20 af de værste GMO-fødevarer du bør undgå

GMO-pear-neddle

Hvad er genmodificerede ingredienser?

Ville du have lyst til at spise søde jordbær fyldt med gener fra fisk?

Eller ville du tage medicin, der er lavet af ris fyldt med menneske-gener?

Nej, det troede jeg heller ikke.

Hvad mener du om geder, der producerer spindelvævsagtig mælk, som er stærkere end Kevlar (1)? Eller gensplejset laks, der fortsætter med at vokse sig større? Det er simpelthen så unaturligt, som noget kan være.

Og det er lige præcis det, genetisk modificerede fødevarer er – unaturlige hybrider, som man fremstiller ved at sammensætte gener fra vidt forskellige arter (3).

Fakta om genmodificerede ingredienser

Og det skræmmende er, at genetisk modificerede fødevarer findes overalt. Ifølge National Geographic indeholder over 60% af fødevarerne i supermarkederne i USA direkte eller indirekte genmodificerede ingredienser (4).

Mange folk er slet ikke klar over, hvor udbredt disse fødevarer er. Og det kan vi takke USA’s lovgivning om mærkning for, for den kræver ikke, at GM ingredienser skal være fremhævet (6) (I Danmark skal det dog stadigvæk mærkes).

Selvom GM-afgrøder kun har eksisteret siden 1994, har de sandelig sat deres præg. De truer vores økosystemer (7), forurener den økologiske landbrugsproduktion og er muligvis til skade for både mennesker og dyr (8).

Potentialet i GMO lyder fantastisk. Afgrøder der giver mere mad så vi kan udrydde hungersnød, flere vitaminer i hvide kulhydrater så vi kan blive sundere osv osv.

Problemet er at vi ingen ide har om konsekvenserne af af vores leg med moder natur. Det kan være det ender godt men det kan også være en katastrofe for vores økosystem og helbred.

Personligt syntes jeg det er bedre at være forsigtig og påpasselig når det kommer til ting der kan have så store negative konsekvenser.

Derfor har jeg har samlet de 20 mest almindelige ingredienser og fødevarer, som du skal være opmærksom på.

1. Majs

corn-various

Det er nok en af de mest kendte GM fødevarer på markedet, og med god grund… helt op til 92% af majsafgrøderne er genmodificeret (9).

Mens de fleste majskolber ikke er GM fødevarer, indtager vi indirekte den modificerede version, idet den er en fremtrædende ingrediens i forarbejdede fødevarer samt fungerer som foder til landbrugsdyr (10).

Denne modificerede majsafgrøde er blevet kædet sammen med alle mulige former for helbredsmæssige problemer. I en undersøgelse, hvor rotter blev fodret med GM majs, påvirkede de nyrerne og leveren, to af vores primære afgiftende organer efterfulgt af hjertet, binyrerne, milten samt blodcellerne.

2. Soja

soya-benas

Da 94% af sojabønner kommer fra GM-afgrøder, er det også en fødevare, man skal være påpasselig med (11).

Den er gerne gemt i forarbejdede fødevarer under navne, såsom hydrogenerede olier, lecithin, emulgatorer, vegetabilsk stivelse og hydrolyseret planteprotein, og det kan derfor være ret svært at undgå, hvis du spiser forarbejdede fødevarer. Ifølge United Soybean Board er sojabønneolie den mest brugte madolie i USA og findes i stort set alle margariner og shortening (fedtstof til bagning) (12).

I en sammenligning af økologiske, konventionelle og GM-sojabønner blev det konstateret, at rester fra pesticidet Roundup var blevet fundet på GM-sojabønnerne, men ikke på de to andre (13). De genmodificerede bønner var ernæringsmæssigt ringere end de økologiske, idet de indeholdt mindre protein, zink og fiber, men mere mættet fedt og omega-6 fedtsyrer.

GM soja er også blevet kædet sammen med problemer i bugspytkirtlen (14). Så jeg vil umiddelbart foreslå, at du undgår soja samt alle de forarbejdede fødevarer, det gemmer sig i.

3. Raps

canola-flowers

Rapsolie, som er en ganske almindelig ingrediens i fødevarer, såsom mayonnaise, salatdressinger samt margarine, er endnu en af de mest hyppige GM fødevarer, man skal undgå, idet 90% af rapsafgrøderne i USA er gensplejset (15).

Og det som vækker stor bekymring er, at man i Nord-Dakota har fundet vildtvoksende genetisk modificerede raps (16), langt fra de plantede afgrøder. Så man kan ikke lade være med at spekulere på, om disse GM planter på et tidspunkt vil “tage over”, idet de krydsbestøver de naturlige afgrødesorter.

4. Sukkerroer

sugar-beets

Hvis du ikke allerede ved, at sukker er dårligt for dit helbred og at det bør undgås uanset hvad, så kommer her endnu en grund til, at du skal droppe denne vanedannende hvide krystal… det er nemlig en kæmpe GM-afgrøde.

I USA kommer omkring 50-55% af sukker fra sukkerroer. Og når man tager i betragtning, at 95% af roerne er genmodificeret (18), så er det temmelig svært at undgå, medmindre du fjerner alle forarbejdede fødevarer fra din kost.

Hvis du virkelig trænger til noget sødt, kan du prøve med rent rørsukker, kokossukker eller rå honning.

5. Mælkeprodukter

dairy-various

Din formiddags-latte er måske ikke så fristende, når du hører, at ca. 20% af alle køer i USA er pumpet med væksthormoner for at øge mælkeproduktionen (19).

Selvom det er forbudt i alle 27 EU-lande samt Canada, Japan, Australien, New Zealand, er væksthormonet Bovint (rBGH) stadig tilladt i USA (20). Og dette væksthormon er blevet kædet sammen med en øget risiko for brystkræft (21).

Sammenlignet med økologisk opdrættede køer blev det konstateret, at køer, der fik sprøjtet dette hormon ind i kroppen, producerede mælk med mindre mængder sunde fedtsyrer (21). Disse køer er mere tilbøjelige til at udvikle mastitis, en smertefuld yverinfektion, som kan give blod og materie (bakterier) i mælken (22).

Har du lyst til at drikke bakteriefyldt mælk fra køer der lever et dårligt liv?

Så enten drop mælkeprodukter eller køb økologisk.

6. Papaya

papaya-cut

De fleste af de papaya, der vokser på Hawaii, er gensplejset, og har været det siden 1999. Disse lækre, tropiske frugt-mutationer er dog ikke velkomne i EU, men du kan finde dem i USA og Canada (23).

Man mener også, at papaya er godt for huden, så derfor er papaya ekstrakt en populær ingrediens i diverse kosmetik-produkter (24). Men hvis det ikke er godt at spise, hvorfor så smøre dit ansigt ind i det?

Hvis du ikke kan leve uden denne søde frugt i dine smoothies og salater, så vælg en anden sort, som typisk ikke er GM (eller hold dig til de økologiske naturligvis) (25).

7. Squash – yellow summer og zucchini

squash-zucchini

Mens begge slags tilbyder tonsvis af sundhedsmæssige fordele, er grøntsagsafdelingens gule sommersquash og zucchini nok ikke så sunde, som du troede.

Nogle kan nemlig blive modificeret for at modstå virus. Dog er antallet af GM-versionen af disse grøntsager relativt lille (ca. 25.000 hektar), men de findes! (26)

8. Bønnespirer

alfafa-bowl

Bønnespirer har vist ry for at være super sunde, har de ikke?

Fyld din sandwich med dem, og du spiser din “sunde” frokost med god samvittighed. Ja, så længe de er økologiske spirer, så kan du sagtens nyde dem.

Genmodificeret spirer anvendes primært i dyrefoder rundt om i verden, så spor af det kan stadig trænge ind i dit system, hvis du indtager mælkeprodukter.

Der er også tegn på, at GM-lucerne allerede har forurenet ikke-bønnespirer marker samt ikke-GM afgrøder (28).

Ifølge Dr. Don Huber, en ekspert inden for toksikologi og plantepatologi, kan man praktisk talt ikke forhindre krydsbefrugtning, fordi afgrøderne bestøves af insekter. Desuden siger han, at forureningen ikke kan fjernes, så snart den er spredt ud over et område.

9. Kartofler

De har ikke nået hylderne i supermarkederne endnu, men de er på vej. I marts 2015 godkendte FDA genetisk modificerede kartofler med den begrundelse, at de er “lige så ufarlige og nærende” som de ikke-manipulerede sorter (29).

Snart vil du kunne vælge mellem 6 forskellige, pletfrie sorter.

Det er dog bekymrende, at selv McDonald’s nægter at bruge disse GM kartofler…

10. Æbler

røde æbler

Samtidigt med at GM kartofler blev godkendt, godkendte FDA to æblesorter, som ikke bliver brune, alt sammen i et forsøg på at reducere madspild (30).

Center for Science in the Public Interest er langt fra tilfredse med den måde, de afgrøder er blevet godkendt, og opfordrer til en mere streng og tvungen godkendelsesproces, før disse fødevarer når hylderne. Det første parti skulle være i handlen i USA i 2017 (31).

Jeg vil vædde med, at ét af disse æbler om dagen ikke vil holde lægen væk.

11. Bomuldsfrø

bomuld

Ja, det overraskede også mig, at bomuld bliver brugt til mere end bare mine bluser.

Men det viser sig, at man kan finde bomuldsfrøolie i vegetabilsk olie og margarine, og at det bliver brugt til stegning af f. eks chips. Ifølge GMO Compass kan du godt regne med, at denne olie bliver taget fra råvarer, som i det mindste delvist stammer fra genmodificerede planter.

Du skulle tage og kigge på diverse varedeklarationer efter denne farlige ingrediens, hvilken ifølge Dr. Miguel Gonzalez er blevet kædet sammen med en lang række sundhedsmæssige problemer, såsom allergier, betændelse, et svækket immunforsvar, blødning m.m.

Nu hvor jeg har nævnt de mest almindelige GM råvarer, så lad os kigge nærmere på nogle af de produkter, som de almindeligvis befinder sig i.

Jeg er sikke på, at du vil blive chokeret over nogle af dem!

12. Modermælkserstatning

modermælkserstatning

Ja, du læste rigtigt. Jeg kan ikke forestille mig, at nybagte forældre har lyst til at give deres lille baby GM mad, men det er præcis det, de kan komme til uden at være klar over det.

Både mælke- og sojaprodukter bruges regelmæssigt som ingredienser i babymad. Faktisk så anvender 3 af de førende producenter af modermælkserstatning i USA GM ingredienser (32).

I en omstridt undersøgelse, som blev trukket tilbage på grund af kommercielt pres og derefter offentliggjort på ny, konstaterede man, at Roundup (som anvendes på GM afgrøder) medførte alvorlige hormonelle forstyrrelser, noget der især kan være skadeligt for børns udvikling.

13. Højfruktose majssirup (HFCS)

majsirup

Den berygtede højfruktose majssirup er noget værre skidt på mange punkter (33). Man kan finde det i de billigste, mest næringsfattige fødevarer. Hvis du kan se det på varedeklarationen, skal det produkt bare ikke komme i nærheden af din indkøbskurv. Læs varedeklarationerne på desserter, frosne pizzaer, myslibarer, salatdressinger, dåsefrugt og alt muligt andet!

Det er lavet af majs (som højst sandsynligt stammer fra GM) (34), hvorpå det bliver omdannet til majsstivelse, og derefter majssirup for til sidst at ende som højfruktose majssirup. Synes du, det lyder som et sundt, naturligt produkt?

14. Majsstivelse

Jeps, det er et andet majs-biprodukt. Og jo, det virker som om, at GM majs er overalt.

Den kendetegnes også helt enkelt som ‘modificeret stivelse’, så du skal sørge for at tjekke for denne gensplejsede ingrediens i delvis tilberedte madvarer, frosne madvarer, mælkeprodukter, desserter, saucer samt bagværk.

Da den ikke har nogen ernæringsmæssig værdi (35) og muligvis indeholder alle de farer i forbindelse med GM majs, som jeg nævnte ovenfor, så kan jeg kun råde dig til at holde dig langt væk fra majsstivelse.

15. Øl

øl i glas

Fra modermælkserstatning til øl, så er der da heller ikke noget, der er helligt længere! En nyere gennemgang af flere store ølmærker kom frem til, at mange af dem indeholdt skadelige biotekniske produkter (36).

Hvis du spiser sundt hele ugen, så skal du ikke ødelægge dit flotte arbejde ved at tylle et par bajere, som er fyldt med GM majssirup, dextrose, GM sukker eller HFCS… for ikke at nævne en lang liste med andre væmmelige tilsætningsstoffer.

Hvis du gerne vil undgå de modificerede tilsætningsstoffer, skal du simpelthen holde dig til håndbrygget, mikrobrygget eller økologiske øl.

16. Syntetiske vitaminer

vitaminer

Indeholder din multivitaminpille skjulte genmodificerede ingredienser?

Sojabønneolie bliver typisk brugt i de fleste E vitamin-tilskud, og som vi allerede ved, så er det meste soja (94% hvis du skulle have glemt det) en GM afgrøde (37).

Syntetisk C vitamin (som også kaldes ascorbinsyre) stammer næsten altid fra GM majs (38).

Gør dig selv en tjeneste og få dine vitaminer fra rå frugter og grøntsager. Prøv med mandler, frø samt bladgrøntsager for at få E vitamin. Og kiwi, broccoli og bær for at få C vitamin. Hvis du er nødt til at tage kosttilskud, så kig efter et økologisk mærke.

17. Dip, saucer m.m

condiments

Du skal hellere holde dig fra denne kategori af forarbejdede fødevarer for at være på den sikre side, for de indeholder nemlig olier, HFCS, smagsforstærkere samt emulgatorer, der højst sandsynligt kommer fra GM ingredienser (39).

Du skal hellere lave din egen mayonnaise, ketchup, salatdressing, grill sauce og marinade, eller hold dig til de økologiske varianter.

18. Brød

forskellige slags brød

Vi kan heldigvis ikke købe GM hvedemel (endnu). Men alligevel er dit fuldkornsbrød måske ikke så sundt, som du tror.

Næsten alle industri-producerede brød er lavet med ingredienser baseret på majssirup og soja, som jo kommer fra… ja, du gættede rigtig, GM afgrøder (40). Andre tilsætningsstoffer kan også stamme fra gensplejsning, såsom ascorbinsyre eller cystein.

19. Pølse og skinke

forarbejdet kød

Selvom vi endnu ikke kan finde genetisk modificeret kød til salg (GM laks er dog tilsyneladende undervejs), anvender man ofte genteknologi i produktionen af pølser og skinke (41).

Ingredienser, såsom ascorbinsyre, smagsforstærkere, enzymer, der fremmer kødets smag, stabilisatorer fra majs samt emulgatorer fra soja, anvendes ofte sammen med de tilsætningsstoffer, der tit og ofte kommer fra GM produkter.

Så hvis du også lever efter talemåden ‘du er hvad du spiser’, så skal du være forsigtig med ikke-økologiske kødprodukter, hvor dyrene er blevet fodret med GM majs, soja, kartoffel samt bomuldsfrø (42).

20. Aspartam

aspartme

Jeg håber, at jeg har givet dig nok grunde til at vide, at denne giftige ingrediens ikke har noget at gøre i din krop. Men bare for en god ordens skyld, så kommer her endnu en grund: den laves af GM bakterier (43).

Det oprindelige patent hævder, at de genetisk klonede og modificerede mikroorganismer dyrkes i beholdere og fodres, så de udskiller de proteiner, der er nødvendige for fremstillingen af aspartame. Disse ekskrementer bliver behandlet med det meget giftige methanol, for at de kan producere det kunstige sødestof, der indgår i din sukkerfrie sodavand (44).

Lyder lækkert, ikk?

Det er nok ikke muligt helt at undgå alle genmodificerede fødevarer, men du kan begrænse dit indtag ved at vælge økologiske produkter, som skal være helt fri for genetisk modificerede organismer for at kunne blive godkendt. Undgå forarbejdede fødevarer og lav dine egne versioner i stedet for, og undersøg om din lokale grønthandler har et udvalg af GMO frie produkter.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler