De 6 bedste kosttilskud der bekæmper betændelse

Betændelse kan opstå som følge af traumer, sygdom og stress.

Men det kan dog også forårsages af usunde fødevarer samt måden, man lever på.

Anti-inflammatoriske fødevarer, motion, en god nattesøvn og stresshåndtering kan afhjælpe det.

Og i nogle tilfælde kan det være gavnligt at få lidt ekstra hjælp i form af kosttilskud.

Her kan du læse om 6 kosttilskud, som i undersøgelser har vist sig at kunne reducere betændelse.

1. Curcumintumeric

Curcumin er et stof, der findes i krydderiet gurkemeje. Og det har en lang række imponerende, sundhedsmæssige fordele.

Det kan nedsætte betændelse ved diabetes, hjertesygdomme, inflammatorisk tarmsygdom og kræft, blot for at nævne et par eksempler (13).

Curcumin virker også til at være ret godt mod betændelse og kan hæmme symptomerne ved slidgigt og leddegigt (17, 18).

Et randomiseret, kontrolleret forsøg kom frem til, at folk med metabolisk syndrom, som indtog curcumin, havde væsentligt reducerede niveauer af de inflammatoriske markører CRP og MDA i forhold til dem, som fik placebo (19).

I en anden undersøgelse, hvor 80 personer med solide kræftsvulster indtog 150 mg curcumin, faldt de fleste af deres inflammatoriske markører betydeligt mere end hos dem i kontrolgruppen. Deres helbredsrelateret livskvalitet blev også meget bedre (20).

Curcumin alene optages dårligt af kroppen. Men optagelsen kan stige med 2000%, hvis du indtager det sammen med piperin, som findes i sort peber (21).

Læs: Mirakel kosttilskud? – Top 10 fordele ved gurkemeje og curcumin

Nogle kosttilskud indeholder også et stof, som kaldes bioperin, hvilket virker på samme måde som piperin og altså øger optagelsen.

Anbefalet dosis: 500-1000 mg dagligt, når det tages sammen med piperin. Man har tjekket doser op til 10 gram om dagen, og det skulle ikke være skadeligt, men det kan forårsage bivirkninger vedrørende fordøjelsen (22).

Eventuelle bivirkninger: Ingen, forudsat at man tager den anbefalede dosis.

Bør ikke anvendes af: gravide

Kort sagt: Curcumin er et virkningsfuldt anti-inflammatorisk kosttilskud, som reducerer betændelse ved en lang række sygdomme.

kvinde der lyder af inflammation

2. Alfa-liponsyre

Alfa-liponsyre er en fedtsyre, som produceres af din krop. Den spiller en vigtig rolle for stofskiftet og energiproduktionen.

Den fungerer samtidig som en antioxidant, hvormed den beskytter dine celler mod skade og hjælper med at genopbygge andre antioxidanter, såsom C og E-vitamin (1).

Alfa-liponsyre reducerer også betændelse. Flere undersøgelser viser, at det reducerer betændelse forbundet med insulinresistens, kræft, leversygdomme, hjertesygdomme samt andre lidelser (2).

Derudover kan alfa-liponsyre medvirke til at sænke blodets indhold af adskillige inflammatoriske markører, herunder IL-6 og ICAM-1.

Alfa-liponsyre har også reduceret inflammatoriske markører i flere undersøgelser med hjertepatienter (9).

Der er imidlertid blevet foretaget nogle få undersøgelser, som, i forhold til kontrolgrupper, ikke fandt nogen ændring i disse markører hos personer, der tog alfa-liponsyre. (10).

Anbefalet dosis: 300-600 mg dagligt. Der er ikke blevet rapporteret om problemer hos personer, som har taget 600 mg alfa-liponsyre i op til 7 måneder (11).

Eventuelle bivirkninger: Ingen, forudsat at man indtager den anbefalede dosis. Hvis du også tager medicin mod diabetes, kan det være nødvendig, at du holder øje med dine blodsukkertal.

Bør ikke anvendes af: gravide.

Kort sagt: Alfa-liponsyre er en antioxidant, der kan reducere betændelse samt muligvis hæmme symptomerne på visse sygdomme.

3. Fiskeolie

kvinde der tager fiskeolie mod inflammation

Fiskeolie indeholder omega-3 fedtsyrer, som er meget vigtige for et godt helbred.

De kan reducere betændelse i forbindelse med diabetes, hjertesygdomme, kræft og mange andre tilstande (23).

To særligt gavnlige typer omega-3 fedtsyrer er eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA).

DHA især har vist sig at have anti-inflammatoriske virkninger, som reducerer cytokinerne og fremmer tarmens sundhed. Den kan også reducere betændelse og muskelskader, som opstår efter træning (29).

I én undersøgelse var inflammationsmarkørens IL-6 niveau 32% lavere hos personer, der fik 2 gram DHA, i forhold til en kontrolgruppe (31).

I en anden undersøgelse reducerede DHA-kosttilskud niveauet af inflammationsmarkørerne TNF alfa og IL-6 væsentligt efter hårdt træning (32).

I nogle andre undersøgelser af raske personer og dem med hjerteflimmer har fiskeolie imidlertid ikke været til nogen nytte (33,).

Anbefalet dosis: 1-1.5 gram omega-3 fra EPA og DHA dagligt. Se efter fiskeolie-kosttilskud med målbart indhold af kviksølv.

Eventuelle bivirkninger: Fiskeolie kan fortynde blodet ved højere doser, hvilket kan øge risikoen for blødning.

Bør ikke anvendes af: personer, der tager blodfortyndende medicin eller aspirin (acetylsalicylsyre), medmindre det er efter lægens anvisning.

Kort sagt: Fiskeolie-kosttilskud, der indeholder omega-3 fedtsyrer, kan hæmme betændelse ved flere sygdomme og tilstande.

4. Ingefæringefær mod betændelse i kroppen

Ingefærrod købes normalt rå eller som pulver og tilsættes søde og pikante retter.

Det bruges også gerne til behandling af fordøjelsesbesvær og kvalme, herunder morgenkvalme.

De to stoffer i ingefær, gingerol og zingeron, kan reducere betændelse i forbindelse med tyktarmsbetændelse, nyreskader, diabetes og brystkræft (36).

I en undersøgelse, hvor personer med diabetes indtog 1600 mg ingefær dagligt, faldt deres CRP, insulin og HbA1c niveau væsentligt mere end i kontrolgruppen (39).

En anden undersøgelse konstaterede, at kvinder med brystkræft, som fik ingefær som kosttilskud, havde lavere niveauer af CRP og IL-6, specielt i kombination med motion (40).

Der er også beviser for, at ingefær som kosttilskud kan reducere betændelse og ømme muskler efter træning (41).

Læs: 12 fantastiske fordele ved at spise ingefær

Anbefalet dosis: 1 gram dagligt, dog kan man tage op til 2 gram uden risiko (43).

Eventuelle bivirkninger: Ingen, forudsat at man tager den anbefalede dosis. Dog kan høje doser fortynde blodet, hvilket kan øge risikoen for blødning.

Bør ikke anvendes af: personer, som tager aspirin (acetylsalicylsyre) eller anden blodfortyndende medicin, medmindre det er efter lægens anvisning.

Kort sagt: Ingefær som kosttilskud har vist sig at kunne reducere betændelse samt muskelsmerter og ømhed efter træning.

5. Resveratrol

kvinde der spiser blåbær

Resveratrol er en antioxidant, som findes i druer, blåbær og andre lilla frugter. Den findes tillige i rødvin og jordnødder.

Resveratrol som kosttilskud kan reducere betændelse hos personer med hjertesygdomme, insulinresistens, mavekatar, blødende tyktarmsbetændelse samt andre tilstande (44).

I én undersøgelse fik personer med blødende tyktarmsbetændelse 500 mg resveratrol dagligt. Deres symptomer ændrede sig til det bedre og de så et fald i niveauet af deres inflammationsmarkører CRP, TNF og NK-kB (52).

I en anden undersøgelse reducerede resveratrol-kosttilskud inflammatoriske markører, triglycerider samt blodsukker hos svært overvægtige personer (53).

Et andet forsøg viste dog ingen forbedring i de inflammatoriske markører blandt overvægtige personer, som tog resveratrol (54).

Resveratrol i rødvin kan også have sundhedsmæssige fordele, men mængden i rødvin er ikke så stor, som mange folk går og tror (og måske bruger som undskyldning for at nappe et ekstra glas) (55).

Rødvin indeholder mindre end 13 mg resveratrol pr. liter, men de fleste studier, der undersøgte de sundhedsmæssige fordele ved resveratrol, brugte 150 mg eller mere om dagen.

For at få en tilsvarende mængde resveratrol, er du nødt til at drikke mindst 11 liter vin hver dag, hvilket bestemt ikke kan anbefales. Derfor er det en god ide at tage resveratrol i et kosttilskud. 

Anbefalet dosis: 150-500 mg dagligt (56).

Eventuelle bivirkninger: Ingen, forudsat at man holder sig til den anbefalede dosis. Man kan dog få fordøjelsesproblemer med høje doser (5 gram om dagen).

Bør ikke anvendes af: personer, som får blodfortyndende medicin, medmindre det er efter lægens anvisning.

Kort sagt: Resveratrol kan reducere flere inflammatoriske markører og medføre andre sundhedsmæssige fordele.

6. Spirulinaanti inflammatory diet

Spirulina er en blå-grøn alge med stærk antioxidant virkning (læs vores anmeldelse her).

Undersøgelser har vist, at den reducerer betændelse, medfører en sundere aldring og kan styrke immunforsvaret (57).

Selvom de fleste undersøgelser indtil videre kun har undersøgt spirulinas’ virkning på dyr, så har studier på ældre mænd og kvinder vist, at det kan forbedre inflammatoriske markører, anæmi og immunforsvaret (64).

Da personer med diabetes indtog 8 gram spirulina om dagen i 12 uger, faldt deres niveau af den inflammatoriske markør MDA (66).

Derudover steg deres niveau af adiponectin, hvilket er et hormon, der beskæftiger sig med at regulere blodsukkeret og fedtstofskiftet.

Anbefalet dosis: 1-8 gram dagligt, baseret på igangværende undersøgelser. Spirulina er blevet evalueret af US Pharmacopeial Convention og anses for at være uskadelig (67).

Eventuelle bivirkninger: Bortset fra allergi er der ingen bivirkninger, forudsat at man følger den anbefalede dosis.

Bør ikke anvendes af: personer, der har problemer med immunforsvaret eller er allergiske over for spirulina eller alge.

Det har også vist sig at kunne hjælpe på vægttab (36) og forlænge din mæthedsfornemmelse efter måltider.

Kort sagt: Spirulina leverer en antioxidant beskyttelse, som kan reducere betændelse og evt. hæmme symptomerne på nogle sygdomme.

Vær fornuftig angående kosttilskud

Hvis du gerne vil prøve et af disse kosttilskud, så er det vigtigt, at du:

  • køber dem fra en anerkendt producent
  • følger doseringsvejledningen.
  • konsulterer din læge først, hvis du lider af en sygdom eller tager medicin.

 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler