12 fantastiske fordele ved at spise ingefær

ginger root

Når vi taler om superfoods, så må vi endelig ikke glemme at nævne ingefær.

Den duftende knold med det lidt spøjse udseende, som ligger på grøntsagshylden i supermarkedet, er faktisk en glimrende tilføjelse til din sunde levevis.

Denne eksotiske fødevare er krydret, men ikke stærk, og den dufter uden at smage som en blomster-parfume. Den er blevet brugt i århundreder i hele verden for sin udsøgte, skarpe smag samt for sit store udbud af gamle, holistiske, medicinske egenskaber.

Engang betragtede kinesiske og indiske healere dette krydderi for at være en gave fra guderne.

Så hvis du kun kender ingefær som wasabis bedste ven, som følger med din sushi, så ved du slet ikke, hvad du går glip af!

Ingefær er en af mine foretrukne, sunde krydderier; jeg spiser den rå, laver te af den og bruger den endda som tørret krydderi for at sætte lidt mere fut i maden.

I dag vil jeg gerne dele med dig nogle af de fantastiske, sundhedsmæssige fordele ved ingefær, og jeg håber, at de kan inspirere dig, så også du får lyst til at give denne underlige rod en chance.

 

Ingefærkapsler

Til dig, som ønsker et boost i hverdagen

Hvad er ingefær?

kandiseret ingefær

Ingefær stammer oprindeligt fra de sydlige dele af Kina, men efterhånden blev den udbredt til Asien, Indien, Afrika, Mellemøsten og Caribien. Det er grunden til, at man typisk støder på ingefær i disse landes madlavning.

Den ingefær, som vi alle spiser, kommer ikke fra plantens rod, men rent faktisk fra jordstænglen, der gror vandret under jorden. Ingefær kaldes undertiden for ‘ingefærrod’, kun fordi den gror under jorden, men rødderne gror rent faktisk lodret. Det er grunden til, at ingefær nogle gange ser ud som om, at den lige er blevet revet op med rode.

Ingefærrødder har tyndt eller tykt skind alt afhængig af deres modenhed, da de blev gravet op. Det er en god ide lige at tjekke det, når du køber ingefær, så du er sikker på, at den er frisk og skimmel-fri. Og husk at skrælle den inden brug.

Unge ingefærrødder er meget saftige og alligevel milde. Du kan nyde den unge ingefær syltet (som når du spiser sushi) eller lade den trække i varmt vand, så du får en god kop ingefær te.

De ældre ingefærrødder er imidlertid tørre og har seje fibre; de egner sig godt til friskrevet ingefær, som du kan krydre dine forskellige retter og stir-fry med. Revet ingefær i pulverform kan bruges i opskrifter, såsom ingefærsmåkager.

Så nu hvor du ved, hvad ingefær er, skal vi så ikke kigge på det, der gør den til en superfood?

Ingefær er nok mest kendt som et fremragende, naturligt middel mod kvalme.

Ingefær bekæmper kvalme og morgenkvalme

kvinde med morgen kvalme

Ingefær har længe været hyldet for sin virkning på urolige maver. Hvad enten det er køresyge eller morgenkvalme, kan du helt sikkert finde et middel med ingefær online, der hjælper på det.

Når gravide plages af morgenkvalme, som i øvrigt kan vise sig på alle tidspunkter af dagen og ikke kun om morgenen, vil de helst gerne finde noget, der kan bekæmpe kvalme og opkastninger. Adr!

En undersøgelse af denne sødlig duftende jordstængel beviste, at indtagelsen af ingefær reducerede kvalmen, men ikke antallet af de daglige opkastninger. Uanset hvor fristende det end lyder for gravide, bør de helt bestemt tale med deres læge om ingefær i kosten, inden de udforsker med denne metode.

Hvis du ikke kan sidde i en flyvemaskine eller sætte dine ben på en båd uden dine transportsyge piller, kan ingefær måske være lige det, du leder efter.

En undersøgelse af søsyge testede 80 søkadetter, som ikke var vant til at sejle i høj sø. Man gav deltagerne et medikament mod kvalme, et placebo eller ingefærrod, og kontrollerede deres niveau af søsyge hver fjerde time.

Forskerne fandt ikke alene frem til, at “der blev rapporteret om færre symptomer på kvalme og svimmelhed efter indtagelsen af ingefær”, men også at “ingefæren reducerede tilbøjeligheden til opkastning og koldsved betydeligt bedre end placebo[en] gjorde”.

I forlængelse af dette fandt en samlet gennemgang af 6 separate undersøgelser, der havde til hensigt at finde ud af, om ingefær var lige så effektiv som håndkøbsmedicin mod kvalme, frem til, at indtagelsen af ingefær var “bedre end [at tage en] placebo og lige så effektivt” som håndkøbsmedicinen.

Det er jo helt vildt. Jeg elsker, når naturlige fødevarer virker lige så godt som fabrikerede piller, der har nogle ubehagelige bivirkninger.

Ingefær er anti-inflammatorisk

ledsmerte efter træning

Ingefær tilhører samme familie som turmeric (gurkemeje) – et krydderi man også mener har anti-inflammatoriske egenskaber, så det er ikke så underligt, at ingefær besidder den samme evne.

Når man begynder at miste brusk mellem leddene på grund af gigt eller slidgigt, kan det være næsten uudholdeligt at gå et par få skridt, fordi knoglerne gnider mod hinanden. Og mange folk, der lider af gigt, føler sig derfor fanget, når de ikke kan bevæge sig på grund af den ulidelige smerte og stivhed i deres led.

For at undgå en operation henter mange folk hjælp fra smertestillende medicin blot for at kunne klare hverdagen.

I et forsøg fik patienter med slidgigt i knæet ingefærekstrakt to gange dagligt i 6 uger i stedet for deres smertelindrende medicin. De fik lov til at bruge acetaminophen som en slags “nødhjælpsmedicin”, hvis de havde stærke smerter.

De gode nyheder er, at forskerne bemærkede, at når patienterne indtog ingefærekstrakt, havde de mindre smerter i knæet, når de stod op og gik rundt. Patienterne støttede sig mindre til acetaminophenen, når de indtog ingefæren, hvilket er fantastisk i betragtning af bivirkningerne ved overdreven brug af acetaminophen.

Du kan også bekæmpe inflammation i din hjerne, der kan være årsag til smerte i form af migræne.

Hvis du nogensinde har haft migræne, så ved du, at smerten ofte er forfærdelig.

I en undersøgelse blev 100 patienter med akut migræne tilfældigt udvalgt til at få enten ingefærpulver eller et lægemiddel, der behandler migræne. To timer efter indtagelsen (af ét af de to midler) faldt den gennemsnitlige styrke af hovedpinen betydeligt med begge behandlingsmetoder.

Virkningen, som ingefærpulveret havde, var imidlertid magen til virkningen, som migrænemedicinen havde, hvilket vil sige, at det virkede lige så godt. Fordelen er, at patienterne havde færre bivirkninger, når de indtog ingefærpulveret i stedet for migrænemedicinen. Det er efter min mening en sejr til ingefær.

Ingefær kan forhindre Alzheimers sygdom

gammel kvinde med alzheimer

Mellem 60-70% af dem, som lider af demens over 65 års alderen, har Alzheimers sygdom – en tiltagende, degenerativ lidelse i nervesystemet, som påvirker hjernen.

Eftersom man mener, at oxidativt stress og inflammation udløser risikofaktorerne for Alzheimers, er det ikke så underligt, at man har undersøgt ingefærs anti-inflammatoriske egenskaber som et middel, der kan forhindre denne forfærdelige lidelse.

Nyere data tyder på, at midaldrende kvinder med alderen typisk udvikler en form for kognitiv svækkelse, såsom hukommelsestab eller ‘ufokuseret opmærksomhed’. Men denne undersøgelse påviste, at “ingefærekstrakt forbedrer både opmærksomhed og kognitive processer hos sunde, midaldrende kvinder”.

Ingefær kan mindske muskelømhed

ingefær mod muskel smerter

Nogle folk kan godt li’, når deres muskler nærmest brænder dagen efter intens træning. Jeg er dog ikke en af dem.

For at lindre muskelømheden kommer jeg ingefær i min valleprotein-drik, fordi én undersøgelse konkluderede, at “daglig indtagelse af rå og varmebehandlet ingefær medfører i større eller mindre grad færre muskelsmerter, som er opstået som følge af muskelskade efter træning”.

Som Medical News Today påpeger: en undersøgelse, der involverede 74 frivillige på universitet i Georgia fandt frem til, at “et dagligt kosttilskud af ingefær reducerede med 25% muskelsmerte forårsaget af træning”.

Læg mærke til ordene dagligt kosttilskud i den sætning. Ingefær er ikke en øjeblikkelig smertestillende medicin. Det tager noget tid, før den virker, men så hjælper den sandelig også.

En undersøgelse, som demonstrerede dette forbehold, fandt frem til, at når deltagerne blev bedt om at indtage ingefær 24 timer efter deres træning, reducerede de deres muskelsmerter den følgende dag, altså 48 timer efter deres træning.

Deltagerne, der tog placebo indenfor samme tidsrum, bemærkede ikke nogen ændring i muskelømheden. Av.

Så hvis du træner intenst eller lider af muskelsmerter, bør du overveje at indlemme ingefær i din daglige rutine, så dine muskler er ømme i mindre tid. Du vil således føle dig bedre tilpas og have lyst til at træne endnu mere.

Ingefær kan forhindre kræft

ingefær olie

Ingefær er fyldt med antioxidanter, som bekæmper frie radikaler i vores krop, hvilket er grunden til, at mange folk tror, at ingefær kan forebygge mod kræft.

Vidste du, at ingefærs duftende olier udgør 3% af dens vægt? Disse olier gør mere blot at fylde luften med en skarp duft; de er hjemsted for ingefærs kræftbekæmpende egenskaber.

En af olierne i ingefær, gingerol, er blevet undersøgt for sin aktive rolle i kræftbehandling og forebyggelse. Ifølge én undersøgelse fandt man ud af, at en version af gingerol “foretager kræfthæmmende aktiviteter”. Disse aktiviteter omfatter en medvirken på den biologiske vej mod celledød, regulering af cellecyklus, [og] cytotoksisk aktivitet”.

I en anden undersøgelse, som denne gang testede ingefærs virkning på ovariecancer, brugte forskerne hel ingefærekstrakt, som indeholdt 5% gingerol, og de fandt ud af, at “eksponering for ingefærekstrakt forårsagede celledød i alle kræftcellelinjer i æggestokkene”.

Jeg har bare én ting at sige: WOW!

American Cancer Society er vilde med den slags resultater, men de er også enige med mig i, at vi ikke på nuværende tidspunkt kan reklamere for ingefær som en kræftbehandling, for det er nødvendigt med yderligere kliniske forsøg.

Ingefær kan sænke blodsukkeret

ingefær pulver

Diabetes er efterhånden blevet så udbredt, hvilket skyldes, at sukker er skjult i praktisk talt alting, og at vi bruger mere tid på vores mobile enheder end på vores cykel!.

Så jeg var naturligvis begejstret, da jeg hørte om en undersøgelse, der kædede indtagelsen af ingefær sammen med lavere blodsukker og HbA1c test niveauer, som måler et gennemsnit af, hvor meget sukker blodet indeholder i en periode på 3 måneder.

Ved at udvide en diabetikers daglige kost med blot 2 gram ingefærpulver, faldt det fastende blodsukker med 12%, og HbA1c niveauet faldt med 10%.

Dr. Mercola siger, at ingefær har en positiv effekt på diabetes, fordi den:

  • hæmmer enzymerne i kulhydratstofskiftet
  • øger insulinfrigivelsen og -følsomheden
  • forbedrer lipidprofilerne

Han hævder også, at ingefær har en “beskyttende virkning mod komplikationer ved diabetes, herunder beskyttelse af diabetikerens lever, nyrer, centralnervesystem og øjne”.

Ingefær nedsætter kolesteroltallet

frisk ingefærrod

Da rotter med diabetes og hypothyreose fik frisk ingefærrod i en periode på 30 dage, fandt forskerne ud af, at rotternes samlede kolesteroltal samt low density lipoprotein (LDL), bedre kendt som det dårlige kolesterol, faldt.

Men det var ikke de eneste gode nyheder. Triglyceridernes mængde blev også reduceret, og HDL – det gode kolesterol – forøgedes som følge af frisk ingefær.

Den samme virkning, som ingefær havde på rotter, er også blevet testet på mennesker.

En undersøgelse kiggede på virkningerne, som pulveriseret ingefær havde på lipidniveauet hos 45 frivillige. Forskerne opdagede, at ingefær betydeligt reducerede mængden af triglycerider, samt kolesteroltallet og LDL-niveauet. Plus stigningen af HDL var større i ingefær-gruppen end i placebo-gruppen.

Et fald i den dårlige kolesterol og en stigning af det gode kolesterol betyder et fald i hjerterelaterede problemer, såsom hjertesygdom og hjerteanfald.

Ingefær er et naturligt, slimløsende middel

ingefærte med citron

Du behøver ikke at lide af endnu en væmmelig hoste denne vinter. Du skal blot spise mere ingefær.

Eftersom ingefær er naturligt slimløsende, hjælper den med at udvide dine lunger og endda løsne slim ved at nedbryde og fjerne det.

Når du føler dig lidt tilstoppet, så lav dig en varm kop ingefær te med citron 3 gange dagligt, og du vil hurtigt få det bedre.

Forskere ved Columbia University mener, at ingefær sammen med bronkodilaterende medicin, der anvendes til behandling astma, hjælper med at afspænde musklerne omkring kroppens luftveje. Når du har et astmaanfald, trækker disse muskler sig sammen og det er derfor svært at trække vejret.

Ingefær hader PMS

pms smerter

Nogle kvinder oplever kvalme, kramper og slem smerte i løbet af deres menstruationscyklus. Udover at lindre kvalme kan ingefær, ifølge ingefær-tilhængere, rent faktisk hjælpe på menstruationssmerter.

I en undersøgelse fandt forskerne frem til, at “83% af kvinderne, der tog ingefær-kapsler, havde færre smerter i forhold til 47% af dem, som tog placebo”.

En anden undersøgelse konkluderede, at ved at tilsætte 1 gram ingefærpulver til kvinders kost i løbet af de første 3 dage af deres menstruationscyklus, havde de færre smerter, som hvis de havde taget ibuprofen.

Ingefær virker slankende

få en flad mave

Ifølge en undersøgelse i Metabolism fremgik det, at deltagerne, som drak 2 gram ingefærpulver udblødt i varmt vand såsom te, var tre timer senere mindre sultne end deltagerne, som ikke drak vandet med ingefær i. Det overbeviste forskerne om, at ingefær giver os mæthedsfornemmelse, så vi ikke kaster os ud i ædegilder.

Forskning hævder i øvrigt, at ingefær også kan fremme fedtfordøjelsen.

I en undersøgelse fandt man ud af, at ingefær kan øge udskillelsen af galdesalte og stimulere bugspytkirtlens aktivitet. Resultatet af disse aktiviteter er en bedre fordøjelse af meget fedtholdige fødevarer, og disse fedtstoffer bliver tillige forhindret i at blive optaget af kroppen.

Se, ingefær er en af den slags fantastiske fødevarer, som øger kropstemperaturen, hvilket sætter gang i kroppens evne til selv at forbrænde kalorier uden træning.

Ingefær giver infektioner ‘karate-sparket’

Ingefær er kendt for at besidde nogle ret fantastiske antibakterielle og antimikrobielle egenskaber, der kan bekæmpe bakterier, som medfører infektioner.

Din tandlæge vil sikkert blive glad, hvis du bruger ingefær i din kost.

Hvorfor?

Fordi ingefær har vist sig at være effektiv i bekæmpelsen af bakterier i din mund, som normalt ville være blevet til tandkødsbetændelse. I en undersøgelse viste det sig, at ingefær “effektivt hæmmede væksten af disse orale patogener” og dræbte andre.

Ingefær forstærker sexlysten

hygge-under-lagner

Jeg tænkte, at jeg ville runde dette indlæg af med en lykkelig slutning og fortælle dig, at ingefær er godt for lagengymnastikken.

De gamle kinesere var af den overbevisning, at ingefær havde medicinske egenskaber, der kunne reducere rejsningsproblemer hos mænd (naturligvis) samt øge fertiliteten.

Mange folk tror stadig, at ingefærs stærke kombination af magnesium, B6 vitamin, kalium samt mangan forbedrer sexlysten og endda øger sædproduktionen. Jeg var overrasket over, at blot 1 spsk ingefær indeholder “73% af den anbefalede daglige indtagelse af [mangan] for mænd og 94% for kvinder”.

Slutkommentar

Jeg håber, at jeg har inspireret dig til at bruge mere ingefær i din kost! Denne enestående, fantastiske, alsidige, sunde fødevare!

Du kan indlemme ingefær i din kost ved at komme den i dine foretrukne frugt- eller grøntsagssmoothies, eller småthakket i din stir-fry ret. For at lave ingefær te skal du småkoge et par strimler frisk ingefær i 2 kopper varmt vand i 10 minutter. Jeg kan også godt li’ at drikke teen tilsat frisk citronsaft. Alternativt fås ingefær også som kosttilskud, men gå efter et produkt af høj kvalitet. Vi anbefaler dette.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler