Gurkemejerod: Sådan kan curcumin hjælpe din krop

turmeric på dansk er gurkemejerod

Gurkemejerod kan meget vel vise sig at være det mest effektive kosttilskud, der findes.

Mange veldokumenterede undersøgelser viser, at det har store fordele både for din krop og hjerne.

Her følger de 10 bedste fordele ved gurkemeje, som bakkes op af videnskaben.

1. Gurkemeje indeholder bioaktive stoffer med stærke helbredende egenskaber

Gurkemeje (turmeric på engelsk) er det krydderi, som giver karry sin gule farve.

Det har været brugt i Indien i tusinder af år som krydderi og lægemiddel.

For nyligt er videnskaben begyndt at bakke op om det, som inderne har vidst i lang tid… at det virkelig indeholder stoffer med helbredende egenskaber (1).

Disse stoffer kaldes curcuminoider, hvoraf curcumin er det vigtigste.

Det besidder rigtig gode anti-inflammatoriske egenskaber og er samtidig en meget stærk antioxidant.

Men indholdet af curcumin i gurkemeje er imidlertid ikke så højt… vægtmæssigt ligger det på omkring 3% (2).

Gurkejeme / Turmeric kosttilskud

Dette kosttilskud er til dig, som ønsker det bedste for dit velvære og helbred.

De fleste undersøgelser af denne rod anvender gurkemejeekstrakt, som hovedsageligt består af curcumin med doser højere end 1 gram om dagen. Det ville være rigtig svært at nå op på det niveau, blot ved at anvende gurkemeje krydderiet i din mad.

Så hvis du gerne vil have det fulde udbytte af det, er du nødt til at indtage en ekstrakt, som indeholder betydelige mængder curcumin.

Desværre er det kun en lille del af curcumin, der bliver optaget i blodet. Det hjælper at indtage sort peber sammen med det, for det indeholder piperin… et naturligt smagsstof, der øger optagelsen af curcumin med 2000% (3).

Du kan også sluge et par hele peberkorn sammen med dit curcumin kosttilskud for at øge optagelsen hvis det ikke allerede indeholder bioperin/piperin.

Gurkemeje med sort peber og ingefær

  • Gurkemeje antioxidant-kvalitetsformular
  • Til sunde led, hud og velvære
  • Dansk shop

Curcumin er også fedtopløseligt, så det kan være en rigtig god ide at spise det sammen med et fedtholdigt måltid.
Kort sagt: Gurkemeje indeholder curcumin, et stof med stærke anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber. De fleste undersøgelser anvender gurkemeje ekstrakter, som indeholder store mængder curcumin. 

2. Gurkemeje er et naturligt anti-inflammatorisk stof

Betændelse er ekstremt vigtig.

En betændelsestilstand hjælper kroppen med at bekæmpe fremmedlegemer og spiller også en vigtig rolle, hvad angår at reparere skade.

Uden betændelse ville patogener (sygdomsfremkaldende), såsom bakterier, nemt kunne tage kontrol over vores krop og dræbe os.

Selvom en akut (kortvarig) betændelsestilstand er gavnlig, kan det imidlertid blive et stort problem, når den er kronisk (langvarig) og uhensigtsmæssigt går imod kroppens eget væv.

Man mener nu, at en kronisk betændelsestilstand på lavt niveau spiller en større rolle ved næsten alle kroniske sygdomme i den vestlige verden. Disse omfatter hjertesygdomme, cancer, metabolisk syndrom, Alzheimers samt diverse degenerative tilstande (4, 5).

turmeric benefits

Derfor er alt det, som kan bidrage til at bekæmpe kroniske betændelsestilstande, af så stor vigtighed i forbindelse med forebyggelsen og endda behandlingen af den slags sygdomme (læs: de 6 bedste kosttilskud der bekæmper betændelse).

Det har vist sig, at curcumin er super anti-inflammatorisk. Det er så virkningsfuldt, at det kan sidestilles med effektiviteten af nogle anti-inflammatorisk lægemidler (7).

Curcumin rammer faktisk flere punkter i en betændelsestilstand, på det molekylære niveau.

Curcumin blokerer NF-kB, et molekyle, der bevæger sig ind i nervecellelegemerne og tænder gener, der har forbindelse til betændelse. Man mener, at NF-kB spiller en stor rolle i mange kroniske lidelser (8, 9).

For ikke at gå i for mange detaljer (inflammation er kompliceret), er det vigtigste her, at curcumin er et bioaktivt stof, der bekæmper betændelse på det molekylære niveau (10).

I flere undersøgelser har dets potentiale vist sig at kunne matche anti-inflammatoriske præparater… men uden bivirkningerne (13).

Kort sagt: En kronisk betændelsestilstand er kendt for at bidrage til mange almindelige, vestlige sygdomme. Curcumin kan hæmme mange molekyler, der er kendt for at spille en stor rolle ved inflammation. Du kan finde produktet hos en troværdig forhandler her.

3. Gurkemejerod øger dramatisk kapaciteten af antioxidanter i kroppen

Oxidativ skade menes at være en af mekanismerne bag ældning samt mange sygdomme og lidelser.

Det indebærer frie radikaler, meget reaktive molekyler med uparrede elektroner.

turmeric curcumin

Frie radikaler har tendens til at reagere med vigtige organiske stoffer, såsom fedtsyrer, proteiner eller DNA.

Hovedårsagen til at antioxidanter er så gavnlige, er, at de beskytter vores krop mod frie radikaler (læs: 12 fantastiske fordele ved at spise ingefær).

Og curcumin er tilfældigvis en stærk virkende antioxidant, som kan neutralisere frie radikaler på grund af sin kemiske opbygning (15).

Men curcumin forstærker også aktiviteten af kroppens egne antioxidante enzymer (17).

Dermed slår curcumin to fluer med et smæk, hvad angår frie radikaler. Det blokerer dem direkte og stimulerer derpå kroppens egne antioxidante mekanismer.

Kort sagt: Curcumin har stærke antioxidante virkninger. Det neutraliserer på egen hånd frie radikaler og stimulerer derefter kroppens egne antioxidante enzymer.

4. Curcumin forbedre hjernefunktion og resulterer i en lavere risiko for hjernesygdomme

I gamle dage mente man, at neuroner ikke var i stand til at dele og formere sig efter den tidlige barndom.

Man ved nu, at det faktisk kan lade sig gøre.

ung kvinde der holder en skål med gurkemeje

Neuroner er i stand til at danne nye forbindelser, men i visse dele af hjernen kan de også formere sig og stige i antal.

En af de væsentligste årsager til denne proces er hjerne-afledt neurotrofisk faktor (BDNF), som er en salgs væksthormon, som arbejder i hjernen (20).

Mange almindelige hjernelidelser er blevet kædet sammen med et lavere niveau af dette hormon. Dette omfatter depression og Alzheimers sygdom (21).

Interessant nok kan curcumin øge hjernens niveau af BDNF (23).

Og når hormonets niveau stiger, kan det på effektivt vis forsinke eller endda kurere mange hjernelidelser og aldersrelaterede hæmninger i hjernefunktionen (25).

Der er også den mulighed, at det kan hjælpe med at forbedre hukommelsen og gøre dig klogere. Det giver mening, når man tænker på dens virkning på BDNF niveauet, men det bør absolut testes i kontrollerede forsøg på mennesker (26).

Kort sagt: Curcumin øger niveauet af hjernehormonet BDNF, som forøger væksten af nye neuroner og bekæmper diverse degenerative processer i hjernen.

5. Curcumin kan reducere risikoen for hjertesygdomme

Hjertesygdom er den største dræber i verden (27).

Sygdommen er blevet undersøgt i mange årtier og forskerne har lært en masse om årsagen til den.

gurkemeje som kosttilskud

Det har vist sig, at hjertesygdom er utrolig kompliceret og der findes forskellige ting, der bidrager til det.

Curcumin kan hjælpe med at hæmme mange stadier i processen ved en hjertesygdom (28).

Det mest gavnlige ved curcumin, når det kommer til hjertesygdomme, er nok, at det forbedrer endotelfunktionen, som er blodkarrenes foring (læs: sådan beskytter kokosolie mod hjertekarsygdomme).

Det er velkendt, at hvis den ikke virker optimalt er det en væsentlig drivkraft til hjertekarsygdomme, blodpropper samt andre forskellige faktorer (29).

Flere undersøgelser tyder på, at curcumin fører til en forbedring af endotelfunktionen. En undersøgelser viser, at det er lige så effektivt som motion, en anden fremfører, at det virker lige så godt som lægemidlet Atorvastatin (30).

Men curcumin reducerer også inflammation og oxidation (som beskrevet ovenfor), som også spiller en væsentligt rolle ved hjertelidelser.

121 patienter, som skulle undergå en koronararterie bypass-operation, deltog i en undersøgelse, hvor de enten blev tildelt placebo eller 4 gram curcumin om dagen få dage før og efter operationen.

Gruppen, der fik curcumin, havde 65% lavere risiko for at få et hjertetilfælde på hospitalet (32).

Kort sagt: Curcumin har en gavnlig virkning på flere faktorer, der er kendt for være skyld i hjertelidelser. Det forbedrer endotelfunktionen og er et stærkt anti-inflammatorisk middel og antioxidant.

6. Gurkemeje kan have fordele hos cancerramte

Cancer er en forfærdelig sygdom, der karakteriseres ved en ukontrolleret cellevækst.

Der findes mange forskellige former for kræft, men de har flere fællestræk, hvoraf nogle synes at blive påvirket af curcumin kosttilskud (33).

turmeric dansk

Forskere har undersøgt, hvorvidt curcumin er en gavnlig urt i behandlingen af cancer. Det kan påvirke cancerens vækst, udvikling og spredning på det molekylære niveau (34).

Undersøgelser har vist, at det kan reducere angiogenese (væksten af nye blodkar i tumorer), metastaser (spredningen af kræft), såvel som bidrage til kræftcellers død (35).

Flere studier har vist, at curcumin kan reducere væksten af kræftceller i laboratoriet og hæmme væksten af tumorer hos forsøgsdyr (36).

Det er endnu ikke blevet testet grundigt nok, om høje doser af curcumin (helst sammen med indtagelsen af f. eks peber) kan bidrage til at behandle cancer hos mennesker.

Men det tyder på, at det kan hjælpe med, at kræft slet ikke opstår, især kræftformer i fordøjelsessystemet (såsom tyktarmskræft).

I en undersøgelse, hvor 44 mænd med læsioner i endetarmen, noget som sommetider udvikler sig til kræft, fik 4 gram curcumin om dagen i 30 dage, reduceredes antallet af læsioner med 40% (38).

Måske vil man en dag anvende curcumin sammen med konventionel cancer behandling. Det er for tidligt at sige med sikkerhed, men det virker lovende og det bliver på nuværende tidspunkt undersøgt godt og grundigt.

Kort sagt: Curcumin fører til mange ændringer på det molekylære stadie, som kan hjælpe med at forebygge mod og måske endda kurere cancer.

7. Curcumin kan sænke udviklingen af Alzheimers

Alzheimers sygdom er en af de mest almindelige neurodegenerative lidelser i verden og er den umiddelbare årsag til demens.

Desværre findes der endnu ingen ordentlig behandling for Alzheimers.

tumeric

Derfor er det super vigtigt, hvis man kan forebygge mod det, så det slet ikke dukker op.
Der er måske gode nyheder forude, for curcumin har vist sig at kunne krydse blod-hjerne-barrieren (39).

Det er velkendt, at inflammation og oxidativ skade spiller en rolle ved Alzheimers sygdom. Og vi ved, at curcumin har gavnlige virkninger på begge dele (40).

Men én vigtig faktor ved Alzheimers sygdom er en ophobning af proteinstumper, der kaldes amyloide plaques (41).

Hvorvidt curcumin virkelig kan bremse progressionen af Alzheimers kræver flere grundige undersøgelser.

Kort sagt: Curcumin kan krydse blod-hjerne-barrieren og har også vist sig at kunne føre til forskellige forbedringer i den patologiske proces ved Alzheimers sygdom.

8. Gigtpatienter reagerer rigtig godt på curcumin-kosttilskud

Gigt er et almindeligt problem i de vestlige lande.

Der findes forskellige typer, men de fleste involverer en form for betændelse i leddene.

gurkemeje kapsler

Når man tager i betragtning, at curcumin virker stærkt anti-inflammatorisk, giver det mening, at det kan hjælpe på gigt, og adskillige undersøgelser viser, at det forholder sig sådan.

I en undersøgelse, hvor patienter med leddegigt deltog, var curcumin endda mere effektivt end et anti-inflammatorisk præparat (42).

Mange andre undersøgelser har kigget nærmere på curcumins effekt på gigt og så forbedringer ved diverse symptomer (43).

Kort sagt: Gigt er en almindelig lidelse, der karakteriseres ved betændelse i leddene. Mange undersøgelser viser, at curcumin kan hjælpe med at behandle gigtsymptomerne, og i nogle tilfælde endda mere effektivt end anti-inflammatoriske lægemidler.

9. Undersøgelser viser, at curcumin er utrolig gavnligt mod depression

Curcumin virker også lovende, når det kommer til behandling af depression.

I et kontrolleret forsøg blev 60 patienter opdelt i 3 grupper (45).

En gruppe fik Prozac, en anden fik 1 gram curcumin og den tredje gruppe fik både Prozac og curcumin.

Efter 6 uger havde curcumin ført til forbedringer, der lignede dem ved Prozac. Gruppen, der indtog både Prozac og curcumin klarede sig bedst.

Ifølge denne (lille) undersøgelse, er curcumin lige så effektivt som et antidepressivt middel.

Depression kædes også sammen med et reduceret niveau af hjerne-afledt neurotrofisk faktor og en skrumpende hippocampus, et område i hjernen for indlæring og hukommelse.

Curcumin øger BDNF niveauet, hvorved det sandsynligvis kan vende nogle af den slags ændringer (46).

Det tyder også på, at curcumin kan øge hjernens neurotransmitterer serotonin og dopamin (47).

Kort sagt: En undersøgelse med 60 depressive patienter viste, at curcumin var lige så effektivt som Prozac til at lindre depressionssymptomer.

10. Curcumin kan hæmme ældningsprocessen og bekæmpe aldersrelaterede kroniske lidelser

Hvis curcumin kan have fordele hos personer der lider afhjertesygdomme, cancer og Alzheimers, vil det være til umiddelbar fordel for vores levetid.

Derfor er curcumin gået hen og blevet ret populært som et anti-aging supplement (49).

Så eftersom oxidation og inflammation skulle spille en væsentlig rolle i ældningsprocessen, kan curcumin have virkninger, der rækker langt ud over blot at kunne forebygge mod sygdomme (50).

11. Forhandlere og produkter

At købe et godt gurkemejerod/curcumin kosttilskud er desværre ikke altid lige nemt.

Der er mange variationer og kun en brøkdel har tænkt på at forbedre biotilgængelighed som med f.eks. sort peber som nævnt tidligere. Det er dog tænkt ind i dette produkt fra WeightWorld hvor gurkemejen er kombineret med både sort peber og økologisk ingefær. Samme produkt fås også som vingummier.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler