Hvad er forskellen på LCHF og Keto? - Læs mere her

I Danmark dækker begreber som LCHF, LCHF liberal og LCHF straks over en særlig måde at spise på, der er lavere på kulhydrater, og højere på fedt, end den almindelige danske kost. LCHF står for “low carb, high fat” og kaldes i daglig tale også for Keto. Mange forskningsundersøgelser har vist, at low carb kost kan fungere, fordi de simpelthen reducerer det samlede kalorieindtag.

Disse måder at spise på, har udviklet sig til at være noget, som rigtig mange mennesker praktiserer permanent eller i perioder, særligt dem der ønsker at tabe sig. Senere er ordet Keto kommet til, og nu kan man undre sig over, om der egentligt er forskel på LCHF og Keto? 

Er LCHF og Keto det samme?

Keto og LCHF er stort set det samme, men Keto er den helt kulhydratfattige variant, hvor kulhydrater begrænses til et minimum på ca. 20-30 gram pr. dag, for at kroppen således kommer i ernæringsmæssig ketose. Dette er en metabolsk tilstand, hvor kroppen får sin energi fra fedtdepoterne i stedet for glykogendepoterne i musklerne. Fedtet bliver dermed den primære energikilde og det tvinger kroppen til at forbrænde fedt. 

På Keto, spiser du mad, som er LCHF. Du kan altså sagtens sige, at du spiser LCHF, selvom du spiser Keto, men den anden vej er ikke helt korrekt. 

Når du spiser Keto, går du efter at komme i ketose, hvilket er et udtryk for at dit ketontal er højt og at din indtagelse af kulhydrater er meget lavt. Du kan sagtens spise LCHF uden reelt set at komme i ketose, og det er nétop der forskellen ligger. 

Lad os prøve at udspecificere det ved hjælp af et lille eksempel 

Du kan ikke sige, at du spiser keto, hvis du ikke kommer i ketose - så spiser du derimod LCHF. Hvis du derimod siger, at du spiser LCHF og kommer i ketose, så kan du sagtens sige Keto, LCHF eller LCHF striks - alt efter hvad du ønsker.

Du kan godt spise keto, og samtidig spise LCHF, men du spiser ikke nødvendigvis Keto, når du spiser LCHF. Keto får dig i ketose, hvorimod LCHF kan få dig i ketose. Dét der altså afgør om du spiser Keto eller LCHF er således, om du kommer i ketose. 

Hvis fedt er godt, må mere fedt være dobbelt så godt?

Fedt er vigtigt, men det er en misforståelse at tro, at hvis fedt er godt, så er meget fedt være endnu bedre. Der er fedt i alle dine celler, og fedt er en nødvendighed, uanset om du spiser Keto, LCHF eller en normal dansk kost.


Din krop har brug for energi, og det skal enten komme fra kulhydrater, protein eller fedt. Når du i forvejen spiser en meget lav mængde kulhydrater, og kroppen bruger protein som byggesten (og mange andre ting), er det vigtigt, at få nok af gode kilder til fedt, såsom smør, olivenolie, avocado, fede mejeriprodukter osv.

Der er mange variationer af kostplaner, og her adskiller Keto og LCHF sig fra markant fra hvad mange er vant til. Men netop fordi, at en ketogen diæt indebærer en meget striks sammensætning af makronæringsstofferne, kan man hurtigt komme til at spise en kost, der i virkeligheden ikke er low carb high fat, men noget helt andet. I det følgende vil nogle af disse faldgruber, du skal undgå, blive beskrevet. 

For meget fedt er ikke meningen med Keto eller LCHF 

Den første faldgrube kan med fordel døbes som “Low carb, mega-high fat”. På en ketogen diæt, hvor et højt fedtindhold anbefales, kan det for nogle tage overhånd i form af for store mængder, hvilket kan være skyld i, at du ikke taber dig, som ellers håbet - måske tager du endda på i vægt. 

Der er mange kalorier i fedt, og selvom du spiser high fat på en ketogen diæt, betyder det ikke, at du skal hælde fløde i kaffen eller proppe din mad med smør. Du må gerne spise fedt, men du skal være opmærksom på helheden af maden du indtager, spise gode fedtstoffer samt holde dig til en vis mængde.

Overgangen fra en almindelig diæt til en ketogen diæt kan for nogle være svær, da du går fra at spise lidt fedt til pludselig at skulle indtage større mængder. Dette kan resultere i, at du bliver “revet med”, og dermed kommer til at indtage for meget.

Keto og LCHF handler således ikke om at indtage en ubegrænset mængde fedt, men derimod at spise, hvad der stemmer overens med de mål, du ønsker at opnå. 

Hold styr på dine kulhydrater

En anden af de helt store faldgruber kan betegnes som “moderat/high carb, high fat”, og indebærer den fejl, der kan opstå ved, at man i virkeligheden spiser for mange kulhydrater på Keto, uden egentligt selv at være bevidst om det.

Dette sker ofte, når du spiser erstatninger for brød eller bager LCHF-venlige kager, i et forsøg på at imitere en livsstil du har lagt bag dig. Hermed ikke sagt, at du ikke må få kulhydrater af denne slags, men husk blot at være klar over konsekvensen af disse “erstatninger”, da det hurtigt kan løbe op i mange kulhydrater. 

Vejen til Keto og LCHF er individuel 

Det kan være svært at overskue, hvad du kan spise og hvad du bør undgå, når du skal igang med at efterleve principperne i Keto- og LCHF-kure. Der findes ikke noget enkelt svar, for det kommer helt an på, hvad du ønsker at opnå. Går du efter at komme i ketose eller ønsker du blot at spare lidt på kulhydraterne og erstatte dem med fedt?

Flere tror, at der findes én bestemt måde hvorpå man skal efterleve principperne i såvel Keto- og LCHF-kure, men i virkeligheden er det et individuelt valg. Kommentarer som “det er ikke keto”, “du spiser for mange kulhydrater” eller “sådan her spiser du keto” høres ofte i mange forskellige grupper og sammenslutninger. 

Disse kommer oftest som resultat af, at du selv mener, at spise på den helt rigtige måde, mens andre der ikke spiser sådan, gør det på en forkert måde. Hertil er det vigtigt at huske på, at hvad der er rigtigt og forkert for dig, ikke nødvendigvis behøver at være det for andre. 

Vores tilgang, strategi og udførelse af en kur afhænger således af vores eget personlige helbred samt vores mål. 

Desuden skal alt ses i en kontekst, hvorfor det kan være svært at gå ind og vurdere på andres mad situation. 

Men ret skal være ret, og der er selvfølgelig visse ting der ikke passer ind på hverken Keto eller LCHF. For eksempel indeholder kulhydrater via brød, kartofler, pasta og ris mange kalorier, hvorfor disse ikke passer godt ind i en Keto- eller LCHF kontekst. 

Derfor er der selvfølgelig nogle helt gængse principper du bør følge, men udover det, er der mange nuancer samt forskellige fortolkninger af, hvad du kan spise. 

Nogle sigter efter at opnå et vægttab, mens andre blot fokuserer på en mere generel livsstilsændring. Nogle har specifikke sygdomme der medfører, at de skal spise på en bestemt måde, mens andre kan tillade sig at spise mere “frit”. 

Det vigtigste er blot at huske på, at det er vores egne mål, vores egen mad og vores egen tilgang til tingene, der bør danne grundlag for kuren. Vi kan naturligvis drage inspiration af hinanden, uden at låse os fast på en rigtig eller forkert måde, at gøre tingene på.

Risici ved en diæt med højt fedtindhold

Der mangler forskning, der viser den langsigtede effekt af Keto eller LCHF-kure. Generelt har en kost med et meget lavt kulhydratindhold en tendens til at give bivirkninger, såsom forstoppelse, hovedpine og dårlig ånde (acetone). 

Der kan også være en forhøjet risiko for mangel på fibre såvel som vitaminer og mineraler, der kommer fra grøntsager, hvilket kan have negativ indflydelse på helbredet.

Det er desuden vigtigt at holde øje med, at dit kolesterolniveau ikke stiger for meget.

Keto-diæter har ikke en begrænsning på mættet fedt, og dette kan resultere i kalorieoverskud, hvilket vil betyde vægtøgning. Nogle af disse risici kan blive reduceret, hvis hovedparten af de fedtstoffer du får, kommer fra umættede fedtkilder. 

Hvis du vælger at gå på en ketogen diæt, skal du være opmærksom på, at der er en tilvænningsperiode, hvilket kan betyde lavere energiniveau, dårligt humør og hjernetåge - dette går dog over. 

Keto- og LCHF diæter handler generelt om vægttab og for nogle, kan de virke rigtig godt, mens andre må opgive, og vende tilbage til en mere traditionel kulhydrat baseret diæt.

Flere gode fordele ved at Keto og LCHF

En af de største fordele er dog, at en ketogen diæt kan formindske din appetit samt give en følelse af mæthed. De er tværtimod ikke velegnede i forbindelse med sportspræstationer samt højintensiv træning. 

For de fleste sunde mennesker, gælder det, at sådanne diæter kan skabe grobund for gode resultater, hvis du vel og mærke træffer de rigtige valg - enhver diæt kan blive gjort usund, med dårlige valg! Såvel Keto og LCHF-diæter kan være en god mulighed, hvis du er på udkig efter en diæt, der er forholdsvis nem at følge uden at tælle kalorier. 

Den bedste måde at finde ud om det er den rigtige diæt for dig, er ved at afprøve dem i praksis. 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler