Keto piller - Fungerer keto piller og kosttilskud i praksis? 

I dag kæmper folk mere end nogensinde med overvægt og i den forbindelse leder vi efter måder hvorpå vi kan komme de overflødige kilo til livs. Nogle af de mest almindelige årsager til vægtøgning er arbejdsstress, usunde madvaner, stillesiddende jobs og generel inaktivitet. Flere og flere taler om slankepiller, og der findes nu også Keto piller, som kan hjælpe kroppen med at komme i Ketose, som er det man normalt oplever ved at spise Keto-diæten. Men virker disse piller eller skal du undgå dem? 

Livsstilsændringer giver langvarigt vægttab

Vi mennesker har et sæt biologiske forsvarsmekanismer, som modarbejder ethvert forsøg på vægttab. For at opnå et varigt vægttab, er det væsentligt at foretage ændringer i din livsstil, hvilket rent praktisk indebærer ændringer i kost- og motionsvaner.

Der findes hertil et utal af slankeprodukter på markedet - både i form af slankepiller (f.eks. Keto Actives piller, Fast Burn Extreme, Piperinox, Keto complex og Green Barley Plus, m.m), men også som kure/kosttilskud, hvis formål er at bringe din vægt hurtigt ned. 

Keto piller har typisk kortsigtet effekt

De fleste keto slankepiller der markedsføres til vægttab, har dog ikke en imponerende effekt på den lange bane. Der kan i visse tilfælde dokumenteres et par kilos vægttab over en periode, men det fører næppe til noget større vægttab. 

Fælden kan således bestå i, at sådanne piller kan fungere som katalysator til en start i et vægttab, hvor det kan virke ekstremt motiverende at se, at man faktisk kan tabe sig. Men nogen længerevarende effekt oppebærer disse produkter næppe heller! 

Der er i øjeblikket et enormt stort fokus på diverse keto piller på de sociale medier, hvor flere kendisser verden over agerer ansigt udadtil for online-kampagner om diverse slankeprodukter. Keto kosttilskud indeholder ingredienser, der hjælper dig med at opnå ketose.

Nogle kosttilskud inkluderer såkaldte eksogene ketoner, mens andre indeholder mellemkædede triglycerider eller ketonsalte, som hjælper dig med at opretholde en konsistent keto-diæt samt forbrænde mere fedt. Samlet set øger de bedste keto diætpiller dine ketonkropsniveauer, hvilket hjælper dig med at opnå ketose hurtigere og med mindre diætindsats. 

Desværre er det svært at navigere i de informationer, som internettet i stride strømme kommer med, hvilket kan skabe fortvivlelse blandt forbrugerne. Men hvad er sandheden så om keto vægttabspiller eller keto kosttilskud? Hjælper de dig med at tabe dig, hæve dit energiniveau samt forblive skarp, som de lover? og hvordan kan diverse keto kosttilskud sammenlignes med den traditionelle ketogene diæt?

Hvad sker der i kroppen under ketose?

Keto står for ketogenic diet (på dansk: ketogen diæt). Set udefra er keto-diæten den mest dedikerede levevis ifølge princippet om ‘low carb, high fat’. Keto går nemlig ud på at vænne kroppen til at forbrænde fedt frem for kulhydrater, for at kroppen kan komme i en metabolisk tilstand, kaldet ketose. 

Det er netop denne tilstand som keto “tvinger” kroppen til at komme i, da den ikke kan få nok energi fra dens sædvanlige energikilde (kulhydrater). Når du begrænser dit kulhydratindtag, tvinger du kroppen til at finde en alternativ energikilde - og dette findes i lagret fedtdepoter.

I det øjeblik, hvor din krop begynder at bruge dine fedtdepoter som brændstof, omdannes fedtet til såkaldte ‘ketonstoffer’. Disse kan kroppen bruge på samme måde som kulhydraterne, men modsat kulhydraterne, som vi kun har små lagre af, trækker du på kroppens energirige fedtdepoter, ved en keto-diæt.

Hvad er forskellen på Keto kosttilskud og en ketogen diæt? 

Når kroppen er under ketose, har du et lavere blodsukker samt øgede frie fedtsyrer, som du kan bruge til energi. 

Som nævnt tidligere, sænker eksogene ketoner dit blodsukker, men øger de også de frie fedtsyrer, som tilfældet er ved ernæringsmæssig ketose? Det er netop her at forskellen mellem ernæringsmæssig ketose og “kunstig” ketose (eksogene ketoner) bliver tydeliggjort. 

Ved ernæringsmæssig ketose sker en udvikling af energi via nedbrydning af fedt, også kaldet lipolyse. Hvis du tager keton tilskud aftager de frie fedtsyrer, hvilket betyder, at der er mindre fedt til rådighed for forbrænding - med andre ord, bruger din krop mindre af sit eget fedt. 

Keto-diæten tvinger kroppen til at forbrænde fedt frem for kulhydrater og dette er grunden til, at fedtsyrer bliver forhøjet, kropsfedt brydes op, fedtsyrer frigøres, og ketoner produceres. Netop derfor er keto-diæten effektiv ift. vægttab, og den har også en række andre sundhedsmæssige fordele. Men da indtagelse af eksogene ketoner mindsker lipolyse, mindskes mængden af forbrændt fedt. 

Desuden indeholder diverse keton tilskud kalorier. Eksempelvis vil en enkelt portion eksogen kentonsalte typisk indeholde mindre end 100 kalorier, men for at opretholde en ketose tilstand, har du brug for flere portioner om dagen - ergo, indtager du også flere kalorier. 

Dette skyldes, at effekten af keton tilskud kun varer i et par timer, hvorfor det kræver flere doser dagligt. Derudover kan det på sigt blive en dyr affære, at tage keto tilskud i form af mange piller flere gange om dagen, over en længere periode. 

Kan Keto kosttilskud fungere foruden en keto-diæt?

Det er muligt at benytte sig af keto kosttilskud, uden at være på en keto-diæt, men det vil ikke give det optimale resultat. Ønsker du at skabe de bedste forudsætninger samt de mest optimale resultater, skal du supplere dine tilskud med en ketogen diæt. 

Nøglen er at komme i en tilstand af ketose hurtigst muligt, hvilket naturligvis fremskyndes, hvis du holder dig inden for den kulhydratfattige diæt. Hvis du spiser for mange kulhydrater, vil din krop vende tilbage til din regelmæssige metaboliske funktion, hvor den vil forbrænde glukose i stedet for kropsfedt. Dette vil resultere i, at dit vægttab stopper, og af den grund vil det klart anbefales, at keto tilskud tages imens du er på en keto-diæt. 

Antallet af keto tilskud, du tager om dagen, er en individuel beslutning, hvilket varierer afhængigt af flere faktorer, herunder dit nuværende helbred. Hvis du aldrig har taget keto tilskud, skal du tale med en ernæringsekspert for at se, hvad der passer dig.

Hvor lang tid tager det, før Keto kosttilskud virker?

De fleste keto kosttilskud har en næsten øjeblikkelig virkning, hvilket skyldes, at kroppen har en begrænset mængde glukose og glykogen i dine tarme, muskler og lever. Under normale omstændigheder vil din krop begynde at komme i ketose efter otte timers tærskel. Ketonsalte og ketonestere hæver dit ketonniveau i blodet, hvilket frigiver mere overskud og energi. 

Desuden har keto tilskud en appetitregulerende effekt, hvilket mindsker din sult, og dermed mulighed for et hurtigere vægttab. Keto tilskud leverer de mest mærkbare effekter i begyndelsen af indtagelsen, mens virkningerne aftager i løbet af de følgende måneder. Du vil dog stadig kunne opnå et vægttab såfremt at du bliver i en tilstand af ketose, forudsat at du holder dig til et lavt indtag af kulhydrater. 

Hvad er eksogene ketoner?

Ketonstoffer kan produceres i kroppen (endogent) eller kommer fra en syntetisk kilde uden for din krop (eksogent). De ketoner der findes i kosttilskud er de eksogene ketoner, og disse indeholder beta-hydroxybutyrat keton (BHB), som er en gruppe af salte, der kan hjælpe din krop til at producere de ketoner, som du behøver for at komme i ketose. 

Du vil sandsynligvis finde flere BHB-varianter, der er angivet på keto-diætpiller, og disse inkluderer magnesium BHB, calcium BHB og natrium BHB. Disse former for BHB efterligner ketose, hvilket muliggør hurtigt vægttab uden væsentlige risici.

Du kan også finde supplerende ingredienser i dine keto diætpiller, for eksempel MCT eller middelkædede triglycerider kortkædede fedtsyrer, der hæver blodketonniveauet. Nogle producenter som er fedtforbrændende, inkluderer naturlige ekstrakter fra kaffebønner og æblecider for at forbedre insulin- og blodsukkerniveauet. 

Der findes to typer af eksogene ketontilskud: 

  • Ketonsalte: Disse er ketoner bundet til salt, typisk natrium, kalium, calcium eller magnesium. De er oftest at finde i pulverform og blandes typisk med væske.
  • Ketonestere: Disse er ketoner knyttet til en anden forbindelse, kaldet en ester og er emballeret i flydende form. Ketonestere anvendes primært i forskning og kan ikke så let købes, som ketonsalte kan. 

Begge former for keton kosttilskud øger blodketonniveuer, og denne forhøjelse kan være til gavn for mennesker, der ønsker en hurtig overgang til ketose, uden at skulle følge en særlig diæt. Du kan også tage keton kosttilskud i takt med at du følger en keto-diæt, da dette blot vil reducere den tid, det tager din krop om at komme i ketose, og kan desuden mindske overgangen fra en højere carb diæt til en ketogen én. 

Symptomer der ofte ledsager overgangen til en ketogen diæt, er bedre kendt som ”keto influenza” og kan blandt andet omfatte forstoppelse, hovedpine, dårlig ånde, muskelkramper og diarré. Der er begrænset forskning, der tyder på, at keton kosttilskud skulle kunne reducere disse symptomer. 

Hvilken virkning har eksogene ketoner? 

Hvad sker der egentligt i kroppen, hvis vi indtager eksogene ketoner via kosttilskud? Dette er blevet undersøgt i forskellige sammenhænge, og i den forbindelse har følgende vist sig: 

  • Sænker blodsukkerniveauet

  • Forbedre kognition hos rotter 

  • Øger fedt forbrændingen 

  • Reducerer epileptiske anfald 

  • Øger dit stofskifte 

  • Nedsætter appetitten, hvilket kan hjælpe dig med at tabe dig, fordi du spiser mindre.

Alt dette lyder lovende, men hvordan kan diverse keto kosttilskud sammenlignes med en traditionel keto-diæt og hvad er i givet fald forskellen? Lad os udforske! 

Bivirkninger ved eksogene ketoner 

Eksogene keto kosttilskud anses generelt for at være en sikker og effektiv måde at få kroppen i ketose på, men de langsigtede virkninger er stadig ukendte. Rapporterede bivirkninger er mere almindelig ved ketonsalte end ketonstere og omfatter f.eks. kvalme, træthed, diarré, ubehag i maven og dårlig eftersmag i munden. Som følge af en tilstand af ketose, vil du miste store mængder vand og salt, fordi din krop har brug for ekstra vand, når du omdanner fedt til energi. Dette kan føre til symptomerne på keto influenza, der minder om den traditionelle influenza.

Disse symptomer kan vare op til en uge, og kan for nogles vedkommende være skræmmende og dermed betyde, at de stopper med at tage keto tilskud. En moderat mængde vand og koffein kan være behjælpelig til at mindske eller afværge disse problemer. Hvis dine symptomer ikke forsvinder, er det en god idé at kontakte din egen læge. 

Keto-tilskud: Hvordan får man alle essentielle næringsstoffer under Keto-diæten?

Da man stort set skærer ned for alle kulhydrater, sker der en reduktion i forbruget af stivelsesholdige grøntsager, korn og frugt. Disse fødevarekategorier indeholder mange næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Derfor er der nogle helt specifikke næringsstoffer, som mennesker på en ketogen diæt, ikke får. I den anledning vil visse kosttilskud være en mulighed, for netop at opveje disse mangler.

Keto-diæten er vanddrivende, hvilket kan betyde et tab af mikrosstoffer som bl.a. natrium, magnesium og kalium. Det kan give bivirkninger som svaghed, svimmelhed, træthed, forstoppelse og hovedpine. Derfor er det vigtigt, at du holder øje med at kroppen får alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer som den har brug for. 

Magnesium

Mange mennesker får ikke tilstrækkelige mængder af magnesium, og denne mangel er især almindelig blandt diæter med lavt kulhydratindhold. Magnesium er afgørende for et godt helbred, da det er involveret i mange kropsfunktioner, såsom at regulere blodtrykket, holde muskler og nerver i funktion, og meget mere.

Da det er svært at få nok magnesium udelukkende fra kosten på en ketogen diæt, kan du få brug for kosttilskud, der findes i såvel pulver-, pille og flydende former. 

Omega-3 eller fiskeolie kosttilskud

I 2015 viste en undersøgelse, at folk der fulgte en ketogen diæt suppleret med omega-3 fedtsyrer, oplevede signifikante fald i det samlede kolesterol- og glukoseniveau. De havde desuden lavere triglycerider og insulinniveauer sammenlignet med dem, der ikke tog omega-3-tilskud i forbindelse med en keto-diæt. Derudover øger omega-3 fedtsyrer basal metabolsk hastighed og oxidationshastighed for fedtsyrer.

Fiskeolietilskud som kommer fra certificeret bæredygtigt fiskeri eller omega-3 fiskeoliekapsler, er hertil at foretrække. 

Natrium

Endnu et vigtigt næringsstof, som har mange regulerende funktioner i kroppen, såsom at påvirke blodtryk, pH- og vandniveau samt understøtte binyrerne, hvilket er vigtigt for vores hormonproduktion. Hvis dine natriumniveauer er for høje eller lave, kan der ske langvarig vævs- og celleskade.
Salt er dog nemt at få ind i kroppen gennem sin diæt.

Kalium

Kalium hjælper elektriske signaler med at rejse gennem kroppen (ligesom natrium og magnesium). Det er blandt andet involveret i vores pH-balance, vandbalance, hjerterytme og regulering af blodtryk. Symptomer på lavt kaliumindhold er blandt andet træthed, uregelmæssig hjerterytme, hovedpine og muskelkramper. De fleste kaliumtilskud kommer i form af 10 mg tabletter, og i den forbindelse er Lo-salt et almindeligt anvendt produkt, for at opnå tilstrækkeligt med kalium. 

Spirulina

Er en superfood, og indeholder et højt niveau af proteiner samt B1, B6, B12, niacin og vitamin K. Desuden har spirulina høje niveauer af magenesium, kalium, jern og fosfor, hvilket netop er mangelfulde størrelser hos folk på keto-diæt. 

Hvis du har problemer med et højt kolesteroltal, kan det være en fordel at bruge spirulina som kosttilskud.

D-vitamin

Selvom sundhedsmæssige fordele ved D-vitamin gælder for alle, så er de ekstra vigtige for folk på en ketogen diæt. Som nævnt, forårsager en ketogen diæt tab af elektrolytter, og i den forbindelse er vitaminets evne til at hjælpe med at absorbere dem, meget vigtig. Der er heldigvis mange fødevarer med et højt indhold af D-vitamin, der er keto-venlige - så første skridt er, at indtage en masse heraf.

Du får dog en tilstrækkelige mængder ad D-vitamin fra maden alene, særligt ikke i de kolde vintermåneder.  Af den grund, kan supplerende D-vitamin fra diverse kosttilskud hjælpe dig med at opretholde niveauerne af vitaminet hele året.

Koffein

De fleste mennesker kan godt lide en god kop kaffe, men de færreste ved, at dette er godt for din fedtforbrænding. Hvis du tager slankepiller, der indeholder koffein, kan du øge stofskiftet. Dette får din krop til at forbruge flere kalorier, hvilket resulterer i vægttab. 

En masse videnskabelig forskning viser, at et højt koffein forbrug hjælper dig med at tabe dig. 

Aloe Vera

Er en yderst populær sukkulentplante, som er berygtet for at være effekt inden for hudplejebranchen (for f.eks. hudskader, rifter, bumser og brandsår). Med et højt indhold af antioxidanter, mineraler, vitaminer og aminosyrer, booster den hudens evne til at hele. Aloe vera gavner dog ikke blot din ydre skønhed, men har også visse fordele i forbindelse med et vægttab: Det udrenser kroppen for gift- og affaldsstoffer, fremmer mave-tarm systemets funktion, stabiliserer blodsukkerniveauet og kan forøge dit stofskifte, hvilket er godt for din fedt forbrænding

Sådan undgår du svindel med keto kosttilskud 

Hvem elsker ikke en gratis prøveperiode? Det risikofrie tilbud er den bedste måde at afprøve et nyt produkt på, hvad end det drejer som om diverse keto kosttilskud eller andet. Selvom disse forsøg ofte starter med lave eller sågar ingen omkostninger, kan det ende ud i at blive en dyr affære.

Skruppelløse virksomheder bruger ofte denne taktik, for således at trække så mange penge ud af kunden, som overhovedet muligt. Desuden kræver mange virksomheder, at du opgiver dine kreditkortoplysninger til at sikre den gratis prøveperiode.
En typisk faldgrube er, hvis du glemmer at afmelde dit abonnement, for derefter at blive offer for en faktureringscyklus.

Den pågældende virksomhed har måske sågar gjort det vanskeligt for dig, at opsige dit abonnement. I den forbindelse er det vigtigt, at du husker at undersøge vilkårene og betingelserne samt sørge for at læse kundeanmeldelser, inden du forpligter dig til købet. En god idé er også at skrive ind i din kalender, når din gratis prøveperiode slutter, så du har tid og mulighed for at annullere købet, inden den første betaling. 

Prøv “Den essentielle KETO-kogebog”

Der findes et utal af slankekure, som lover hurtige og markante vægttab, men holder disse i længden? Den bedste kur indebærer en kostomlægning, som du kan holde på den lange bane og som passer til dine præferencer. 

Kun få mennesker lykkedes med at fastholde et vægttab på den lange bane, da fokus på kuren ofte fordamper over tid, hvormed vi falder tilbage i gamle vaner og mønstre. 

Faktisk kan det være usundt for hjertet, når vægten svinger op og ned, som tilfældet er ved en slankekur. Det handler i højere grad om at have fokus på sundheden, frem for tallet på badevægten. At lægge en realistisk plan for en sund livsstil samt få nogle gode vaner, bør således være udgangspunktet. 

Den essentielle KETO-kogebog kan hjælpe dig med at sætte rammen for såvel madvalg, opskrifter, portionsstørrelser samt hyppighed. Kogebogen er spækket med over 120 lækre opskrifter, og disse kan hjælpe dig med opretholde din motivation til at fastholde din diæt. Endnu bedre er, at opskrifterne er lavet sådan, at du vil få de samme sundhedsmæssige fordele, som du har hørt så meget om, fra andre der følger en keto-diæt. Alle opskrifter er desuden lavet med lav-inflammatorisk, lav-kulhydrat og paleo-ingredienser. Så ikke nok med at du vil forblive i ketose og tabe fedt, så vil du også få styrket dit helbred samt din generelle sundhed. 

 

Ofte stillede spørgsmål

Keto piller kan få kroppen i Ketose, men det kan ikke sammenlignes præicst med at være på en Keto-diæt. Læs hvad de sker med kroppen, når man er på Keto piller kontra Keto diæt. 

'Kunstig ketose' er det du oplever ved at spise keto piller, og kan hjælpe på den kort bane med at få kroppen i ketose, men det er ikke det samme som ærningsketose.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler