Sådan bekæmper du lavt stofskifte

Lavt eller nedsat stofskifte (også betegnet ”Hypothyreose”) er en tilstand i kroppens system, som forårsages af for lav produktion af stofskiftehormoner. Tilstanden påvirker dig både mentalt og fysisk, da den utilstrækkelige produktion gør din krop mere langsom.

Stofskiftehormonerne produceres i skjoldbruskkirtlen og sørger for en sund kropsvækst, optimale knogleudvikling og sikrer, at kroppens celler fungerer normalt.

Er du i tvivl om, om dit stofskifte er nedsat, eller har du brug for rådgivning i forhold til at vælge det bedste kosttilskud, som stimulerer produktionen af stodskiftehormoner, kan du læse med videre.

Kend symptomerne på lavt stofskifte

Nedsat produktion af stofskiftehormoner i kroppen kan vise sig på forskellige måder fra person til person. Herunder ses de mest hyppige symptomer på nedsat stofskifte:

  • Konstant træthed
  • Tendens til tør og irriteret hud
  • Kuldskær (også om sommeren)
  • Øget vægt
  • Humørsvingninger
  • Tilbagevendende problemer med træg mave og forstoppelse
  • Markerede, mørke rander under øjnene
  • Tyndt hår
  • Lav muskelstyrke

Typisk vil en person få enkelte af disse symptomer. Et godt tegn på nedsat stofskifte er, når du igennem en længere periode har forsøgt at fugte din hud uden held, eller at du har oplevet at være kuldskær på tidspunkter, hvor du ikke normalt døjer med kulde.

Eftersom symptomer kommer snigende, er det vigtigt, at du forholder dig til flere ugers eller måneders ændringer i din krop.

Både mænd og kvinder kan udvikle tilstanden med den forringede produktion af stofskiftehormoner. Der er tendens til, at flere kvinder end mænd døjer med lavt stofskifte.

Slank på 3 uger e-bog
 

Bliv slank på 3 uger

Ingen genvej til drømmekroppen er bedre end at ændre din diæt til noget sundt, lækkert og ikke mindst effektivt


Hvad er ulemperne ved for lavt stofskifte?

Nedsat stofskifte vil hæmme dig i din dagligdag og gennem længere tid kan tilstanden sænke din livskvalitet. Træthed og skiftende humør påvirker dig negativt og kan også influere på dine nære relationer til kollegaer, venner og familie.

Trætheden, fordøjelsesproblemer samt vægtøgning er de største og mest dominerende problemer ved tilstanden. Trætheden gør dig lettere udmattet, og du får sværere og sværere ved at holde koncentrationen. Det er en ubehagelig reaktion på utilstrækkelig produktion af stofskiftehormoner, da mere søvn ofte ikke har nogen positiv indflydelse.

Fordøjelsesproblemer er et symptom, som i høj grad påvirker din dagligdag. Det kan give dig fysiske smerter, at dit mave- og tarmsystem ikke fungerer optimalt, og at der med tiden vil ophobe sig skadelige bakterier og affaldsstoffer.

Uanset omfanget og intensiteten af dine symptomer, har det stor værdi for din dagligdag og din trivsel generelt, at du bekæmper for lavt stofskifte.

Særligt om årsagen til lavt stofskifte

Personer med stofskifte problemer kan have sygdommen Hashimotos Thyreoiditis. Dette er en autoimmun sygdom, der betyder, at sygdommen angriber kroppens eget væv og dermed langsomt ødelægger eller nedbryder immunforsvaret. Derfor ses de mange symptomer, som relaterer sig til helbredet (træthed, tør hud, lav kropstemperatur, fordøjelsesproblemer).

Hashimotos Thyreoiditis nedbryder vævet i skjoldbruskkirtlen, som svækker kirtlens evne til at producere de vigtige og betydningsfulde stofskiftehormoner.

Diagnose af lavt stofskifte

Mange mennesker formodes at gå rundt med nedsat stofskifte, enten som følge af at symptomerne er lang tid undervejs, eller at personerne ikke har kendskab til symptomerne på Hypothyreose.

Når du har mistanke om, at du lider af nedsat stofskifte, vil din læge tage en blodprøve, som kan afdække forekomsten og mængden af stofskiftehormonerne i blodet. Derudover vil en blodprøve kunne fortælle om mængden af TSH (thyroidea-stimulerende hormon), som er det hormon, skjoldbruskkirtlen bruger til at opretholde sin funktion. Hvis blodprøven fortæller, at dine stofskiftehormonniveauer er under normalen, vil lægen igangsætte en medicinsk behandling. Her vil patienten få medicin mod lavt stofskifte, som indeholder de hormoner, som kroppen mangler.

Denne medicinske behandling har til formål at tilføre din krop de hormoner, som den mangler eller ikke selv kan producere tilstrækkelige mængder af.

Du har i samme forbindelse brug for kosttilskud og naturmedicin, som kan gå ind og støtte immunforsvaret. For at du kan få din friskhed, stabiliserede humør, sunde hud og gode muskelstyrke igen, har du brug for helbredsstimulerende supplementer, som kan hjælpe til et stærkt immunforsvar.

 Ved at kombinere en sund kost med brug af relevante kosttilskud og en aktiv livsstil skaber du den mest effektfulde behandling af lavt stofskifte.

Vælg kosttilskud til lavt stofskifte og opbyg et stærkt immunforsvar

Lavt stofskifte medicin kan i mange tilfælde ikke stå alene, da du har brug for at få genopbygget dit immunforsvar og hindre sygdommen i at fortsætte med at nedbryde vævet i skjoldbruskkirtlen.

Den bedste og mest effektfulde behandling du kan få er at være bevidst om kost, kosttilskud og naturmedicin.

Via kosttilskud, kost og urter kan du håndtere Hashimotos Thyreoiditis, så du slipper for de hæmmende og ubehagelige symptomer.

Det er ikke muligt at fjerne Hashimotos Thyreoiditis fra kroppen, men det er muligt at reducere sygdommens negative og nedbrydende påvirkninger på din krop.

Der findes en række vitaminer, som bidrager til et optimalt stofskifte. Disse er:

  • Jern
  • Zink
  • Magnesium
  • B-vitamin

Jern er et essentielt mineral, som din krop har brug for til blandt andet at transportere ilt rundt i kroppen, og det bidrager til en optimal funktion af energistofskiftet.

Zink hjælper din krop med at omsætte maden og sørger for at omsætte protein og kulhydrat til næring. Denne virkning har betydning for dig med nedsat stofskifte, da kroppens evne til at genere energi er svækket.

Magnesium er vitalt for flere funktioner i kroppen herunder stofskiftet og nervesystemet. Magnesium hjælper din krop med at omsætte energien, så du får optimalt udbytte af din kost.

Der findes 8 forskellige udgaver af B-vitamin, hvoraf B1, B3, B5 og B12 hjælper med at opretholde det sunde og naturlige stofskifte.

Dosering og optimalt indtag af kosttilskud

Det er både sundt og stimulerende for din krop, at du nærer den med kosttilskud, når du vil hæmme Hashimotos Thyreoiditis i at nedbryde din skjoldbruskkirtel. Det vigtigste i denne forbindelse er, at du indtager hvert kosttilskud i henhold til de daglige anbefalinger.

For et voksent menneske gælder følgende anbefalede dosis pr. dag:

  • Jern = 15mg for kvinder og 9mg for mænd pr. dag
  • Zink = 9mg for kvinder og 7mg for mænd pr. dag
  • Magnesium = 280mg for kvinder og 350mg for mænd pr. dag

B-Vitamin (anbefalet daglig dosis afhænger af det pågældende vitamin)

Både kosttilskud samt naturmedicin kan skabe stor, positiv effekt på kroppens og dens systemer, når begge præparater anvendes i henhold til anbefalingerne.

Selvom der ikke findes et enkelt kosttilskud som i sig selv kan bekæmpe lavt stofskifte, er det muligt via kost, livsstil og indtag af kosttilskud at reducere sygdommens effekt på kroppen og hjælpe med at booste stofskiftet.

Hvordan vælger jeg den bedste naturmedicin mod lavt stofskifte?

Når du anvender medicin mod lavt stofskifte baseret på naturens egne råvarer, giver du din krop et boost af nærende og opbyggende vitaminer og mineraler.

Der findes forskellige typer af naturmedicin, som du kan bruge til at bekæmpe lavt stofskifte. Der kan være forskel på, hvilke symptomer der belaster dig mest i din dagligdag. Har du svingende vægt, kan det være ideelt med et præparat, som indeholder aktive stoffer, der kan sætte gang i forbrændingen. Er det primært trætheden, som belaster dig i det daglige, kan det rette valg af naturmedicin være et opkvikkende præparat, som kan give dig ekstra energi.

Fælles for alle naturmedicinprodukter er, at de er fremstillet på rene og naturlige ingredienser såsom gojibær, ingefær, Acai ekstrakt, grøn te og urter.

Når du skal vælge den rette naturmedicin, skal du gøre dig følgende overvejelser:

  • Hvilke effekter ønsker jeg?
  • Har jeg særlige behov i forhold til glutenallergi, laktoseintolerance eller vegetarisk livsstil?
  • Er jeg til kapsler eller pulverform?

Naturmedicin er en samlebetegnelse for præparater, som er lavet på naturlige råvarer og urter, som kan understøtte en naturlig og sund balance i kroppens vitale systemer.

Når du undersøger forskellige produkter til behandling af lavt stofskifte, vil du finde produkter med forskellige effekter og egenskaber. Du skal vælge det produkt, som passer bedst til dig i forhold til behov og ønsker. Der findes særlige udgaver, som er udviklet til dig med fødevareallergier.

Naturmedicin findes både som pulver og som kapsler. Effekterne er lige gode, og det er op til dig at vælge udgave i forhold til dine behov.

Vil du have en nem og ukompliceret anvendelse af naturmedicin, kan du vælge kapsler. Med dem kan du bedst muligt sikre dig, at du får den rette daglige dosis.

Naturmedicin som primær eller supplerende behandlingsform?

Hvis du allerede har været hos lægen og fået konstateret lavt stofskifte, vil lægen udskrive en medicinsk behandling til dig. Det er op til dig, om du samtidig med din medicinske behandling ønsker at støtte immunforsvaret, så Hashimotos Thyreoiditis begrænses i størst muligt omfang.

Du opnår størst effekt, når du kombinerer den medicinske behandling med kosttilskud eller naturmedicin.

Eftersom naturmedicin er et sundt og naturligt produkt, kan du også vælge at tage den, selvom du ikke har fået stillet diagnosen med nedsat stofskifte hos lægen.

Det vigtigste er, at du følger de pågældende anbefalinger til daglig dosis.

Gode råd til dig der vil bruge kosttilskud og naturmedicin mod for lavt stofskifte

Når du har valgt at bruge kosttilskud eller naturmedicin, har du brug for at skabe de bedste betingelser for, at præparaterne virker optimalt og efter hensigten.

Herunder får du gode råd, som du kan bruge til at få maksimalt udbytte af dine kosttilskud:

  • Tag dit kosttilskud i forbindelse med et måltid (bortset fra magnesium)
  • Tag magnesium før du går i seng
  • Tag fibertilskud i forbindelse med medicinsk behandling
  • Rådfør dig med din læge hvis du vil begynde på nyt kosttilskud samtidig med medicinsk behandling

Som udgangspunkt har kosttilskud de bedste chancer for at blive optaget i kroppen, når de indtages i forbindelse med et måltid – bortset fra magnesium. Magnesium har basisk virkning, hvilket betyder, at det kan neutralisere mavesyren. Stofskiftepatienter har generelt for lidt mavesyre, hvorfor det anbefales at tage kosttilskuddet før sengetid.

Er du i gang med medicinsk behandling hos lægen, kan det være en god idé at bruge fibertilskud, som påvirker dit stofskifte positivt, og som fremmer effekten og virkningen af din medicin.

Du skal være opmærksom på, at kosttilskud vil ændre og påvirke din biokemi. Når du er i medicinsk behandling mod lavt stofskifte, skal du rådføre dig med din læge om at anvende et nyt kosttilskud. Ændringer i biokemien kan ændre dit stofskifte og påvirke din behandling. Der kan være behov for at ændre på din medicin, hvis du tager et nyt kosttilskud i brug.

Det anbefales, at du får lavet en blodprøve, som kan indikere, om der er visse vitaminer eller mineraler, som din krop er i mangel af.

Lavt stofskifte kost: Dette skal du vide

Det er ikke kun kosttilskud og medicin, som kan påvirke lavt stofskifte og reducere symptomerne. Din livsstil og din kost er betydningsfulde faktorer, når du ønsker at reducere og fjerne nogle af de frustrerende symptomer.

Du kan sætte skub i dit stofskifte ved at fokusere på en sund kost og en aktiv livsstil. Motion er et nøgleredskab til at sætte forbrændingen i vejret, og med en anti-inflammatorisk kost kan du begrænse symptomerne på Hashimotos Thyreoiditis indefra.

Du skal sætte fokus på superfoods og naturlige råvarer i kosten og indtage grøntsager og frugt, som vil blive udnyttet til energi i kroppen. Des mere uforarbejdet og naturligt mad du indtager, des nemmere vil din krop få i forhold til at udnytte maden optimalt.

Mange stofskiftepatienter lider af vitaminmangel. Frugt og grønt er de bedste og mest naturlige kilder til at fylde din krop op med vitaminer og mineraler.

Du behøver ikke lægge hele din madplan om for at lave en stofskiftevenlig kost. Det har stor betydning for din trivsel og dit velvære i fremtiden, at du laver gradvise, sunde ændringer, så de gode kostvaner holder ved også i lang tid.

Du kan bruge disse principper, når du vil tilrettelægge den bedste kost i forhold til at booste dit stofskifte:

  • Spis fiberrigt (rugbrød, havregryn, bønner, linser, kartofler)
  • Spis frisk frugt og grønt
  • Skær ned på sukker og salt
  • Brug krydderier såsom gurkemeje, kardemomme, ingefær, spidskommen, kanel
  • Spis nødder og kerne

Du kan med fordel gøre brug af de krydderier, som er kendt og anerkendt for at sætte gang i stofskiftet.

Eftersom mange stofskiftepatienter døjer med svingende vægt og vægtøgning, er det vigtigt at fokusere på din kost og din livsstil.

Læs også vores artikel om de 8 fordele ved klorofyl


Se også artiklerne: Hvordan slipper man af med rødvinspatter?

Se vores artikel om: Hvordan slipper man af med sin dobbelthage

Læs også: Sådan fungerer stofskiftet udgivet af netdoktor.dk

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler