Chili (krydderi): Sådan kan det forbedre dit helbred
DENNE ARTIKEL INDEHOLDER ANNONCER. LÆS MERE HER.
Chilipeber er frugten på peberbusken Capsicum, som er kendt for dens stærke smag. Den er en del af natskyggefamilien ligesom peberfrugt og tomat, og de fleste varianter tilhører arten, som specifikt er kendt som Capsicum annuum. Og der er mange varianter af chili, såsom cayenne og jalapenos.
Chilipeber anvendes primært som krydderi eller mindre ingrediens i forskellige retter, krydderiblandinger og saucer. Man spiser dem som regel tilberedt, eller tørret og stødt som f. eks paprika.
Capsaicin er det primære bioaktive plantestof i chilipebre, hvilket giver dem deres unikke skarpe (stærke) smag samt mange af deres sundhedsmæssige fordele.
Chili Burn
Krydrer dit vægttabssystem
Ernæringsdata
Friske chilipebre er hovedsageligt sammensat af vand (88%) og kulhydrater (9%).
I skemaet herunder kan du se de vigtigste næringsstoffer i chilipeber (1).
Ernæringsfakta: Chilipeber, Rå, Rød — 100 gram
Mængde | |
Kalorier | 40 |
Vand | 88 % |
Protein | 1,9 g |
Kulhydrater | 8,8 g |
Sukker | 5,3 g |
Fiber | 1,5 g |
Fedt | 0,4 g |
Mættet | 0,04 g |
Enkeltumættet | 0,02 g |
Flerumættet | 0,24 g |
Omega-3 | 0,01 g |
Omega-6 | 0,23 g |
Transfedt | ~ |
Vitaminer og mineraler
Chilipeber er fyldt med forskellige vitaminer og mineraler. Men eftersom de kun kan spises i små mængder, bidrager de ikke særlig meget til det daglige indtag.
- C-vitamin: Chilipeber har et højt indhold af C-vitamin, som er en effektiv antioxidant, der er godt for sårheling og immunforsvaret.
- B6-vitamin: En gruppe B-vitaminer, hvoraf nogle er vigtige for energistofskiftet.
- K1-vitamin: Det kaldes også for phylloquinon og er meget vigtig for blodstørkning samt sunde knogler og nyrer.
- Kalium: Et essentielt, kostmæssigt mineral, der deltager i en lang række funktioner i kroppen. Et tilstrækkeligt indtag af kalium kan nedsætte risikoen for hjertesygdomme (2).
- Kobber: Mangler ofte i den vestlige kost, desværre, for kobber er et vigtigt, antioxidant sporstof for stærke knogler og sunde neuroner.
- A-vitamin: Røde chilipebre har et højt indhold af beta-caroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen.
Kort sagt: Chilipebre er proppet med forskellige vitaminer og mineraler, men de bliver ofte spist i små mængder, så de kan ikke rigtig bidrage til det daglige mikroernæringsmæssige indtag.
Andre plantestoffer
Chilipebre sprudler af det meget stærke capsaicin. Og de indeholder samtidigt en masse antioxidante carotenoider, som kædes sammen med en lang række sundhedsmæssige fordele.
Her er de væsentligste bioaktive plantestoffer i chilipeber:
- Capsanthin: Den primære carotenoid i røde chilipebre, som giver dem deres røde farve, og som ofte udgør helt op til 50% af det totale indhold af carotenoider. Dens effektive, antioxidante egenskaber kan virke imod kræft (3, 4).
- Violaxanthin: Den store carotenoid i gule chilipebre, som udgør 37-68% af det samlede indhold af carotenoider (3, 5).
- Lutein: Forekommer mest i grønne (umodne) chilipebre, eftersom niveauet af lutein falder ved modning. Et stort indtag af lutein er blevet kædet sammen med sundere øjne (6, 7).
- Capsaicin: Et af de mest undersøgte plantestoffer i chilipebre. Det giver dem deres skarpe (stærke) smag samt mange af deres indvirkninger på sundheden.
- Sinapinsyre: Denne antioxidant indeholder en bred vifte af potentielle fordele for sundheden (8, 9).
- Ferulasyre: En antioxidant, der ligner sinapinsyre, og som beskytter mod en lang række kroniske sygdomme (9, 10).
Indholdet af antioxidanter i modne (røde) chilipebre er meget større end umodne (grønne) pebre (3).
Kort sagt: Chilipebre er fyldt med antioxidante plantestoffer, der sættes i forbindelse med forskellige sundhedsmæssige fordele. Den mest mærkbare er capsaicin, som giver chilipeber den skarpe (stærke) smag.
De sunde fordele i chilipeber
På trods af deres brændende smag har de i lang tid været brugt som et sundt krydderi.
Smertelindring
Capsaicin, det primære bioaktive plantestof i chilipeber, besidder nogle unikke egenskaber.
Det binder sig til smertereceptorer, som er nerveender, der registrerer smerte. Dette fremkalder en brændende følelse, men det medfører dog ikke nogen rigtig forbrænding.
Alligevel kan et stort forbrug af chilipeber (eller capsaicin) med tiden beskadige smertereceptorerne, hvilket medfører en lavere følsomhed over for chiliens brændende smag.
Det gør også disse smertereceptorer uimodtagelige over for andre former for smerte, såsom halsbrand forårsaget af sure opstød.
Én undersøgelse kom frem til, at når patienter med halsbrand (dyspepsi) fik rød chilipeber (2,5 gr om dagen), blev smerten værre i begyndelsen af en 5-ugers behandling, men aftog som tiden gik (11).
Dette bakkes op af en anden lille undersøgelse, der viste, at 3 gram chili hver dag i 6 uger forbedrede halsbrand hos patienter med refluks (12).
Det ser ikke ud til at den nedsatte følelse er permanent, og én undersøgelse kom frem til, at den kom tilbage 1-3 dage efter, at man stoppede indtagelsen af capsaicin (13).
Vægttab
Fedme er en alvorlig helbredstilstand, der øger risikoen for mange kroniske sygdomme, såsom hjertesygdomme og diabetes.
Men noget tyder på, at plantestoffet capsaicin i chilipeber kan fremme et vægttab ved at nedsætte appetitten og sætte gang i fedtforbrændingen (14, 15).
Faktisk har undersøgelser vist, at 10 gram rød chilipeber kan sætte væsentlig gang i fedtforbrændingen hos både mænd og kvinder (16, 17).
Andre nyere undersøgelser bakker op om dette og har konkluderet, at capsaicin kan sparke fedtforbrændingen godt i gang (18, 19, 20).
Capsaicin kan også reducere kalorieindtaget. I en undersøgelse med 24 almindelige forbrugere af chili konkluderede man, at capsaicin inden et måltid reducerede kalorieindtaget (22).
En anden undersøgelse fandt kun en væsentlig nedsat appetit samt lavere energiindtag hos dem, som ikke spiste chili regelmæssigt (23).
Det er ikke alle undersøgelser, der mener, at chilipeber er effektivt. Nogle fandt hverken nogen væsentlige virkninger vedrørende kalorieindtaget (24) eller fedtforbrændingen (25, 26).
Men på trods af den blandede dokumentation, ser det ud til, at en regelmæssig indtagelse af rød chili, eller kosttilskud med capsaicin, kan hjælpe på slankekuren, når det kombineres med andre ting, der udgør en sund livsstil (14).
Men de er nok ikke så effektive på egen hånd – man kan med tiden blive resistent over for virkningerne fra capsaicin, hvilket begrænser stoffets anvendelighed (15).
Kort sagt: Chilipeber er blevet sat i forbindelse med adskillige sunde fordele. De kan fremme et vægttab, når de kombineres med en generel sund livsstil, og de kan virke smertelindrende på sure opstød.
Bivirkninger og individuel påpasselighed
Chilipeber kan give bivirkninger hos nogle personer på samme måde som de fleste andre fødevarer, og mange folk er ikke vilde med den stærkt brændende smag.
Brændende følelse
Chilipeber er velkendt for sin vildt stærke smag. Og det skyldes som sagt stoffet capsaicin, som binder sig til smertereceptorerne og medfører en intens brændende følelse.
Og derfor er “oleoresin capsicum”, en ekstrakt af chilipeber, hovedingrediensen i pebersprays (27). I store mængder medfører det stærk smerte, inflammation, hævelse samt rødme (28). Hvis man regelmæssigt bliver udsat for capsaicin, kan det med tiden medføre, at visse smertenerver bliver uimodtagelige over for yderligere smerte.
Mavesmerter og diarre
Nogle folk kan få tarmproblemer af at spise chili. Symptomerne omfatter umiddelbart mavesmerter, en brændende fornemmelse i tarmen, kramper og smertefuld diarre.
Det er mere almindelig for folk med irritabel tyktarm. Chili kan midlertidigt forværre symptomerne hos dem, der ikke er vant til at spise det regelmæssigt (29, 30).
Det er derfor en god ide, at personer med irritable tyktarm begrænser deres indtag af chili samt andre stærke fødevarer.
Risiko for kræft
Kræft er en alvorlig sygdom, der kendetegnes ved en unormal cellevækst.
Der er delte meninger angående chilis indvirkning på kræft.
Reagensglas-undersøgelser og dyreforsøg antyder, at capsaicin (plantestoffet i chilipeber), enten kan øge eller nedsætte risikoen for kræft (32).
Overvågningsundersøgelser på mennesker har kædet indtagelse af chili sammen med en øget risiko for kræft, især i galdeblæren og maven (33, 34).
Derudover viste det sig, at indtagelse af rød peber kunne være en risikofaktor for mund- og halskræft i Indien (35).
Vær opmærksom på, at overvågningsundersøgelserne ikke beviste, at chilipeber medførte kræft, kun at de personer, der spiste dem, var mere tilbøjelige til at få det.
Det er nødvendigt med yderligere undersøgelser for at kunne afgøre, om et stort indtag af chili eller capsaicin-kosttilskud er ufarligt på længere sigt.
Kort sagt: Chilipeber er ikke godt for alle. De medfører en brændende fornemmelse, og nogle personer kan få mavesmerter og diarre af dem. Nogle undersøgelser har sat indtagelse af chili i forbindelse med kræft.
Konklusion
Chilipeber er et populært krydderi i mange dele af verden, velkendt for sin skarpe, stærke smag.
De er fyldt med vitaminer, mineraler og forskellige unikke plantestoffer, herunder capsaicin, det stof, som gør, at det brænder i munden. Capsaicin kædes sammen med adskillige sunde fordele samt negative virkninger.
På den ene side kan det hjælpe på slankekuren og lindre smerte, hvis man spiser det regelmæssigt.
På den anden side giver det en brændende fornemmelse, som mange synes er ubehagelig, især de, som ikke er vant til at spise chilipeber.
Chilipeber kan også medføre fordøjelsesproblemer, og nogle undersøgelser har kædet indtagelse af chili sammen med kræft, selvom der foreligger begrænset dokumentation herfor.
Kort sagt kan det umiddelbart være sundt for mange at bruge chilipeber som krydderi, mens de, som lider af fordøjelsesbesvær, bør undgå dem.