Basisk mad - Hold kroppen I balance ved at spise basisk kost

Der er i de seneste år kommet et stigende fokus på sundhed, kost og ernæring, og i den forbindelse er begreber som syre/base kost og basisk mad blevet hyppigt anvendt. Men hvad handler hele den her snak om syrer og baser, basisk mad og syre-base balance egentligt om?  

Indtager vi mange syredannende fødevarer og lever et stresset liv, vil det bidrage til, at vores indre miljø bliver for surt, hvilket kan påvirke vores sundhed, immunforsvar og energi. Spiser og drikker vi derimod store mængder basiske grøntsager, booster vi vores indre miljø og sundhed. Men hvordan gør man lige det, og hvorfor er det vigtigt? Det får du svaret på her. 

Hvorfor er det vigtigt at have en god syre-base balance i kroppen? 

Hvad mange ikke ved er, at den rigtige balance mellem syre og base i din kost, har en afgørende betydning for din sundhed. Forholdet mellem syre og base hedder pH-værdien, og den rette balance i blodet ligger mellem 7,35 og 7,45 på en skala mellem 0-14 (alt under 7 er sur og alt over 7 er basisk). Blodets pH-værdi skal meget gerne forblive på det niveau, da det er bedst for kroppen. 

Der er flere faktorer, der spiller ind, når det handler om syre-base balancen, hvoraf kosten er en af de mest indflydelsesrige. For meget svovl og fosfor fra f.eks. kød, fisk, ost og æg er syredannende, hvorimod frugt og grønt ofte er basedannende, da det indeholder kalk, kalium, magnesium, natrium og mangan. Kroppen har en tendens til at være sur, og derfor er en god tommelfingerregel, at spise ⅔ basiske fødevarer og ⅓ syredannende. 

Hvordan kan du regulere din syre-base balance med fødevarer? 

pH-værdier i kroppen påvirkes hele tiden af det mad og drikke, vi indtager dagligt. Det forholder sig meget simpelt: Spiser du mange ‘sure’ fødevarer, bliver pH-værdien mere sur, og omvendt bliver den mere basisk, hvis du spiser basisk mad. Princippet bag en syre-base kost henviser altså til, at spise den rette fordeling af såvel syreholdige- og basiske fødevarer, for derfor at rense ud i en mulig syreophobet krop. Fødevarers surhedsgrad siger ikke direkte noget om deres syre-base-dannende egenskaber, faktisk er det næsten omvendt proportionalt, hvilket vil sige, at sure frugter og bær er stærkt basedannende, hvis de ellers er plukket modne. 

Kroppen skal som nævnt helst være i balance, faktisk gerne med en lille overvægt til den basiske side. Når du spiser basisk, så hjælper du kroppen med at få den ophobede syre ud. Hvis du har levet af primært syredannende fødevarer i mange år, så tager det længere tid at udskille den ophobede syre, og her kan en mere basisk kost være behjælpelig til at rette op på dette. 

Hvad består en basisk kost af?

Nu tænker du nok, hvilke fødevarer der er basiske, og hvilke der er syreholdige? Få et overblik over dette, ved at kigge på nedenstående tabel:

Basedannende mad

Syredannende mad 

 • Frugt (rå) 
 • Grøntsager (rå og varmebehandlede)
 • Mandler
 • Kartofler 
 • Syrnede mejeriprodukter
 • Urter, salat, spirer og avocado 
 • Urtete, friskpresset juice
 • Basisk vand
 • Kød (kalv, okse, svin) 
 • Fisk, skaldyr 
 • Fjerkræ
 • Æg
 • Mejeriprodukter (mælk, smør, ost, fløde)
 • Alkohol, kaffe, te, sodavand, vin, saft
 • Kornprodukter (mel, brød, pasta, spaghetti, kiks, knækbrød, m.m)
 • Slik, is, chokolade, pizza

Hvilken påvirkning har syre på vores krop? 

Kroppen er designet til selv at kunne regulere og udskille syrer, hvis niveauet bliver for højt. Men hvis syregrænsen overskrides og kroppens pH generelt set bliver for sur, så vil både organer og knogler ‘ofre sig’ og afgive nogle af deres basiske mineraler, for at kompensere. Faktisk kan for meget syre i kroppen resultere i leddegigt, nyresygdomme, hudlidelser, diabetes og maveproblemer. Følgende symptomer er værd at være opmærksom på, da disse kan være forårsaget af en ophobning af syre i kroppen: 

 • Dine celler vil stoppe med at producere energi, og du vil opleve træthed 
 • Stivhed i kroppen, (gigtgener), snurren i arme og ben, kolde hænder og fødder og lugt af urin
 • Du sveder mere og får uren hud 
 • Dit bindevæv bliver mere slapt
 • Psykisk ubalance (stress, vrede, sorg, aggression m.m).
 • Din appetitregulering udfordres (øget trang til mad og spiser mere).
 • Du absorberer færre mineraler og næringsstoffer 
 • Immunsystemet vil reagere langsommere på sygdomme.
 • Du vil opleve træthed 
 • Inflammation, øget kropsvægt og appelsinhud.

Hvorfor skal du starte på en basisk kost?

Basisk mad består af råvarer (se listen ovenfor), der er fyldt med essentiel næring, som vitaminer, proteiner, fibre, omega-olier og mineraler. Derudover er basisk mad rig på antioxidanter og fytonæringsstoffer, som blandt andet er kræftforebyggende. Alt i alt får du en bedre energi og sundhed, ved at spise basiske fødevarer! I de følgende punkter kan du lære mere om, hvilke fordele der generelt er forbundet med, at spise basisk kost. 

Fordelene med basisk mad er:

 • At du får mere energi i hverdagen 
 • En nemmere vej til vægttab, da du ikke behøver at koncentrere dig om kalorietælling, så længe du blot følger principperne for syre-base balancen. 
 • Dit Immunforsvar bliver styrket, fordi du får mere næring til cellerne via. basisk mad. 
 • Basisk kost er basedannende, hvilket vil sige, at det antiinflammatorisk mad. Når kroppen kommer i en optimal syre-base balance, forsvinder inflammationen i kroppen. 
 • Basisk kost er godt for gravide, da det indebærer mange vigtige mineraler, enzymer og vitaminer. 
 • En basisk kost er forebyggende ift. livsstilssygdomme, og derfor er det vigtigt, at vi har en basereserve i kroppen, så vi hele tiden er i overskud.
 • Hvorfor bør du drikke basisk vand? 

Hvis du undrede dig over, hvad udtrykket ‘basisk vand’ i tabellen ovenfor egentligt dækker over, så kan du få en forklaring her. Din krop har brug for vand, uanset hvilken kostplaner du følger, men du kan med fordel gå skridtet videre, og prioritere at drikke basisk vand. Men hvad er basisk vand egentligt og hvordan adskiller det sig fra almindeligt vand? 


pH-værdien i helt normalt postevand ligger ofte omkring 7, og altså lige i midten af pH-skalaen, der går fra 0-14. Men da pH-værdien i blodet som tidligere nævnt skal ligge på mellem 7,35 og 7,45, trækker normalt postevand altså værdien i den forkerte retning, hvilket ikke er særligt godt. Basisk vand har derimod en højere pH-værdi end almindeligt vand, og vil typisk ligge omkring 8-10. Derfor vil basisk vand være med til at stabilisere dit pH-niveau samt booste din sundhed. Men hvordan får du postevand fra hanen til at få en højere pH-værdi? 

Hvordan får jeg fat i basisk vand? 

Det kan gøres på flere måder, men den nemmeste er helt klart at få installeret en såkaldt ‘ioniseringsmaskine’ i dit hjem, da en sådan maskine, vil kunne hjælpe dig med, at få en bedre pH-balance. Ioniseret vand til drikkelse har en pH-værdi på mellem 8,5 til 9,5, hvilket betyder, at du får basiske stoffer og meget mindre syre ind i kroppen i forhold til, når du drikker almindeligt drikkevand fra hanen.

Maskinen fungerer således, at den via. elektrolyse deler vandet i en sur og en basisk fraktion, hvor den basiske kaldes alkalisk eller ioniseret vand. Derved øges både vandets pH-værdi samt mængden af antioxidanter i vandet. Mængden af antioxidanter i 1 liter ioniseret vand, svarer faktisk til mængden af antioxidanter i 25 gulerødder og hele 265 æbler – og dét taler vel lidt for sig selv..

Du kan også vælge at koge postevand, og tilsætte lidt ekstra salt og citronsaft, når det er kølet af. Hvis du lader ingredienserne trække i vandet i nogle timer, vil det opnå en højere basisk værdi. 

8 tips til en mere basisk kost

Nedenstående råd kan hjælpe dig med, hvordan du kan få bedre styr på din syre-base balance i hverdagen, og undgå syreholdig mad: 

 1. Spis grøn salat, friske grøntsager, sunde nødder og olie dagligt
 2. Lad vær at overkog dine fødevarer, for det dræner dem for vitaminer og mineraler
 3. Drik gerne 2-3 liter basisk vand dagligt. 
 4. Få avocado-, hørfrø, kokos-, og olivenolie dagligt. 
 5. Husk at få rigeligt med omega-3 fedtsyre dagligt. 
 6. Vælg fedtfattigt kød- og mejeriprodukter, frem for dem med højt fedtindhold
 7. Skær ned på mængden af slik og søde sager i dagligdagen 
 8. Undgå for store mængder af alkohol og tobak.

Spis basisk mad på alkaline-kuren

Ovenstående kostråd falder godt i tråd med Alkaline kuren, der også er blevet meget populær de seneste år. Alkaline kuren er nemlig bygget op omkring princippet om flere basiske fødevarer frem for syreholdige. Kurens grundlæggende filosofi er, at når dit cellemiljø er surt, så kan kroppen lide af sygdomme og dårligt helbred. Hvis dette miljø derimod bliver mere alkalisk, vil kroppen ligeledes også blive sundere. En eventuel ulempe ved en alkalisk diæt er dog, at det er svært at få opfyldt sit daglige proteinbehov, fordi proteinrige fødevarer som f.eks. kød, fjerkræ og fisk er udelukket. 

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler