Keto dessert - Få gode råd og bliv inspireret af lækre opskrifter

Den ketogene diæt indbefatter et højt fedtindhold, moderat protein og et lavt indhold af kulhydrater. Det er derfor ingen overraskelse, at sukker (den kalorietætte og mindst næringsrige type kulhydrater) generelt ligger uden for grænserne for en ketogen diæt. 

Nogle vil hævde, at du godt kan spise lidt sukker, hvis det blot falder inden for dit daglige makroer (omkring 20 gram kulhydrat om dagen). Men for at følge en ren og sundhedsorienteret vej til et vægttab, bør du i højere grad tildele din krop kulhydrater fra andre nærende muligheder, såsom grøntsager - som får dig til at føltes sundere og mere tilfreds, og desuden hjælper dig med at bryde din sukkertrang. 

Keto hjælper med at dæmpe sukkertrangen

Og ja, en af de store sundhedsmæssige fordele ved keto-diæten er, at afhjælpe dig med at dæmpe sukkertrangen. Men det behøver ikke at være med afsæt i et “nul-tolerance” princip, der findes nemlig mange ikke-kaloriske sukkererstatninger, der giver dig mulighed for at nyde søde belønninger uden kulhydrater. Som alt andet, kan din reaktion på disse sukkererstatninger være individuel, og i den forbindelse anbefales det, at du tester nogle af de alternativer, der er nævnt nedenfor. 

Der findes mange alternativer til desserter, søde sager og snacks, som er keto-venlige og slår enhver sukkerholdig madvare. Du kan f.eks. lave en chokolademousse, havregrynskugler (uden havregryn) eller en hjemmebagt bolle med smør, som f.eks. kræver sukrin eller mandel som erstatning for traditionelt hvedemel og sukker. Der ligger altså en hel verden af lækker keto-bagning og venter på dig, hvis du blot forstår at bruge de bedste erstatninger med lavt kulhydratindhold til mere traditionelt mel og kulhydrater. 

Keto-venlige ingredienser til din dessert

Som nævnt ovenfor, er sukker i enhver form ikke at foretrække på en ketogen diæt. Dette betyder, at det er tid til at sige farvel til disse sødestoffer såvel som alle de emballerede fødevarer, der indeholder dem. 

Her er et par “søde” tips til sukkererstatninger: 

Stevia

Er helt naturligt og stammer fra den Sydamerikanske plante, Stevia rebaudiana. Stevia udvindes fra steviaplanten helt uden kemikalier, og er derfor 100 % naturligt. Det særlige ved stevia er, at det indeholder 90 % færre kalorier end almindeligt sukker, og så søder det 300-400 gange mere almindeligt sukker, hvis det er i sin reneste form. 

Sukrin

Baseret på sukkeralkoholet erythriol, som bl.a. findes naturligt i pærer og meloner. Sukrin har en sød smag, indeholder ingen kalorier, og er naturlig af oprindelse, hvilket gør det tiltalende for de skeptiske forbrugere af kunstige sødemidler. Ved anvendelse af sukrin, bliver det nemmere at reducere sukkerindtaget, uden at mærke en væsentlig forskel. 

Honning

Lidt flydende akaciehonning er sundere end raffineret sukker i f.eks. kager og desserter. 

Tørret frugt

Figen, dadler eller abrikoser i små stykker, kan tilfføre den søde smag til dit bagværk. 

Allulose

Det er et naturligt sødemiddel, som vi kan finde i nogle fødevarer såsom figner. Allulose er kunstigt fremstillet fra kornsirup, indeholder ingen kalorier og er derfor et sødemiddel, der er en sikker erstatning for sukker. 

Keto-venligt mel

  • Mandelmel: Det er et enormt anvendeligt og alsidigt produkt, som du med fordel kan anvende i stedet for det klassiske hvedemel. Mandelmel produceres af fintmalede og afskallede mandler.
  • Kokosmel: Har en tropisk smag, indeholder mange fibre og er en glutenfri erstatning for traditionelle meltyper. 
  • Chiamel: Dette erstatter chiafrø og bruges eksempelvis i grød, brød, kager, marmelade, saucer og supper og har desuden et lavt kulhydratindhold og er fuld af omega 3.
  • Nøddemel: Der findes forskellige former for nøddemel, såsom valnøddemel, hasselnøddemel og pekannemel. Disse er alle gode smagsgivere til diverse desserter. 
  • Hørfrømel: Dette bliver lavet af hørfrø, og er fyldt med meget fedt-, fiber og omega-3-fedtsyrer og er desuden kolesterolsænkende. 

Ekstra ting og sager

  • Chia-frø: Dette er små frø, der er ekstremt fiberholdige, og suger derfor en masse væske til sig. Du kan bruge disse i din chiagrød eller havregrød, hvor havregrynene kan skiftes ud med hhv. chiafrø eller hampefrø. 
  • Hampefrø: Indeholder både gode fedtsyrer samt en del protein af en planteafgrøde og så har den en mild smag. Hampefrø kan bruges til dit bagværk eller i din grød. 
  • Kakaosmør: Det er et fedtstof, der udvindes fra kakaobønner, og det kan bruges i kager og desserter, og så bruges det også til at lave chokolade af. 
  • Raw kakaopulver: Dette er en form for kakaopulver, som ikke har været opvarmet og som er spækfyldt med antioxidanter. Det har en utrolig mild og god smag, men kan ikke sammenlignes med det kakaopulver, man normalt køber.
  • Rå kakaonibs: Dette er små sprøde stykker kakaobønner, som kan bruges som topping til din grød eller til andre dessert agtige anretninger. 

Low carb opskrifter: Nemme, lækre og sunde 

I vores bog ‘Den essentielle Keto-kogebog’ er der mange lækre og ikke mindst Keto-venlige bud på desserter bl.a; 

  • Chokolade Chia Budding 
  • Vingummi med agurk og lime 
  • Sprøde Grønkålschips 
  • Chokolade Biscotti 
  • Og mange flere 

Hent inspiration og opskrifter fra “Den essentielle KETO-kogebog” 

Tager du ovenstående viden i betragtning, er du blevet klogere på, hvordan du kan lave diverse kager og desserter med alternativer til sukkerholdige ingredienser. I “Den essentielle KETO-kogebog” finder du under afsnittet “Desserter, brød og snacks” opskrifter, billeder, tips og tricks til hvordan du kan lave diverse lækre desserter, der faktisk kan bidrage til en sund livsstil. Bogens opskrifter viser nemlig hvordan du kan bage, helt uden mel, gluten, sukker og gær og får på én gang bagværk til at smage dejligt, uden at give dig ondt i maven. Kogebogen samler de bedste opskrifter, som er spækfyldt med lækre og syndige kager og desserter. 

 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler