Grøn Keto - Et kødfrit alternativ til Ketose

Ønsker du at skære ned på kulhydrater og op for proteiner, for at sætte gang i forbrændingen? Har du måske allerede prøvet kræfter med den traditionelle keto-diæt med smør i kaffen og masser af bacon? 

Den traditionelle keto-kur har længe været hypet, men nu er den tilbage i en lidt grønnere version, der fravælger okse- og grisekød for klimaets skyld samt lover at booste din fedtforbrænding med periodisk faste. 

Med grøn keto får du flere grøntsager og sunde fedtstoffer flettet ind i menuen, så du bedre kan tage vare på din fordøjelse, når du taber dig. Men hvad indebærer grøn keto, hvordan er kuren forskellig fra traditionel keto og holder kuren egentligt, hvad den lover? Få svar på disse spørgsmål, ved at læse videre her.

Hvad er grøn keto?

Hvor traditionel keto i grove træk begrænser dig i, at indtage visse grøntsager, men til gengæld giver dig et frit kalorieindtag, arbejder grøn keto med langt flere grøntsager, sunde fedtstoffer og periodisk faste. I modsætning til traditionel keto, udelukkes okse- og svinekød fra dit proteinindtag i grøn keto, hvilket også gør kuren mere klimavenlig. 

Fordi at grøn keto giver dig et bredere udvalg af grøntsager, misser du ikke vigtige næringsstoffer, der skal til for at opretholde dit immunforsvar samt dine tarme. De sunde fedtstoffer, såsom avokado, nødder og olivenolie, er desuden vigtige for at mindske risikoen for livsstilssygdomme.

Derudover er der i grøn keto indlagt enkelte perioder med faste, som indebærer halve dage, hvor du faster. Disse hjælper dig med at forbrænde fedt samt dæmpe inflammation.

Hvad sker der i kroppen ved grøn keto? 

Det er befriende, at grøn keto omfatter et bredt spekter af grøntsager, men stadig kan bringe kroppen i ketose og dermed bevirke et effektivt vægttab. Ketose er en tilstand, hvor kroppen får sin energi fra fedtdepoterne i stedet for glykogendepoterne i musklerne. Kroppens primære brændstof kommer normalt fra kulhydrater, som bliver lagret i musklerne som glykogen.

Når du så indtager flere kulhydrater end din krop kan nå at forbrænde, vil det opbevares i kroppen som lagret fedtdepoter. Hvis du begrænser dit kulhydratindtag, tvinger du kroppen til at finde en alternativ energikilde - og det findes i lagret fedtdepoter.

Når kroppen begynder at anvende sine fedtdepoter som brændstof, omdannes fedtet til såkaldte ‘ketonstoffer’. Ketose går altså ud på at få kroppen til at skifte over til fedtforbrænding og således være i en tilstand, hvor kroppen forbrænder fedt som primært fedtstof.

Grøn keto genstarter dit stofskifte og giver dig maksimal fedtforbrænding, så du opnår et hurtigt og effektivt vægttab uden sult. Heraf får du; et stabilt blodsukker, så du undgår sukkercravings, masser af grøntsager med vitaminer og mineraler, et sundt og velfungerende tarmmiljø samt et boost af dit hormonsystem, så det kan bekæmpe kronisk inflammation og gøre din krop rask. 

Grøn keto: Hvad må du spise? 

Selvom det ved første indskydelse kan virke skræmmende med en diæt eller kur, får du med grøn keto ret stor frihed til at indtage lækkert mad, der både mætter og smager godt. Kurens essens er, at kulhydrater fra f.eks. pasta, ris og kartofler bliver skiftet ud med friske grøntsager, mens rødt kød udelukkes og frugt holdes på et minimum, grundet det høje indhold af frugtsukker.

Grøn keto tager afsæt i en tre-ugers plan, som indebærer henholdsvis tre faser.

Generelt for disse tre uger er, at din kost skal bestå af grøntsager, sunde fedtstoffer og mættende protein.

Du får endda en fridag i to af ugerne, hvor du må spise lige præcist det, der passer dig. 

  • Uge 1: I denne uge indtager du mad morgen, middag og aften, og her må du vælge én portion kulhydrat om dagen, som f.eks. kunne være 50 gram rugbrød eller 200 gram frugt. Du har én fridag, hvor du frit må vælge hvad du vil spise, hvad end det indebærer en hjemmelavet pizza eller et stykke kage til kaffen. 
  • Uge 2: Denne uge indbefatter periodisk faste, hvor din krop skal have ro fra mad i 16 timer i træk. Det indebærer, at du skal spise dine tre måltider inden for tidsrummet mellem kl.12-20, og derfor skal du springe morgenmaden over, og lade frokosten være dit første måltid. Akkurat ligesom i første uge, må du spise én portion kulhydrat om dagen og desuden holde én fridag. 
  • Uge 3: Dette er ugen hvor du kun forbrænder fedt som energi, hvilket indebærer, at du ikke skal faste, men derimod køre en ren ketogen diæt på maksimalt 30 gram kulhydrater om dagen. Dette betyder rent praktisk, at du ikke kan spise en portion kulhydrat, der er tilsvarende det du måtte i de to første uger. Desuden må du kun indtage udvalgte grøntsager, da nogle indeholder mere kulhydrat end andre. I denne uge har du iøvrigt ingen fridage!

Denne kombination giver dig et godt udgangspunkt for et godt vægttab, lavere blodtryk, lavere niveauer af blodsukker og insulin samt sænker dit kolesteroltal. 

Holder grøn keto kur, det den lover? 

Traditionel keto er i høj grad båret af animalsk protein, men eftersom at samfundets fokus på bæredyghed og klimahensyn er skærpet til, så duer det ikke længere med alt det kød. Derfor skal keto rebrandes for at kunne følge med tiden, og netop dette er forsøgt efterlevet ved grøn keto. Men lever den op til det, den lover? 

Først og fremmest kan det diskuteres hvorvidt kuren er en decideret keto-kur, fordi der er for mange kulhydrater i kostplanen, til at det kan klassificeres som keto. Kuren vil derfor i højere grad kunne betegnes som en low carb-high fat kur. Men uanset hvad, kan kuren agere som en god introduktion til keto, fordi den starter blødt ud. 

Hvis du trives godt med faste, planlægning og struktur, så kan det være en befrielse at følge en tre-ugers plan, som tilfældet er ved grøn keto.

Du får et fleksibelt puslespil, hvor det er op til dig selv, hvilke brikker du vil bruge hvilke dage - og det kan være tiltalende for nogen.

Hvis du på den anden side ikke er til at faste, så kan denne kur have den modsatte effekt og gøre, at du føler dig begrænset, fordi du oplever en form for tvang. Så det kommer i høj grad an på, hvem du er og hvad du foretrækker, men keto-kuren har en grad af fleksibilitet i sig, hvilket gør den nem og anvendelig i en normal hverdag. 

Hvorfor skal du prøve grøn keto?

Ønsker du at tabe dig eller sågar omlægge din livsstil, kan grøn keto være en fin kickstarter, da det giver dig en god fornemmelse for sunde fedtstoffer og gode råvarer.

Ofte stillede spørgsmål

Med grøn keto får du masser af grøntsager og sunde fedtstoffer, samt genstarter dit stofskifte og giver dig maksimal fedtforbrænding, så du opnår et hurtigt og effektivt vægttab uden sult.

Grøn Keto indebærer en 3-ugers kur, som gentages i så lang tid du behøver, for at opnå dit ønskede vægttab. Kuren indebærer en fridag i to af ugerne, hvor du må spise hvad du vil.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler