Sådan kommer du af med strækmærker

hvordan kommer jeg af med strækmærker og appelsinhud

Strækmærker og appelsinhud kan opstå, når din kropsstørrelse pludselig ændrer sig, f. eks ved graviditet, puberteten eller hurtig vægtforøgelse.

90% af gravide kvinder får strækmærker omkring deres mave, hofter og lår, og det ser desværre ud til at være genetisk betinget – hvis din mor havde strækmærker, vil du højst sandsynligt også få det [1].

Men det skal du ikke lade dig slå ud af. Der findes nogle ting, du kan gøre for at forebygge strækmærker, såvel som at reducere forekomsten af både de gamle og de nye. Tag et nærmere kig på disse muligheder, som varierer lige fra de nemmeste til de mest vanskelige at udføre.

Del 1 af 6: Godkendte lokalbehandlinger

Punkt 1:  Brug en fugtighedscreme. Ifølge en undersøgelse, der sammenlignede urte fugtighedscremer, var der en betydelig forbedring af hudens udseende og smidighed hos folk, der smurte sig ind i creme dagligt [2].

Du kan nemt forestille dig, at hvis din hud skal strække sig ud, vil den være mindre tilbøjelig til at briste og udvikle strækmærker, hvis den er hydreret.

 • Anvend creme på nye strækmærker eller på områder, hvor du er bekymret for at udvikle dem i fremtiden. Selvom brug af creme på gamle strækmærker kan forbedre deres udseende, er det umiddelbart ikke så effektivt, som når du bruger det på de nye.
 • Hvis du bekymrer dig om kemikalierne i de fugtighedscremer, du kan få i håndkøb, så lav din egen med lige dele hvedekimsolie, olivenolie og aloe vera. Den samme undersøgelse viste, at denne kombination skabte den bedste gør-det-selv fugtighedscreme [3].

Punkt 2:  Anvend Retin-A: En undersøgelse fra universitetet i Michigan viser, at folk, som anvendte Retin-A (eller en retinsyre creme) på nye strækmærker, kunne se store forbedringer [4].

Det er meningen, at Retin-A skal forøge produktionen af kollagen, som gør huden i stand til at kunne strække sig og dermed undgå bristninger.

 • Retin-A vil ikke have så stor virkning på gamle strækmærker.
 • Det er sandsynligvis nødvendigt at have recept på produkter, såsom Retin-A, Renova, Tazorac samt Differin (som alle indeholder retinsyre).
 • Begræns hvor meget sol din hud får, når du behandler den med Retin-A. Den kan have større tendens til at blive skoldet.

Punkt 3: Anvend Lextrin. Lextrin er registreret af Fødevare- og lægemiddelforvaltningen og er en creme mod strækmærker, der indeholder en stor mængde naturlige, æteriske olier og vitaminer, som hjælper med at behandle og mindske forekomsten af strækmærker. Dens aktive ingredienser er hyaluronsyre, thuja occidentalis, centella asiatica, som har vist sig at kunne reducere forekomsten af strækmærker på kun 2 uger. Det kan tage op til 3 måneder at gennemføre behandlingen [6].

 • Vær opmærksom på, at hvis du er gravid eller ammer, skal du ikke anvende produkter, der indeholder thuja occidentalis. Det kan eventuelt forårsage fosterskader [7]

Punkt 4:  Anvend glykolsyre. Det kan fremme produktionen af kollagen, når man anvender glykolsyre på strækmærker, og i det hele taget gøre din hud mere smidig [8]. Idet den er en alfa-hydroxy syre (AHA), indgår den i de sammensætninger, som tit anvendes i kemiske peelinger.

 • Det er sikkert at komme glykolsyre på huden, hvis du er gravid.
 • Vær ekstra forsigtig med at holde de hudområder, som du behandler med glykolsyre, væk fra solen.
 • Glykolsyre kan fås i håndkøb. Du kan få en stærkere dosis fra en autoriseret hudlæge, hvis du gerne vil have en mere intens behandling.

Punkt 5:  Kombiner glykolsyre med Retin-A. Når glykolsyre og Retin-A anvendes sammen, kan de på dramatisk vis forbedre forekomsten af strækmærker [9]. Hvis du vælger denne metode, kan det være en god ide at “forberede” din hud med Retin-A, før du anvender glykolsyre [10].

 • Du skal ikke anvende Retin-A, hvis du er gravid eller ammer. Det kan forårsage alvorlige fosterskader [11].
 • Hvis du alligevel skal tale med en læge for at få en recept på Retin-A, kan du ved samme lejlighed spørge vedkommende om, hvordan du bedst anvender glykolsyre til formålet.

Punkt 6:   Prøv med E-vitaminolie. E-vitaminolie siges at være en mirakelkur mod strækmærker. En undersøgelse viser dog, at den er mest effektiv på kvinder, som allerede har været gravide før, og den har ikke været effektiv ved almindelig brug [12]. Men det kan ikke skade at prøve det i moderate doser.

 • Prøv at mikse din E-vitaminolie med en bærende creme, såsom en almindelig, uparfumeret fugtighedscreme, så det kan smøres bedre ind i huden.

Punkt 7: Æggeolie. Hvis æggeolie anvendes regelmæssigt fra første trimester, kan det forhindre fremkomsten at strækmærker i forbindelse med graviditet. Æggeolien masseres blidt ind i huden over hele maven, inklusiv siderne og nederste del af maven indtil pubesområdet, to gange dagligt fra den 8. uge af graviditeten til 6 måneder efter fødslen.

Punkt 8: Fugtighedsgivende plastre med E-vitamin, Tang og Guarana ekstrakt.Dette plastre er nemt at bruge og indholder forskellige ekstrakter fra naturlige produkter som enten er videnskabelig bevist at hjælpe mod cellulite eller hvor det typer på at de hjælper. Fx har brun tang hvis at være yders effektivt (12).

Del 2 af 6: Body Scrubs

Kom strækmærkerne til livs med body scrubs. Der er udviklet specielle body scrubs til strækmærker som mange folk har set gode resultater med. Specielt scrubs der indeholder grøn te ekstrakt og hybenolie har vist gode resultater [13].

 Del 3 af 6: Ubekræftede lokalbehandlinger

Punkt 1: Anvend æteriske olier. Da der endnu ikke er kommet en undersøgelse om, hvordan æteriske olier kan helbrede for strækmærker, anvendes de foreløbigt som et hjemmelavet middel. Du kan anvende dem direkte på huden eller iblandet f. eks kokosolie eller en uparfumeret fugtighedscreme, som kan gøre påføringen nemmere. Her følger nogle olier, som almindeligvis anbefales til strækmærker:

 • Lavendel
 • Rose
 • Røgelse
 • Geranium
 • Helichrysum
 • Myrra

Del 4 af 6: Laserbehandling

Punkt 1:  Til behandling af nye strækmærker, kan du anvende en Fractional Laser. En pulsed dye laser indstillet på 585 nm har vist sig at kunne mindske strækmærker hos koreanske kvinder, efter at de har født [14].

Vaskulære laserbehandlinger vil ikke være så effektive på kvinder med mørkere hud. Ligesom ved hårfjernelse med laser, fungerer denne proces bedst, når der er en stor kontrast mellem målet (de røde strækmærker i dette tilfælde) og pigmentet i huden.

Hvis du er interesseret i laserbehandling så kontakt Cerix her, som har behandlingscentre i Odense og København.

Del 5 af 6: Kirurgisk indgreb

Punkt 1: Få en abdominoplasty (bedre kendt som abdominalplastik). Den eneste måde, der med garanti vil fjerne strækmærker er, som du sikkert har gættet, at skære dem væk. Hvis du har prøvet alt andet og ikke kan holde “tigerstriberne” ud, kan en såkaldt tummy tuck være den perfekte løsning.

 • Du skal dog være forberedt på prisen. I USA kan en abdominoplasty koste mellem 4000 dollars og 20.000 dollars.
 • Du skal være opmærksom på farerne. Som ved enhver anden større operation, kan der opstå livstruende komplikationer ved et sådant kosmetisk indgreb.
 • Det tager tid at komme sig over denne operation. Du skal nok regne med at tage fri fra arbejde i 2 til 4 uger, og det tager 3 til 6 måneder at hele helt.

Punkt 2:  Overvej en “Mor forandring” eller en kombineret løsning. Nogle kvinder vælger, efter at de har født, at få lavet en tummy tuck, et brystløft samt en fedtsugning, alt sammen i én procedure.

Del 6 af 6: Det som ikke virker

Punkt 1:  Kakaosmør har ikke vist sig at kunne mindske strækmærker. Efter en dobbeltblind undersøgelse viste det sig, at kakaosmør ikke har nogen synlig effekt på strækmærker [16]

Vær forsigtig med marketing kampagner, der siger noget andet.

Punkt 2:  Produkter, der indeholder peptider, har heller ikke vist sig at virke. “Repair” cremer eller sera, der hævder at indeholde peptider eller proteiner, er ikke blevet bevist at kunne genoprette hud, der er beskadiget af strækmærker [17]

Tips og gode råd

 • Fjernelse af strækmærker bliver som regel ikke dækket af en forsikring, fordi det er en kosmetisk procedure [20].
 • Spis en ernæringsrigtig kost. Det er vigtigt, at din hud får den rette næring, så den kan være i stand til at reparere sig selv og forblive sund [19].
 • Drik rigeligt med vand (2 liter dagligt), da huden mister sin smidighed, når du er dehydreret. Det hjælper også at opretholde en sund vægt.
 • Dyrk motion!
 • Bio-olie er også velegnet til falmende strækmærker.
 • Uden kirurgiske indgreb er det ganske enkelt umuligt helt at fjerne strækmærker, idet de rent faktisk er bristninger/ar i hudens tykkeste lag (dermis) og strækmærkerne er et resultat af helingen. [21]
 • Anvend vaseline.
 • Du skal nok ikke spendere flere tusinder kroner på fedtsugninger og den slags, for en efterfølgende vægtforøgelse kan få nye strækmærker til at dukke frem.
 • Anvend en solfaktor 60 eller højere direkte på gamle strækmærker… hvis du bliver solbrændt ved brug af en høj solfaktor, synes de til at være mindre synlige, og hvis du samtidigt dyrker motion, er det til stor hjælp.
 • Prøv at tabe noget vægt, så vil strækmærker synes reduceret.
 • Husk at skønhed er i øjet af beskueren.
 • Anvend kokosolie (læs: 50 overraskende fordele ved kokosolie).

Advarsel

 • Nogle behandlinger, såsom creme opløsninger, er eventuelt ikke allergivenlige, og kan derfor fremkalde allergi.
 • De fleste behandlinger er i bedste fald delvis effektive. Så lad dine forventninger være realistiske, da fremkomsten af strækmærker i sin natur er permanent.
 • Du skal altid kontrollere ingredienserne, før du anvender et nyt hudplejeprodukt. Det er især vigtigt, når du er gravid eller ammer.

 Kilder og citationer

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1913631/
 2. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141305/
 3. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3141305/
 4. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8624148
 5. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20650088
 6. ↑ https://www.emedicinehealth.com/stretch_marks/page6_em.htm#self-care_at_home
 7. ↑ https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1117-THUJA.aspx?activeIngredientId=1117&activeIngredientName=THUJA
 8. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9723049
 9. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=glycolic%20acid%20retinoid%20stretch%20mark
 10. ↑ https://www.webmd.com/baby/features/stretch-marks-getting-under-your-skin?page=2
 11. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20650088
 12. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10796111
 13. ↑ https://www.webmd.com/baby/features/stretch-marks-getting-under-your-skin?page=2
 14. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17214676
 15. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229942/
 16. ↑ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18715434
 17. ↑ https://www.webmd.com/baby/features/stretch-marks-getting-under-your-skin?page=2
 18. ↑ https://skinoverhaul.com/stretch-mark-treatment-guide/
 19. ↑ https://www.how-togetridofstretch-marks.com/how-do-you-get-rid-of-stretch-marks/
 20. ↑ https://www.docshop.com/education/dermatology/body/stretch-mark-removal/cost/
 21. ↑ https://hovedbunden.dk/fjern-straekmaerker-med-laser/

Kilde

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler