Collagen / kollagen holder huden og kroppen sund

DENNE ARTIKEL INDEHOLDER ANNONCER. LÆS MERE HER.

Ønsker du at bibeholde en sund og smidig hud, eller har du problemer med stive og smertende led? Så kan du med fordel læse denne artikel om, hvordan et collagen kosttilskud kan hjælpe med at genopbygge og reparere din krop.

Det bliver mere og mere almindeligt at tage kosttilskud for at sikre, at man er ordentligt dækket ind med de tilskud, kroppen har brug for. Lige netop collagen er et af de kosttilskud, der både kan bidrage til øget fysisk sundhed og skønhed. Derudover er der rigtig mange forskellige produkter at vælge imellem, så du kan finde et tilskud, der passer til dine behov og dine ønsker til resultater.

 

Pure Marine Collagen

Den perfekte formel mod tegn på aldrende hud, knogler og muskler

Hvad er collagen?

Du har formentlig allerede hørt om collagen før. Det kan for eksempel være en af de primære ingredienser i din ansigtscreme, men ved du, hvad collagen er, og hvad det er godt for?

Collagen, eller kollagen, er kort sagt en af kroppens absolut vigtigste proteiner, da det spiller en meget væsentlig rolle for din krop. Det udgør intet mindre end en tredjedel af alle proteinerne i din krop. Derudover er det med til at opbygge dine knogler og muskler, din hud, dine sener og dine blodkar.

Collagen er et protein i bindevæv, hud, ben og sener hos både mennesker og pattedyr. Det er et fibrøst protein, der ikke kan opløses. Collagen er primært sammensat af tre forskellige aminosyrer; glycin, prolin og hydroxyprolin.

Der findes dog flere forskellige typer collagen, men langt de fleste af dem er opbygget som fibrillære strukturer. Det er opbygget som en helixstruktur, der består af tre kæder, som typisk er på længde med cirka 300 nanometer.

Kollagen bliver dannet i hudcellerne i den såkaldte læderhud, og det sørger for, at din hud er fast og elastisk. Derudover hjælper det også kroppen med er erstatte de døde hudceller. I vores sener og led fungerer kollagen som en slags lim, der hjælper med at holde kroppen sammen.

Collagen kan være afgørende for, om man har en god sårheling, en spændstig hud, og så kan det tilmed forebygge slidgigt, hvis man vel og mærke selv producerer tilstrækkeligt. Gør man ikke det, kan man med fordel tage et kollagen tilskud i form af kollagen pulver eller kollagen tabletter.

Er du lidt spirituel, kan læse om, hvordan man kan behandle kroppens tilstand på andre måder – for eksempel med Ayuverda.

Slank på 3 uger e-bog
 

Bliv slank på 3 uger

Ingen genvej til drømmekroppen er bedre end at ændre din diæt til noget sundt, lækkert og ikke mindst effektivt


Manglende kollagen er medvirkende til rynker

Vores hudceller danner collagen, og de er dermed med til at sikre, at vores bindevæv i huden indeholder kollagen. Når vi bliver ældre, falder dannelsen af collagen, og det er faktisk en af årsagerne til, at vi får rynker, når vi ældes.

Opnå en bedre sårheling

Ved sårheling spiller collagen ligeledes en væsentlig rolle. Sårhelingsprocessen inddeles i tre forskellige faser; betændelsesfasen, cellevæksten og reorganiseringen. I alle faserne spiller collagen en afgørende rolle.

Collagen virker det?

Collagen virker, hvis du køber den type kollagen tilskud, du har behov for. Der findes nemlig rigtig mange forskellige varianter, og det er vigtigt, at du vælger det produkt, der hjælper med lige netop din udfordring. Ønsker du at opnå sunde led, stærke muskler og en sund hud, kan du med fordel vælge det, der hedder hydrolyseret kollagen.

Vælg det rette tilskud til dine behov

Collagen anvendes både i skønhedsindustrien og i sundhedssektoren på grund af dets evne til at opbygge og reparere. Det kan for eksempel hjælpe brandsårsofre med at danne ny, sund hud, eller det kan bruges til at behandle knoglebrud eller andre slags skader på knoglerne.

Som nævnt spiller collagen også en afgørende rolle i forbindelse med ardannelse, da det beskytter bindevævet og er med til at hjælpe kroppen med at danne nyt brusk.

Derudover er der mange sportsfolk, der tager kollagen tilskud, fordi de slider meget på kroppen og musklerne. Personer med smerter i led og ledbånd kan også have stor gavn af at tage collagen tilskud.

I skønhedsindustrien anvendes kollagen tabletter eller kollagen pulver primært i forbindelse med hud og hår, da kollagen blandt andet hjælper huden med at opretholde elasticiteten. Jo ældre man bliver, desto mindre kollagen vil man selv producere, og det kan dermed være nødvendigt at supplere med et tilskud.

Derudover kan vi også selv være medvirkende til at nedbryde vores eget kollagen. Det gælder for eksempel ved indtagelse af blandt andet sukker og alkohol, men rygning og solskoldning er også faktorer, der kan hæmme vores egen produktion af collagen.

Jo mindre collagen vi selv danner, jo flere rynker vil vi få, og vores læber vil også blive tyndere med tiden. Derfor er der også mange, der i dag får indsprøjtet collagen i læberne for at få større og mere fyldigere læber.

Husk at kombinere med C-vitaminer

For at collagenet kan blive bundet i kroppen, er det vigtigt, at man har tilstrækkelige mængder C-vitamin i kroppen, når man begynder at tage et kollagen tilskud. Dette er også grunden til, at de fleste tilskud faktisk allerede indeholder C-vitaminer. Gør de det ikke på forhånd, er det vigtigt, at du selv husker at supplere med C-vitaminer. C-vitaminer hjælper desuden huden med at holde sig sund, så på denne måde kan man også slå to fluer med ét smæk.

Undgå kollagen mangel

Som nævnt er kollagen et af de vigtigste stoffer for, at vores hud og krop kan fungere optimalt. Kollagen mangel kan derfor have store konsekvenser for vores helbred. Det kan for eksempel føre til en række fysiske problemer i form af blandt andet:

  • Muskelsvind
  • Ledsmerter
  • Feber
  • Ekstrem træthed.

Hele kroppen vil desuden være påvirket på samme tid. Derfor vil kollagen mangel også vise sig på din hud, der vil blive poset og tør, og negle og hår vil miste deres glans. Derudover vil man som nævnt også få flere rynker. Det er blandt andet kollagen mangel, der er medvirkende årsag til, at mange ældre mennesker ofte er stive i kroppen og har mange smerter i deres led.

De mest alvorlige konsekvenser findes dog indvendigt i kroppen. Har man ikke tilstrækkeligt nok kollagen, vil vaskurlærvæggene blive svækket, og det vil have en direkte påvirkning på blodtrykket. Derudover vil hjertet også være i ringere stand, og alle ledbånd vil blive brudt ned.

 Ved at tage et tilskud med kollagen kan man i høj grad modvirke disse konsekvenser. Et kollagen kosttilskud vil nemlig hjælpe kroppen med at bremse kroppens sammenbrud som følge af kollagen mangel

Kan man få for meget kollagen?

Det korte svar er ja. Ved et overdrevent indtag af kollagen kan man faktisk opnå de modsatte virkninger af, hvad man ellers skulle have ud af det. Hud, væv og de vaskulære vægge vil blive hårde og tykke, og det vil gøre det svært for organerne at fungere optimalt.

Indtager du kun lidt for meget kollagen, kan det sætte sig på fordøjelsen. Det kan blandt andet give dig sure opstød, og du kan få svært ved at fordøje din mad ordentligt. Sørg derfor altid for at følge pakkens anvisninger, så du får den rette mængde, du har brug for.

Hvornår skal man tage sit kollagen tilskud?

Det anbefales som regel, at man tager sit kollagen tilskud, inden man går i seng. Det er nemlig om natten, kroppen har tid til at restituere og genopbygge sig. Det vil derfor være på dette tidspunkt, at man har de bedste forudsætninger for at danne nyt væv og reparere skader.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler