De 8 årsager til pludselig vægtøgning

Har du taget på i vægt, men forstår ikke, hvad denne vægtøgning skyldes - måske ønsker du sågar, at tabe dig.

Genkender du problematikken?

I så fald er det først og fremmest vigtigt, at du forstår hvorfor du har taget på i vægt - mere ned hvordan du kommer ned i vægt igen. 

Vi vil forsøge at belyse, hvad der kan ligge til grund for din vægtøgning, hvilket både kan relatere sig til din livsstil eller en sygdom.

Derudover guider vi dig til, hvordan du kan undgå en vægtøgning, samt hvilke tiltag du kan gøre i hverdagen, for at opretholde en sund livsstil. 

Hvorfor stiger vægten pludselig?

Spiser du for mange kalorier i takt med at du bevæger dig for lidt, så bliver du overvægtig. Det kommer næppe bag på de fleste, men der er også mange andre årsager, der kan forklare, hvorfor du tager på. 

For hvad hvis du synes, at du gør præcist som du plejer, men vægten alligevel bevæger sig opad? Så er det måske på tide, at du undersøger, om der er nogle skjulte farer du hidtil har overset. 

8 årsager til pludselig vægtøgning 

Mange vil genkende følelsen af, at stille os op på vægten med en forventning om, at vi har tabt os eller blot holdt vægten - men at badevægten så viser en helt anden virkelighed. I den forbindelse begynder man pludselig at undre sig over, hvad der ligger til grund for denne pludselige vægtøgning.

I de nedenstående afsnit, vil 8 af de mest almindelige årsager til at vægten på mystisk vis sniger sig opad, blive forklaret.  

1) Du indtager flere kalorier end du forbrænder

Fælles for os alle sammen er, at hvis du indtager flere kalorier, end du forbrænder, så tager du på. Hvis du oplever en hurtig vægtøgning, bør du således kigge på dit daglige indtag af kalorier.

Men hvordan kan det så forklares at nogen, trods kalorieunderskud ikke taber sig?

Det kan der være flere årsager til.

Først og fremmest kan det skyldes, at du simpelthen spiser for lidt, og i et sådant tilfælde vil din krop gå i “forsvarsposition”, hvilket resulterer i at kroppen lagrer fedt og hertil forbrænder muskelmasse.

Dette er derfor ikke en fordel, hvis du har et ønske om at tabe dig. En anden årsag kan være, at du spiser for meget af de forkerte råvarer - i så fald skal du kigge på, om du kan skære ned på dit indtag af kulhydrater, for i stedet, at spise mere protein og grøntsager.

2) Du er i søvnmangel 

Der er to ting, som forbinder søvn og vægt. Det første handler helt enkelt om, at hvis du er for længe vågen, så er risikoen større for, at du forfalder til at spise natmad.

Det andet er, at søvnmangel resulterer i, at dit hormonniveau ændres, hvilket medfører, at du føler mere sult samt har sværere ved at blive mæt, når du spiser. 

3) Du er stresset 

Når livets krav overstiger hvad vi kan kapere, så går kroppen i en slags ‘overlevelses-mode’, hvilket betyder, at stresshormonet cortisol sætter gang i appetiten.

Tilbøjeligheden til at række ud efter usunde og kalorierige fødevarer eller at spise i større mængder, stiger således som følge af stress. 

4) Du tager antidepressiv- eller andet medicin

En uheldig bivirkning ved nogle antidepressiver kan være vægtøgning, og i tilfælde heraf, kan du tale med din egen læge om et eventuelt præparatskifte.

Derudover er der flere andre typer medicin der forbindes med vægtøgning, herunder f.eks. visse migræne præparater samt blodtryks- og diabetesmedicin.

Medicinen kan medføre eksempelvis en øget appetit, øget insulinresistens og nedsat stofskifte. 

5) Du bruger et præventionsmiddel

P-piller kan resultere i, at du tager på i vægt, når du begynder at tage dem - dermed ikke sagt, at det gælder alle der tager dette præventionsmiddel.

Baggrunden herfor er, at p-piller indeholder det kvindelige kønshormon østrogen, som binder vand til kroppen, hvilket medfører en vægtøgning.

Desuden kan et andet hormon som også er i p-piller, nemlig gestagen, medføre en øget appetit. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på mængden af de kalorier du indtager, hvis du gerne vil undgå at tage på. 

6) Du er i overgangsalderen 

Mange kvinder oplever, at de tager på omkring overgangsalderen, men en ændring i hormonbalancen er formodentligt ikke den eneste årsag hertil.

Vores forbrænding nedsættes med alderen, hvilket gør, at vi forbrænder færre kalorier.

Din livsstil kan desuden være med til at gøre dine hormonelle ubalancer større end nødvendigt. 

7) Du spiser for meget salt 

De fleste har nok hørt at et for stort indtag af salt, kan øge risikoen for forhøjet blodtryk, men det er de færreste der ved, at salt også kan gøre dig overvægtig.

Dette skyldes, at salt binder væske i kroppen, hvilket kan få dig til at tage på i vægt i perioder.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at salt faktisk også er vigtigt for kroppen i de rette mængder, da det regulerer væskebalancen samt hjælper til med at stabilisere nervesystemet.

Det anbefales i den forbindelse, at du begrænser dit saltindtag til maks 5-6 gram dagligt. 

8) Du drikker for meget alkohol 

Alkohol indeholder 7 kcal pr. gram, hvilket vil sige, at det ligger lidt lavere end fedt, men bestemt højere i energitæthed end protein og kulhydrater. 

Derudover blandes alkohol ofte med sukkerholdige drikkevarer og indtages typisk sammen med god mad og snacks, hvilket øger kalorietætheden yderligere.

Alkohol er let at indtage i store mængder, da det ikke bidrager til ret meget mæthed. 

Hvis du ofte indtager alkohol til din almindelige kost, kan det resultere i en vægtøgning, hvis dit kalorieindtag overstiger dit daglige behov.

Hvis du derimod blot drikker alkohol engang imellem og er bevidst om mængderne deraf, kan du sagtens kombinere alkohol med et vægttab. 

Visse sygdomme som kan føre til vægtøgning

Der kan være mere alvorlige årsager, såsom sygdom, der kan være skyld i en vægtøgning. Her vil vi gennemgå nogle af de tilstande, hvor vægtforøgelse, kan være et relateret symptom. 

Hypothyroidisme / Lavt stofskifte

Lavt stofskifte, også kaldet hypothyroidisme, er en tilstand som er forårsaget af manglende hormonproduktion i skjoldbruskkirtlen, som bruges til at styre kroppens metabolisme.

Hypothyroidisme opstår når skjoldbruskkirtlen ikke kan producere nok thyroxin til at styre metabolismen tilstrækkeligt, hvilket får kroppen til at blive udkørt.

Symptomerne tager oftest år om at vise sig og kan være associeret med vægtforøgelse for mange, og tilstanden er mere udtalt blandt kvinder end mænd. 

PCOS

PCOS står for PolyCystisk Ovariesyndrom, og opleves af mange kvinder, særligt i starten af tyverne.

Tilstanden indebærer en resistens over for hormonet insulin og uforholdsmæssigt store mængder af angrogener (mandlige kønshormoner, som også forefindes hos kvinder). Polycystisk Ovariesyndrom opstår som følge af, at dannelsen af æg i æggestokkene er begrænset, grundet for høje niveauer af testosteron.

Folliklerne hvor æggene produceres, kan derfor ikke frigøre æg til ægløsning, hvilket medfører uregelmæssige menstruationer og problemer med fertiliteten.

Høje mængder af insulin i kroppen kan medføre problemer med at omdanne glukose til energi, hvilket kan resultere i en vægtforøgelse. 

Depression og angst

En ud af fire påvirkes hvert år af mentale helbredsproblemer, og mange af dem som oplever depression og angst taber sig, mens andre tager på - begge udfald kan have alvorlige implikationer for dit helbred.

Et forstyrret søvnmønster, manglende energi eller motivation koblet med en følelse af håbløshed, kan resultere i manglende motion samt fordre til at trøstespise.

Som følge af, at du tager på, kan du miste yderligere selvværd, hvorefter cyklussen med dårlig diæt og vægtforøgelse blot fortsætter. 

Diverse kræftsygdomme

Nogle kræftsygdomme medfører en øget væske i bughulen, hvilket kan resultere i en oppustet mave og en øget vægt.

Det kunne f.eks. være kræft i æggestokkene eller leveren.

Særligt kvinder bør være ekstra opmærksomme og få taget en gynækologisk undersøgelse, hvis vægtstigningen ledsages af smerter nedad til i ryggen, vandladningsbesvær, manglende appetit og træthed. 

Hvordan kan du undgå vægtøgning?

Det kan være svært at komme med et entydigt svar på, hvorvidt du undgår at tage på i vægt, andet end at du skal sørge for ikke at indtage flere kalorier, end du forbrænder. Som nævnt ovenfor er der forskellige tilstande, hvoraf vægtøgning ses som værende et væsentligt symptom. Herunder kan du blive klogere på, hvilke tiltag du kan gøre i hverdagen, for så vidt muligt at undgå, at tage på i vægt. 

Motionér regelmæssigt

Det er vigtigt, at du holder din krop i bevægelse, og glem ikke, at dit stofskifte bliver langsommere med årene, hvorfor det bliver nemmere at tage på. For at undgå at din vægt stiger, er det vigtigt at forblive aktiv, ved at udføre moderat, men konstant fysisk aktivitet. Det er f.eks. oplagt, at tage på regelmæssige gåture, tage cyklen til arbejde eller motionere på anden vis. 

Hold din hjerne i gang

Du skal prioritere at udføre aktiviteter (f.eks. sudoku, kryds og tværs eller skak), der stimulerer hjernen samt forbedrer din hukommelse og koncentrationsevne. 

Skab faste rutiner

Noget så simpelt som, at have nogle faste rutiner, vil kunne fremme vægttab samt forbedre dit stofskifte. 

Drik masser af vand

Vand mætter og holder kroppen hydreret, og desuden indeholder vand ikke kalorier - netop derfor er det er nærliggende at drikke rigeligt med vand dagligt! 

Tjek dit helbred regelmæssigt

Der kan være mange årsager til vægtøgning, herunder f.eks. stress,sygdom, tarmproblemer, præventionsmidler, etc. Derfor er det vigtigt at tale med din læge, hvis du oplever en pludselig vægtøgning, og ikke kender årsagen hertil.

Spis dig mæt

Sørg for at spis dig mæt ved dine måltider, da det forhindrer dig i at overspise og snacke. I den forbindelse er det fordelagtigt at spise en masse grøntsager, og desuden sørge for at indtænke balancen mellem protein, kulhydrater og fedt i din kostsammensætning. 

Spis gerne flavonoider

Flavonoider er en gruppe plantestoffer, der findes naturligt i planter, træer og i mange frugter/grøntsager. Disse hjælper dig med at holde vægten ved lige eller at tabe dig, hvis du er i kalorieunderskud samtidig. Det kan således betale sig at indtage flavonoider, som f.eks. kan bestå af diverse bær, æbler, broccoli, løg m.fl. 

Hold øje med vægtøgning fra starten

Du bør holde øje med enhver mulig vægtøgning fra begyndelsen. Vent derfor ikke blot til, at du ser kiloene ophobe sig, før du griber til handling. Prøv at inkludér sunde vaner i din dagligdag så tidligt som muligt, for således at forhindre dig selv i at ende op med vægtproblemer med årene. 

Begræns dit alkoholindtag

Et øget indtag af alkohol kan resultere i en vægtøgning, da der er mange kalorier heri. Hvis du oplever en vægtstigning som følge af dit alkoholindtag, så er det på tide at skrue ned for forbruget! 

Ofte stillede spørgsmål

Der kan være flere årsager til, at du tager på i vægt, hvilket for eksempel kan være, at du indtager flere kalorier end du forbrænder, at du lider af en given sygdom, at du er stresset, osv.

Der er flere sygdomme, herunder f.eks. PCOS, lavt stofskifte, angst, depression og diverse kræftsygdomme, som kan resultere i en pludselig vægtstigning. Sørg for at tal med din læge, hvis du oplever en uforklarlig vægtøgning.

Ofte når du begynder at træne, bygger du muskler og som vi ved, vejer muskler mere end fedt. Derudover kan det være, at du er i et for stort kalorieunderskud eller generelt spiser ting, der binder fedtet.

Du kan gøre flere tiltag i hverdagen, der kan hjælpe dig til en sund livsstil, hvor du ikke tager på i vægt. Det er bl.a. vigtigt at dyrke regelmæssig motion, spise sundt, drikke rigeligt vand og holde hjernen i gang.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler