15 myter om cellulite (appelsinhud)

hvordan kommer jeg af med strækmærker og appelsinhud

Har du cellulite også kendt som appelsinhud ?
Du er ikke den eneste; denne kosmetiske tilstand rammer næsten 90 % af alle kvinder på et tidspunkt i deres liv, selv kvinder der ellers er slanke og i form.

Lige så almindeligt som cellulite er, findes der ligeledes en forfærdelig masse fejlinformation om, hvad det er, hvad det skyldes og hvordan man fjerner det. Så før du planter skylden et sted, planlægger en kosmetisk behandling eller bruger en formue på diverse håndkøbsprodukter, skal du først læse den rigtige historie bag cellulite.

Navnet får det til at lyde som en medicinsk tilstand. Men cellulite, bedre kendt som appelsinhud, er ikke andet end almindeligt fedt nedenunder huden. Fedtet virker ujævnt, fordi det skubber mod bindevævet og forårsager derved, at den overliggende hud rynker.

Appelsinhud er ikke skadeligt. Men mange folk vil dog gerne være fri for det på grund af dets udseende.

Hvad er årsagen til cellulite

Hvis du har appelsinhud, betyder det nødvendigvis ikke, at du er overvægtig. Selv slanke mennesker kan lide af det. Hvis du imidlertid er overvægtig, kan vægttab reducere cellulite.

Cellulite er mere udbredt blandt kvinder end blandt mænd. Hvis andre kvinder i din familie har appelsinhud, er der en stor chance for, at du også vil få det.

Andre faktorer, der er afgørende for, hvor meget cellulite du har og hvor synligt det er, omfatter:

  • Dårlige kostvaner
  • Hurtige slankekure
  • Lavt stofskifte
  • Mangel på fysisk aktivitet
  • Hormonelle ændringer
  • Dehydrering
  • Mængde af kropsfedt
  • Tykkelsen og farven på din hud

Appelsinhud har tendens til at være mindre mærkbar på mørkere hud. Hvis du har lys hud og har planer om at opholde dig i solen med badedragt eller korte bukser på, kan brug af en selvbruner få bulerne og fordybningerne på dine lår til at virke mindre synlige.

kvinder der kigger på behandlingscreme mod strækmærkerBehandling af appelsinhud

Der findes mange produkter og behandlinger, som lover at fjerne cellulite på lår og bagdel. Men der er ikke meget, der tyder på, at mange af dem gør et godt stykke arbejde eller hvor længe de virker. Her følger en beskrivelse af, hvad du bør vide om nogle af valmulighederne:

Cellulite cremer. Disse cremer siges at kunne opløse fedt og glatte huden. Men mange cellulite cremer indeholder aminophyllin, hvilket er receptpligtigt medicin, der er godkendt til behandling af astma. Der findes ikke videnskabelige beviser for, at disse cremer er effektive mod appelsinhud, og for nogle mennesker kan de endda være skadelige. Deres tilsyneladende effekt på cellulite kan evt. skyldes forsnævring af blodkarrene samt at de tvinger væske væk fra huden, hvilket kan være farligt for folk med kredsløbsproblemer. Aminophyllin kan ligeledes forårsage en allergisk reaktion hos nogle personer.

Fedtsugning. Dette er en kirurgisk procedure, der fjerner fedtdepoter fra kroppen. Fedtsugning fjerner imidlertid det dybtliggende fedt, ikke appelsinhud, hvilket jo kun ligger lige under huden. Det amerikanske Academy of Dermatology advarer, at fedtsugning rent faktisk kan forværre forekomsten af cellulite ved at skabe flere fordybninger i huden.

Mesoterapi. Mesoterapi er en terapi, som oprindeligt er udviklet i Europa til lindring af smerter ved inflammatoriske hudtilstande. Det indebærer indsprøjtning af stoffer, såsom vitaminer, mineraler, aminosyrer samt enzymer i vævet lige under huden. Mesoterapi kan nedbryde fedt og således skabe en lille forbedring i forekomsten af appelsinhud. Men det indebærer ligeledes risici, hvilke omfatter hævelse, infektion og ujævnheder.

Massage og spabehandlinger. Massage og andre spabehandlinger kan have en midlertidig effekt på den bulede forekomst i huden. Men de fjerner ikke cellulite. Enhver effekt er kortvarig og skyldes formentlig fjernelsen af overskydende væske.

Laserbehandling. Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen har godkendt anvendelsen af et apparat, der benytter laserenergi til behandling af appelsinhud. Ifølge fabrikanterne, kan apparatet smelte fedtet og bryde de fibrøse bånd under huden samt stimulere produktionen af kollagen.

Hvilke andre behandlingsmuligheder kan vi vente

Selvom kritikken af de nuværende behandlinger er blandet, søger lægerne altid efter nye behandlinger af cellulite. En fremgangsmåde omfatter brugen af røde og infrarøde lysemitterende dioder (LED), der udsender særlige bølgelængder, der er kendt for at få fedtvæv til at gå i opløsning, og dermed får det til at krympe. Denne fremgangsmåde kombineres med ruller og sugninger, der blødgør de fibrøse bånd i bindevævet, som forårsager det bulede udseende.

Selvom den slags procedurer virker lovende for fremtiden, er motion den bedste løsning på nuværende tidspunkt, samt vægttab, hvis der er brug for det. Eksperter er enige om, at den mest effektive træningsøvelse mod appelsinhud, er én som omfatter aerob træning og styrketræning sammen med en kost rig på frugt, grøntsager og fibre.

15 myter og fakta om cellulite og appelsinhud

Myter

Det hævdes, at nogle håndkøbsprodukter mod cellulite hjælper med at fjerne urenheder og toksiner fra kroppen. Men hverken deres effektivitet eller deres udsagn om, hvad der forårsager appelsinhud, underbygges af videnskaben.

Snarere opstår cellulite, når de underliggende fedtdepoter begynder at presse sig igennem lagene af kollagenfibre eller bindevævet under huden (ofte på bagdelen og lårene, men også på armene, maven samt andre almindelige problemområder).

Bindevævet kan være svækket af hormoner, mangel på motion og spændstighed i musklen, for meget fedt samt dårligt kredsløb, siger dermatologen Cheryl Karcher, MD, fra New York. Men tilstanden skyldes ikke ”toksiner”.

Til trods for hvad du kan læse på deres etiketter, er det ikke bevist, at nogen lokalbehandlende cremer, receptpligtige eller i håndkøb, permanent kan reducere forekomsten af cellulite.

Undersøgelser har imidlertid fundet frem til, at produkter, der indeholder retinoider (betegnet som retinol ved håndkøb), kan levere en midlertidig effekt ved at skabe et tykkere hudlag, der kan hjælpe med at camouflere bulerne. Der er begrænsede beviser for, at cremer eller skrubbecremer med stimulerende ingredienser, såsom koffein, ingefær samt grøn eller sort te, ligeledes kan hjælpe med at forbedre kredsløbet og nedbryde fedtcelledepoter. Men de er som sagt mindre beviselige.

”Overvejende tror jeg, at hvis disse lokalbehandlende cremer virker, og det er højst sandsynligt kun en lille smule eller slet ikke, er de mere tilbøjelige til at hjælpe med at slanke og opstramme kroppen, hvilket ikke er det samme som cellulite,”

siger Dr. McDaniel, MD, direktør for instituttet for Anti-Aging og assisterende professor i klinisk dermatologi på Østvirginias medicinske skole.

tyk og tynd kvinde i bikiniOvervægt gør rigtig nok udseendet af cellulite mere mærkbar; Jo mere fedt du har under din hud, jo mere har det tendens til at presse på dit bindevæv og dermed bule ud ved de svage punkter.

Men kvinder i alle størrelser og former kan udvikle appelsinhud, siger Shira Ein-Dor, indehaver af det amerikanske center for reduktion af cellulite i New York.

”Jeg behandler endda Victoria’s Secret modeller,” fortsætter hun. ”De er meget magre, de træner og spiser rigtigt, gør alting korrekt, men de har alligevel cellulite.”

Løbetræning eller andre former for konditionstræning kan holde vægten nede, hvilket kan reducere forekomsten af fordybninger og buler. Men for virkelig at glatte din hud, er du nødt til at styrketræne.

En undersøgelse foretaget af forskere på South Shore YMCA i Quincy, Massachusetts, kom frem til, at voksne, som gennemgik tre 30 minutters kondi træning hver uge i otte uger, tabte ca. 2 kilo, men opnåede ikke mere muskelmasse, og forbedrede kun en anelse deres kropssammensætning. Når de kombinerede 15 minutters konditions aktivitet med 15 minutters styrketræning tre gange om ugen, tabte de imidlertid ca. 5 kilo, tilføjede ca.1 kg muskelmasse, og bemærkede en større samlet forbedring af kropssammensætningen. Med andre ord så de bedre ud og tabte lidt af det løse!

Hvis du har problemer med appelsinhud, skal du ikke vælge fedtsugning som løsning, siger Dr. McDaniel. I virkeligheden vil den kosmetiske procedure endda kunne gøre fedtfordelingen mere ujævn, og derved gøre dets ydre fremtoning endnu værre.

En anden vakuum-lignende (men ikke kirurgisk) fremgangsmåde, kendt som Endermologie, har dog vist sig at kunne hjælpe: I løbet af endermologie-behandlingen, kører en tekniker et sugende apparat omgivet af ruller over patientens hud, og trækker og presser problemområderne i omkring 30 minutter. Resultaterne er synlige efter ca. 10 besøg (to om ugen), hvilket kan koste mellem 400-800 kr per gang.

En hudlæge er et godt sted at starte, og mange dermatologer foretager rent faktisk behandlinger på deres klinikker. Men cellulite er ikke en medicinsk tilstand, siger Ein-Dor, og en professionel læge er ikke påkrævet at behandle det.

”Jeg er ikke læge, men fordi jeg kun fokuserer på cellulite, kan jeg tilbyde mange flere muligheder i mit center end de fleste læger kan yde i deres praksis, ”

En medi-spa kan også foretage behandlinger, såsom Endermologie og ikke-invasive lasermetoder, men Ein-Dor advarer om, at du skal sikre dig, at din tekniker har licens og har modtaget ordentlig træning i hvilket som helst apparat, du vælger. (Hvis du gerne vil have en kirurgisk procedure, såsom Cellulaze, er du imidlertid nødt til at konsultere en hudlæge eller kosmetisk kirurg).

Hvis du iføre dig kompressionsleggins, når du motionerer, kan det reducere rystelserne i lårene, når du bevæger dig, men det er kun en midlertidig effekt, siger Dr. Karcher, og du vil nok ikke se nogen ændring, når du tager tøjet af efter træning. ”Det gælder alt tøj, hvorom det siges, at det rent faktisk har vedvarende resultater, det er kun et markedsføringsnummer og det passer ikke,” tilføjer hun.

I virkeligheden kan det modsatte forekomme ved noget stramt tøj: for eksempel kan elastiske bånd på undertøj faktisk medvirke til fremkomsten af appelsinhud, hvis de forstyrrer blodcirkulationen og dermed begrænser blodgennemstrømningen.

pige og mand på strandFakta

Kvinder er tilbøjelige til at have mere fedt omkring deres hofter og lår. De har ligeledes mindre understøttende bindevæv til at holde det hele på plads. ”Hvis du forestiller dig et stillads foran en bygning, som har den slags X’er, der holder det hele sammen, det er nogenlunde sådan mænds fedtkamre ser ud”, siger David McDaniel. Men det anslås, at omkring 10 % af alle mænd også lider af cellulite.

Det virker også som om, at hormoner spiller en rolle i forekomsten af cellulite: Som kvinder ældes, producerer deres krop mindre østrogen – et hormon, som hjælper blodet til at flyde lettere gennem blodkarrene. Mindre østrogen kan forårsage dårligere kredsløb, hvilket ligeledes kan betyde et fald i ny produktion af kollagen samt nedbrydelsen af ældre bindevæv.

Det er sandt, at appelsinhud ligger til familien; hvis din mor og bedstemor havde cellulite, har du en større chance for også at udvikle det. Faktisk findes er endda en genetisk test på markedet, som kan fortælle dig, om du har en genvariant, der giver dig større risiko for moderat til svær appelsinhud. Men i betragtning af, at de fleste kvinder vil udvikle cellulite på et tidspunkt i deres liv (og at du vil vide det, når du ser det), er det simpelthen ikke værd at betale i dyre domme for produktet.

Hvis du ikke er en af de heldige kvinder, der har familiemedlemmer med glat hud, skal du huske på, at genetik kun er en lille del af cellulite-puslespillet; faktorer såsom kost, motion samt opretholdelsen af en sund vægt spiller også en rolle.

yoga kan hjælpe mod stretch marksRegelmæssig motion kan ikke helbrede cellulite, men i mange tilfælde kan det hjælpe med at forebygge eller reducere dets forekomst. Cellulite opstår, når de bindevævsfibrene under huden bliver svækket eller mister deres elasticitet, men det kan hjælpe at strække og styrke de områder (kombineret med forbrænding det samlede, overskydende fedt).

”Når man gør disse muskler mere faste og tonet, vil huden efterhånden blive mere stram, hvilket giver den illusion, at cellulite er mindre mærkbar,”

siger Dr. McDaniel. Yogaøvelser, som sigter efter bagdelen og lårene kan hjælpe, såvel som styrketræningsøvelser, som opbygger musklen og forbedre kredsløbet.

Injicerbare hudfyldstoffer, såsom Restylane og Radiesse, som hovedsageligt anvendes til at gøre posede kindben fyldigere samt fjerne rynker i ansigtet, har ligeledes vist sig at være gavnlige, i det mindste midlertidigt, for cellulite-plagede hudområder.

”Det er som at komme glasur på en klumpet kage, for at få den til at se mere lækker ud,” siger Dr. Karcher. ”Især hvis nogle personer er virkelig tynde og de har nogle ret dybe ujævnheder, så kan et fyldstof gøre det fyldigere og glatte det rigtig pænt ud. Men fremgangsmåden kan koste hundrede eller endda tusinder af dollars pr. ben, tilføjer hun, og resultatet holder som regel kun nogle få måneder.”

Laser, radiofrekvens samt massageteknikker har været brugt i flere år til at reducere forekomsten af stretch marks, og mens deres resultater ikke er permanente, er de effektive for en kort periode, siger Dr. Karcher. ”Disse metoder vil have en bedre virkning end en creme fra apoteket, og de kan være det værd, hvis du har tiden og pengene til det.”

Nogle (såsom TriActiv og VelaSmooth laserbehandlinger) kræver 10 til 15 behandlinger for at opnå en betydelig forbedring af udseendet, og det kræver månedlig vedligeholdelse. Andre (såsom radiofrekvens-behandlingen Thermage CL) er endnu dyrere, men resultaterne synes at holde i seks måneder til et år.

agurk i vand mod appelsinhudDin kost alene vil ikke være afgørende for, om du vil eller ikke vil udvikle cellulite, men hvis du spiser en velafbalanceret, plantebaseret kost, kan det reducere betændelse i hele din krop og hjælpe dig med at opretholde en sund vægt, siger Dr. McDaniel.

Hvis du indtager nok væske, både ved at drikke vand og spise mange madvarer med et højt indhold af vand, vil dit bindevæv forblive stærkt og smidigt, og det kan endda hjælpe dig med at slanke dig. Sigt efter at spise mere agurk, radiser, tomater samt peberfrugt, som (sammen med mange andre frugter og grøntsager) alle består af mere end 90 % vand.

Cigaretrøg har vist sig at reducere cirkulationen i blodkarrene samt at svække og ødelægge dannelsen af kollagen, hvilket meget nemt får bindevævet til at blive strakt og ødelagt, og således ses det underliggende fedt tydeligere. Tillige kan røg forringe dit udseende (bogstaveligt talt) på mange andre måder, f. eks forårsager det for tidlig dannelse af rynker og aldring, gør huden tør og misfarvet og det kan bidrage til appelsinhud, for blot at næve et par eksempler.

Nye (bedre?) alternativer

Der er udviklet specielle body scrubs til cellulite som mange folk har set gode resultater med. Specielt scrubs der indeholder grøn te ekstrakt og hybenolie har vist gode resultater (13). Du kan bestille det anonymt fra denne dansk forhandler her.

Dette faktum (i hvert fald gældende for øjeblikket) er hverken helt sandt eller falsk, men forskerne virker til at blive bedre og bedre til at finde langsigtede løsninger til behandling af problemområder. Den seneste og mest lovende fremgangsmåde er en operation, der kaldes Cellulaze, godkendt af FDA i 2012, under hvilken en optisk laser smelter fedt, bryder det fibrøse bindevæv og stimulerer væksten af nyt kollagen, alt sammen via et ganske lille snit i huden. ” Det er fantastisk, fordi det både virker på de fibre, der trækker din hud ned og på de fedtkugler, der skyder igennem,” siger Dr. Karcher. Restitutionen er også hurtig: ”Du kan være en lille smule øm bagefter, men du kan få det gjort på en fredag og være tilbage på arbejdet mandag morgen.” Behandlingsprisen starter fra omkring $3,500 pr. ben, men resultaterne virker til at holde i mindst et år eller to.

​Hvor meget kan du tabe dig på 21 dage?

​Maria Hansen

​Kostvejleder

slankekur 21 dage
quote-left

​​Se hvilke resultater du kan forvente med ​mit skridt-for-skridt slankeprogram..

Klik her for at tilføje en kommentar

Skriv en kommentar: