Rødvin: godt eller dårligt?

DENNE ARTIKEL INDEHOLDER ANNONCER. LÆS MERE HER.

De sundhedsmæssige fordele ved rødvin er blevet debatteret i et stykke tid efterhånden.

Mange tror, at et glas om dagen er en vigtig del af en sund kost, mens andre mener, at vin er ret overvurderet.

Studier har gentagne gange vist, at hvis man drikker en moderat mængde rødvin, sænker det umiddelbart risikoen for adskillige sygdomme, herunder hjertesygdomme.

Men der er en fin linje mellem et moderat og overdrevet forbrug.

Denne artikel går i dybden med rødvin og dens sundhedsmæssige virkning.

Resveratol

Resveratrol

Indeholder anti-ageing kvalitetssformular

kvinde i hvid kjole med et glas rødvin

Hvad er rødvin og hvordan fremstilles den?

Rødvin fremstilles af mørkfarvede, hele druer, som bliver presset og gæret.

Der findes mange slags rødvin, som varierer i smag og farve. De almindelige sorter omfatter Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot noir og Zinfandel.

Alkoholindholdet ligger normalt på 12-15%.

Det har vist sig, at det er gavnligt for helbredet, når man indtager moderate mængder rødvin. Det skyldes hovedsageligt vinens høje indhold af kraftige antioxidanter.

Man mener også, at alkohol i vin bidrager til nogle af fordelene ved moderat indtagelse af vin (1).

Kort sagt: Rødvin bliver lavet ved at gære mørkfarvede, hele druer. Den indeholder mange antioxidanter, og det har vist sig at være godt for helbredet, hvis man drikker moderater mængder.

Det franske paradoks

rødvins flaske med resveratrol

Man mener ofte, at rødvin er grunden til det “franske paradoks”.

Dette udtryk hentyder til den iagttagelse, at franskmændene har færre tilfælde af hjertesygdomme, på trods af at de spiser en masse mættet fedt og kolesterol (2).

Nogle eksperter var af den opfattelse, at rødvin var det kostmæssige middel, der beskyttede den franske befolkning mod de skadelige virkninger fra disse næringsstoffer.

Men nye studier har dog konstateret, at kostmæssig kolesterol og mættet fedt ikke er skyld i hjertesygdomme, når man spiser fornuftige mængder af det (3).

Den virkelig årsag til franskmændenes gode helbred skyldes nok, at de spiser flere uforarbejdede fødevarer og generelt har en sundere livsstil.

Kort sagt: Nogle folk mener, at rødvin er ansvarlig for den franske befolknings gode helbred, og det er den primære forklaring på det franske paradoks.

Rødvin indeholder kraftige plantestoffer og antioxidanter, herunder resveratrol

blondine med et glas vin med RødvinsekstraktDruer indeholder mange antioxidanter, som omfatter resveratrol, catechin, epicatechin og proanthocyanidiner (5).

Disse antioxidanter, og især resveratrol og proanthocyanidiner, anses for at være grunden til de sundhedsmæssige fordele i rødvin.

Proanthocyanidiner kan reducere oxidativ skade i kroppen. De kan også hjælpe med at forhindre hjertesygdomme og kræft (6).

Resveratrol findes i druernes skal. Det produceres i nogle planter, som en reaktion på beskadigelse (9).

Denne antioxidant er blevet kædet sammen med mange sundhedsmæssige fordele, herunder at den bekæmper betændelse og blodstørkning samt reducerer risikoen for hjertesygdomme og kræft. Resveratrol kan også få forsøgsdyr til at leve længere (10, 11).

Indholdet af resveratrol i rødvin er dog ret lavt. Du ville være nødt til at drikke flere flasker om dagen for at nå den mængde, der anvendes i dyreforsøg. Og det kan absolut ikke anbefales af indlysende årsager (13, 14).

Hvis du kun drikker rødvin pga. indholdet af resveratrol, så er det en meget bedre ide at få det fra et kosttilskud.

Kort sagt: De kraftige plantestoffer i rødvin er blevet kædet sammen med mange fordele for helbredet, hvilke tæller reduceret betændelse, lavere risiko for hjertesygdomme og kræft samt forlænget levetid.

Rødvin kan mindske risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og tidlig død

vin og ostSmå mængder rødvin kædes sammen med flere sundhedsmæssige fordele end nogen anden alkoholisk drik (5).

Det ligner en J-formet kurve, der forklarer forholdet mellem vinindtagelse og risikoen for hjertesygdomme.

Folk, som drikker omkring 150 ml rødvin om dagen synes at have en ca. 32% lavere risiko end folk, som ikke drikker det.

Et større indtag øger imidlertid drastisk risikoen for hjertesygdomme (14).

Hvis man drikker små mængder rødvin, kan det mindske risikoen for hjertesygdomme, idet det hjælper med at opretholde det “gode” kolesterol i blodet. Oxidativ skade og oxidation af det “dårlige” LDL kolesterol kan også blive nedsat med helt op til 50% (18).

Nogle studier peger på, at befolkninger, som allerede er i stor risiko for hjertesygdomme, såsom de ældre, kan så meget desto mere drage fordel af at drikke vin med måde (22).

Desuden kan det reducere risikoen for slagtilfælde hos midaldrende mænd (23), hvis de drikker 1-3 glas rødvin om dagen 3-4 dage om ugen.

En undersøgelse konstaterede, at de, som drikker moderate mængder vin, har en lavere risiko for at dø af en hjertesygdom, i forhold til dem, som hverken drikker vin, øl eller spiritus (26).

Kort sagt: Når man drikker 1-2 glas rødvin hver dag, kan man have en lavere risiko for at få en hjertesygdom eller et slagtilfælde. Men høje mængder kan dog øge den risiko.

Andre sundhedsmæssige fordele ved at drikke rødvin

ung kvinde med et glas rød vin

Rødvin er blevet kædet sammen med adskillige andre sundhedsmæssige fordele, hvoraf mange tillægges vinens mange kraftige antioxidanter.

Indtag af rødvin kædes sammen med:

  • Reduceret risiko for kræft: Studier har vist, at moderate mængder vin er forbundet med en lavere risiko for flere former for kræft, herunder tyktarms-, hud-, æggestokke- og prostatakræft (31).
  • Lavere risiko for demens: 1-3 glas vin om dagen er blevet kædet sammen med en lavere risiko for demens og Alzheimers sygdom (35).
  • Mindre risiko for depression: En undersøgelse af midaldrende og ældre mennesker kom frem til, at de, som drak 2-7 glas vin om ugen, var mindre tilbøjelige til at blive deprimeret (37).
  • Lavere insulinresistens: Hvis man drikker 2 glas almindelig eller alkoholfri rødvin om dagen i 4 uger, kan det reducere insulinresistens (39).
  • Lavere risiko for type 2 diabetes hos kvinder: Moderate mængder vin er blevet kædet sammen med, at kvinder har en lavere risiko for at udvikle type 2 diabetes (41).

Det er åbenlyst, at moderate mængder rødvin kan være godt for dit helbred. Men der er altså også nogle væsentlige, negative aspekter, man skal være klar over, og som vi vil komme nærmere ind på nedenfor.

Kort sagt: Drik vin med måde og det kan reducere risikoen for adskillige former for kræft samt demens og depression. Det kan også øge insulinfølsomheden samt reducere risikoen for at udvikle type 2 diabetes hos kvinder.

De negative virkninger på helbredet, når man drikker for meget alkohol

3 forskellige slags vinMens en moderat mængde rødvin kan have helbredsmæssige fordele, så kan for meget alkohol have en ødelæggende indvirkning på helbredet.

Det omfatter:

  • Afhængighed af alkohol: Når man regelmæssigt drikker alkohol, kan det tage overhånd og føre til alkoholisme (42).
  • Skrumpelever: Når man drikker mere end 30 gram alkohol (omkring 2-3 glas vin) om dagen, øges risikoen for at udvikle en leversygdom. Leversygdommens sidste stadie, som kaldes skrumpelever, er livstruende (43).
  • Højere risiko for depression: Personer, som drikker meget, har en meget højere risiko for at få en depression end dem, som drikker lidt eller slet ikke (44).
  • Vægtforøgelse: Rødvin indeholder dobbelt så mange kalorier som øl og sukkerholdige læskedrikke. Overdreven forbrug kan derfor medføre et højt kalorieindtag, og man vil dermed tage på i vægt (45).
  • Højere risiko for død og sygdom: Når man drikker meget vin, endda kun 1-3 dage om ugen, kan det øge risikoen for diabetes hos mænd. Et højt alkoholindtag er også blevet forbundet med en højere risiko for tidlig død (21).

Kort sagt: En overdreven indtagelse af alkoholiske drikke kan medføre en afhængighed af alkohol, skrumpelever og vægtforøgelse. Det kan også øge risikoen for at få en depression, sygdom og for tidlig død.

Bør du drikke rødvin? Hvis ja, hvor meget?

vin og druerHvis du godt kan li’ at drikke rødvin, er der ikke nogen grund til bekymring, medmindre du overskrider den anbefalede mængde.

I Europa og Amerika anses et moderat forbrug af rødvin for at være (48):

  • 1-1 ½ glas om dagen for kvinder.
  • 1-2 glas om dagen for mænd.

Nogle kilder anbefaler også, at man har 1-2 alkoholfrie dage hver uge.

Du skal være opmærksom på, at dette henviser til den samlede alkoholindtagelse. Hvis du drikker denne mængde rødvin sammen med andre alkoholiske drikkevarer, kan du nemt komme til at drikke alt for meget.

Hvis du har haft et misbrug, så bør du nok helt undgå vin og alle andre former for alkoholiske drikkevarer. Du skal også være meget forsigtig, hvis alkoholisme ligger til familien.

Kort sagt: En moderat indtagelse af rødvin defineres som 1-2 glas om dagen. Det anbefales også, at du mindst 1-2 dage om ugen ikke drikker alkohol.

Konklusion

Til trods for at vin kædes sammen med nogle helbredsmæssige fordele, er de ikke værd at tilskynde et alkoholforbrug.

Der findes mange andre effektive måder at forbedre dit helbred på, som ikke kræver, at du indtager noget, der kan være skadeligt (50).

Men hvis du imidlertid allerede drikker rødvin, så behøver du ikke stoppe (medmindre du drikker for meget).

Så længe du ikke drikker mere end 1-2 glas om dagen, skulle det være godt for dig.

Rødvin indeholder dog mindre end 13 mg resveratrol pr. liter, men de fleste studier, der undersøgte de sundhedsmæssige fordele ved resveratrol, brugte 150 mg eller mere om dagen.

For at få en tilsvarende mængde resveratrol, er du nødt til at drikke mindst 11 liter vin hver dag, hvilket bestemt ikke kan anbefales. Derfor er det en god ide at tage resveratrol i et kosttilskud.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler