Sandheden om Atkins-kuren – Sådan gør du

atkins diæt

Selvom Atkins-kuren faktisk blev lanceret i begyndelsen af 70’erne af lægen og hjertespecialisten Robert Atkins med hans bog Dr Atkins Diet Revolution, havde den først fremgang i 2003-2004. Nu kan man finde alle mulige former for annoncer og produkter fra Atkins, som de kendte reklamerer for, på hylderne i supermarkedet.

Det er forbløffende, at Atkins-kuren stadig er en af de mest populære slankekure. Nutildags kan du finde den under navnet LCHF (low carb high fat), keto- eller den ketogene-diæt. Jeg mener, hvis en ‘kur’ holder så længe, må det vel betyde, at den har nogle fordele og nogle afgørende resultater.

Lad os kigge nærmere på, hvad alt den ballade handler om.

Hvad er Atkins-kuren?

Der står på hjemmesiden, at Atkins-kuren (2): “begrænser kulhydrater (sukker), så kroppen forbrænder fedt, herunder kropsfedt, som brændstof”. De viser endda dette informative lille billede for at hjælpe dig med at forstå denne definition.

Her er ideen bag Atkins: fyld kroppen på en måde, som opretholder et vedvarende energiniveau i stedet for et svingende sukkerniveau, som forværres af et stort indtag af kulhydrater. På denne kur indtager man kort sagt få kulhydrater, en moderat mængde proteiner og meget fedt (find opskrifter her).

Her er en liste med fødevarer, som Atkins-kuren anbefaler (4):

 • Grøntsager med mange kostfibre
 • Protein
 • Sunde fedtstoffer
 • Mejeriprodukter
 • Lavglykæmiske frugter

Når man følger Atkins-kuren, skal man undgå følgende fødevarer:

 • Sukker
 • Raffineret mel
 • Transfedtsyrer

Men det viser sig, at Atkins er mere indviklet end det. Kuren har faktisk 4 faser.

Atkins-kurens 4 faser

Fase 1

protein

I løbet af introduktionsfasen (8), eller Fase 1, spiser du 3 måltider og 2 mellemmåltider om dagen. Planen giver dig også besked på, at der ikke skal være mere end 3-4 timer mellem måltiderne.

Kuren anbefaler ligeledes, at du spiser 110-170 gram protein mindst 3 gange om dagen samtidig med, at du skærer ned på dit indtag af kulhydrater til gennemsnitligt 20 gram om dagen.

Jeg kan hurtigt fortælle dig, at 20 gram om dagen er ikke særlig meget.

Lige netop denne drastiske nedskæring i kulhydraterne er det, som gør Atkins-kuren så svær at følge.

Heldigvis, eller desværre, alt efter hvordan man ser på det, varer denne fase i ca. 2 uger, hvor din krop skifter fra at forbrænde kulhydrater til at forbrænde fedt.

Kuren anbefaler også, at du bliver i Fase 1 i over 3 uger, hvis du gerne vil tabe dig lidt mere.

Fase 2

nødder og fedt

Når du har gennemført introduktionsfasen, går du videre til vægttabsfasen (10), eller Fase 2. I denne periode begynder du langsomt at spise flere kulhydrater ved at øge mængden med 5 gr. For nogle kan det blive til 30 gr og for andre helt op til 80 gr om dagen. Du skal holde dig til bestemte fødevarer, såsom nødder og frø, samt frugter, såsom blåbær, meloner, og yoghurt og hytteost.

Du vil være i denne fase, indtil du er omkring 5 kg fra din ønskede vægt.

Formålet med Fase 2 er at finde din ideelle balance, hvad angår kulhydrater, og tabe størstedelen af de ekstra kilo.

Fase 3

low carb uden brød

I løbet af Fase 3, præ-vedligeholdelsesfasen (12) lærer du, hvordan du holder dit nye vægttab. Det anbefales, at du holder din nye vægt i mindst en måned, inden du finjusterer.

Du øger stadig dit indtag af kulhydrater, men denne gang kan du enten bruge 10 gr intervaller eller holde dig til de 5 gr. Du får også et lidt større udvalg af fødevarer at vælge imellem.

Mange kan vægtmæssig stå lidt i stampe, og det handler derfor om at prøve sig frem og finjustere. Hvis en bestemt fødevare giver dig trang til andet, når du har spist den, skal du fjerne den fra din kost eller skære ned på den. Denne del af kuren er unik med hensyn til,  hvordan du personligt har det, efter at du har spist visse fødevarer.

Fase 4

kostplan atkins

Efter alt det er du endelig nået til Fase 4, eller vedligeholdelsesfasen (15). Som navnet lægger op til, så er Fase 4 en løbende fase, som du bliver ved med at følge.

Når du er i fase 4, kan du fortsætte med at spise de fødevarer, som umiddelbart er de rigtige for dig, så længe du ikke tager på af dem. Hvis kiloene begynder at sætte sig igen, er du nødt til at kigge på det, du spiser, og justere på det i overensstemmelse hermed.

Men lad os kigge nærmere på hvordan Atkins-kuren (the ketogenic diet) kan hjælpe dig, især når det gælder vægttab.

Hjælper Atkins-kuren dig med at tabe dig?

vægttab uden slankekur

Lad os se på forskningen.

En af de tidlige undersøgelser (17) over denne kur går helt tilbage til 2007 og foregik på Stanford universitetet.

311 overvægtige kvinder i overgangsalderen uden diabetes blev undersøgt og sat på en af disse 4 kure:

 • Zone-kuren – en kulhydratfattig løsning, hvor kostsammensætningen består af 40 % kulhydrater, 30% proteiner og 30% fedt.
 • LEARN – der står for Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships og Nutrition, som følger det amerikanske landbrugsministeriums traditionelle madpyramide, der er fedtfattig og rig på kulhydrater.
 • Ornish – Endnu en kur, der er rig på kulhydrater og fedtfattig, og som er baseret på bogen Eat More, Weigh Less af lægen Dean Ornish.
 • Atkins – den mest kulhydratfattige kur på denne liste.

Kvinderne blev tilfældigt sat på en af disse kure.

77 kvinder fik Atkins-kuren. Denne gruppe tabte sig  i gennemsnit 4,5 kg, hvilket var det dobbelte af, hvad kvinderne i LEARN- og Ornish-gruppen tabte sig, og det var over 3 gange så meget, som kvinderne på Zone-kuren.

Undersøgelsen bemærkede også, at kvinderne på Atkins-kuren havde et lavere BMI (body mass index) samt et fald i blodtrykket og triglyceriderne. Oven i det var der også en stigning i kvindernes HDL-kolesterol, som jo er det “gode” kolesterol.

Det er ret interessante resultater, hvis du spørger mig.

Hjertekarsygdom og type 2 diabetes på Atkins-kuren

diabetes

Takket være den kulhydratfattige livsstil, som Atkins fremmer, er denne kur også en bonus for hjertekarsystemet.

Ifølge en undersøgelse, som Harvard T.H Chan School of Public Health (19) fandt frem til, at:

Kvinder, der spiste kulhydratfattig kost, som havde et højt indhold af vegetabilsk fedt eller protein, havde 30% lavere risiko for hjertesygdom og 20% lavere risiko for type 2 diabetes i forhold til de kvinder, som spiste en kulhydratrig, fedtfattig kost.

Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at undersøgelsen tilføjede, at “kvinder, der spiste kulhydratfattig kost, som havde et højt indhold af animalsk fedt eller proteiner, ikke havde de samme fordele”.

En anden undersøgelse (20) konkluderede, at når du udskifter kulhydrater med protein eller endda sunde enkeltumættede fedtstoffer, hjælper det dig med at sænke blodtrykket, forbedre lipid-niveauet, nedsætte din almindelige risiko for hjertekarsygdomme samt tabe dig. Det lyder som Atkins i en nøddeskal.

Nu hvor vi har peget på nogle af fordelene, hvad så med de potentielle risikofaktorer i forbindelse med Atkins-kuren?

Hvad er de potentielle farer ved Atkins-kuren?

Uden kulhydrater vil du begynde at mangle vigtige kostfibre, som holder din fordøjelse i gang.

I din bestræbelse på at skære det “dårlige” væk, kan du komme til at udelade vigtige næringsstoffer, som kun kommer fra en varieret kost.

Husk, at du altid skal tale med din læge, inden du begynder på en ny kur. Bare fordi du kender én, som har tabt sig meget på en bestemt slankekur, så betyder det ikke, at det virker for alle.

I løbet af min forskning af Atkins-kuren faldt jeg over en opdateret spin-off af originalen: Eco-Atkins-kuren.

Eco-Atkins-kuren

kokosnødsfedt

Eco-Atkins-kuren er en kulhydratfattig, proteinrig version af Atkins-kuren for vegetarer og veganere. Det vil sige, at proteinerne kommer fra planteriget, såsom nøddesmør og chiafrø.

I én undersøgelse blev deltagerne inddelt i følgende grupper og blev overvåget i en måned:

 • En vegansk kost, som udelukker både animalske produkter og biprodukter, såsom æg. (Eco-Atkins-gruppen).
 • En lakto-vegetarisk kost, som omfatter mejeriprodukter, såsom mælk, ost, yoghurt osv.

Deltagerne i begge kategorier var overvægtige. Selvom begge grupper tabte sig på grund af det begrænsede kalorieindtag, havde Eco-Atkins-gruppen et større fald i deres LDL-kolesterol i forhold til lakto-vegetar-gruppen.

Denne kur er også underlagt alle ulemperne som ved andre veganske kure.

Interesseret i at komme godt i gang med atkins-diæten?

Jeg har skrevet e-bogen “Den essentielle KETO-kogebog” som indeholde mere end 120 LCHF-opskrifter samt endnu flere råd og tips til hvordan du kommer godt i gang med (og forbliver på!) en LCHF-livsstil. Alle opskrifterne overholder de skrappe krav til en atkins-kur.

lav kulhydrat kogebog

Mere end 120 lækre og hurtige opskrifter med lavt indhold af kulhydrater.

 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler