7 gode grunde til at spise mørk chokolade (nr. 5 er den bedste)

chokoladeMørk chokolade er fyldt med næringsstoffer, kan kan have en positiv virkning på dit helbred.

Den fremstilles af frøet fra kakaotræet og er en af verdens bedste kilder til antioxidanter.

Undersøgelser viser, at mørk chokolade (og ikke det sukkerholdige skidt) kan forbedre helbredet og mindske risikoen for hjertesygdomme.

1. Mørk chokolade er meget nærende

Hvis du køber mørk chokolade af god kvalitet og med et højt indhold af kakao, så er den faktisk ret nærende.

Den indeholder en pæn mængde opløselige kostfibre og er fyldt med mineraler.

En plade chokolade på 100 gram med 70-85% kakao indeholder (1):

  • 11 gram kostfibre.
  • 67% af den anbefalede daglige tilførsel (ADT) jern.
  • 58% af ADT magnesium.
  • 89 af ADT kobber.
  • 98% af ADT mangan..
  • Den indeholder også masser af kalium, fosfor, zink og selen.

100 gram er naturligvis en temmelig stor mængde og ikke noget, du skal spise hver dag. Med alle disse næringsstoffer følger der nemlig også 600 kalorier samt moderate mængder sukker.

Derfor er det bedst at spise mørk chokolade med måde.

Fedtsyreprofilen i kakao og mørk chokolade er fantastisk. Fedtstofferne er stort set mættede og monoumættede, med en lille mængde flerumættede.

Den indeholder også stimulanser, såsom koffein og theobromin, men ikke nok til at holde dig vågen om natten, for mængden af koffein er meget lille i forhold til mængden i kaffe.

Kort sagt: Mørk chokolade af høj kvalitet er rig på fiber, jern, magnesium, kobber, mangan samt nogle få andre mineraler.

smelted choko

2. Mørk chokolade er en kraftfuld kilde til antioxidanter

Har du nogensinde hørt om et målesystem kaldet ORAC?

ORAC står for Oxygen Radical Absorption Capacity, og det måler mængden af antioxidanter i vores mad samt deres evne til at bekæmpe frie radikaler.

Med andre ord udsætter forskerne en madprøve for en bunke frie radikaler (dårlige) og ser på, hvor godt antioxidanterne i fødevaren uskadeliggør dem.

Der sættes dog spørgsmålstegn ved denne metodes biologiske relevans, eftersom den udføres i et reagensglas og måske ikke har den samme virkning i kroppen.

Jeg mener imidlertid, det er værd at nævne, at rå, uforarbejdede kakaobønner er blandt de fødevarer, som er blevet testet, med de højeste værdier.

Mørk chokolade er fyldt med organiske stoffer, som er biologisk aktive og fungerer som antioxidanter. Disse omfatter bl. a polyfenoler, flavonoider, catechiner.

I én undersøgelse fandt man frem til, at kakao og mørk chokolade indeholdt større antioxidant aktivitet, polyfenoler og flavonoider end andre frugter, de testede, hvilke omfattede blåbær og acaibær.

Kort sagt: Kakao og mørk chokolade indeholder en bred vifte af kraftige antioxidanter, langt flere end de fleste andre fødevarer.

hakket mørk chokolade3. Mørk chokolade kan forbedre blodgennemstrømningen og sænke blodtrykket

Flavonoiderne i mørk chokolade kan stimulere produktionen af nitrogenmonoxid (NO), som er en gasart (3).

En af NOs funktioner er at sende signaler til endotelet (de celler, som dækker blodkarrenes inderside) om, at de skal slappe af, hvilket hæmmer modstanden til blodgennemstrømningen og dermed reducerer blodtrykket.

Der er mange kontrollerede forsøg, som viser, at kakao og mørk chokolade kan forbedre blodgennemstrømningen og sænke blodtrykket, men virkningerne er som regel milde (5, 6,7).

Men der er dog også én undersøgelse foretaget på folk med forhøjet blodtryk, som ikke viste nogen effekt, så man skal tage alt dette med et gran salt (8).

Kort sagt: De bioaktive stoffer i kakao kan forbedre blodgennemstrømningen i arterierne og forårsage et lille men statistisk set signifikant fald i blodtrykket.

4. Mørk chokolade øger HDL-kolesterol og beskytter LDL-kolesterol mod oxidation

Når du spiser mørk chokolade, kan det hæmme adskillige væsentlige risikofaktorer for hjertesygdom.

I et kontrolleret forsøg viste kakaopulver sig at kunne sænke oxideret LDL kolesterol hos mænd.

Det øgede også HDL og sænkede den samlede mængde LDL hos mænd med forhøjet kolesteroltal (9).

Oxideret LDL betyder, at LDL (det “dårlige” kolesterol) har reageret med frie radikaler.

Dette gør LDL-partiklerne reaktive og gør dem i stand til at skade andre væv… såsom arterierne i dit hjerte.

Det giver fuldstændig mening, at kakao sænker oxideret LDL. Det indeholder nemlig et væld af stærke antioxidanter, der baner sig vej ind i blodbanen og beskytter lipoproteinerne mod oxidativ skade (10, 11, 12).

Mørk chokolade kan også reducere insulinresistens, hvilket er en anden almindelig risikofaktor for mange sygdomme, såsom hjertesygdom og diabetes (14, 15).

Kort sagt: Mørk chokolade hæmmer flere vigtige risikofaktorer for sygdom. Den sænker LDL-kolesterolets modtagelighed for oxidativ skade, mens den øger HDL og forbedrer insulinfølsomheden.

kvinde der spiser mørk kakao

5. Mørk chokolade kan nedsætte risikoen for hjertekarsygdomme

Stofferne i mørk chokolade virker til at være meget beskyttende mod oxidation af LDL.

Dette skulle på længere sigt kunne medføre, at en langt mindre mængde kolesterol sætter sig fast i arterierne, og vi skulle kunne se en lavere risiko for hjertesygdomme.

Det viser sig, at der findes adskillige langvarige observationsstudier, som påviser en temmelig drastisk forbedring.

I en undersøgelse af 470 ældre mænd fandt man frem til, at kakao reducerede risikoen for kardiovaskulær død med hele 50% i en periode på 15 år (16)

En anden undersøgelse afslørede, at hvis man spiser chokolade 2 eller flere gange om ugen, nedsættes risikoen for åreforkalkning med 32%. Hvis man ikke spiser chokolade så hyppigt, har den ingen effekt (17).

En anden undersøgelse viste, at indtagelse af chokolade mere end 5 gange om ugen nedsatte risikoen for hjertekarsygdomme med 57% (18).

Disse 3 undersøgelser er naturligvis såkaldte observationsstudier, som ikke kan bevise, at det var chokoladen, som medførte en nedsat risiko.

Men eftersom vi har en biologisk mekanisme (et lavere blodtryk og oxideret LDL), så synes jeg, det virker sandsynligt, at regelmæssig indtagelse af mørk chokolade rent faktisk kan reducere risikoen for hjertesygdomme.

Kort sagt: Observationsstudier viser en drastisk nedsat risiko for hjertesygdomme hos folk, der spiser mest chokolade.

6. Mørk chokolade kan beskytte din hud mod solenkakao pulver

De bioaktive stoffer i mørk chokolade kan også være gavnlige for din hud.

Flavonoiderne kan beskytte mod solens skadelige stråler, forbedre blodgennemstrømningen til huden samt øge hudens tæthed og hydrering (19).

Den minimale erytematøse dosis (MED) er den mindste mængde UVB-stråler, der skal til for at give rødme på huden 24 timer efter eksponering.

I en undersøgelse af 30 mennesker blev MED mere end fordoblet, efter at forsøgspersonerne havde indtaget mørk chokolade med et højt indhold af flavonoider i 12 uger (20).

Så hvis du har planer om at tage på en badeferie, kan du overveje at spise lidt mere mørk chokolade i de foregående uger eller måneder.

Kort sagt: Studier viser, at flavonoiderne i kakao kan forbedre blodgennemstrømningen til huden og beskytte den mod solens skadelige stråler.

7. Mørk chokolade kan forbedre hjernefunktionen

Og der er flere gode nyheder. Mørk chokolade kan også forbedre hjernes funktion.

Èn undersøgelse af frivillige, sunde mennesker viste en forbedret blodgennemstrømning til hjernen (21), efter at de havde spist kakao med et højt indhold af flavonoider i 5 dage.

Kakao kan også i væsentlig grad forbedre kognitiv funktion hos ældre mennesker med mental svækkelse. Det forbedrer også verbal fluency samt hæmmer flere risikofaktorer for sygdom (22).

Kakao indeholder også stimulerende stoffer, såsom koffein og theobromin, hvilket kan være den væsentligste årsag til, at kakao kan forbedre hjernefunktionen på kort sigt (23).

Konklusion

Der er anseelige beviser for, at kakao kan levere stærke, sundhedsmæssige fordele, især ved at beskytte mod hjertekarsygdomme.

Men det betyder naturligvis ikke, at folk skal fylde sig med chokolade hver eneste dag. Chokolade er stadig fyldt med kalorier og man kan nemt komme til at spise for meget af det. Så måske bare et lille stykke eller to efter aftensmaden, og prøv at nyde dem.

Du skal være opmærksom på, at rigtig meget chokolade på markedet er noget værre møg. Du skal have fat i kvalitetschokolade… økologisk, mørk chokolade med et kakaoindhold på 70% eller højere.

Mørk chokolade indeholder ofte noget sukker, men mængden er som regel lille, og jo mørkere chokoladen er, jo mindre sukker indeholder den.

Chokolade har naturligvis også andre fordele, som jeg ikke har nævnt…f. eks smager det fantastisk!

Oversat fra AuthorityNutrition

Summary
recipe image
Recipe Name
Mørk chokolade
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)
About the author

Michael Jensen

Michael har arbejdet som kostvejleder i over 5 år. Han er passioneret omkring sundhed og velvære. At holde sig i form og være tilfreds med sin vægt er en stor del af det. Han har nu oprettet denne side – Hurtigslank – for at give sin viden og erfaring videre til alle der skulle være interesseret.