Drop sukkeret for altid på 30 dage

Bliver du skræmt ved tanken om at gå blot én dag uden sukker?

Jeg ville ærlig talt ikke bebrejde dig, hvis du gør. Selv ernæringseksperter som mig kæmper en brav kamp mod sukkertrangen.

Sukker er en vigtig del af vores kost, uanset om vi vil indrømme det eller ej, for det gemmer sig bogstaveligt talt i alt.

Uanset om du gerne vil tabe dig et par kilo, forhindre type 2 diabetes eller regulere dine hormoner (1), så ved jeg, at uden sukker i dit liv vil du blive et helt nyt menneske; en sundere, gladere, slankere version af dig selv.

Så hvis du er klar til at give sukkeret sparket, så følg min 30 dages kostplan og drop sukker i dag.

Når vi er færdige, vil du kunne sige NEJ til sukker uden at føle, at du går glip af noget.

Hvorfor har vi overhovedet trang til sødt?

sukker afvænning

Din søde tand er desværre nok ikke helt din egen skyld.

Vi er biologisk sammensat til at hige efter sukker.

Vores forfædre havde brug for en energikilde, der kunne give dem styrke til at holde sig i gang. Og de fandt denne energi i de frugter, de kunne få fingrene i.

Fruktosen i frugterne hjalp således vores forfædre med et hurtigt skud energi, og alt det, som ikke blev brugt med det samme, blev lagret til senere brug.

Dette var en enorm evolutionær fordel (2), eftersom vores forfædre jo aldrig vidste, hvornår de skulle spise igen, og de havde derfor brug for disse depoter til at holde dem i gang i hårde tider.

Så pga. sukkeret havde de i bund og grund energi til her og nu, og energi til senere brug, hvis de skulle få brug for det.

Men til trods for, at vi er kommet en lang vej siden da, har vores krop ikke tilpasset sig så meget, som den burde.

De fleste af os ved, hvornår vi skal spise igen, plus vi har som regel ikke brug for den samme mængde energi til at jage eller samle mad, som vores forfædre havde.

Så hvorfor opfører vores krop sig, som om det sukker, vi spiser, skal gemmes og lagres til senere brug?

Eftersom vi ikke har brug for dette ekstra sukker, sætter det sig som uønskede fedtdepoter på dele af kroppen, hvor det er svært at få det væk igen. Ret frustrerende!

Og det er ikke den eneste grund til, at vores krop ikke kan få nok sukker.

Sukker giver os en rus af velvære

rørsukker hjertesundhed

Sukker gør os i godt humør; det udløser de samme kemikalier i hjernen, som narkotika gør, og gør os bogstaveligt talt afhængige.

Så når vi forsøger at skære ned på det for at blive mere sunde, vil vi i større grad have lyst til den søde spise.

Sukkerabstinenser er ikke lutter lagkage

Det kommer naturligvis an på, hvor meget sukker du spiser og hvor længe, du har spist det, men du kan få nogle væmmelige sukkerabstinenser, hver gang du forsøger med en “kold tyrker”.

Når man prøver at droppe sukkeret, er det meget almindeligt at få hovedpine, angst, depression, øget sult og sukkertrang, mindre energi, søvnløshed, kvalme og humørsvingninger.

Den gode nyhed er, at min 30 dages kostplan er en meget blødere tilgang til at droppe sukker – noget du faktisk kan overholde.

Du vil gradvist fjerne sukkeret, så du ikke får symptomer, der er for svækkende, hvis du da overhovedet får abstinenser.

Hvis du vælger denne metode, vil du kunne se en masse fordele, der vil motivere dig så meget, at du holder dig til den sunde vej.

Et liv uden sukker (fordelene ved at droppe sukker)

god søvn og vægttab

Mange af mine elever fortæller om følgende ændringer, så snart de dropper sukker for altid (7):

 • Pænere hud
 • vægttab
 • bedre søvn
 • mere energi
 • mindre energiforladthed
 • bedre humør
 • stærkere immunforsvar

Hvad kan du forvente med denne 30 dages kostplan

Da 30 dage kan virke lidt overvældende for nogle, har jeg opdelt planen i 4 letfordøjelige uger.

For hver uge vil jeg give dig 3 regler, du skal holde dig til. Som ugerne går, vil du stable disse enkle regler oven på hinanden. Og når en ny én bliver introduceret, har du allerede styr på den foregående.

Og når de 30 dage så er gået, har du fået en sund vane, og disse regler vil komme helt naturligt.

Du vil heller ikke føle, at du mangler noget, hvilket også får denne tilgang til at skille sig ud fra andre metoder.

Diæter, hvor man går og sulter efter noget, virker simpelthen bare ikke, og de kan faktisk få dig til at tage på!

Lad os kigge nærmere på, hvad der venter dig:

Uge 1: Først tilsætter vi

I de næste 7 dage skal du omfatte følgende 3 ting i din daglige rutine.

1. Hver dag skal du starte med et glas varmt (ikke brandvarmt) vand med et klem frisk citron og en knivspids cayennepeber.

Denne sunde kombination vil sætte gang i din fordøjelse, dit stofskifte og din energi.

2. Spis et kulhydratfattigt morgenmåltid med et højt indhold af fedt og protein.

Hvis du normalt springer morgenmaden over, er du nødt til at lave om på det. På samme måde skal de, der spiser boller, cornflakes og havregryn, styre uden om alle disse kulhydratrige valg.

Ser du, kulhydrater er nemlig tilbøjelige til at give dig lyst til sukker. Så jo længere vi kommer ind i dette program, vil vi også skære ned på dine kulhydrater.

Vælg morgenmad, der er fyldt med sunde fedtstoffer og ren, saltfattig protein, såsom: yoghurt/skyr (uden tilsat sukker og frugt) æg, avocado, kylling og kalkun.

3. Forøg dit indtag af sundt fedt ved at spise flere rå nødder, olivenolie, fuldfed ost (helst gedeost, hytteost, schweizisk eller parmesan) og avocado.

Men pas på, at du ikke overdriver. Det er bedst, hvis du dagligt vælger 1 eller 2 af de fuldfede oste fra den korte liste.

Formålet med uge 1 er, at du starter din dag rigtigt med citronvand og en proteinrig morgenmad med få kulhydrater. Du vil også naturligt have mindre trang til sukker takket være de ekstra sunde fedtstoffer, som giver dig energi og gør dig mæt.

Uge 2: Trap ned

Når den første uge er gået, skulle du begynde at kunne se en mærkbar forskel på dit energiniveau, humør, din søvn og måske selv din talje! Det er denne fremgang, der vil motivere dig til at  komme igennem den mere hårde uge 2.

Vi begynder gradvist at nedtrappe dit sukkerforbrug. Og det er sandelig ikke nemt, for sukker gemmer sig praktisk talt i alt (selv i sunde fødevarer!).

Her er dine 3 opgaver for uge 2:

1. Tøm dit hjem for fødevarer, som indeholder mere end 5 gr sukker pr portion.

Det kan være alt lige fra salatdressing og yoghurt til de tilsyneladende sunde müslibarer.

2. Pas på med dine saucer og krydderier.

Dette er et stort område, som mange af mine elever ikke aner er en total sukkerfælde. Prøv at tjekke varedeklarationen på din ketchup, grillsauce og honning-sennepsdressing, hvis du ikke tror mig.

Så i stedet for at anvende den slags, skal du vælge stærk sennep eller stærk sauce til mad, såsom sandwiches eller kylling, og brug citron og olivenolie som erstatning for salatdressing.

3. Vælg frugt, der har den mindste mængde sukker, og drop de andre.

Husk, at når de 30 dage er gået, må du gerne spise frugter med et højt indhold af sukker, bare i små doser. Jeg vil stadig gerne have dig til at spise en kost med masser af frugt, så du får en masse næring.

Indtil da, så hold dig til frugt med lavt indhold af sukker, såsom:

 • Bær (jordbær, blåbær, hindbær og brombær)
 • Grapefrugt
 • Avocado
 • Æbler
 • Fersken

Og undgå sukkerrige frugter, såsom:

 • Figner
 • Mango
 • Kirsebær
 • Vindruer
 • Bananer
 • Granatæbler

Uge 3: Elimineringsrunden

Nu skulle du føle dig i tip top form.

Du har masser af energi fra citronvandet, de kaloriefattige morgenmåltider og det øget fedtindtag. Plus, uge 2 har med de strenge begrænsninger hjulpet med at fjerne det søde snask.

Nu, hvor du er nået til uge 3, er det blevet tid til at skære sukkeret fuldstændigt væk.

Her er opgaverne for uge 3:

1. Skær ned på dit indtag af kulhydrater og fjern alle kulhydrater fra aftensmaden.

De sene kulhydrater i aftensmaden er ofte det, som får os til at få trang til dessert bagefter; hvis du fjerner dem, vil du ikke trænge til noget sødt efter maden.

Hold dig til et aftensmåltid bestående af protein og grøntsager uden ret meget stivelse. Du kan endda nyde en stor portion salat inden aftensmaden, hvis det får dig til at føle dig mere mæt.

Dernæst vil jeg gerne have, at du tackler dine drikkevarer.

2. Sig farvel til alle søde drikkevarer.

Det betyder, at hvis du vil have kaffe, så skal den være uden sukker. Drop øjeblikkeligt de søde læskedrikke og sukkerfyldte frugtdrikke.

Du skal også sige nej til alle former for alkohol, for det er blot en sukkerbombe i forklædning.

Hvis du gerne vil have lidt mere spændende at drikke end kun vand, kan du komme citron eller frisk frugt i vandet, eller finde en lækker, sund, koffeinfri urtete.

3. Fjern alle sødestoffer.

Dette punkt omfatter naturlige sødestoffer, såsom honning og agave, plus de kunstige, såsom aspartam og sucralose.

Disse sødestoffer er tilbøjelige til at pirre dine smagsløg, så meget at du får lyst til noget endnu mere sødt, men du vil faktisk aldrig få tilfredsstillet den trang.

Uge 4: Hold hjulene i gang

Uge 2 og uge 3 er nok de mest udfordrende for mine klienter, og det er nemt at forstå hvorfor. Det er aldrig nemt at fjerne nogle af sine foretrukne fødevarer.

Så i uge 4 skal du simpelthen fortsætte med at holde denne positive fremgang.

Og for at gøre det, vil jeg gerne have, at du tilegner dig følgende 3 sunde vaner:

1. Vær smart, når du handler ind.

Det vil sige, at du skal undgå de pakket (og forarbejdet) fødevarer, og tving dig selv til kun at handle friske produkter, kød og mejeriprodukter.

Hold dig væk fra varer, som kaldes “fedtfattig” eller “fedtfri”, for fedtet er som regel bare erstattet med sukker, kemikalier og kunstige sødestoffer – en perfekt opskrift lige til sukkertrangen. Undgå under alle omstændigheder disse fristelser.

Men selvom vi er i gang med at fjerne og undgå, vil jeg ikke have, at du føler, du går glip af noget. Du skal belønne dig selv på en god måde.

Men i stedet for at belønne dig selv med mad og den slags, såsom chokolade eller 2 glas vin efter arbejde, skal du ændre din tænkemåde.

2. Find 3 belønninger, der ikke er madrelateret.

Disse belønninger kan være noget så enkelt som at tage et afslappende karbad med en god bog eller gå en tur i biografen med din familie. Den slags belønninger vil give dig bedre velvære, i stedet for sukkertrang, som en belønning med chokolade eller vin vil resultere i.

Jeg kan selv godt li’ at nyde en god kop te, som er lige lidt bedre end dem, man finder i supermarkedet. De indeholder ikke kalorier, de sprudler af smag og de er lidt af en særlig luksus, som giver mig en følelse af, at jeg både passer på min krop og psyke.

Pointen er, at du finder noget, som ikke involverer mad, men stadigvæk giver dig en følelse af nydelse. Du kan også gå efter massage eller en manicure/pedicure for at opnå det samme resultat.

3. Hvis du simpelthen skal nyde noget sødt, så lav det selv.

Med hjemmelavet mad og bagværk har du styr på mængden af usunde ingredienser i det, du spiser, og du har således også mulighed for at skære fra i overensstemmelse dermed.

Find opskrifter, som indeholder mindre end 5 gr sukker pr portion. Opskrifter, der passer til én person er endda bedre, for så har du mest styr på portionen.

Hvis du laver en hel portion sukkerfattige småkager og ender med at spise hele pladen, så er du lige vidt, som hvis du spiser en sukkerfyldt småkage. Ikke så smart.

Så hvis du skal forkæle dig selv, så synes jeg, du skal gøre det med omtanke.

Nu, hvor du har fået min 30 dages plan, som på 4 uger gør dig i stand til at udrydde dit sukkerforbrug, bør du overveje at starte med uge 1 så snart som muligt.

Så du er nok nødt til at tage ud og handle for at finde alt det, du har brug for, men tro mig, det er turen værd, når du fylder dit hjem med lutter friske, sunde, sukkerfrie fødevarer.

Husk på dine 3 sunde vaner hver uge, og du vil uden problemer komme igennem hele programmet. Jeg ved, du kan klare det!

Jeg vil rigtig gerne høre om, hvordan dine 30 dage forløber! Smid en kommentar når som helst i løbet af de 4 uger, så jeg ved, hvordan du klarer det. Jeg kan ikke vente med at se dig på den anden sukkerfrie side!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler