Hvorfor er kaffe godt for dig? Her er 7 overraskende grunde

mand der drikker kaffe fra kaffekandeHvis du er kaffeelsker, hvad er så bedre end at starte morgenen med en frisk kop dampende, velduftende kaffe, der opkvikker og får søvnen ud af øjnene? Og så kan den meget mere end det, har det vist sig.

Kaffe er ikke kun en varm, energigivende drik, kaffe kan også være særdeles godt for dit helbred.

I de seneste årtier har forskere undersøgt virkningerne ved kaffe ved forskellige helbredsmæssige aspekter, og deres resultater har været intet mindre end fantastiske.

Her følger 7 grunde til, at kaffe faktisk kan være en af de sundeste drikke i verden.

1. Kaffe kan gøre dig klogere!

Kaffe holder dig ikke blot vågen, men kan bogstaveligt talt gøre dig klogere.

Den aktive ingrediens i kaffe er koffein, som er en såkaldt stimulans og det mest brugte psykoaktive stof i verden.

Koffeinens primære mekanisme i hjernen blokerer virkningerne fra en hæmmende neurotransmitter, et såkaldt signalstof, der kaldes adenosin.

Ved at blokere de hæmmende virkninger fra adenosin kan koffein faktisk øge nervecellernes aktivitet i hjernen samt frigivelsen af andre neurotransmittere, såsom dopamin og noradrenalin (1, 2).

Mange kontrollerede forsøg har testet koffeinens virkninger på hjernen og har påvist, at koffein kan gøre humøret bedre samt forbedre reaktionstid, hukommelse, årvågenhed samt den generelle kognitive funktion (3).

Kort sagt: Koffein er i stand til at blokere en hæmmende neurotransmitter i hjernen, hvilket medfører en klar, stimulerende effekt. Kontrollerede forsøg viser, at koffein forbedrer både humøret og hjernens funktion.

2. Kaffe kan hjælpe dig med at forbrænde fedt og øge din fysiske præstation

Der er en god grund til, at du finder koffein i de fleste kommercielle fedtforbrændende kosttilskud.

Koffein øger både stofskiftet og fedtsyrernes oxidation (6), delvis på grund af dens stimulerende virkninger på centralnervesystemet.

Koffein kan også forbedre sportslige udøvelser på flere måder, herunder ved at mobilisere fedtsyrer fra fedtvævet (8).

I to separate metaanalyser fandt man frem til, at koffein er i stand til at forbedre træningspræstationen med 11-12% i gennemsnit (9).

Kort sagt: Koffein øger stofskiftet og hjælper med at mobilisere fedtsyrer fra fedtvæv samt fremmer den fysiske præstation.

3. Kaffe kan medføre en drastisk nedsat risiko for type 2 diabetes

Type 2 diabetes er en livsstilsrelateret sygdom, der har nået sygelige dimensioner, idet den er tidoblet på få årtier og nu rammer omkring 300 millioner mennesker.

Denne sygdom er karakteriseret ved et højt niveau af blodsukker som følge af insulinresistens eller en manglende evne til at producere insulin.

Kaffe er i observationsstudier gentagne gange blevet kædet sammen med en lavere risiko for diabetes. Den nedsatte risiko varierer fra 23% og helt op til 67% (11, 12).

En massiv oversigtsartikel kiggede på 18 studier med i alt 457.922 deltagere. Hver ekstra kop kaffe om dagen nedsatte risikoen for diabetes med 7%. Jo mere kaffe folk drak, jo lavere var risikoen (15).

Kort sagt: Indtagelse af kaffe sættes i forbindelse med en drastisk nedsat risiko for type 2 diabetes. Folk, som drikker flere kopper om dagen, er mindst tilbøjelige til at blive diabetikere.

4. Kaffe kan nedsætte din risiko for Alzheimers og Parkinsons

Ikke alene kan kaffe gøre dig klogere på kort sigt, den kan også beskytte din hjerne, når du er kommet op i årerne.

Alzheimers sygdom er den mest almindelige neurodegenerative lidelse i verden og en førende årsag til demens.

I prospektive undersøgelser har kaffedrikkerne op til 60% lavere risiko for Alzheimers og demens (16).

Parkinsons er den anden mest almindelige neurodegenerative lidelse og kendetegnes ved, at de neuroner, der udskiller signalstoffet dopamin i hjernen, går til grunde. Kaffe kan sænke risikoen for Parkinsons med 32-60% (læs: Mirakel kosttilskud? – top 10 fordele ved gurkemeje) (18, 19, 20, 21).

Kort sagt: Kaffe sættes i forbindelse med en meget lavere risiko for demens samt de neurodegenerative lidelser Alzheimers og Parkinsons.

5. Kaffe kan være ekstremt godt for din lever

Leveren er et usædvanligt organ, der udfører hundredvis af vitale funktioner i kroppen.

Den er meget udsat for moderne trusler, såsom et overforbrug af alkohol og fruktose.

Skrumpelever er slutstadiet af skader i leveren forårsaget af lidelser, såsom alkoholisme og leverbetændelse, hvor vævet i leveren stort set er blevet erstattet af arvæv.

Adskillige undersøgelser har vist, at kaffe kan sænke risikoen for skrumpelever med helt op til 80%, hvor den kraftigste effekt var at se hos dem, der drak mere end 4 kopper om dagen (22).

Kaffe kan også nedsætte risikoen for leverkræft med omkring 40% (25).

Kort sagt: Kaffe har vist sig at kunne beskytte mod visse leversygdomme, hvor den sænker risikoen for leverkræft med 40% og skrumpelever med helt op til 80%.

6. Kaffe kan mindske din risiko for tidlig død

Mange folk tror umiddelbart stadig, at kaffe er usundt.

Det er dog ikke overraskende, da det er meget almindeligt, at traditionelle holdninger gerne er totalt uenige med, hvad de egentlige studier viser (læs: 12 myter om mad og ernæring, som IKKE er korrekte).

kaffebønner på bord

I to meget store prospektive, epidemiologiske studier blev indtagelse af kaffe sat i forbindelse med en lavere risiko for død af alle årsager (27).

Denne virkning er især udtalt ved type 2 diabetes, og én undersøgelse viser, at kaffedrikkere havde en 30% lavere dødsrisiko i løbet af en periode på 20 år (28).

Kort sagt: Indtagelse af kaffe er i prospektive epidemiologiske undersøgelser blevet kædet sammen med en lavere dødsrisiko, især hos type 2 diabetikere.

7. Kaffe er fyldt med næringsstoffer og antioxidanter

kop sort kaffeKaffe er ikke kun sort vand.

Mange af næringsstofferne i kaffebønner klarer hele vejen til den færdige drik, som faktisk indeholder en god portion vitaminer og mineraler.

En kop kaffe indeholder (29):

  • 6% af den anbefalede daglige tilførsel (ADT) pantothensyre (vitamin B5).
  • 11% ADT riboflavin (vitamin B2).
  • 2% ADT niacin (B3) og thiamin (B1).
  • 3% ADT kalium og mangan.

Det kan godt være, det ikke virker af så meget, men hvis du drikker flere kopper kaffe om dagen, så bliver det hurtigt til meget.

Og ikke nok med det. Kaffe indeholder også en kæmpe mængde antioxidanter.

Faktisk er kaffe den største kilde til antioxidanter i de vestlige landes kost og slår således både frugt og grønt tilsammen (30).

Kort sagt: Kaffe indeholder en god mængde vitaminer og mineraler, og er samtidig den største kilde til antioxidanter i moderne kost.

Konklusion

Selvom kaffe i moderate mængder er godt for dig, så kan for store mængder stadig være skadeligt.

Jeg vil også gerne lige have lov til at påpege, at mange af de ovennævnte studier var epidemiologiske af natur. Den slags studier kan kun vise en association, de kan ikke bevise, at kaffe er skyld i de virkninger.

Hvis du gerne vil bevare de sundhedsmæssige fordele, skal du ikke komme sukker eller noget andet slemt i din kaffe! Hvis kaffe har tendens til at påvirke din nattesøvn, skal du ikke drikke det efter kl. 14.

Alt i alt står det dog klart, at kaffe IKKE er så slemt, som først antaget.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler