50 fantastiske fordele ved kokosolie – bakket op af videnskaben

DENNE ARTIKEL INDEHOLDER ANNONCER. LÆS MERE HER.

kokosolie i ske og glas

Kokosolie har i mange år været sorteper, men er nu blevet helten i jagten på en sund livsstil.

Olien, som førhen havde et ry for at være det dårlige, mættet fedt, farligt for enhver, der bekymrede sig om hjertesygdomme og forhøjet blodtryk, anses nu som et helbredende, nærende middel.

Hvorfor har man pludselig ændret mening? Hvad fik folk til at se lyset angående den lange række af fordele ved kokosolie?

Vi vil i denne artikel komme nærmere ind på myterne omkring mættet fedt, der endnu den dag i dag er årsagen til mange misforståelser.

Pureviva Kokosolie

Udvundet af økologiske kokosnødder.

Kokosolie og myterne om mættet fedt

Myten om, at mættet fedt gør dig fed, opstod sidst i 1970’erne. Sundhedsmyndighederne hævdede simpelthen, at fødevarer med et højt indhold af mættet fedt helst skulle undgås. Det vil sige fødevarer, såsom smør, æggeblommer, animalsk fedt og selvfølgelig kokosolie.

Forudsætningen for denne forestilling var, at det mættede fedt ville forøge LDL kolesteroltallet, som dermed ville tilstoppe årerne og føre til hjertesygdom. Der blev foretaget mange undersøgelser, men der var imidlertid én grundlæggende fejl ved dem alle.

Undersøgelserne, der viste forbindelsen mellem mættet fedt og hjertesygdomme, puttede transfedtsyrer i den samme kategori. Transfedtsyrer er fedtmolekyler, som er blevet omdannet, ligesom den kemiske process hydrogenering, tilsvarende til hvordan vegetabilske olier bliver til margarine.

Transfedtsyrer kan kædes sammen med hjertesygdomme samt andre helbredsproblemer, men det er bestemt ikke rimeligt at sidestille dem med naturligt forekommende mættede fedtsyrer.

Siden da, er der kommet flere og flere videnskabelige beviser på bordet, der peger på det modsatte. Mange kulturer rundt omkring i verden sætter stor pris på mættede fedtsyrer for deres nærende egenskaber.

Masai stammen i Afrika drikker f. eks fuldfed råmælk i store mængder, i Kina opfordres kvinder, som har råd til det, til at spise op til 10 æg om dagen.

For ikke at tale om Inuitterne i det nordlige Canada, der som regel overlevede meget hårde vintre ved hovedsageligt at spise sælspæk og fisk. Moderne videnskab er begyndt at indse, at den kost, som vores forfædre spiste, var langt mere afbalanceret, og de led ikke under de samme sygdomme, som vi kæmper med i dag.

Vores forfærdres kost, spiller altså en stor rolle i alt dette, og som du kan se, var vores forfædre ikke bange for lidt ekstra fedt.

50 ting du kan bruge kokosolie til (nogle kommer sikkert som en overraskelse)

1. Kokosolie i madlavningen

unrefined-coconut-oil

Kokosolie er et fremragende fedtstof til madlavning, fordi oliens struktur forbliver intakt, når den opvarmes. Den producerer ikke skadelige biprodukter ligesom de mest almindelige madolier.

2. Kokosolie som erstatning for smør

Brug kokosolie i diverse opskrifter i stedet for smør. Du kan lave alt lige fra tærtedej til brownies, saucer og meget andet. Krydderierne i de fleste opskrifter vil som regel overdøve smagen af kokosolie, men hvis du helst vil undgå smagen af kokos, kan du vælge en kokosolie uden smag.

3. Perfekt til veganerkost og paleokost

Kokosolie er den vigtigste ingrediens i de fleste veganske raw tærter samt paleo lækkerier, fordi den bliver fast ved temperaturer under 24 grader, og derved holder den lækkerierne intakte og gør dem ekstra lækre (2).

4. Gør maden mere nærende

Når du anvender kokosolie i f. eks en smoothie, bliver frugternes og grøntsagernes næringsstoffer bedre absorberet, samtidigt med at dit blodsukker reguleres. Hvis du spiser dampede grøntsager, skal du endelig tilsætte rigeligt med kokosolie og noget godt havsalt, som de fedtopløselige vitaminer vil absorbere langt mere effektivt (3).

5. Lav lækre chokolader

Bland kokosolien med lige dele kakaopulver og honning, så du får en naturlig chokoladesauce, eller hæld massen i små forme og lad dem stivne i køleskabet, og vupti så har du nogle sunde, hjemmelavede chokoladelækkerier (4).

6. Appetitnedsættende

Tag en teske kokosolie inden maden, så vil du blive hurtigere mæt. Det skyldes højst sandsynlig den måde, fedtsyrerne bliver omsat i kroppen. Videnskabelige undersøgelser har afsløret, at ketonerne (som produceres, når du indtager kokosolie) i blodet kan dæmpe appetitten (5, 6, 7).

7. Hjælper med at afbalancere hormonerne

Kokosolie er et sundt, nærende fedtstof, der tilfører dine binyre- og thyroide hormoner rigtig næring, så din hormonbalance bliver mere stabil (8, 9).

8. Mere energi og bedre stofskifte

De mellemkædede triglycerider i kokosolie øger fedtforbrændingen (10), og forsyner dig dermed med et bedre stofskifte. Mellemkædede fedtsyrer bliver ikke lagret som fedt i kroppen, men anvendes med det samme af leveren, som omdanner dem til ketonstoffer,  som omdannes til energi (11).

kokosnød i stykker

9. Regulerer blodsukkeret

I kroppen frigives kokosolien over flere timer, og er derfor en solid energikilde, som hjælper med at opretholde et stabilt blodsukker. En 2010 udgave af “Indian Journal of Pharmacology” beskrev et dyreforsøg, hvor man var kommet frem til, at en kost indeholdende kokosolie forbedrer glukosetolerancen samt sænker det totale kolesteroltal. Forskerne tillagde effekten tilstedeværelsen af laurinsyre (en mellemkædet fedtsyre) i kokosolie (12). Så du kan altså undgå at gå sukkerkold, når du først har bragt dette helbredende fedtstof ind i dit liv.

10. Forbedrer hjernen

Undersøgelser viser de effektive virkninger, som kokosolie har på vores hjernes sundhed (13). Vi kan se, at den er utrolig nyttig i behandlingen af og forebyggelsen mod Alzheimers såvel som blot at hjælpe det almindelige menneske med at føle sig mere kvik og vågen. Læs min anmeldelse af gurkemeje mod hjernesygdomme her.

11. Behandling af forkølelsessår

Den antivirale sammensætning i kokosolie får forkølelsessår til at hele hurtigere og virker samtidig smertestillende (14).

12. Lindrer ondt i halsen

Smelt 1 tsk. kokosolie i varmt citronvand, som vil lindrer en øm, irriteret hals. Resultatet vil variere fra person til person og er overvejende anekdotisk bevist. Brug det som et huskeråd.

13. Behandling af ørepine og infektion

Kog en smule kokosolie ved svag varme sammen med et fed hvidløg, og anvend denne antibakterielle (15) olie i øret.

14. Behandling af Candida svamp

Candida Albicans er en svamp og en parasit, som stjæler nødvendig energi fra kroppen.

Laurinsyren i kokosolie hjælper blandt andet med at bekæmpe denne svamp (16).

15. Forbedrer immunforsvaret

Stort set halvdelen af fedtet i kokosolie er laurinsyre, der omdannes til monolaurinsyre, en monoglyceride, som kan tilintetgøre virusser indkapslet i lipider (17), gram-negative bakterier og protozoer. Det gør den effektiv i behandlingen af lidelser, såsom herpes virus, giardia lamblia, HIV samt mæslinger for at nævne et par stykker.

16. Kokosolie hjælper på fordøjelsen

Hvis du indtager kokosolie sammen med dine måltider, kan du få en bedre fordøjelse, idet olie smører fordøjelseskanalen, og dermed kan den fordøjede mad meget nemmere passere.

17. Bekæmper parasitter

Laurinsyre i kokosolie har en svampedræbende, antiviral og antibakteriel virkning, så på den måde skaber den et ugæstfrit miljø for disse væmmelige parasitter (18).

18. Effektivt middel til forbrændinger

Kokosolie kan hele forbrændinger hurtigere og giver øjeblikkelig lindring (19).

19. Behandling af mavesår

Kokosolie er med til at genopbygge tarmvæggene, og tilfører en klæbrig virkning, som fremmer en let fordøjelse, så maden kan passere uden besvær (20).

20. Kokosolie kombineret med anisfrø-ekstrakt kan skræmme lusene væk

En undersøgelse har vist, at når disse to midler kombineres, har de en langt mere effektiv virkning i forhold til den almindelige lusebehandling, Permethrin (21).

21. Hæmmer betændelse

I dyreforsøg har kokosolie vist sig at kunne reducere betændelse (22).

Forskerne kom også frem til, at kokosolie har en moderat smertestillende virkning og mindsker hævelser.

22. Febernedsættende

Den ovenfor nævnte undersøgelse viste også, at kokosolie er et effektivt middel mod feber. Ayurveda anså også kokosolie som en olie med kølende effekt, længe før moderne medicin kom på banen.

23. Øger testosteron og reducerer hævet prostata i dyreforsøg

Kokosolie er ikke alene en af de bedste fødevarer, der fremmer sunde hormoner ved at regulere skjoldbruskkirtlen og binyrerne, man har også fundet ud af, at den mindsker forekomsten af prostatakræft (23).

24. Vægttab

De forskellige anvendelsesmuligheder af kokosolie, både medicinske og andre, er så omfattende, at alle bør have dette vidundermiddel i deres køkkenskab. Udover alle de helbredsmæssige fordele, kan olien også bruges til vægttab. Hvis du vil lære hvordan du forbedre dit helbred med kokosolie og tabe mavefedtet, så burde du læse vores E-bog Hemmeligheden bag kokosolie som du kan finde her (+gode opskrifter med kokosolie):

3d1

50% rabat i begrænset tidsperiode

25. Behandling af træmøbler

Jeps, du kan rent faktisk anvende kokosolie til behandling af dine træmøbler. Det er helt sikkert billigere og meget mindre giftigt end de kommercielle pudsecremer.

26. Pudsecreme til læder

Puds dine sko med klat kokosolie på en tør klud. Simpelthen et godt, naturligt alternativ.

27. Kokosolie mod lopper

Ligesom den bruges som behandling mod lus, kan man altså også fjerne irriterende småkravl fra kæledyrenes pels.

28. Lav dine egne vådservietter til spædbørn

Du kan eventuelt anvende engangsvaskeklude, som du væder med en blanding af 1 kop varmt vand, 1 spsk. kokosolie og 1 spsk. Castilla sæbe. Således får du en fremragende vådserviet til den sarte babynumse, og blandingen er både desinficerende og har en lindrende, blødgørende effekt.

29. En naturlig behandling til bleudslæt

Selvom du anvender de fantastiske hjemmelavede baby vådservietter, kan den lille stadig få bleudslæt. Kokosolie lindrer effektivt ubehaget på den lille barnenumse.

30. Massageolie

Hvis du opvarmer kokosolie i vandbad sammen med dine foretrukne essentielle olier, kan du forkæle dig selv med en delikat, spa-lignende oplevelse.

31. Vorter

Anvend kokosolie på vorterne dagligt og dæk dem til med et plaster. Som vi allerede har været inde på ved et af de andre punkter, så er kokosolie en enestående behandling mod svampeinfektioner og i løbet af en måneds tid skulle vorterne være forsvundet.

32. Skrubbecreme til kroppen

Bland lige dele puddersukker og kokosolie, tilføj evt. dine foretrukne essentielle olier og anvend denne mikstur som en body scrub, når du tager bad.

33. Fugtighedscreme til kroppen

Du kan anvende kokosolie som en fugtighedscreme, for den tilfører næring til huden og forebygger akne. Mange folk bruger den som en ansigtscreme til forebyggelse mod rynker.

34. Kokosolie-solcreme blokerer UV strålerne med 30%

Så smør dig godt ind, før du tager på stranden. Og du vil i øvrigt stadig være i stand til at absorbere den fordelagtige D- vitamin fra solen, hvilket ikke kan lade sig gøre med en almindelig solcreme (24).

35. Glidecreme

Kokosolie er et fantastisk alternativ til petroleumsbaserede glidecremer. Det skal dog lige bemærkes, at hvis du anvender latex kondomer, kan kokosolie svække latexen, så det er bedre at vælge polyurethan-kondomer.

36. Optimal mundhygiejne, hvide tænder og bedre immunforsvar.

Kokosolie besidder antivirale, antisvamp og  antibakterielle egenskaber. Dvs. at det kan holde skadelige virusser,  mundsvamp og bakterier nede. Kokosolie forebygger også huller i tænderne, styrke tandkødet, bleger tænderne samt giver dig generelt god mundhygiejne. Du kan bruge den gamle indiske teknik – oil pulling – med kokosolie for de bedste resultater. 

Sportsfødder

Anvend kokosolie på fødderne efter badet dagligt. For en endnu bedre svampedræbende virkning, kan du blande et par dråber tea tree oil med kokosolien (25).

37. Plejende hårbehandlingkokosolie hår

Masser kokosolie ind i håret med ekstra opmærksomhed på spidserne, red håret igennem og lad det sidde natten over (så husk at tage en badehætte på i seng). Vask håret med shampoo om morgenen og nyd dine silkebløde lokker.

38. Fugtighed til læberne

Næste gang du løber tør for læbepomade, kan du prøve at smelte 1 ½ skefuld kokosolie sammen med dine foretrukne essentielle olier samt 1 teske bivoks. Fyld den tomme tube med den smeltede olie og lad den få stuetemperatur, før du bruger den.

39. Hæmorider

Hvis du kommer kokosolie direkte på hæmoriderne, vil den lette hævelsen og lindre smerterne.

40. Skæl

Prøv en hovedbundsbehandling med kokosolie og rosmarinolie mod skæl. Du skal blot massere de sammenblandede olier ind i hovedbunden og lad det virke natten over. Vask håret om morgenen og gentag indtil problemet forsvinder (26).

41. Aftershave

Det er helt fantastisk, at noget så enkelt kan være så effektivt, når det gælder om at lindre svie i forbindelse med barbering.

42. Myggestik

Anvend direkte på ethvert insektbid for at lindre kløe og mindske hævelse.

43. Makeup-fjerner

Kokosolie er en imponerende makeupfjerner. Den opløser ikke alene vandfast mascara, den gør også din hud ren og næret.

44. Lindring ved solskoldning

Ayurveda, et gammelt indisk medicinsystem, hævder som før nævnt, at kokosolie er en kølende olie, som kan give rigtig god lindring på den skoldede, kløende hud. Et andet fremragende middel til solskoldning er æblecidereddike blandet med vand, som man sprøjter på huden og lader det tørre. Anvend kokosolie efter æblecidereddiken for at opnå en større lindring.

45. Akne

Kokosolie er et fremragende middel til både indvendig og udvortes behandling af akne. Indvendigt hjælper den med at afbalancere de hormoner, der forårsager akne. Udvortes kan du komme den på bumserne, idet den både virker antibakterielt samt mindsker hævelse og rødme.

46. Barbercreme

Hvis du gerne vil undgå svie, kan du prøve at anvende kokosolie i stedet for barbercreme. Smør lidt kokosolie på huden, og barbér dig, som du plejer. En billigere løsning, der både fugter huden og virker antibakterielt.

47. Strækmærker

Anvend kokosolie på strækmærker og ar, når porerne er åbne efter et varm karbad eller brudebad. Du kan også påføre kokosolie på din mave under graviditet for at forebygge strækmærker.

48. Massage af mellemkødet under graviditetkokosnød halveret

Det er en god ide at massere mellemkødet med kokosolie en måneds tid før fødslen, så du derved kan undgå at sprække under fødslen eller behovet for en episiotomi.

49. Ekstra fyldige øjenvipper

Kom lidt kokosolie på dine vipper før sengetid. Det er især nyttigt, hvis du anvender øjenmakeup, idet langtidsbrug af dette kan få håret til at knække eller falde af.

50. Hjemmelavet sæbe af kokosolie

Du kan nemt lave din helt egen sæbe med kun 3 ingredienser og en lerkrukke. Du kan finde denne fantastiske opskrift her.

Vi napper lige nogle flere….

51. Åreknuder

Påfør kokosolie dagligt på åreknuderne og masser godt og grundigt. Anekdotiske rapporter viser, at det er en enestående metode, som på en naturlig måde tager sig af dette ubehag.

52. Kokosolie hærder dine pander

Du kan anvende kokosolie, når du gerne vil hærde dine støbejernspander. Lige så snart du har vasket og tørret dem, kan du smøre en anelse kokosolie på dem, og de vil bibeholde deres slip-let evne samt forblive rustfri.

53. Tænd bål

Glem alt om at tage benzindunken med på din campingtur. I stedet kan du dyppe nogle få vatkugler i kokosolie og anvende dem til at tænde bålet.

54. Spar penge og køb en stor portion

Det tager rigtig lang tid før kokosolie bliver harsk, og nu hvor du ved, hvor fantastisk det er, har du sikker lyst til at bruge en masse af det! 

Hvilken kokosolie er den bedste?

Det er vigtig at vælge en olie af høj kvalitet. Køb en koldpresset, økologisk jomfru kokosolie, så du kan høste alle de gavnlige fordele. Den raffinerede udgave er velegnet til madlavning, hvis du gerne vil undgå smagen af kokos i maden. 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler