Havets superfood: 10 grunde til at spise spirulina
DENNE ARTIKEL INDEHOLDER ANNONCER. LÆS MERE HER.
Spirulina er super godt for dig, da den grønne alge er fyldt med sunde næringsstoffer, som kan have positiv virkning på din krop og hjerne.
Der er tale om et koncentreret næringsmiddel, hvor selv lidt spirulina i den daglige kost kan give et ekstra boost til din sundhed. Det skyldes, at algen er fyldt med vigtige næringsstoffer, heriblandt antioxidanter, vitaminer og mineraler.
I denne artikel kan du læse 10 gode grunde til at spise mere spirulina som kosttilskud - og hvorfor organismen tæller som en af de bedste naturlige kilder til proteiner, vitaminer og mineraler m.fl.
Super Spirulina
Til dig, som der ønsker en sundere livsstil
Spirulina har et højt indhold af næringsstoffer
Spirulina, som står for “lille spiral”, er en organisme, som vokser både i ferskvand og saltvand.
Organismen består af en gruppe af bakterier, der kaldes for cyanobakterier, bedre kendt som blå-grønne alger.
Ligesom planter kan cyanobakterier optage energi fra lyset (solenergi) og omdanne det til kemisk energi. En proces, der kaldes for fotosyntese.
De gamle aztekere spiste spirulina, men det blev først populær igen, da NASA fremførte, at den grønne alge kan dyrkes i rummet, hvorfor astronauter begyndte at spise spirulina (1).
En anbefalet daglig dosis spirulina er 1 til 3 gram, men doser helt op til 10 gram om dagen har vist sig at være til stor gavn for ens sundhed og immunsystem.
Således ser spirulina ud, både i pille- og pulverform:
Spirulinas komplekse næringsprofil garanterer en række potentielle fordele for helbredet. Og så kan du roligt stole på, at planten er utroligt nærende, uanset om den indtages som spirulina pulver, kapsler eller tabletter.
En enkelt spiseskefuld (7 gram) tørret spirulina-pulver indeholder (2):
- Protein: 4 gram
- B1-vitamin (Thiamin): 11% af referenceindtag* (RI)
- B2-vitamin (Riboflavin): 15% af RI
- B3-vitamin (Niacin): 4% af RI
- Kobber: 21% af RI
- Jern: 11% af RI
Derudover indeholder spirulina også en pæn mængde magnesium, kalium og mangan, samt små mængder af næsten alle andre næringsstoffer, som vi mennesker har brug for, heriblandt betakaroten og E-vitamin.
* = Tidligere benævnt som Anbefalet daglig tilførsel (ADT).
Denne superfood indeholder kun 20 kalorier og 1,7 gram fordøjelige kulhydrater. Det betyder sammenlagt, at spirulina bogstaveligt talt kan være verdens mest nærende fødevare.
En spiseskefuld spirulina indeholder en lille mængde fedt (ca. 1 gram), herunder både omega-6 og omega-3 fedtsyrer i et forhold på ca. 1,5:1.
Kvaliteten af proteinerne i spirulina skulle være helt fortræffelige i forhold til æg. Den grønne alge indeholder alle de vigtige aminosyrer, som vi har brug for.
Det hævdes dog ofte, at spirulina indeholder B12-vitamin, men det passer faktisk ikke. Det indeholder det såkaldte pseudovitamin B12, som ikke har vist sig at være effektiv for vores krop (3).
Kort sagt: Spirulina er en form for blå-grøn alge, der vokser i både ferskvand og saltvand. Og så er det nok den mest næringsfyldte fødevare i verden, da den indeholder masser af vitaminer, mineraler, protein m.fl.
Spirulina besidder kraftige antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber
Oxidativ skade er ikke godt for vores DNA og celler. Denne skade kan medføre kronisk inflammation, som kan fremkalde kræft og andre sygdomme (5).
Spirulina består af mange antioxidanter, der netop beskytter mod oxidativ skade, hvis man indtager algen i sin daglige kost.
Den primære, aktive del kaldes for phycocyanin, og det er dette antioxidante stof, der giver algen dens unikke blå-grønne farve i samspil med klorofyl.
Phycocyanin kan bekæmpe frie radikaler, og med sin imponerende, antioxidante og anti-inflammatoriske indvirkning kan det forhindre produktionen af inflammatoriske signalmolekyler (6, 7).
Kort sagt: Phycocyanin er det vigtigste aktive stof i spirulina, som har effektive antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber.
Spirulina kan sænke niveauet af LDL og triglycerider
Hjerte-kar-sygdomme er i øjeblikket den hyppigste dødsårsag i verden. Man ved, at mange risikofaktorer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.
Og det viser sig, at spirulina umiddelbart har en gavnlig virkning på mange af dem. Algen kan f.eks, sænke kolesteroltallet – LDL-kolesterol og triglycerider – og samtidigt øge mængden af HDL (det “gode”) kolesterol.
I en undersøgelse, hvor 25 personer med type 2 diabetes deltog, havde 2 gram spirulina om dagen en stærk, positiv indvirkning på disse markører (9).
I en anden undersøgelse over folk med højt kolesteroltal konkluderede man, at 1 gram spirulina om dagen reducerede triglyceriderne med 16,3% og LDL med 10,1% (10).
Adskillige andre undersøgelser har vist positive virkninger, men med højere doser på 4,5 til 8 gram spirulina om dagen (11).
Kort sagt: Fra undersøgelser ved vi, at spirulina kan sænke triglycerider og LDL-kolesterol, og nogle gange endda øge HDL-kolesterolet.
Spirulina beskytter LDL-kolesterol mod iltning
Fedtholdige strukturer i kroppen er modtagelige for oxidativ skade. Det kaldes også for lipid-peroxidering, som bekendt er årsagen til mange alvorlige sygdomme (13).
Et af de sikre skridt på vej hen mod en hjerte-kar-sygdom er for eksempel, når LDL-fedt proteiner i blodet bliver oxideret (15).
Interessant nok virker det som om, at antioxidanterne i spirulina er særligt effektive til at reducere lipid-peroxidering. Det er blevet påvist en lang række gange i forsøg både på mennesker og dyr (16).
I en undersøgelse, hvor 37 personer med type 2 diabetes deltog, reducerede 8 gram spirulina om dagen i den grad markørerne for oxidativ skade. Og samtidig øgede det antallet af antioxidante enzymer i blodet (18).
Kort sagt: Fedtholdige strukturer i blodet kan blive iltet, og når det sker, er man i større risiko for mange sygdomme. Antioxidanterne i spirulina kan i mellemtiden forhindre, at det sker.
Spirulina har umiddelbart kræftbekæmpende egenskaber, især mod kræft i munden
Noget tyder på, at spirulina er kræftbekæmpende.
For eksempel konkluderer nogle dyreforsøg, at det kan reducere forekomsten af kræft, samt tumorens størrelse (19).
Man har især undersøgt spirulinas virkning på kræft i munden. Én undersøgelse kiggede på virkningerne af spirulina på 87 personer fra Indien med forstadier til kræft kaldet OSMF i munden.
Efter indtagelse af 1 gram om dagen i et år havde 45% af spirulina-gruppen en fuldstændig regression af læsioner i munden, mens det kun var 7% i kontrolgruppen (21).
Da de holdt op med at tage spirulina, udviklede næsten halvdelen af forsøgspersonerne de samme læsioner igen det følgende år.
I en anden undersøgelse på 40 personer med OSMF-forstadier til kræft, havde 1 gram dagligt indtag af organismen en meget større indvirkning på symptomerne, end lægemidlet Pentoxifyllin havde (22).
Kort sagt: Spirulina er ifølge undersøgelser i besiddelse af nogle kræftbekæmpende egenskaber, især hvad angår en slags præcancerøse læsioner kaldet OSMF (oral submukøs fibrose).
Super Spirulina
Til dig, som der ønsker en sundere livsstil
Undersøgelser viser, at det kan sænke blodtrykket
Forhøjet blodtryk kan medføre mange dødelige sygdomme. Disse omfatter hjerteanfald, slagtilfælde og kronisk nyresygdom.
Mens 1 gram spirulina ikke umiddelbart har nogen virkning, har en dosis på 4,5 gram om dagen vist sig at kunne sænke blodtrykket hos personer med et normalt blodtryk (10).
Man mener, at det skyldes en øget produktion af nitrogenoxid, som er et signalmolekyle, der hjælper blodkarrene med at slappe af og udvide sig (23).
Kort sagt: I en undersøgelse har en højere dosis af spirulina vist sig at kunne sænke blodtrykket, hvilket er vigtigt for forebyggelsen af mange sygdomme.
Spirulina lindrer symptomerne på høfeber
Allergisk rhinitis, bedre kendt som høfeber, karakteriseres ved betændelse i de nasale luftveje. Den udløses af miljømæssige allergener, såsom pollen og dyrehår.
Spirulina er en populær, alternativ behandling for høfeber, og noget tyder på, at det virkelig virker (24).
I en undersøgelse, hvor 127 personer med høfeber fik 2 gram spirulina om dagen, havde de meget svagere symptomer angående næseflåd, nysen, tilstoppet næse og kløe (25).
Kort sagt: Kosttilskud med spirulina har vist sig at være effektivt, når det gælder om at lindre forskellige symptomer på høfeber.
Spirulina kan hjælpe mod blodmangel
Der findes mange forskellige former for anæmi (blodmangel). Den mest almindelige karakteriseres ved en reduktion i hæmoglobinet eller de røde blodlegemer i blodet.
Anæmi er almindeligt forekommende hos ældre mennesker, hvilket giver dem en langvarig følelse af svaghed og træthed (26).
I en undersøgelse på 40 ældre mennesker med anæmi øgede spirulina-kosttilskuddet indholdet af hæmoglobin i de røde blodlegemer. Immunforsvaret blev også bedre (27).
Her er der imidlertid kun tale om én undersøgelse, og det er derfor nødvendigt med yderligere forskning på området, før man kan komme med nogle konkrete anbefalinger.
Kort sagt: Én undersøgelse konkluderer, at spirulina kan virke effektivt på anæmi hos ældre mennesker. Der bør dog forskes mere i det.
Muskelstyrken og udholdenheden kan blive bedre
Oxidativ skade forårsaget af motion bidrager i den grad til muskeltræthed.
Visse vegetabilske fødevarer indeholder antioxidanter, der kan hjælpe sportsfolk og fysisk aktive personer med at minimere denne skade.
Det ser ud til, at spirulina også gør sig gældende her, hvor det i nogle undersøgelser forbedrede muskelstyrken og udholdenheden.
I 2 undersøgelser øgede spirulina udholdenheden, hvormed deltagerne var meget længere tid om at blive trætte (28).
Ifølge en anden undersøgelse, hvor sportsfolk på et kollegium deltog, øgede spirulina-kosttilskud muskelstyrken, men det havde dog ingen indvirkning på udholdenheden (30).
Kort sagt: Nogle undersøgelser har påvist, at kosttilskud med spirulina kan fremme udholdenheden, og én undersøgelse konkluderer, at det kan øge muskelstyrken.
Spirulina kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret
Man er i dyreforsøg kommet frem til, at spirulina i betydelig grad kan sænke blodsukkeret.
I nogle tilfælde har det udkonkurreret populære lægemidler for diabetes, herunder Metformin (31, 32).
Der foreligger også dokumentation for, at spirulina kan have den samme virkning på mennesker.
I en undersøgelse på 25 patienter med type 2 diabetes medførte 2 gram spirulina en imponerende reduktion i blodsukkeret (9).
HbA1c, markøren for langtidsblodsukkeret, faldt fra 9% til 8%, hvilket er væsentligt. Undersøgelser har beregnet, at et fald på 1% i denne markør kan nedsætte risikoen for diabetes-relaterede dødsfald med 21% (34).
Denne undersøgelse var imidlertid lille og varede kun i to måneder, så tag den med et gran salt.
Brug spirulina til vægttab og detox
Spirulina har umiddelbart også andre gavnlige virkninger, såsom at kunne “afgifte” kroppen for tungmetallet arsen (35).
Det har også vist sig at kunne hjælpe på vægttab (36) og forlænge din mæthedsfornemmelse efter måltider. Det skyldes bl.a. indholdet af proteiner.
Når alt kommer til alt, så er spirulina utrolig sundt. Det er en af de få “superfoods”, der rent faktisk fortjener den titel.
Bivirkninger ved spirulina
Det er ikke farligt at indtage spirulina - så længe du ikke er allergisk over for skaldyr, alger e.l. Du bør dog spise det som en del af en varieret kost - og undgå at indtage for meget spirulina i hverdagen.
Selvom det ikke er usundt eller farligt at indtage denne alge, kan nogle personer godt opleve diverse bivirkninger. Disse tæller bl.a. hovedpine, ondt i musklerne, større svedproduktion og søvnløshed. Enkelte kan også få allergiske reaktioner, selvom de ikke normalt har allergi.
Oplever du nogle af de ovenstående bivirkninger, kan du eventuelt skrue lidt ned for mængden af organismen. Bliver du ved med at opleve bivirkninger, bør du stoppe med at indtage dit kosttilskud med algen.
Følgende personer frarådes at spise spirulina, uden at have talt med en praktiserende læge først:
- Personer der er gravide eller ammende
- Folk med autoimmune sygdomme
- Folk der har problemer med skjoldbruskkirtlen eller nyresten
- Personer med gigt
Er du i tvivl om, hvorvidt spirulina er det rette valg for dig, vil du anbefale dig at tage kontakt til din læge før du begynder at indtage kapsler, tabletter, drikke e.l. med algen i.
Forskellen på spirulina og chlorella
Mange forveksler spirulina og chlorella med hinanden - eller tror, det er det samme. Men der er forskel på de to organismer. Først og fremmest er chlorella helt grøn, da den har et højere indhold af klorofyl. Derudover er spirulina nemmere at fordøje og kan vokse sig større.
Hvis vi går helt i dybden, kan det også nævnes, at spirulina praktisk talt er en organisme, hvorimod chlorella er en decideret alge.
Både spirulina og chlorella er dog rige på protein, klorofyl og diverse andre næringsstoffer, heriblandt vitaminer og mineraler. Der er således flere gavnlige virkninger ved at indtage begge typer af kosttilskud.
Spirulina er super godt for dig.
Det er fyldt med næringsstoffer, der kan have effektive virkninger på din krop og hjerne.
Her kommer derfor 10 rigtige gode grunde til at spise spirulina.
Spirulina har et højt indhold af næringsstoffer
Spirulina er en organisme, som vokser både i ferskvand og saltvand.
Det består af en gruppe af bakterier, der kaldes for cyanobakterier, bedre kendt som blå-grønne alger.
Ligesom planter kan cyanobakterier optage energi fra lyset (solenergi) og omdanne det til kemisk energi. En proces, der kaldes for fotosyntese.
De gamle aztekere spiste spirulina, men det blev først populær igen, da NASA fremførte, at det kan dyrkes i rummet og således blive brugt af astronauter (1).
En anbefalet daglig dosis spirulina er 1-3 gram, men doser helt op til 10 gram om dagen har også vist sig at være til stor gavn.
Således ser spirulina ud, både i pille- og pulverform:
Det er simpelthen fantastisk, så nærende det er.
En enkelt spiseskefuld (7 gram) tørret spirulina-pulver indeholder (2):
- Protein: 4 gram.
- B1-vitamin (Thiamin): 11% af referenceindtag* (RI).
- B2-vitamin (Riboflavin): 15% af RI.
- B3-vitamin (Niacin): 4% af RI.
- Kobber: 21% af RI.
- Jern: 11% af RI.
- Det indeholder også en pæn mængde magnesium, kalium og mangan samt små mængder af næsten alle de andre næringsstoffer, som vi har brug for.
*Tidligere benævnt som Anbefalet daglig tilførsel (ADT).
Den indeholder kun 20 kalorier og 1,7 gram fordøjelige kulhydrater.
Det betyder sammenlagt, at spirulina bogstaveligt talt kan være verdens mest nærende fødevare.
En spiseskefuld spirulina indeholder en lille mængde fedt (ca. 1 gram), herunder både omega-6 og omega-3 fedtsyrer i et forhold på ca. 1,5:1.
Kvaliteten af proteinerne i spirulina skulle være helt fortræffelige i forhold til æg. De indeholder alle de vigtige aminosyrer, som vi har brug for.
Det hævdes dog ofte, at spirulina indeholder B12-vitamin, men det passer faktisk ikke. Det indeholder det såkaldte pseudovitamin B12, som ikke har vist sig at være effektiv for vores krop (3).
Kort sagt: Spirulina er en form for blå-grøn alge, der vokser i både ferskvand og saltvand. Og så er det nok det mest næringsfyldte fødevare i verden.
Spirulina besidder kraftige antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber
Oxidativ skade er ikke godt for vores DNA og celler.
Denne skade kan medføre kronisk inflammation, som igen kan fremkalde kræft og andre sygdomme (5).
Spirulina består af mange antioxidanter, der netop beskytter mod oxidativ skade.
Den primære, aktive del kaldes for phycocyanin, og det er dette antioxidante stof, der giver spirulina dens unikke blå-grønne farve.
Phycocyanin kan bekæmpe frie radikaler, og med sin imponerende, antioxidante og anti-inflammatoriske indvirkning kan det forhindre produktionen af inflammatoriske signalmolekyler (6, 7).
Kort sagt: Phycocyanin er det vigtigste aktive stof i spirulina, som har effektive antioxidante, anti-inflammatoriske egenskaber.
Spirulina kan sænke niveauet af LDL og triglycerider
Hjerte-kar-sygdomme er i øjeblikket den hyppigste dødsårsag i verden.
Man ved, at mange risikofaktorer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.
Og det viser sig, at spirulina umiddelbart har en gavnlig virkning på mange af dem.
Det kan f. eks sænke kolesteroltallet – LDL-kolesterol og triglycerider – og samtidigt øge mængden af HDL (det “gode”) kolesterol.
I en undersøgelse, hvor 25 personer med type 2 diabetes deltog, havde 2 gram spirulina om dagen en stærk, positiv indvirkning på disse markører (9).
I en anden undersøgelse over folk med højt kolesteroltal konkluderede man, at 1 gram spirulina om dagen reducerede triglyceriderne med 16,3% og LDL med 10,1% (10).
Adskillige andre undersøgelser har vist positive virkninger, men med højere doser på 4,5-8 gram spirulina om dagen (11).
Kort sagt: Fra undersøgelser ved vi, at spirulina kan sænke triglycerider og LDL-kolesterol, og nogle gange endda øge HDL-kolesterolet.
Spirulina beskytter LDL-kolesterol mod iltning
Fedtholdige strukturer i kroppen er modtagelige for oxidativ skade.
Det kaldes også for lipid-peroxidering, som bekendt er årsagen til mange alvorlige sygdomme (13).
Et af de sikre skridt på vej hen mod en hjerte-kar-sygdom er for eksempel, når LDL-fedtproteiner i blodet bliver oxideret (15).
Interessant nok virker det som om, at antioxidanterne i spirulina er særligt effektive til at reducere lipid-peroxidering. Det er blevet påvist en lang række gange i forsøg både på mennesker og dyr (16).
I en undersøgelse, hvor 37 personer med type 2 diabetes deltog, reducerede 8 gram spirulina om dagen i den grad markørerne for oxidativ skade. Og samtidig øgede det antallet af antioxidante enzymer i blodet (18).
Kort sagt: Fedtholdige strukturer i blodet kan blive iltet, og når det sker, er man i større risiko for mange sygdomme. Antioxidanterne i spirulina kan i mellemtiden forhindre, at det sker.
Spirulina har umiddelbart kræftbekæmpende egenskaber, især mod kræft i munden
Noget tyder på, at spirulina er kræftbekæmpende.
For eksempel konkluderer nogle dyreforsøg, at det kan reducere forekomsten af kræft samt tumorens størrelse (19).
Man har især grundigt undersøgt spirulinas indvirkning på kræft i munden.
Én undersøgelse kiggede på virkningerne af spirulina på 87 personer fra Indien med forstadier til kræft kaldet OSMF i munden.
Efter indtagelse af 1 gram om dagen i et år havde 45% af spirulina-gruppen en fuldstændig regression af læsioner i munden, mens det kun var 7% i kontrolgruppen (21).
Da de holdt op med at tage spirulina, udviklede næsten halvdelen af forsøgspersonerne de samme læsioner igen det følgende år.
I en anden undersøgelse på 40 personer med OSMF-forstadier til kræft, havde 1 gram spirulina om dagen en meget større indvirkning på symptomerne, end lægemidlet Pentoxifyllin havde (22).
Kort sagt: Spirulina er ifølge undersøgelser i besiddelse af nogle kræftbekæmpende egenskaber, især hvad angår en slags præcancerøse læsioner kaldet OSMF (oral submukøs fibrose).
Undersøgelser viser, at det kan sænke blodtrykket
Forhøjet blodtryk kan medføre mange dødelige sygdomme.
Disse omfatter hjerteanfald, slagtilfælde og kronisk nyresygdom.
Mens 1 gram spirulina har ikke nogen virkning, har en dosis på 4,5 gram om dagen vist sig at kunne sænke blodtrykket hos personer med et normalt blodtryk (10).
Man mener, at det skyldes en øget produktion af nitrogenoxid, som er et signalmolekyle, der hjælper blodkarrene med at slappe af og udvide sig (23).
Kort sagt: I en undersøgelse har en højere dosis af spirulina vist sig at kunne sænke blodtrykket, hvilket er vigtigt for forebyggelsen af mange sygdomme.
Spirulina lindrer symptomerne på høfeber
Allergisk rhinitis, bedre kendt som høfeber, karakteriseres ved betændelse i de nasale luftveje.
Den udløses af miljømæssige allergener, såsom pollen og dyrehår.
Spirulina er en populær, alternativ behandling for høfeber, og noget tyder på, at det virkelig virker (24).
I en undersøgelse, hvor 127 personer med høfeber fik 2 gram spirulina om dagen, havde de meget svagere symptomer angående næseflåd, nysen, tilstoppet næse og kløe (25).
Kort sagt: Kosttilskud med spirulina har vist sig at være effektivt, når det gælder om at lindre forskellige symptomer på høfeber.
Spirulina kan hjælpe mod blodmangel
Der findes mange forskellige former for anæmi (blodmangel).
Den mest almindelige karakteriseres ved en reduktion i hæmoglobinet eller de røde blodlegemer i blodet.
Anæmi er almindeligt forekommende hos ældre mennesker, hvilket giver dem en langvarig følelse af svaghed og træthed (26).
I en undersøgelse på 40 ældre mennesker med anæmi øgede spirulina-kosttilskuddet indholdet af hæmoglobin i de røde blodlegemer. Immunforsvaret blev også bedre (27).
Her er der imidlertid kun tale om én undersøgelse, og det er derfor nødvendigt med yderligere forskning på området, før man kan komme med nogle konkrete anbefalinger.
Kort sagt: Én undersøgelse konkluderer, at spirulina kan virke effektivt på anæmi hos ældre mennesker. Der bør dog forskes mere i det.
Muskelstyrken og udholdenheden kan blive bedre
Oxidativ skade forårsaget af motion bidrager i den grad til muskeltræthed.
Visse vegetabilske fødevarer indeholder antioxidanter, der kan hjælpe sportsfolk og fysisk aktive personer med at minimere denne skade.
Det ser ud til, at spirulina også gør sig gældende her, hvor det i nogle undersøgelser forbedrede muskelstyrken og udholdenheden.
I 2 undersøgelser øgede spirulina udholdenheden, hvormed deltagerne var meget længere tid om at blive trætte (28).
Ifølge en anden undersøgelse, hvor sportsfolk på et kollegium deltog, øgede spirulina-kosttilskud muskelstyrken, men det havde dog ingen indvirkning på udholdenheden (30).
Kort sagt: Nogle undersøgelser har påvist, at kosttilskud med spirulina kan fremme udholdenheden, og én undersøgelse konkluderer, at det kan øge muskelstyrken.
Spirulina kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret
Man er i dyreforsøg kommet frem til, at spirulina i betydelig grad kan sænke blodsukkeret.
I nogle tilfælde har det udkonkurreret populære lægemidler for diabetes, herunder Metformin (31, 32).
Der foreligger også dokumentation for, at spirulina kan have den samme virkning på mennesker.
I en undersøgelse på 25 patienter med type 2 diabetes medførte 2 gram spirulina en imponerende reduktion i blodsukkeret (9).
HbA1c, markøren for langtidsblodsukkeret, faldt fra 9% til 8%, hvilket er væsentligt. Undersøgelser har beregnet, at et fald på 1% i denne markør kan nedsætte risikoen for diabetes-relaterede dødsfald med 21% (34).
Men denne undersøgelse var imidlertid lille og varede kun i to måneder, så tag den med et gran salt.
Vægttab, detox og forhandlere
Spirulina har umiddelbart også andre gavnlige virkninger, såsom at kunne “afgifte” kroppen for tungmetallet arsen (35).
Det har også vist sig at kunne hjælpe på vægttab (36) og forlænge din mæthedsfornemmelse efter måltider.
Jeg bruger selv spirulina pulver i min morgensmoothie som du kan bestille her. Mums!
Når alt kommer til alt, så er spirulina utrolig sundt. Det er en af de få “superfoods”, der rent faktisk fortjener den titel.
Spirulina er super godt for dig.
Det er fyldt med næringsstoffer, der kan have effektive virkninger på din krop og hjerne.
Her kommer derfor 10 rigtige gode grunde til at spise spirulina.
Spirulina har et højt indhold af næringsstoffer
Spirulina er en organisme, som vokser både i ferskvand og saltvand.
Det består af en gruppe af bakterier, der kaldes for cyanobakterier, bedre kendt som blå-grønne alger.
Ligesom planter kan cyanobakterier optage energi fra lyset (solenergi) og omdanne det til kemisk energi. En proces, der kaldes for fotosyntese.
De gamle aztekere spiste spirulina, men det blev først populær igen, da NASA fremførte, at det kan dyrkes i rummet og således blive brugt af astronauter (1).
En anbefalet daglig dosis spirulina er 1-3 gram, men doser helt op til 10 gram om dagen har også vist sig at være til stor gavn.
Således ser spirulina ud, både i pille- og pulverform:
Det er simpelthen fantastisk, så nærende det er.
En enkelt spiseskefuld (7 gram) tørret spirulina-pulver indeholder (2):
- Protein: 4 gram.
- B1-vitamin (Thiamin): 11% af referenceindtag* (RI).
- B2-vitamin (Riboflavin): 15% af RI.
- B3-vitamin (Niacin): 4% af RI.
- Kobber: 21% af RI.
- Jern: 11% af RI.
- Det indeholder også en pæn mængde magnesium, kalium og mangan samt små mængder af næsten alle de andre næringsstoffer, som vi har brug for.
*Tidligere benævnt som Anbefalet daglig tilførsel (ADT).
Den indeholder kun 20 kalorier og 1,7 gram fordøjelige kulhydrater.
Det betyder sammenlagt, at spirulina bogstaveligt talt kan være verdens mest nærende fødevare.
En spiseskefuld spirulina indeholder en lille mængde fedt (ca. 1 gram), herunder både omega-6 og omega-3 fedtsyrer i et forhold på ca. 1,5:1.
Kvaliteten af proteinerne i spirulina skulle være helt fortræffelige i forhold til æg. De indeholder alle de vigtige aminosyrer, som vi har brug for.
Det hævdes dog ofte, at spirulina indeholder B12-vitamin, men det passer faktisk ikke. Det indeholder det såkaldte pseudovitamin B12, som ikke har vist sig at være effektiv for vores krop (3).
Kort sagt: Spirulina er en form for blå-grøn alge, der vokser i både ferskvand og saltvand. Og så er det nok det mest næringsfyldte fødevare i verden.
Spirulina besidder kraftige antioxidante og anti-inflammatoriske egenskaber
Oxidativ skade er ikke godt for vores DNA og celler.
Denne skade kan medføre kronisk inflammation, som igen kan fremkalde kræft og andre sygdomme (5).
Spirulina består af mange antioxidanter, der netop beskytter mod oxidativ skade.
Den primære, aktive del kaldes for phycocyanin, og det er dette antioxidante stof, der giver spirulina dens unikke blå-grønne farve.
Phycocyanin kan bekæmpe frie radikaler, og med sin imponerende, antioxidante og anti-inflammatoriske indvirkning kan det forhindre produktionen af inflammatoriske signalmolekyler (6, 7).
Kort sagt: Phycocyanin er det vigtigste aktive stof i spirulina, som har effektive antioxidante, anti-inflammatoriske egenskaber.
Spirulina kan sænke niveauet af LDL og triglycerider
Hjerte-kar-sygdomme er i øjeblikket den hyppigste dødsårsag i verden.
Man ved, at mange risikofaktorer er forbundet med en øget risiko for hjertesygdomme.
Og det viser sig, at spirulina umiddelbart har en gavnlig virkning på mange af dem.
Det kan f. eks sænke kolesteroltallet – LDL-kolesterol og triglycerider – og samtidigt øge mængden af HDL (det “gode”) kolesterol.
I en undersøgelse, hvor 25 personer med type 2 diabetes deltog, havde 2 gram spirulina om dagen en stærk, positiv indvirkning på disse markører (9).
I en anden undersøgelse over folk med højt kolesteroltal konkluderede man, at 1 gram spirulina om dagen reducerede triglyceriderne med 16,3% og LDL med 10,1% (10).
Adskillige andre undersøgelser har vist positive virkninger, men med højere doser på 4,5-8 gram spirulina om dagen (11).
Kort sagt: Fra undersøgelser ved vi, at spirulina kan sænke triglycerider og LDL-kolesterol, og nogle gange endda øge HDL-kolesterolet.
Spirulina beskytter LDL-kolesterol mod iltning
Fedtholdige strukturer i kroppen er modtagelige for oxidativ skade.
Det kaldes også for lipid-peroxidering, som bekendt er årsagen til mange alvorlige sygdomme (13).
Et af de sikre skridt på vej hen mod en hjerte-kar-sygdom er for eksempel, når LDL-fedtproteiner i blodet bliver oxideret (15).
Interessant nok virker det som om, at antioxidanterne i spirulina er særligt effektive til at reducere lipid-peroxidering. Det er blevet påvist en lang række gange i forsøg både på mennesker og dyr (16).
I en undersøgelse, hvor 37 personer med type 2 diabetes deltog, reducerede 8 gram spirulina om dagen i den grad markørerne for oxidativ skade. Og samtidig øgede det antallet af antioxidante enzymer i blodet (18).
Kort sagt: Fedtholdige strukturer i blodet kan blive iltet, og når det sker, er man i større risiko for mange sygdomme. Antioxidanterne i spirulina kan i mellemtiden forhindre, at det sker.
Spirulina har umiddelbart kræftbekæmpende egenskaber, især mod kræft i munden
Noget tyder på, at spirulina er kræftbekæmpende.
For eksempel konkluderer nogle dyreforsøg, at det kan reducere forekomsten af kræft samt tumorens størrelse (19).
Man har især grundigt undersøgt spirulinas indvirkning på kræft i munden.
Én undersøgelse kiggede på virkningerne af spirulina på 87 personer fra Indien med forstadier til kræft kaldet OSMF i munden.
Efter indtagelse af 1 gram om dagen i et år havde 45% af spirulina-gruppen en fuldstændig regression af læsioner i munden, mens det kun var 7% i kontrolgruppen (21).
Da de holdt op med at tage spirulina, udviklede næsten halvdelen af forsøgspersonerne de samme læsioner igen det følgende år.
I en anden undersøgelse på 40 personer med OSMF-forstadier til kræft, havde 1 gram spirulina om dagen en meget større indvirkning på symptomerne, end lægemidlet Pentoxifyllin havde (22).
Kort sagt: Spirulina er ifølge undersøgelser i besiddelse af nogle kræftbekæmpende egenskaber, især hvad angår en slags præcancerøse læsioner kaldet OSMF (oral submukøs fibrose).
Undersøgelser viser, at det kan sænke blodtrykket
Forhøjet blodtryk kan medføre mange dødelige sygdomme.
Disse omfatter hjerteanfald, slagtilfælde og kronisk nyresygdom.
Mens 1 gram spirulina har ikke nogen virkning, har en dosis på 4,5 gram om dagen vist sig at kunne sænke blodtrykket hos personer med et normalt blodtryk (10).
Man mener, at det skyldes en øget produktion af nitrogenoxid, som er et signalmolekyle, der hjælper blodkarrene med at slappe af og udvide sig (23).
Kort sagt: I en undersøgelse har en højere dosis af spirulina vist sig at kunne sænke blodtrykket, hvilket er vigtigt for forebyggelsen af mange sygdomme.
Spirulina lindrer symptomerne på høfeber
Allergisk rhinitis, bedre kendt som høfeber, karakteriseres ved betændelse i de nasale luftveje.
Den udløses af miljømæssige allergener, såsom pollen og dyrehår.
Spirulina er en populær, alternativ behandling for høfeber, og noget tyder på, at det virkelig virker (24).
I en undersøgelse, hvor 127 personer med høfeber fik 2 gram spirulina om dagen, havde de meget svagere symptomer angående næseflåd, nysen, tilstoppet næse og kløe (25).
Kort sagt: Kosttilskud med spirulina har vist sig at være effektivt, når det gælder om at lindre forskellige symptomer på høfeber.
Spirulina kan hjælpe mod blodmangel
Der findes mange forskellige former for anæmi (blodmangel).
Den mest almindelige karakteriseres ved en reduktion i hæmoglobinet eller de røde blodlegemer i blodet.
Anæmi er almindeligt forekommende hos ældre mennesker, hvilket giver dem en langvarig følelse af svaghed og træthed (26).
I en undersøgelse på 40 ældre mennesker med anæmi øgede spirulina-kosttilskuddet indholdet af hæmoglobin i de røde blodlegemer. Immunforsvaret blev også bedre (27).
Her er der imidlertid kun tale om én undersøgelse, og det er derfor nødvendigt med yderligere forskning på området, før man kan komme med nogle konkrete anbefalinger.
Kort sagt: Én undersøgelse konkluderer, at spirulina kan virke effektivt på anæmi hos ældre mennesker. Der bør dog forskes mere i det.
Muskelstyrken og udholdenheden kan blive bedre
Oxidativ skade forårsaget af motion bidrager i den grad til muskeltræthed.
Visse vegetabilske fødevarer indeholder antioxidanter, der kan hjælpe sportsfolk og fysisk aktive personer med at minimere denne skade.
Det ser ud til, at spirulina også gør sig gældende her, hvor det i nogle undersøgelser forbedrede muskelstyrken og udholdenheden.
I 2 undersøgelser øgede spirulina udholdenheden, hvormed deltagerne var meget længere tid om at blive trætte (28).
Ifølge en anden undersøgelse, hvor sportsfolk på et kollegium deltog, øgede spirulina-kosttilskud muskelstyrken, men det havde dog ingen indvirkning på udholdenheden (30).
Kort sagt: Nogle undersøgelser har påvist, at kosttilskud med spirulina kan fremme udholdenheden, og én undersøgelse konkluderer, at det kan øge muskelstyrken.
Spirulina kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret
Man er i dyreforsøg kommet frem til, at spirulina i betydelig grad kan sænke blodsukkeret.
I nogle tilfælde har det udkonkurreret populære lægemidler for diabetes, herunder Metformin (31, 32).
Der foreligger også dokumentation for, at spirulina kan have den samme virkning på mennesker.
I en undersøgelse på 25 patienter med type 2 diabetes medførte 2 gram spirulina en imponerende reduktion i blodsukkeret (9).
HbA1c, markøren for langtidsblodsukkeret, faldt fra 9% til 8%, hvilket er væsentligt. Undersøgelser har beregnet, at et fald på 1% i denne markør kan nedsætte risikoen for diabetes-relaterede dødsfald med 21% (34).
Men denne undersøgelse var imidlertid lille og varede kun i to måneder, så tag den med et gran salt.
Vægttab og detox
Spirulina har umiddelbart også andre gavnlige virkninger, såsom at kunne “afgifte” kroppen for tungmetallet arsen (35).
Det har også vist sig at kunne hjælpe på vægttab (36) og forlænge din mæthedsfornemmelse efter måltider.
Når alt kommer til alt, så er spirulina utrolig sundt. Det er en af de få “superfoods”, der rent faktisk fortjener den titel.