Kan Alli slankepiller hjælpe på dit vægttab?

orlistat slankepiller

Alli også kendt under Orlistat eller Xenical er igen kommet til det danske market. Men hvor effektivt er det og hvilke bivirkninger kan det have?

Det kan være ret svært at tabe sig.

Flere studier viser, at 85 % af dem, som forsøger at tabe sig, ikke har held med det ved hjælp af de traditionelle metoder til vægttab (1).

Det får mange folk til at ty til alternative metoder, såsom slankepiller.

Alli er en sådan pille, men er snarere et farmaceutisk lægemiddel frem for et plantebaseret kosttilskud.

Dette lægemiddel begrænser mængden af fedt, som bliver optaget i vores krop, hvilket reducerer kalorieindtaget og medfører vægttab.

Her følger en detaljeret gennemgang af slankepillerne: hvad indeholder de, hvordan virker de og er de det rigtige valg for dig.

Hvad er Alli (Orlistat)?

Slankepillerne kan fås i håndkøb og indeholder stoffet Orlistat.

Den receptpligtige version kaldes Xenical, som indeholder en højere dosis. Alli slankepillerne indeholder 60 mg orlistat, mens Xenical pillerne indeholder 120 mg.

Stoffet blev først godkendt af Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen i 1999. Det bliver normalt ordineret på recept til behandling af langvarig fedme, sammen med en fedtfattig, kaloriebegrænset kost.

Kort sagt: Alli er håndkøbsudgaven af orlistat, som er et farmaceutisk lægemiddel til behandling af fedme. Det kan også fås på recept som Xenical.

Hvordan virker slankemidlet?alli-diet-pills

Alli virker ved at forhindre kroppen i at optage fedt fra kosten.

Nærmere betegnet blokerer det et enzym i tarmen, som kaldes lipase.

Lipase er vigtig for fordøjelsen af de fedtstoffer, vi spiser. Det hjælper med at nedbryde fedtstoffer til frie fedtsyrer, som kan påtages af kroppen.

Uden dette enzym springer fedtet fordøjelsen over og bliver udskilt fra kroppen.

Alli har som en lipase-hæmmer vist sig at kunne reducere optagelsen af fedt med omkring 30 % (2).

Idet fedt indeholder mange kalorier, har kroppen ved hjælp af Alli altså færre kalorier at arbejde med, hvilket kan medføre vægttab.

Kort sagt: Alli afbryder fordøjelsen af fedtstoffer og forhindrer ca. 30 % fedt i at blive optaget. Alt i alt medfører det en reducering af kalorieindtaget.

Det kan hjælpe dig med at gå lidt ned i vægt

Der er foretaget flere store undersøgelser af orlistat, den aktive forbindelse i slankepillerne.

Den mest velkendte er den svenske XENDOS undersøgelse, som omfattede 3305 overvægtige personer og varede i 4 år (3).

graf over orlistat undersøgelse

Personerne blev inddelt i to grupper. Den ene tog 120 mg orlistat 3 gange dagligt, mens den anden gruppe fik placebo.

Alle deltagerne fik besked på at spise 800 kalorier mindre om dagen samt begrænse fedtet i kosten til 30 % kalorier. De blev ligeledes opfordret til at gå ture hver dag.

Denne graf viser vægtændringerne i de to grupper over 4 år (3).

I løbet af det første år lå det gennemsnitlige vægttab i den orlistat-behandlede gruppe på 10.6 kg, mens placebo gruppen kun tabte sig 6.2 kg.

Som man kan se på grafen, var der en betydelig vægtforøgelse i begge grupper i løbet af de resterende 3 år. Patienterne, der anvendte orlistat, endte med at have tabt sig 5.8 kg, hvorimod dem, der modtog placebo, kun havde tabt sig 3.0 kg.

Ifølge denne undersøgelse kan orlistat kombineret med diæt og motion næsten give det dobbelte vægttab i forhold til kun diæt og motion*.

Flere undersøgelser

Ifølge en gennemgangsundersøgelse er det gennemsnitlige, årlige vægttab hos voksne, der tager orlistat, omkring 3.4 kg større end placebo (4).

Interessant nok så viste én undersøgelse, at en medicinfri diæt med et lavt kulhydratindtag var lige så effektiv som orlistat kombineret med en fedtfri kost (5).

Kort sagt: Orlistat er et effektivt lægemiddel mod fedme og det gennemsnitlige vægttab er 3,4 kg større end placebo.

Har slankepiller andre sundhedsmæssige fordele?

kvinde der smiler og holder en pille

De er også blevet kædet sammen med flere forskellige sundhedsmæssige fordele, muligvis som følge af virkningerne ved vægttab.

  • Lavere risiko for type 2 diabetes: I XENDOS undersøgelsen reducerede den 4 år lange brug af orlistat risikoen for at udvikle type 2 diabetes med 37 % (3).
  • Nedsat blodtryk: Undersøgelser viser, at pillerne kan medføre et moderat fald i blodtrykket (6).
  • Reduceret total- og LDL-kolesterol: Undersøgelser viser, at slankeproduktet positivt kan påvirke kolesteroltallet (8).

Kort sagt: Langvarig brug af slankemidlet kan reducere risikoen for type 2 diabetes og hjælpe med at beskytte mod hjertesygdomme.

young-woman-with-stomach-issuesBivirkninger, dosering og anvendelse

Alli slankepiller har faktisk nogle veldokumenterede bivirkninger, som er værd at bemærke (9).

Da pillerne hæmmer optagelsen af fedt, kan tilstedeværelsen af ufordøjet fedt i tarmen forårsage symptomer i fordøjelsessystemet, såsom mavesmerter, diarre og oppustethed.

Nogle folk oplever også ufrivillig afgang af afføring samt løs, fedtet afføring.

Fortsat brug af stoffet kan også hæmme optagelsen af fedtopløselige næringsstoffer, såsom vitamin A, D, E og K.

Af den grund anbefales det at tage en multivitaminpille sammen med behandlingen.

Alli kan tillige påvirke optagelsen af nogle medikamenter, og der er blevet rapporteret om få tilfælde af leversvigt og nyretoksicitet.

Folk, som tager medicin eller har en form for medicinsk tilstand, skal derfor tale med deres læge først, inden de tager slankepiller.

På grund af de begrænsede tilgængelige langtidsdata anbefaler de fleste kliniske retningslinjer, at Alli ikke anvendes uafbrudt i mere end 24 måneder.

Den højeste dosis, der blev anvendt i undersøgelserne, er 120 mg, 3 gange dagligt.

Du kan købe slankepiller (60 mg) på Amazon, men hvis du gerne vil have den mere effektive 120 mg dosis, er du nødt til at få en recept på Xenical af din læge.

Kort sagt: Slankepiller har en række bivirkninger. De kan medføre mindre fordøjelsesproblemer og mangel på næringsstoffer samt påvirke effekten af nogle lægemidler. Den bedste undersøgte dosis er 120 mg, 3 gange om dagen.

Skal du prøve Alli?

Xenical er blandt de få behandlinger til vægttab, som faktisk virker*. Dog skal du overveje de langvarige konsekvenser.

Du vil være i stand til at tabe flere kilo, men de bedste resultater fås når behandlingen kombineres med diæt og motion.

Desuden er det nødvendigt at opveje de gavnlige virkninger mod de negative virkninger i form af fordøjelsesproblemer.

Hvis du ønsker at tabe dig samt holde vægten nede, så giver det mere effektive resultater at spise mere protein og færre kulhydrater. 

 

*Indholdet på denne website er kun oplysende og bør ikke betragtes som lægehjælp. Se en autoriseret læge for diagnose og behandlingsanbefalinger. Annoncering og markedsføring af receptpligtig medicin i Europa er forbudt og ulovlig.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler