Taljemål - Hvad fortæller dit taljemål om din sundhed?

Hvad fortæller dit taljemål om din sundhed?

Mål din talje - det er nemlig godt at være bevidst om, hvad dit taljemål er!

Det er ikke blot tallet på badevægten der indikerer om du er overvægtig - også antallet af centimeter omkring taljen, kan give et retvisende billede af din sundhedstilstand. Et for stort taljemål kan forebygges ved at dyrke motion, spise sundt samt holde din vægt inden for normalen.

Men hvad siger taljemålet egentligt om din sundhed, hvordan måler du det, og hvordan kan du komme af med overskydende mavefedt? Læs videre her, og klogere på disse spørgsmål.

Hvad er et taljemål?

Der er mange forskellige måder hvorpå du kan måle dit helbred, og én af de mest populære igennem tiden er en BMI (body mass index) udregning, da du hermed kan finde ud, om du er under-, over- eller normalvægtig. Problemet med at måle din BMI er dog, at det ikke siger noget om hvor dit fedt er placeret på kroppen, og om det reelt set udgør en risiko. Derfor bør du måle dit taljemål!

Taljemålet fortæller noget om, hvor meget fedt du har omkring maven (abdominalt fedt), og er en god indikator for, hvor meget fedt du har på kroppen. Dette skyldes, at fedtets placering er afgørende for din sundhed- og helbredstilstand. Et for stort taljemål indebærer en øget risiko for udvikling af en række livsstilssygdomme, herunder f.eks. diabetes og hjerte kar sygdomme.

Talemålet giver dig et billede på, hvor på kroppen du 'buler ud', med andre ord: om du er pære- eller æbleformet. Pæreform henviser til en figur, hvor den største mængde fedt sidder omkring bagdel og hofter, hvilket typisk er en tendens der ses hos kvinder. Mænd tenderer derimod til at have en såkaldt æbleform, hvor overflødigt fedt sætter sig omkring maveregionen. Æbleformen medfører overordnet flere risici, da en sådan fedtfordeling er farlig, og øger risikoen for flere følgesygdomme.

Det siger taljemål om din vægt og sundhed

Som benævnt kan for meget mavefedt (æbleform) øge risikoen for diverse livsstilsygdomme, medføre mere fedt i blodet samt øge produktionen af insulin. 

Ifølge Hjerteforeningen har mere end hver fjerde dansker et taljemål, der er højere end det anbefalede. Hvis du ønsker at bevare et godt helbred, så gælder det om at holde øje med taljemålet løbende. 

Heldigvis er det nemmere at slippe af med mavefedtet i forhold til det fedt der f.eks. sidder på lårene. En usund livsstil er ubetinget den største risikofaktor for at udvikle bugfedt, og hvis du vil undgå at det sætter sig omkring maveregionen, så bør du holde igen med alkohol, cigaretter og uhensigtsmæssig kost. Du bør derimod, at dyrke en masse motion samt undgå længerevarende stress.

Grænser for taljemål - mænd og kvinder

Ligesom ved BMI, er der nogle konkrete tal der indikerer, hvad dit taljemål bør være (og ikke være). Du bør prioritere, at have et normalt taljemål, da det ellers kan have konsekvenser for din sundhed samt helbred. Det er dog væsentligt at pointere, at nogle mennesker kan afvige en smule fra nedenstående retningslinjer, hvor f.eks. personer, der er særligt høje godt kan være lidt større end det anbefalede.

Taljemål for kvinder: 

 • Normalvægt: Under 80 cm
 • Moderat overvægt: 80-88 cm
 • Svær overvægt: Over 88 cm

Taljemål for mænd:

 • Normalvægt: Under 94 cm
 • Moderat overvægt: 94-102 cm
 • Svær overvægt: Over 102 cm

Med afsæt i disse tal, kan du nogenlunde se, hvad der svarer til 'overvægt', hvilket kan oversættes til sundhedsrisiko. En lille afvigelse er ikke kritisk, for der er en vis usikkerhed ved test, mens en stor afvigelse i den forkerte retning, kan være et tegn på, at du bør påbegynde mere motion samt en sundere kost. Men hvordan måles taljemålet egentligt?

Sådan måler du dit taljemål

Det eneste du skal bruge til at måle dit taljemål er et målebånd! Taljemålet måles således: Stå oprejst med let spredte ben og placer målebåndet vandret, præcis midt imellem dit nederste ribben og den øverste del af hofteskålen. Mærk efter i siden og find punktet ved at trykke ind mod skelettet. Mål efter din omkreds med et målebånd, lige umiddelbart efter en afslappet udånding. I forhold til træning er taljemålet også et bedre mål for fedttab end vægt og udregninger af BMI. Du kan nemlig godt blive tungere af at træne, fordi du øger din muskelmasse, men hvis du taber fedt, så vil taljemålet alt andet lige falde.

Husk hoften, når du måler taljemålet

Tallene for hvordan det ideelle taljemål bør være er ligesom med BMI-tallet, heller ikke 100 procent sigende for om hvorvidt du har en sund vægt. Hvis du f.eks. er meget høj og har en kraftig knoglebygning, kan dit taljemål godt være over 80 cm (for kvinder) eller 94 cm (for mænd), uden at du nødvendigvis har en usund mængde fedt eller fedtfordeling.

Udover at udregne dit taljemål, kan det være en fordel at tage din hoftes omfang med i betragtning, for således at udregne det såkaldte talje-hofte-ratio (THR).

Mål din talje på det smalleste sted mellem nederst ribben og hoftebenet. Mål hoften hvor omkredsen er størst. Forholdet beregnes som (talje i cm/hofte i cm). 

Dette mål fortæller om du har en sund fedtfordeling på kroppen - altså om du har en usund æbleform, hvor fedtet er koncentreret om livet eller end sund pæreform, hvor tyngden af omkring hofter og lår.

Forholdet mellem omkredsen af din talje og din hofte viser om fordelingen af fedtet i din krop er sund. Mål først din talje på det smalleste sted mellem nederste ribben og hoftebenet, hvorefter du måler hoften hvor omkredsen er størst. Forholdet beregnes som (talje i cm/hofte i cm).

Sådan slipper du af med overskydende mavefedt

Som benævnt tidligere, er mavefedt i og omkring maveregionen langt mere usundt end fedt på lår og hofter. Dette skyldes blandt andet, at fedtet er mere aktivt og frigives lettere til blodet, og det udskiller betydelige mængder af fedtstofferne kolesterol og triglycerid. Hvis disse stoffer befinder sig for længe i blodet, så kan det medføre hjerte karsygdomme. Så tænker du nok: "Hvad kan jeg gøre for at undgå/slippe for overskydende mavefedt? Det får du svaret på her.

Dyrk motion

Motion har generelt en stor betydning for, hvordan fedtet fordeler sig på kroppen (også på maven). Hvis du motionerer mere end to gange om ugen, sænker du riskoen for, at der samler sig skadeligt fedt på maven og omkring de indre organer. Du bør i den forbindelse ikke udelukkende at fokusere din træning omkring selve taljemålet. Alle former for træning er godt, men det er selvfølgelig fordelagtigt at vælge motionsformer, der kan få pulsen op og virke fedtforbrændende.

Spis sundt

For meget kulhydrat i kosten sløver kroppens insulinfølsomhed og får fedtet til at sætte sig på maven, og i den forbindelse er det en god idé at holde igen med hvidt brød, kartofler, ris, pasta samt sukkerholdige mad- og drikkevarer. Hold dig derimod til proteinholdigt mad i form af frugt og grønt samt masser af fibre og mindre mættet fedt. Det er desuden en god idé at begrænse mængden af såvel rygning og alkohol, da dette kan stresse kroppen og derved øge appetitten og lagringen af fedt i mave-regionen.

Drik vand

Dine tørst- og mæthedssignaler bliver registreret det samme sted i hjernen, og af den grund, kan du godt føle dig sulten, selvom du virkeligheden er tørstig. Hvis din krop mangler væske, kan det resultere i en øget appetit, fordi der sendes besked til hjernen om, at der er mangel på vand. Kroppen ved, at du får vand gennem vand, og derfor oplever du, at din appetit øges. Det er derfor altid godt at drikke et glas vand, for at mærke efter, om du i virkeligheden er sulten.

Sov godt

Hvis du ikke sover nok (og godt), så er der en stor risiko for, at du bliver tilbøjelig til at spise mere, end du reelt har brug for. I denne forbindelse vil du typisk have lyst til de hurtige kulhydrater, der sætter sig på maven. Sørg derfor for at sove 7-8 timer i døgnet og allerhelst sammenhængende, og mens det er mørkt.

Undgå stress

Hvis kroppen udsættes for stress, stiger udskillelsen af kortisol, som er et hormon, der hjælper med at holde på fedtet og får dig til at spise mere. For at holde kortisolniveauet på et sundt plan, er det vigtigt at du mærker efter, får slappet og generelt lytter til dig selv, for således at undgå, at kroppen er i en evig kamptilstand.

Fødekilder der fjerner mavefedt

Det lyder selvmodsigende, at du skal spise fedt, for at fjerne mavefedt, men den er god nok! Fedt sætter sig lettest på maven, hvis du spiser den forkerte fedt, f.eks. mælkefedt, margarine og fedt fra konventionelt fodrede dyr. Hvis du derimod spiser tilstrækkeligt med monumættet fra f.eks. olivenolie og mandler, øger du din insulinfølsomhed - jo bedre den er, jo mindre fedt lagres på maven. Nogle af de fødevarer der er gode ift. at fjerne overskydende mavefedt er:

 • olivenolie
 • Rapsolie
 • Hasselnødder
 • Mayonnaise (fuldfed lavet på rapsolie)
 • Mandler
 • Avokado
 • Hellefisk
 • Cashewnødder

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler