FMD-diæten: Få kroppen til at tro den faster

fasting mimicking diet

Hvad er slankekuren, der imiterer faste?

Du har sikkert hørt, at faste byder på en lang række helbredsmæssige fordele, såsom styrket immunforsvar, vægttab og bedre insulinfølsomhed. Men selvom mange gerne vil opnå fordelene ved faste, så er det ikke mange, der er vilde med tanken om gå i længere tid uden mad.

Men hvad nu hvis du kunne nyde godt af fordelene ved faste uden at springe måltiderne over?

Velkommen til den “faste-imiterende diæt” (Fast Mimicking Diet – FMD), som på det seneste har fået en masse opmærksomhed fra den medicinske verden. Den nyeste forskning peger på den faste-imiterende diæts evne til at gøre alt lige fra at forbedre tankeprocessen til at håndtere diabetes.

Lad os kaste os ud i det og kigge nærmere på, hvad kuren præcis går ud på samt nogle af fordelene.

Hvordan fungerer den faste-imiterende diæt (FMD)?

Denne diæt følger de samme generelle principper som en almindelig faste, hvor du ikke giver kroppen mad, hvormed du kan drage nytte af de helbredsmæssige fordele såsom fedtforbrænding og nedsat inflammation.

Den primære forskel er, at i stedet for at fjerne alle fødevarer i et bestemt antal dage eller endog uger, så begrænser du kalorierne i 5 dage om måneden. Man kan holde denne femdages fasteperiode én gang om måneden eller hver 2.-3. måned for at styrke helbred og velvære.

I løbet af dag 1 på kuren er kalorierne begrænset til 1.100 kalorier. De næste 4 dage begrænses kalorierne til 800 om dagen.

Men det er ikke kun vigtig, hvor meget mad du indtager, men også hvad du spiser og i hvilke forhold. Forskellige fortalere for kuren anbefaler forskellige makronæringsforhold. Det er almindeligt anbefalet at spise 1.100 kalorier, der består af 34% kulhydrater, 10% protein og 56% fedt på den første dag, og 47% kulhydrater, 9% protein og 44% fedt de følgende 4 dage. Andre anbefaler et endnu højere indtag af fedt med helt op til 80% af kalorierne fra fedt, 10% fra henholdsvis protein og kulhydrat.

“Den faste-efterlignende diæt gør den naturlige proces ved sult (autofagi, beskyttelse, stamcellernes regenerering) mulig. Du forstyrrer ikke den naturlige proces. Det er nøglen til den faste-efterlignende diæt”. Dr. Valter Longo.

hvad siger videnskaben om fasting?

Hvad siger forskningen?

Videnskaben har allerede vist, at kaloriebegrænsning har en lang række fordele for dyrs levetid. Men hvad siger forskningen om fordelene ved denne diæt for os mennesker? Tja, indtil for nyligt sagde den ikke meget.

Men en ny undersøgelse analyserede den faste-imiterende diæts (FMD) indvirkning på mennesker og afdækkede nogle dybtgående resultater. I undersøgelsen deltog 100 raske forsøgspersoner. Halvdelen af dem fulgte FMD 5 dage om måneden i 3 måneder, og den anden halvdel indtog deres sædvanlige kost.

Efter 3 måneder havde FMD-gruppen tabt sig (inklusiv visceralt fedt) samt fået lavere blodsukker, blodtryk og markører for inflammation. Men hvad der er endnu mere forbløffende er, at FMD-gruppen også havde et fald i peptidhormonet (IGF-1), som er en biomarkør for kræftvækst.

Andre helbredsmæssige fordele ved FMD

Lad os se nærmere på nogle af de andre vidunderlige sunde fordele ved den faste-imiterende diæt:

Lavere kolesteroltal

Den ovenfornævnte undersøgelse fandt ligeledes frem til, at deltagerne i FMD-gruppen havde et nedsat niveau af det samlet kolesterol og det dårlige kolesterol efter 3 måneder. Når vi har for meget kolesterol i blodet, kan det medføre ophobning af plak i arterierne, hvilket igen medfører, at arterierne forhærdes og bliver smallere. Det kan forårsage koronar hjertesygdom og potentielt et livstruende hjerteanfald.

Kombinationen af FMD og en generel sund livsstil kan sænke og opretholde et sundt kolesteroltal og holde dit hjerte sundt.

Mindsker inflammation

Vi har allerede nævnt, at man i FMD-undersøgelsen fandt ud af, at diæten reducerede inflammation. Men lad os først tale om, hvad inflammation egentlig er og hvad det gør mod kroppen.

Inflammation er kroppens reaktion på, at et fremmedlegeme er trængt ind. Det er helt normalt, at dit immunforsvar reagerer sådan for at beskytte din krop. Lad os f. eks sige, at du får en splint i fingeren. Indenfor få minutter bliver din finger rød og betændt. Din krop bruger inflammationsprocessen til at angribe fremmedlegemet. Det samme gør sig gældende, hvis du skærer dig eller bliver bidt af et insekt.

Men hvad med inflammation i kroppen? Hvordan påvirker det vores helbred?

Kronisk inflammation bidrager til adskillige kroniske sygdomme, herunder hjertesygdom, kræft, multipel sklerose og diabetes. Det betyder, at FMD har potentiale til at sænke risikoen for at udvikle kroniske sygdomme.

Forbedrer hjernens sundhed

bedre kognitive evner ved at faste

FMD kunne gå hen og gøre vores gyldne år endnu mere gyldne. I et dyreforsøg fra 2015 forbedrede FMD tankeprocessen og styrkede gendannelsen af nerveceller i hjernen på mus. Det reducerede også markørerne for aldring.

Kan nedsætte diabetes

FMD kan ikke alene reducere inflammation, et naturligt forstadie til diabetes, det har også en positiv indvirkning på insulinproduktionen. I et andet dyreforsøg på mus blev det normale blodsukkerniveau opretholdt og man så en ny dannelse af insulinproducerende betaceller.

Den førnævnte undersøgelse Science Translational Medicine viste, at de deltagere, som fulgte FMD, fik et lavere blodsukkerniveau.

Selvom det er nødvendigt med yderligere forskning, så er der meget, der peger på, at den faste-lignende diæt sammen med regelmæssig motion og en sund livsstil kan holde diabetes i skak, eller endda nedsætte det.

“Ingen sygdom, der kan behandles med kost, skal behandles med andre midler”. – Maimonides

Sådan kommer du i gang

Første gang du prøver FMD kan det være en god ide at starte med et madprogram som er specielt sammensat af Dr. Walter Longo (førende forsker inden for fasting). Det er en non-profit og alt overskud går til videre forskning inden for feltet.

Hvis du er interesseret i at følge FMD selv, så opfordrer jeg dig til at gøre det i samarbejde med din læge eller diætist. Det er også en god ide at blive vejledt af en professionel, som kan hjælpe dig med at vælge de passende makronæringsforhold.

Jeg har allerede nævnt nogle mulige forhold og kalorieindtag, så lad os hurtigt tage fat på de fødevarer, du bør spise. Når du skal spise 55%-80% fedt, betyder det ikke, at du skal spise 3 donuts om dagen.

Du skal i stedet indtage en kost, der er fyldt med plantebaserede råvarer med fokus på nødder og oliven, som leverer sunde fedtstoffer. Du kan også nyde grøntsagssuppe og bouillon samt urtete.

De ting, du skal begrænse:

Undgå alkohol og drik færre koffeinholdige drikkevarer. Jeg anbefaler dog ikke, at du skal undgå kaffe, men du kan begrænse dit indtag til 2 kopper kaffe eller sort te om dagen. Du skal heller ikke motionere særligt meget i løbet af de 5 dage. Du skal hellere gå en stille og rolig tur rundt i nabolaget.

“Jeg er en bedre person, når der er mindre på min tallerken”. – Elizabeth Gilbert

Konklusion

Undersøgelser afslører lovende resultater, når man anvender den faste-efterlignende diæt. Når det er sagt, så er det ikke for alle og enhver. Gravide og ældre mennesker bør ikke bruge FMD.

Hvis du beslutter dig for, at du gerne vil prøve FMD og nyde godt af de potentielle sunde fordele, så tal med din læge og/eller ernæringsekspert først. Du skal endelig ikke overdrive det. Hvis du gør det mere end 5 dage om måneden, kan det medføre mangel på næringsstoffer og have en negativ indvirkning på helbredet.

Vidste du at vi bruger principperne i faste i vores “Slank på 3 uger”- vægttabsprogram? Læs nærmere her eller tryk herunder.

 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler