Keto og kolesterol - Hvad sker der med dit kolesteroltal, når du spiser Keto?

Hvad sker der med kroppen, når vi skifter vores normale kost ud med LCHF eller andre Keto-diæter? Vi har ofte hørt, at når vi spiser fedt, stiger kolesteroltallet, men flere oplever faktisk det modsatte efter at have været på Keto eller LCHF. 

Keto og kolesterol er en af de største bekymringer folk har, når de hører keto-diæt. Kosten indbærer en reduceret mængde af kulhydrater, moderat indtag af protein og meget fedt - så velkommen kød og smør, og farvel til kulhydrater i store mængder. 

I det følgende vil du blive klogere på, hvorfor denne bekymring ofte er unødvendig og hvordan du ved at spise en diæt med et højere fedtindhold, faktisk kan mindske dit dårlige kolesterol samt risikoen for forskellige typer af hjertekarsygdomme. 

Keto og højt kolesterol 

Keto er en populær variant af LCHF (Low Carb High Fat), hvor man spiser så få kulhydrater, at kroppen lægger sin forbrænding om til at forbrænde fedt (og ketonstoffer) i stedet for kulhydrater (glukose) - denne tilstand kaldes ketose. Mange har beskrevet, at diæten blandt andet fører til vægttab, forbedret fedtforbrænding, reduceret appetit, styrket mentalt fokus, lavere blodtryk samt forøget niveau af HDL-kolesterol. 

Det er vigtigt at forstå er, at kroppen selv producerer den kolesterol som den har brug for. Spiser du kolesterolholdig mad (f.eks. æg), producerer kroppen mindre og modsat hvis du spiser mad med mindre kolesterol, producerer kroppen mere. Kolesterol er livsvigtigt for kroppen og indgår i opbygningen af alle celler i kroppen. 

Desværre har vi over mange år fået indoktrineret, at kolesterol er farligt og høje niveauer i blodet er forbundet med hjertekarsygdomme og slagtilfælde. Men hvad er kolesterol egentlig, og hvilken rolle spiller det i kroppen? 

Hvad er kolesterol, og hvilken rolle spiller det i kroppen?

Kolesterol indgår i alle kroppens celler, og er nødvendig for en lang række af kroppens vigtige funktioner - et livsnødvendigt fedtstof for kroppen. Det hjælper bl.a. med at opbygge og stabilisere cellemembranen og fungerer desuden som byggesten for vores kønshormoner. Det meste kolesterol dannes i leveren, og kun 20% stammer fra kosten. Forhøjede kolesterolværdier er ikke nogen sygdom, men det indikerer, at man er mere udsat for hjerte- og kredsløbssygdomme. 

Kolesterol transporteres rundt i kroppen via blodet, omgivet af en skal af fedt og protein. Der findes tre former for kolesterol, kaldet triglycerid, LDL-kolesterol og HDL-kolesterol.

Kolesteroltallet måles via en blodprøve, og måler totalkolesterol, hvilket indebærer summen af alle 3 former for kolesterol. Læs mere om betegnelserne her;

  • Triglycerid er fedtstoffer, som transporteres rundt i blodet i VLDL-partikler (Very low density lipoprotein). I takt med at VLDL afsætter fedtsyrer til celler, der skal forbrænde dem og kolesterolet til de celler, der har behov for det, omdannes VLDL til LDL. Høje triglycerider i kroppen kan bl.a. typisk skyldes for meget kage og søde sager, sukker, alkohol, søde drikke, for få fede fisk etc. 

  • LDL(low density lipoprotein) er livsvigtig, men kaldes også for det ‘lede kolesterol.  Det forsyner dine celler med det vigtige kolesterol, da det transporteres i LDL-partikler. De har dog også en tendens til at aflejre sig i dine blodkar, som dermed kan blive forsnævrede og risikere at lukke helt til. 

  • HDL (High density lipoprotein) fjerner kolesterol væk fra blodkarrene og til leveren, hvor det kan blive udskilt. Desuden har HDL en gavnlig effekt i forhold til at reducere graden af åreforkalkning, og kaldes ofte for det “herlige” kolesterol

Hvordan påvirker Keto dit kolesterolniveau?

Hvis du spiser på en ketogen diæt, er din kost fedtdrevet, hvilket vil sige, at den bruger fedt som primær brændstof, hvorfor den hurtigt vil omsætte det fedt, du spiser. Spiser du derimod mindre fedt og flere kulhydrater, er kulhydrater det primære brændstof, og din krop vil derfor omsætte fedt langsommere. Hermed vil LDL befinde sig længere tid i blodet. 

Undersøgelser viser, at Keto normalt vil reducere niveauer af triglycerider, LDL-kolesterol og blodsukker samt forøge mængden af HDL. Dette er positivt, da en gunstig kolesterol fordeling nemlig er kendetegnet ved et højt HDL og lave triglycerider. 

En kobling af et højt HDL og lave triglycerider er en indikation på, at LDL-partiklerne er af den store og luftige art, mens et kolesteroltal bestående af et lavt HDL, højt eller normalt LDL og høje niveauer af triglycerider, er den værst tænkelige kombination.

Så selvom du kan have et lidt forhøjet kolesterol, har det ikke nødvendigvis en negativ betydning, hvis blot kolesterol fordelingen ellers ser fornuftig ud. Dit samlet kolesterol er vigtigt for at vurdere, om dit kolesterolniveauet er farligt. Hvis du er i en situation, hvor alle dine biomarkører (vægt, blodsukker, blodtryk, etc.) er normale, men dit kolesterol er for højt, så kan du snakke med din læge om, hvorvidt det udgør en risiko. 

Er det farligt at spise for meget mættet fedt?

Der er flere faktorer, der kan have en negativ indvirkning på vores kolesterol niveauer, såsom genetik, inaktivitet, stress og hypothyreoidisme. Men en usund kost, der indeholder masser af forarbejdede fødevarer og er lav på næringsstoffer, er den største bidragsyder. Den “standard amerikanske kost” er meget inflammatorisk, hvilket hæver LDL (dårlig kolesterol) og sænker HDL (gode kolesterol), mens en ren ketogen diæt oftest har den modsatte virkning. 

Hvis du har forhøjet kolesteroltal, så spar på det mættede fedt, og spis i stedet fedt fra planteolier, avocado, oliven, nødder, kerner og fede fisk samt masser af magert kød. Grøntsager såsom rødbeder, løg, kål, broccoli, artiskokker, m.m., er desuden nyttige til at øge dit fiberindtag samt beskytte hjertesundheden. Fibre holder maven i gang og binder overskydende kolesterol, så det kommer med afføringen ud og ikke bliver i kroppen. 

Mættet fedt giver et højt kolesteroltal, hvilket er en risikofaktor for en række hjertekarsygdomme.  Kød, mejeriprodukter, dårlige fedtstoffer fra f.eks. fastfood, for meget omega 6 i forhold til omega 3 samt et for højt indhold af stivelse, kan give større forekomst af arachidonsyre, som i for stor mængde giver inflammation i kroppen (og i karvæggene). 

På den måde kan kolesterolet oxideres, hvilket er skidt. Dårlige bud på mættet fedt er f.eks. margarine, smørbare, majsolie, solsikkeolie, tidselolie, vindruekerneolie, soyaolie og generelt alle planteolier i lyse plastikflasker. 

Fedtet er kroppens brændstof på Keto og LCHF kost

Kroppen skal bruge noget energigivende, og når man skærer ned på stort set alle kulhydratkilder i sin kost, som man gør når man er på Keto, så skal kroppen bruge energi fra noget andet. Som nævnt tidligere i denne artikel, så bruger kroppen i stedet fedtet som brændstof da kulhydraterne næsten ikke er i kroppen. 

At tale om, hvorvidt fedt er sundt eller usundt er grundlæggende meningsløst, for dette afhænger af, hvad du spiser fedtet sammen med samt mængden heraf. Hvis du derimod spiser meget fedt samtidig med, at du spiser mange kulhydrater, er kombinationen mere usund. 

Måling af kolesteroltal, når man er på Keto 

Hvis du skifter til en Keto diæt, er det en god idé at få taget dit kolesteroltal, og specielt, hvis du har haft problemer med det før, og at det er derfor du vælger at skifte til en anden kost.

Der er dog en række anbefalinger inden man tager blodprøver bl.a. at man skal faste inden, da kolesteroltallet ikke vil være præcist, hvis du har indtaget kød inden du skal have taget prøven. 

Der er også andre ting, som kan påvirke prøven bl.a. kaffe, så det er vigtigt at huske på inden man skal have taget blodprøven. 

Flere der har været på denne kur, har oplevet at gå til lægen, og få et chok, fordi de havde for højt kolesteroltal, men de har typisk ikke været klar over ovenstående. 

Forskellige holdninger: Er Keto sundt eller usundt? 

Der er delte meninger om, hvorvidt Keto og LCHF ( low carb high fat) er sundt eller usundt for dit helbred. På den ene side hævdes det, at fedtforbrændingen er godt i forhold til at mindske risikoen for diverse livsstilssygdomme og hjertesygdomme. Som nævnt, giver en ketogen diæt omvendt risiko for forhøjet kolesteroltal - og specielt hvis du ikke skærer ned på kulhydraterne, men fortsætter, og du samtidig spiser en meget fedtdrevet kost. 

En anden kritik der kan rejses mod Keto er, at man ikke rigtigt kender langtidsvirkningerne af, at leve over en længere periode i en tilstand af ketose. Derudover kan en ketogen diæt kritiseres for at være alt for restriktiv, hvilket i praktisk gør det svært at overholde denne. 

En ketogen kost medfører desuden typisk en række kortsigtede bivirkninger, som følge af, at kroppen skal vænne sig til ketose og denne nye livsstil. Disse kan blandt andet komme til udtryk i form af hovedpine, svimmelhed, dårlig ånde ( acetone), forstoppelse, osv. 

En ketogen kost har vist sig at være nyttig i forhold til at sætte farten ned, hvis der for eksempel er for meget aktivitet i hjernen. 

Produktionen af ketonstoffer har derfor en effektiv behandling mod epilepsi. Der er desuden studier der har påvist, at en ketogen diæt med sit lave indhold af kulhydrater, er godt i forhold til at stabilisere blodsukkeret. Tal dog med dig læge, hvis du har epilepsi inden du vælger, at lægge din kost helt om.

Keto kost også være fordelagtig for personer med diabetes, men det er vigtigt, at du altid har din læge ind over, hvis du ændrer din kost markant og har en sygdom, der kan blive påvirket af kosten. 

Ofte stillede spørgsmål

Umiddelbart ikke, men det kræver bl.a. også, at man følger kosten, og dropper at spise kulhydrater - i hvert fald i større mængder. Læs mere om, hvad der sker med kroppen, når man spiser Keto-diæt.

I stedet for at kroppen får energi fra kulhydrater, så får kroppen energi fra den fedtdrevet kost - det bliver kroppens nye brændstof. Læs mere om det i artiklen.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler