man spise så længe de ikke er ristede. Og græsk yogurt (den fede) med nødder er et glimrende mellemmåltid. Du kan også tilføje et par bær for at gøre det mere lækkert – men ikke for mange!

mariane - 13/09/2016 Svar

Hej Michael – Jeg er gået i gang, men egentligt til en start “i blinde” bare uden brød, ris, pasta kartofler.
Så opdagede jeg LCHF – og tænkte, at det hele jo bliver lidt sjovere med piskefløde, sovs og bacon 🙂
Men der er 3 ting, som jeg gerne vil spise som hygge snacks, men som jeg ikke kan finde ud af om jeg må spise – lidt – meget – eller overhovedet ikke. Og det er saltede peanuts, rosiner og popcorn.
Mvh Mariane

  Michael Jensen - 28/09/2016 Svar

  Hej Mariane, jep kan vi godt blive enige om!

  Rosiner nej (meget sukker i tørret frugt), popcorn er fint hvis du laver dem med smør eller kokosolie. Alle former for nødder er gode så længe de ikke er ristede. Håber det hjælper!
  Held og lykke 🙂

signe hermansen - 12/10/2016 Svar

kan man leve efter dette system når man er vegetar ???????

Malene - 13/10/2016 Svar

Kan man tabe sig på denne kur? Du får jo virkelig meget fedt, og dermed rigtig mange kalorier :-O . Virker denne kur på alle mennesker??

  Michael Jensen - 09/11/2016 Svar

  Hej Malene, nej den virker ikke for alle. Specielt hos kvinder er der flere undtagelser, men det er stadig klart størstedelen der ville kunne tabe sig på denne kur. Selvom du får mange kalorier så handler det om dine hormoner og blodsukker. Prøv at læse starten her: https://hurtigtslank.dk/vaegttab-nu/

Rikke Mortensen - 16/10/2016 Svar

Grøntsager der gror ovenpå jorden? I listen i artiklen er nævnt løg og asparges. Begge gror da nede i jorden. Hvad med selleri?

  Michael Jensen - 09/11/2016 Svar

  Hej Rikke, du har ret. Det er forsimplet så det er nemmere at holde styr på. Men selleri, løg og asparges er glimrende.

Pernille juel - 03/11/2016 Svar

Hej Michael
Har været på LCHF i otte uger, og har tabt seks kilo. Savner dog et alternativ til kogt grød om morgenen. Hæfter mig ved, at i tabeller over glykæmisk indeks, står perlebyg opført i den laveste gruppe, hvorfor jeg går ud fra, at det er acceptabelt at indtage dette, en gang i mellem.
Eftersom perlebyg er bygkærner, så tænker jeg, at det ville være OK, at bytte perlebyg ud med valsede bygkærner, og efterfølgende koge disse til byggrød sammen med forskellige kærner, frø og nødder. Tror det smager godt, med smørklat eller kold fløde på, og det ville vel ikke være helt galt, -en gang i mellem?
Hilsen pernille

  Michael Jensen - 09/11/2016 Svar

  Hej Pernille, det synes jeg lyder som en god ide! Det burde ikke rode ved dit blodsukker. Hvis du skal forkæle dig selv så put et par frosne hindbær ned i grøden mens den koger. Jeg plejer også at putte kanel (uden sukker) og smørklat på min grød så den minder lidt om risengrød.

ann holst - 01/12/2016 Svar

Hej Michael,

Jeg er lige startet Lchf, og syntes her de første dage, der skal meget mad og fedt til, før jeg bliver mæt. Er det noget man kan opleve i opstarten?

Hilsen Ann

  Michael Jensen - 16/12/2016 Svar

  Hej Ann, ja det er normalt. Din krop skal vende sig til at forbrænde ketoner i stedet for kulhydrater og det kan desværre være mindre sjovt. Det tager normalt omkring 30 dage før kroppen er helt tilvendt.

Jan Frydenlund - 30/12/2016 Svar

Hej Michael – jeg kom lige forbi din hjemmeside, spændende læsning. Sagen er Den at jeg skal i gang med et længere træningsforløb (9mdr) med et hertil hørende vægttab.
Men hvordan går hård træning ( 8-10t/u) sammen med et indtag på få kulhydrater ?

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Hej Jan, der er umiddelbart ikke så meget viden på det område. Jeg ved er der atleter der lever på LCHF men mit gæt ville være at det tager længere tid at opnå samme træningsresultater og præstation hvis din krop ikke er vant til en fedtrig kost. Jeg ville fokusere på en af tingene af gangen hvis jeg var dig.

Caroline - 02/01/2017 Svar

Hej 🙂

Jeg vil gerne i gang med denne kur og glæder mig meget til at prøve den!
Men hvad er din mening omkring hytteost? Er det okay på sådanne en kur?
Mvh Caroline

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Jep!

Nina Hein Svendsen - 02/01/2017 Svar

Hej
Må man spise gulerødder selv om de gror under jorden

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Hej Nina,
  nej de er desværre ikke så gode. I små mængder er de okay dog

Mariann Ørberg - 04/01/2017 Svar

Hej Michael
Jeg kan ikke tåle mælkeproduktioner. Hvad kan jeg så bruge i stedet for i de mange opskrifter med mælkeproduktioner?
Hilsen Mariann

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Hej Mariann,
  Jeg har samme problem. Kokosmælk er en glimrende erstatning for de fleste ting. Ellers kan en ikke-sødet mandelmælk i små mængder også være ok. Du kan også prøve at se om du kan tåle gede- eller fåremælk hvis du kan finde det.

Maj Dahl - 09/01/2017 Svar

Hej Michael

Kan denne kur anbefales til børn. Vi er en familie på 5, bestående af far, mor, datter 9 år og tvillinger 4 år. Den store og den ene tvilling vil jeg sige er til den tynde side, hvorimod den anden tvilling er utrolig glad for mad, hvilket kan ses. Min mand og jeg kan også trænger til at tabe et par kilo, men vi vil ikke betegnes som overvægtige. Vi ønsker primært at starte på kuren for at blive sundere, og af hensyn til vores tvilling der trænger til at tabe sig. Vi spiser alt for meget sukker og generelt for usundt. Er der noget vi skal være opmærksomme på hvis vi som familie vælger denne kur.
Med venlig hilsen Maj Dahl

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Hej Maj,
  Du har desværre en hård opgave foran dig. For at få sin krop til at vænne sig til at forbrænde fedt skal du igennem et mindre behageligt stykke tid hvor din krop vil “brokke sig”. Det kan vise sig i form af lav energi, hovedpine eller direkte sygdom. Når du så har en hel familie der skal igennem det samtidigt så er det svært. Især hvis i har haft mindre gode madvaner.. Jeg ville råde dig til at fokusere på at omlægge jeres kost et skridt af gangen og få implementeret nogle sunde vaner. Men for at svare konkret på dit spørgsmål så ja, kuren er fin til børn rent fysisk men nok mindre god socialt når det kommer til skole, besøg hos venner, fødselsdage og udflugter. Men held og lykke med en sundere livsstil hvad enten i vælger 🙂

Bente Larsen - 10/01/2017 Svar

Jeg er lige startet LCHF, men savner mine rå gulerødder. Hvor meget mon 3 gulerødder ødelægger? Stenalderfolket spiste jo også spiselige rødder!

  Michael Jensen - 13/01/2017 Svar

  Hej Bente, ja det er strikse kår med LCHF. Desværre er der relativt meget sukker i gulerødder så hvis du spiser 3 store gulerødder på en gang vil det rode med dit blodsukker. Men hvis det er mindre gulerødder og du splitter dem ud over en dag vil det nok gå.

Annemette - 14/01/2017 Svar

Når du skriver smør mener du så Lurpak eller kærgaarden eller hvad tænker du på der

  Michael Jensen - 15/01/2017 Svar

  Hej Annemette
  Nej ingen smørbare produkter eller margarine. Der skal stå smør på produktet ellers er det sammensat af vegetabilske olier der ikke er gode for dig.

Pia Lykkebjerg Larsen - 25/03/2017 Svar

Jeg er lige startet på LCHF og har fundet en gruppe på Facebook som deler opskrifter. Der har jeg blandt andet set en opskrift med tørrede dadler… tænker at de må være meget høje på frugtsukke, hvad er din holdning til brug dadler?

  Michael Jensen - 26/04/2017 Svar

  Den går desværre ikke i min bog 🙁

Sara - 27/03/2017 Svar

Hej, jeg er lige startet på kuren, og jeg har et spørgsmål
Må man gerne spise dadler, og må man gerne lave en smotie med bær og mælk?

  Michael Jensen - 26/04/2017 Svar

  Nej desværre. Det vil skabe for meget ubalance i dit blodsukker-niveau.

Susie - 27/03/2017 Svar

Jeg savner alternativer til brød. Kan jeg bruge stenalderbrød, fx som dette
100 g hørfrø
100 g sesamfrø
150 g solsikkekerner
100 g græskarkerner
100 g grofthakkede mandler
50 g grofthakkede valnødder
En håndfuld revet ost med smag (jeg brugte en lagret västerbottenost)
5 æg
2 tsk salt
1 dl smagsneutral olie

Eller boller bagt på solsikkekerner, mandler, æg, moset banan og kokos ?

  Michael Jensen - 26/04/2017 Svar

  Hej Susie, det kommer an på dine ambitioner. Ikke hvis du vil i såkaldt ketose (så er der for mange kulhydrater), men hvis du bare vil følge en lav kulhydrat diæt så er det fint 🙂

Nanna R - 16/04/2017 Svar

Jeg er igang med et start vægttab på 40kg hvor jeg skal tabe mig 1kg om ugen og har jo så kigger lidt efter sunde madvaner. Dette her lyder jo godt men kan godt blive forvirret og i tvivl om det vil hjælper på mit vægtabt som det pt er planlagt? Da det lyder til at ens vægt kan stå stille i længere tid ad gangen.

  Michael Jensen - 26/04/2017 Svar

  Hej Nanna,
  Det er en af de mest effektive måder at tabe sig hvis du kan holde dig til diæten. Dog, som du selv siger, vil du ikke se et konstant vægttab men i nogle perioder tabe dig mere end andre. Det vil være det samme med alle former for vægttab. Din krop skal justeres til den nye kost og din hormoner skal i balance. Se dit vægttab over en længere periode og ikke fra dag til dag (eller uge) og du vil se glimrende resultater i det lange løb!

Rikke - 24/04/2017 Svar

Du skriver at man må drikke vand, te og kaffe.
Er der andet? Sagen er den at jeg ikke drikker hverken te eller kaffe, men det kun at drikke vand syntes jer er svært da jeg får lyst til også at drikke noget med smag.
Er der et alternativ?
Mvh Rikke

  Michael Jensen - 26/04/2017 Svar

  Jeg plejer at presse lidt lime- eller citronsaft i mit vand for at give det smag. Du kan også bruge agurk, mynte eller hvad du synes er lækkert.

Skriv en kommentar: