9 utrolige ting der sker, når du spiser spinat

15/01/2017

spinat i skål

Kender man Skipper Skræk, så ved man, at man bliver stærk af at spise spinat.

Hver gang han er i nød og har brug for sin styrke for at redde sig selv eller sin kæreste Olivia, knapper Skipper Skræk bare en dåse spinat op, æder det hele i én stor mundfuld, og vupti, kan han så let som ingenting give sine fjender en ordentlig røvfuld.

Selvom din hverdag måske ikke lige er så begivenhedsrig som Skipper Skræks, så kan du alligevel have stor nytte ud af at spise spinat flere gange om ugen

Du vil dog desværre ikke få gigantiske muskler med det samme.

I øjeblikket er det mere populært at spise fødevarer, såsom grønkål og quinoa, hvis man skal rette sig efter, hvad der er trendy inden for sundhed, men spinat kan sagtens hamle op med den slags gode fødevarer.

Så lad os undersøge det lidt nærmere – her er 9 gode grunde til, at du bør spise mere spinat.

Ekstremt nærende

frisk spinat

Først og fremmest er der ingen tvivl om, at spinat er fyldt med super gode næringsstoffer, som bestemt ikke er til at overse.

Bladene indeholder mineraler, såsom kalium, magnesium, kobber, zink og mangan. Disse hjælper kroppen med at regulere kropsvæsker, cellefunktioner, puls samt blodtryk. Og de er med til at skabe robuste, nyttige enzymer.

Hvis du lider af jernmangel, bør spinat være din foretrukne bladgrønsag. Jern er et sporstof, som kroppen har brug for, når den skal producere røde blodlegemer, og det hjælper med at reducere iltning af cellerne ved at opføre sig som en cofaktor for enzymerne i det cellulære stofskifte. Og 100 gram spinat indeholder 25% af dit anbefalet daglige indtag af jern!

Spinat er en af de bedste kilder til K-vitamin. Èn kop kogt spinat kan give dig 1100% af dit anbefalet daglige indtag af K-vitamin!

Og med alle sine vitaminer og mineraler indeholder en portion spinat mindre end 50 kalorier. Så det er både godt for dit helbred og din talje – win-win.

Det er et superfood!

grøn smoothie mad

Nu hvor du ved, hvor nærende en portion spinat er, spekulerer du måske på, hvor sundt det er i forhold til andre frugter og grøntsager.

Centers for Disease Control og Prevention (CDC) offentliggjorde i 2014 en undersøgelse udført af William Paterson universitetet, hvor de rangerede fødevarer ud fra deres “næringsstoftæthed” (1).

Hver fødevare på listen blev på enten den ene eller anden måde anset for at være et såkaldt nærende kraftværk – også kaldet et “superfood”.

Så man bør sætte stor pris på spinat. Dog skal man lige huske på, at superfoods altid skal være en del af en afbalanceret, nærende kost.

Styrker immunforsvaret

spinat salat med jorbær

En af de væsentligste ting, der gjorde, at spinat har fået navnet superfood, er dens overflod af sunde antioxidanter.

Dens friske blade indeholder masser af de vitale antioxidanter A-vitamin, C-vitamin samt antioxidante flavonoider, såsom lutein, zeaxanthin og betacaroten.

Antioxidanterne er en kæmpe hjælp i kampen mod kræft og kroniske sygdomme, der opstår som følge af farlige frie radikaler – molekyler, som ilter cellerne i kroppen.

C-vitamin er rigtig godt for kroppens immunforsvar, hvor det er med til at bekæmpe infektioner og frie radikaler. 100 gram frisk spinat indeholder hele 47% af dit anbefalet daglige indtag af C-vitamin.

A-vitamin anses også for at være en antioxidant, der bekæmper giftstoffer, bakterier, vira samt mange andre, væmmelige små fjender, der prøver på at ødelægge dine celler og forårsage lidelser og sygdomme.

Spinat sænker kroppens naturlige inflammatoriske reaktion, som er blevet kædet sammen med mange kræftformer og sygdomme, og det reducerer celleskade og hjælper endda fordøjelsessystemet. Når din krop bedre kan optage næringsstofferne fra alle de fødevarer, du spiser, gør du din sundhed en kæmpe tjeneste via din almindelige kost.

Styrker musklerne

kvinde i park

Selvom dine muskler ikke med ét bliver dobbelt så store, kan de sagtens høste fordelene af alt det, som spinat har at tilbyde.

En undersøgelse udført af forskerne på Karolinska instituttet i Sverige konkluderede, at efter 3 dages indtag af 300 gram spinat om dagen reducerede deltagerne med 5% den mængde ilt, som deres muskler havde brug for under træning (2).

Spinat er fyldt med nitrater, som omdannes til nitrogenoxid (NO), et molekylært stof, der er af stor betydning for mange patologiske og fysiologiske funktioner i kroppen. Eftersom NO er anti-inflammatorisk, antitrombotisk og får blodkarrene til at udvide sig, kan det medføre en lang række fremragende ting for helbredet (3).

Som vi kom ind på ovenfor, så indeholder spinat en masse næringsstoffer, der er rigtig gode for kroppen som helhed, herunder musklerne. Magnesium i særdeleshed er en af de bedste ting, spinat kan tilbyde dig.

Selv kogt spinat bibeholder en stor del af sine næringsstoffer, som bidrager til mere end 300 funktioner i kroppen (4). Magnesium regulerer primært kalium, natrium og kalk, der tilsammen styrer de neuromuskulære signaler og muskelsammentrækninger. Det er grunden til, at folk med magnesiummangel ofte klager over kramper og muskelsmerter.

Stærkere knogler

rygproblemer

På grund af de store mængder K-vitamin og magnesium i spinat anbefaler National Osteoporosis Foundation, at man spiser spinat for at få stærkere knogler.

K-vitamin bliver mere og mere anerkendt for at være en af de mest essentielle næringsstoffer for knoglernes sundhed. En gennemgang af undersøgelser offentliggjort i Nutrition fandt frem til, at K-vitamin kan reducere din risiko for brud og kan i samarbejde med D-vitamin øge knogletætheden samt styrke kroppens kalkbalance til gavn for dine knogler (5).

En undersøgelse offentliggjort i the American Journal of Clinical Nutrition i 1999 viste, at kvinder, som indtog mindre mængder K-vitamin i deres kost, havde større risiko for hoftebrud (6).

En senere undersøgelse fra 2003 offentliggjort i the American Journal of Clinical Nutrition konkluderede, at et lavere niveau af K-vitamin havde forbindelse med lav knogletæthed hos kvinder, men ikke hos mænd (7).

Men med alderen begynder mænd at få større udbytte af deres K-vitaminindtag. En undersøgelse i 2000 fandt en nedsat risiko for hoftebrud både hos ældre kvinder og ældre mænd, når de fik mere K-vitamin via deres kost (8).

Stærkere knogler er det samme som en stærkere krop – så tag disse fordele seriøst.

Bekæmper kræft

spinat med laks

En af de mest udfordrende kampe, lægevidenskaben prøver på at overkomme, er de mange former for kræft, som vi mennesker er modtagelige for. Og spinat har vist sig at være et godt våben i denne kamp.

En undersøgelse fra Harvard Universitetet offentliggjort i Journal of Cancer konkluderede, at kvinder, der spiste en kost fyldt med kaempferol (flavonoid), som findes i spinat og andre superfoods, havde 40% lavere risiko for kræft i æggestokkene i forhold til kvinder, som indtog den mindste mængde (9).

En anden undersøgelse fra Harvard Medical School offentliggjort i International Journal of Cancer fandt ud af, at der var en stor sammenhæng mellem et indtag af et flavonoid i spinat, apigenin, og en lavere risiko for kræft i æggestokkene (10).

Et carotenoid i spinat, bedre kendt som neoxanthin, kan faktisk dræbe prostata-kræftceller (11, 12). Forskere offentliggjorde en undersøgelse i Journal of Nutrition, som konkluderede, at prostatakræft reagerede på dette carotenoid ved at omdanne det til en anden forbindelse i tarmkanalen, hvilket tvang prostata-kræftcellerne ind i en hviletilstand, der forhindrede yderligere udvikling.

Forskerne fandt en sammenhæng mellem nedsat risiko for brystkræft og store mængder betacaroten og A-vitamin i kosten – noget som man finder i spinat og gulerødder (13). Da forsøgspersonerne spise disse grøntsager mere end to gange om ugen (i forhold til slet ikke at spise dem), blev risikoen for brystkræft nedsat med 44%.

Så hvis du gerne vil værne dig selv mod disse kræftformer, så spis spinat.

Hæmmer kognitivt forfald og aldring

suppe

Indtagelse af grøntsager, herunder spinat, er blevet kædet sammen med virkninger, der hæmmer aldringsprocessen.

Undersøgelser har vist, at spinat beskytter hjernen mod aldersrelaterede sygdomme og kan endda hjælpe med at reparere eksisterende skader på hjernebarken efter et slagtilfælde (14).

På grund af sit antioxidante indhold har spinat vist sig at kunne reducere inflammation og oxidativt stress, som fører til ringere kognition (tankeproces), adfærd og motoriske evner (15).

Man mener også, at antioxidanterne særligt i spinat hæmmer både de psykiske og fysiske symptomer ved at blive ældre. Dyreforsøg har vist, at kosttilskud med spinat satte aldersrelaterede tegn på svækkelse i bakgear, og i nogle tilfælde kom de endda over deres svækkelse.

Mindsker symptomer på astma

kvinde med astma

Astmatikere er ofte i risiko for et astmaanfald og de ret så virkelige og frustrerende bivirkninger ved forskellige aktiviteter i hverdagen, såsom åndenød, pibende vejrtrækning, hoste osv.

Men takket være det høje indhold af betacaroten og andre gavnlige næringsstoffer kan spinat hjælpe astmatikere med at reducere deres symptomer.

En undersøgelse offentliggjort i Annals of Asthma, Allergy, and Immunology konkluderede, at folk, der led af astmasymptomer efter intens træning, ikke oplevede de samme symptomer efter indtagelsen af 64 milligram betacaroten i en uge (16).

De store mængder magnesium i spinat, der som sagt også har en lang række andre fordele, kan ligeledes være til gavn for astmatikere. Undersøgelserne viste umiddelbart, at magnesium havde en indvirkning på astma, når det blev givet intravenøst (17). Hvorvidt indtagelse af fødevarer med et højt indhold af magnesium hjælper med at reducere astmasymptomer, er ikke blevet afgjort endnu.

Så hvis du lider af astma og gerne vil forsøge dig med kostmæssige midler for at bekæmpe dine symptomer, så kan du overveje at spise mere spinat til måltiderne.

Hjertesundheden

spinat med pasta

På grund af betacaroten, C-vitamin samt skaren af de andre næringsstoffer, der arbejder i spinatbladene, kan kolesterol ikke hamle op med styrken af dit hjerte.

Folat spiller også en vigtig rolle for hjertets sundhed. Niveauet af aminosyren homocystein, som normalt sættes i forbindelse med hjertekarsygdomme, slagtilfælde, kognitivt forfald samt osteoporose, sænkes af virkningen fra folat i samarbejde med B6-vitamin og betain.

Kalium og magnesium i spinat hjælper også med til at styrke dit hjerte, idet de sænker dit blodtryk og mindsker din risiko for hjertekarsygdomme og slagtilfælde.

Forskning har vist, at regelmæssig indtagelse af spinat først og fremmest kan nedsætte din risiko for hjerteanfald, men nyere resultater har vist, at nitrit i spinat og andre bladgrøntsager kan hjælpe dig med at komme dig hurtigere, hvis du skulle få et hjerteanfald (18). Ifølge Proceedings of the National Academy of Sciences vil dit hjerte lide mindre skade og du vil have en 33% større chance for at overleve.

Konklusion

opskrifter med spinat

Spinat har om og om igen vist sig at være en ideel fødevare for din sundhed, og jeg har ikke engang nævnt, hvor godt den smager. Jeg satser altid på at have nok spinat i huset, så jeg kan proppe den i alle mine salater og hvor som helst, jeg kan presse den ind i et måltid.

Så selvom du ikke bruger spinat til at bekæmpe bøller og forbrydere, så bør du absolut tilføje den i din kost.

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Spinat
Author Rating
51star1star1star1star1star
About the author

Michael Jensen

Michael har arbejdet som kostvejleder i over 5 år. Han er passioneret omkring sundhed og velvære. At holde sig i form og være tilfreds med sin vægt er en stor del af det. Han har nu oprettet denne side – Hurtigslank – for at give sin viden og erfaring videre til alle der skulle være interesseret.