Derfor skal du drikke citronvand: 6 fordele ifølge videnskaben

Du har sikkert set billeder på Facebook eller Pinterest af store kander af vand fyldt med citroner og “10 grunde til at drikke citronvand”.

Men ud af alle disse “fakta” om citronvand er der så noget om snakken. Hvilke egenskaber har citronvand i følge videnskaben?

citron i vand Vi er interesseret i den del, der tilføjer vitalitet og har en rensende virkninger på kroppen.

Hvis dette er en ny verden for dig og du er interesseret i en sundere livsstil og mere energi i hverdagen så vil et første godt skridt være at skifte morgenkaffen ud med et glas citron vand.

Jeg tror på, at vi har evnen til at helbrede vores krop ved at foretage små ændringer i vores hverdag for det bedre. Vores udfordring bliver at:

  1. Gå igennem fordelene, som jeg har beskrevet nedenfor og find det punkt, der vil motivere dig til at begynde at drikke citron vand som en fast rutine.
  2. Forpligte os til 14 dage med citron vand.
  3. Skriv ned, hvordan du har det på dag 1, og så igen på dag 14.
  4. Fortæl mig hvad du har oplevet af ændringer!

Hvad vi ved om citroner

De er citrusfrugt i Rutaceae familien (videnskabeligt kendt som Citrus Limon), og samtidig er de den mindste i sin familie men har større sundhedsmæssige fordele end sine familiemedlemmer.

Citroner er sandsynligvis opstået i Indien omkring Himalaya bjergene  og er blevet spredt derfra. De to hovedtyper af citroner er Lissabon og Eureka. Der er siden hen kommet andre variationer til som de sødere Meyer citroner. Frugten er lav i kalorier cirka 29 per 100 gram.

Citroner som en kilde til vitamin-C

Vi ved, at citroner har et høj indhold af C-vitamin, som er vigtig for vækst og udvikling (2). En enkelt citron indeholder omkring 30-40 mg vitamin C (3) (i sammenligning med en appelsin som indeholder omkring 80-90 mg vitamin C). C-vitamin er blevet studeret grundigt og har vist sig at have et utal af sundhedsmæssige fordele.

Her i blandt beskytte mod prænatal problemer, hjerte-karsygdomme, øjensygdomme, rynker og forbedring af immunforsvaret (4) (læs: Mirakel kosttilskud? – Top 10 fordele ved gurkemeje).

De fungerer som en kilde til antioxidanter og hjælper med at beskytte celler mod skader forårsaget af frie radikaler (5). Her er en liste af mindre velkendte egenskaber af citronvand.

Unikke Sundhedsmæssige fordele ved Citroner

1. Citron vand som detox og cleanse

Dette er den første fordel, folk altid tænker på når det kommer til citron vand, og som regel den mest overvurderet. Her er nogle citater fra videnskabelige kilder, der giver indsigt omkring mulighederne for citronvand som en naturlig detox (læs: Den ultimative detox kur)

Ikke overraskende, øges mængden af urin når man drikker citronvand. Dog bestå din urin af mere citrat end normalt. Dette er en naturligt forekommende inhibitor af toksiner (som kan opbygges i form af krystaller i kroppen).

Citronsyre øger kroppens evne til naturligt at skylle ud disse uønskede giftstoffer. Toksiner kommer ind i vores kroppe igennem den luft vi indånder og de fødevarer vi spiser. To af de mere kendte forskningsprojekter kaste lys over brugen af citron som et rensende middel:

  • Offentliggjort af hollandske forskere i 2002 European Journal of Nutrition, er citron skræl en effektive metode til at sænke blod- og leverkolesterol niveauer. Selvom forsøgene blev udført på dyr kan disse resultater insinuere at citronskal kan være til gavn for dem med lever sygdomme.
  • Offentliggjort af indiske forskere i 2005-udgaven af BMC Pharmacology, hesperidin (citrus bioflavonoid fundet i citroner) påvises det hvordan citroner har evnen til at beskytte leveren mod skader. Efter administration af CCI4 (en velkendt lever toksin), konkluderede forskerne, at hesperidin har en beskyttende virkning på leveren (6).

Vores lever er der hvor vi filtrere alt det vi forbruger og hvor mange giftstoffer bliver neutraliseret. Disse undersøgelser kaste lys over citronens evne til at forbedre leverens funktion som et filter af uønskede giftstoffer.

Den vigtigste forudsætning bag citron vand som et rensende middel er dens evne til at forbedre din organer enzym funktion og stimulerer leveren. Undersøgelser har påvist, at i tilfælde, hvor toksiner har ophobet sig i kroppen har citronsaft og skræl en rensende effekt.

Ved at drikke citronvand, især efter måltider, kan du hjælpe din krop med at sænke mængden af giftstoffer der bliver ophobet.

2. Forbedret fordøjelse

Citrus flavonoider er den primære årsag til at du kan opnå en forbedret fordøjelse når du drikker varm citronvand. De hjælper på optagelsen af mad, hjælpe med at forhindre fedtlever, mindske chancerne for hjerte-kar-sygdomme, har milde vægttabs egenskaber, og reduceret insulinfølsomheden. Dette har at gøre med dens evne til at inhibere visse syntese af fedt i kroppen (7).

Citrus flavonoider fungerer som en stor mave-tonic, som resultere i mindre appetit (8).

Det har også vist sig at berolige en dårlig mave eller forbedre mild fordøjelsesbesvær. Dette har at gøre med den saltsyre i maven, der starter processen med at nedbryde din mad. Det menes at citrusflavonoider i citronvand støtter saltsyre i maven som nedbryder fødevarer (9).

Den bedste måde at drikke citronvand som støtter fordøjelsen er ved at bruge citronskal fra økologiske citroner. Dette vil forbedre de gode bakterier i din tarm.

3. Basisk med citronvandlemonr

Hvis du er ny til begrebet alkalinitet (basisk) så er det er processen med at neutralisere syre i kroppen. Den grundlæggende idé er din krop har visse syrer, der kan opbygge forårsage negative bivirkninger såsom sure opstød, mavebesvær og acidose (10).

Der er forskellige måder at kontrollere pH-niveauer af din krop for at finde ud af, om du er for sur (med hensyn til din pH værdier 🙂 ).

Et ideel niveau er mellem 4,6-8,0 og kan testes med pH strips der bruger spyt eller urin (11). Hvis du planlægger at bruge citron vand eller alkalisk drikkevand til at styre kroppens syre niveauer så anbefaler jeg at tale med din læge først og identificere dine pH-niveauer.

Hvis du identificerer et behov for at alkalize din krop, så få nogle pH strips med hjem. Så vil du kunne teste din resultater og forbedringer løbende.

Citron vand er en sikker og effektiv måde at styre dine pH-niveauer og opnå en sund alkalinitet som din krop kan drage fordel med hensyn til knogle sundhed, nedsat muskelsvind, mindske chancerne for hypertension og slagtilfælde, forbedret hjerte-kar-sundhed, og forbedret hukommelse (12).

4. Vægttab og appetitnedsættende

Jeg vil være lidt forsigtig med denne påstand, da enhver ny sundheds-trend der bliver populær hurtigt kan blive udråbt som en “mirakel slankemiddel”.

Der er mangel på videnskabelig forskning, der understøtter påstanden om vægttab fuldt ud, men det betyder på at påstandene er korrekte men at der dog er brug for yderligere forskning (læs: hvor meget kan du tabe dig med grønne kaffebønner) (13).

En af de undersøgelser der er blevet lavet (som ikke er foretaget med mennesker) viste en reducerede signifikant vægtøgning, når en kost højt i kulhydrater blevet indtaget (14).

De fleste mennesker, om vi vil indrømme det eller ej, falder i den høje kulhydrater kostkategori. Pektin og polyphenoler er de vigtigste stoffer, der findes i citroner, der viser vægttab og appetit undertrykkende kvaliteter. Pektin giver en mæthedsfornemmelse som minder om kostfibre, der kan hjælpe med at reducere dit kalorieindtag.

I et studie hvor indtagningen af disse to stoffer blev forøget så man øget HDL (godt) kolesterol & sænket LDL (dårligt) kolesterol samtidigt med at produktionen af inflammation faldt (15). Den vigtigste undersøgelse blev gennemført af Drs. Sheau C. Chai, Shirin Hooshmand, Raz L. Saadat, og Bahram Arjmandi på Florida State University.

Vi er alle forskellige og alle vil reagere forskelligt ved at indtage citronvand. Derfor bør du tilføje det til din kost uden andre større ændringer for at isolere effekten.

Dette vil give dig mulighed for bedre at kunne overskue hvilke ændringer du oplever, og ikke tro at den ekstra energi du oplever er på grund af den nye multivitamin som du er begyndt at tage.

Mens der er behov for yderligere forskning vedrørende vægttab ved at indtage citronvand, så er det klart at der kun er positive sider ved at erstatte sukkerholdige drikkevarer med citron vand.

Jeg anbefaler at du udskifte din morgenkaffe med citron vand i mindst 2 uger. Før en dagbog over dit humør, energi og sukkertrang i de næste 2 uger for at se, hvilke positive fordele du oplever.

5. Reducerer rynker og forbedrer din hud

Denne fordel kan komme fra både at drikke citronvand og anvende det uden på huden. Citroner har vist sig at være høj i antioxidanter, som er knyttet til anti-aging egenskaber. Den primære årsag til aldring kommer fra frie radikaler, som forårsager nedbrydningen af forskelligt væv i kroppen.

Det gælder også for din hud. Forskning har vist, at antioxidanter fra planter var i stand til at stoppe nedbrydningen af kollagen fibre i huden (17). Collagen giver huden sin styrke, struktur og “blødhed” samtidig med at det beskytter huden mod at absorberende toksiner (18). Frie radikaler i små mængder er ikke skadeligt for kroppen (læs: Kostfibre kan hjælpe på dit vægttab – dog kun en helt bestemt type).

Du skal dog være opmærksom på vaner og situationer hvor du øger din eksponering for frie radikaler. De mest almindelige og mest farlige former for eksponering kan komme fra medicin, stråling, pesticider, luftforurening, rengøringsmidler, alkohol, tobaksrøg, forurening, og endda de fødevarer vi spiser (19).

De fleste raske mennesker, der ikke ryger, bør ikke være alt for bekymret over for mange frie radikaler i deres krop. Hvis du er bekymret eller nysgerrige kan du tage en urintest for at få en idé om, hvor du ligger på skalaen (20).

Hvis du ønsker at anvende citronsaft på udsatte områder er der en række forskellige metoder. Den enkleste måde er at fortynde citronen i vand og duppe dit ansigtet med en fugtig klud. Andre metoder kan være at lave en “sugar scrub” kombineret med græsk yoghurt. I alle tilfælde vil antioxidanterne i citronen være den aktive bestanddel.

6. Fordele ved æteriske olier i citroner

Æteriske olier som helhed er et emne, vi vil dække mere detaljeret i fremtiden, da der er en masse debat om deres effektivitet. Der er dog masser af fordele ved anvendelser af olie, men her vil jeg holde mig til dem som er blevet undersøgt og afprøvet. Da jeg skrev denne artikel fandt jeg 14000+ artikler, der var relateret til æteriske olier (21), og citron olie havde over 500.

Hvis du ønsker at få olierne ud af din citron så skal du blot tage skralden og klemme den.

Hvis du kigger nøje vil du være i stand til at se citron olierne sprøjte ud. En af de mest interessante fordele, der er forbundet med citronolie er dens moderate antimikrobielle egenskaber mod dårlige bakterier, gær og svampe, såsom Candida albicans som er mere almindeligt kendt for at forårsage gær infektion (22).

Disse antimikrobielle effekter har en række fordele, når det indtages og bruges uden på kroppen. En nyere undersøgelse viste hvordan citronolie påvirker gravide kvinder som lider af opkastning og kvalme.

Omkring 100 kvinder deltog, og efter blot 2 dage sås et dramatisk faldt i symptomerne i forhold til placebogruppen. Efter 4 dage fald kvalme og opkastning med gennemsnitlig 33%. Mens denne undersøgelse var rette specifikt mod gravide kvinder, giver det mening at dem der lider af samme symptomer vil kunne opnå samme fordele.

I en anden undersøgelse udført af Central Food Teknologisk Research Institute så på geraniol, en phytonutriant fundet i citron, som hjalp mod diabetisk neuropati.

Undersøgelsen viste, at skaden på iskiasnerven blev reduceret ved anvendelse af citronolie (geraniol). Efter 8 ugers undersøgelse blev den cellulær funktion genoprettet hvilket tyder på at regelmæssigt anvendelse af citronolie kan hjælpe med at regulere vores energiniveauer, og som tidligere nævnt hjælpe med at forebygge sygdom.

Citron olie er nok den del af citronen der er blevet forsket mest i og også den del som de færreste bruger i deres citronvand. Overvej at bruge citronskal i dit vand eller et brug et spiseligt olieekstrakt som et tilskud til dit drikkevand

Citron vand: Advarsel

Hvad kan være farligt ved citron vand?!?

Jeg ved, hvad du tænker, men der er et par ting at huske på: For det første bør du ikke spise citron kerner. Et par her og der kommer ikke til at være skadeligt for dig, men hvis du planlægger at drikke citron vand regelmæssigt bør du sikre dig at du undgår kernerne. De indeholder små mængder af salicylsyre, som er hovedbestanddelen i asprin sammen med bitter / astringerende belægning på ydersiden af frøet der giver den bitre smag.

Den nemmeste måde at slippe af med dem er at bruge en lille si eller en citron presser. Hvis du er vant til at søde din te eller kaffe så vil dine smagsløg have lyst til at putte sukker i dit citronvand. Prøv og undgå at tilføje andet end rå honning af sødestoffer hvis du absolut finder det nødvendigt.

Ellers vil du bare ophæve mange af de fordele som jeg har beskrevet. Hvis du kan begynde at skære mere og mere ned på sukker i din kost vil du opleve at dine smagsløg nulstilles og din trang til sukker falde drastisk. Et andet problem er, hvad hvilken effekt citronsaft har på emaljen af dine tænder.

Så længe du ikke bruger det som mundskyl vil dine tænder have det fint. Hvis du udskifter sodavand med citronvand vil du faktisk spare dine tænder. Hvis du stadig er bekymret så kan du altid bruge et sugerør.

At drikke citronvand er en af de små ting, vi kan gøre på en regelmæssig basis, der kan have langsigtede fordele. De mennesker, der vil få de mest dramatiske resultater vil være dem der kan erstatte morgenkaffe eller sodavand med citron vand (læs: Hvorfor er kaffe godt for dig? Her er 7 gode grunde).

Som med enhver ny ændring i din kost og dagligdag så giv det tid før du forventer resultater. Jeg anbefaler at du prøver det i minimum 2 uger for at se hvilken positiv effekt det har på din krop.

Vi er så vant til at blive tilfredsstillet med det samme. Det er blevet et krav og hvis ting tager tid og energi så gider vi ikke. Når det kommer til sund kost og motion, kan det være let at miste modet, hvis vi ikke kan se resultater i et par dage, men husk på at i sidste ende vil det være det hele værd. Hvis du tror dine facebook venner kunne få noget ud af denne post så del den gerne på facebook!

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler