Detox: De ultimative tips til friskpresset juice

frisk og sundt juice for detox

På dette tidspunkt af året handler forårsrengøringen ikke kun om at få muget ud derhjemme.

En god udrensning i din krop kan virke foryngende, give dig mere energi og gøre dig parat til en masse sommersjov i solen.

Det er simpelthen det bedste tidspunkt på året at sætte fokus på en foryngelseskur og slippe af med alle de ophobede giftstoffer.

Og den bedste måde at gøre det på er ved at bruge friske, rå enzym-rige juicer i din kost. Som årstiden skifter, bliver det nemmere at finde lokaldyrket, frisk frugt og grønt.

Nogle af årstidens grøntsager omfatter:

 • ærter
 • radiser
 • solsikkespirer
 • asparges
 • delikate spirer
 • hvidløgsstængler

Disse lækkerier holder ikke længe, så det er ‘et must’ at udnytte deres ernæring, når de er til rådighed.

Så afsted til din lokale grønthandler, eller endnu bedre, dyrk dine egne grøntsager. Du vil på ingen tid have køkkenet fyldt med fantastiske ingredienser til supersunde, udrensende juicer.

Hvorfor skal vi drikke frisk juice?

derfor skal du drikke juice

Frisk juice er den bedste måde at rense kroppen!

Det korte af det lange er, at de fleste af os ikke spiser nok grøntsager, og som tiden går bliver vi mere og mere ernæringsmæssigt udsultet, hvilket som regel giver grobund for sygdom.

Der kan være langt til velvære, hvis vi vælger den lange vej, og nogle gange fører vejen os ikke engang derhen. Jeg taler om konventionelle lægemidler og alle deres faldgruber.

Når vi ser på det som helhed, er der en klar grund til, hvorfor vi som kultur er gået hen og er blevet så usunde.

Mangel på næringsrige fødevarer er en stor faktor i vores fælles skrantende helbred.

Så hvad kan vi gøre for at rette op på det?

Vi kunne ganske enkelt bare spise mere frugt og grønt…

Men når vi ser på det moderne landbrug, der dræner jorden for essentielle mineraler, får vi ikke nær så meget næring fra de fødevarer, som vi burde (1).

Der er endda nogle vigtige næringsstoffer fra muldjorden, der stort set er fraværende, såsom selen, et vigtigt spormineral.

Ved at indtage rigelige portioner frugt og grønt i frisk juice er det nemmere at kompensere for den lavere mængde næringsstoffer.

Det kan godt være, at vi ikke har mulighed for at få alt det vi har brug for fra én gulerod, men hvis vi laver en juice med 4-5 friske, økologiske gulerødder, skulle vi bestemt få dækket vores behov.

Andre fordele ved friskpresset juice er de levende enzymer som har en positiv effekt på vores helbred.

Enzymerne bliver ødelagt, når fødevarer bliver opvarmet, og det betyder simpelthen, at vores system er nødt til arbejde hårdere på at forarbejde dem. Vi letter en enorm fordøjelsesmæssig byrde, når vi spiser levende enzymer.

Friskpresset juice, i modsætning til smoothies, er utrolig let at fordøje, omdanne og absorbere.

Helbredelse fra det indre til det ydre

2 piger der plukker grønt

Der mangler ikke budskaber i medierne som prøver at sælge os flere produkter der vil gøre os smukkere, slankere og mere sexet. Sandheden er dog den, at produkter til udvortes brug aldrig vil få os til at stråle af sundhed.

Sand sundhed kommer indefra før det kan ses udvendigt.

Hvad er skønhed, hvis man ikke føler sig smuk og levende?

Det vigtigste er, at slippe af med giftigt junk food som ikke har nogen ernæringsmæssig værdi (3), og erstatte den slags fødevarer med næringsfyldte råvarer.

I stedet for at købe skønhedsprodukter i dyre domme, der i øvrigt er fyldt med tomme løfter, skulle du hellere investere i at opbygge langsigtet sundhed.

En saftpresser og et køleskab fyldt med grøntsager er et godt sted at starte!

Frisk er Bedst

grøntsager

Så snart vi har taget valget om at genopbygge vores sundhed indefra, er det vigtigt at udskifte gamle vaner med nye. Først og fremmest skal du lave dig et lager af frisk frugt og grønt.

Prøv at holde dig til økologiske og helst lokalt dyrkede produkter som er spækket med næringsstoffer (4). Start din nye juice-livsstil med en masse grøntsager.

Der er vigtigt, at du ikke bliver for afhængig af de søde juicer. Du skal gradvist bruge mindre og mindre frugt, indtil du kan klare en juice, der hovedsageligt består af grøntsager.

Problemet med juice, som består af en masse frugt, er, at de stadig indeholder en masse sukker og derfor hurtigt øger blodsukkeret (5). Det er kun med til at holde liv i sukkertrangen, som vi prøver at holde nede. Balance er nøgleordet, så det efter et stykke tid vil falde dig helt naturligt at tilpasse din juice til din nye livsstil.

Dyrk dine egne Grøntsager og urter

Det er ikke så kompliceret at dyrke dine egne næringsfyldte råvarer.

Der er mange forskellige måder du kan dyrke grøntsager på, lige fra tagterrassen hvor du bor, til en lille vindueskarm fyldt med spiselige planter.

Det er ikke alene billigt at dyrke dine egne produkter, det er også inspirerende. Det er en rar følelse at overvære de små planter vokse sig store og vide, at du var med dem hele vejen.

Begynd i det små og plant et par af dine foretrukne urter, der er nemme at dyrke, i en god økologisk jord. Nogle forslag kunne f. eks være frisk mynte, koriander, purløg og basilikum. Du kan købe planter som allerede er påbegyndt og omplante dem i en større potte. Eller du kan begynde med frø.

Når du anvender frø, er det en god ide at plante dem på et lille område og gradvist øge deres omgivelser, jo større de bliver.

Du kan f. eks starte ud med en æggeskal fyldt med økologisk jord. Når frøene spirer og begynder at slå rod, kan du omplante dem i en større urtepotte. Og husk at de små spirer elsker lune steder, uden dog direkte sollys.

Sådan dyrker du dine egne små spirer

brokoli spire

 

 • Du skal blot bruge en bakke, der er højst 5 cm dyb og fylde den med enten jord eller en kombination af kokosskaller (som forhandles i havebutikker) og ormekompost. Sørg for, at materialet er godt fugtigt, før du spreder dine yndlingsfrø ud over overfladen.
 • Drys en anelse af materialet over frøene, og dæk med et låg af samme størrelse som bakken, så fugten bibeholdes, mens frøene spirer. Denne proces tager som regel nogle få dage.
 • Når frøene spirer, så tag låget af og placér dem på et lunt sted, indtil de har nået den ønskede størrelse, normalt efter omkring 2 uger.
 • De skal hele tiden være fugtige, f. eks ved at du forsigtigt sprøjter vand på dem, så du ikke ødelægger de små planter. Når de små grøntsager er klar til at blive høstet, skærer du dem af ved roden og nyder dem inden for få dage.

Nogle fantastiske slags små spirer omfatter:

 • Solsikkespirer
 • Broccolispirer
 • Radisespirer
 • Lucernespirer/alfalfa spirer

Fordele ved at spise spirer

Spirer er en fremragende ingrediens i friskpresset juice, da de er sprængfyldte med enzymer og næringsstoffer. De er også noget af det nemmeste at dyrke, hvis du gerne vil have din egen urtehave! Det eneste, du behøver for at dyrke spirer, er dine foretrukne frø eller frøblanding og en beholder/krukke med et stykke fint net til at dække toppen. Der findes en masse smarte produkter på markedet, men de er faktisk ikke nødvendige.

Sådan dyrker du spirer

 1. Læg frøene i blød i koldt vand (i forholdet 3:1) i 6-12 timer. F. eks 2 spiseskeer frø til 6 spiseskeer vand.
 2. Si vandet fra og rens dem godt et par gange. Frøene anbringes i en lille beholder, der placeres på et lunt sted med bunden opad, så det overskydende vand kan løbe fra.
 3. Inden for 2-3 dage vil dine spirer begynde at vokse. Bliv ved med at rense dem 2-3 gange dagligt, indtil de har nået den ønskede størrelse. Afhængigt af sorten på spirerne, er du måske nødt til at fjerne frøkapslerne, før du spiser dem.
 4. Opbevar dem i en plastikpose foret med lidt køkkenrulle og spis dem inden for få dage.

Nogle af mine yndlings spirer er broccolispirer, ikke kun fordi de er lækre, men de indeholder også en stor portion sulforaphane.

Denne potente, kræftdræbende antioxidant forekommer mest i broccolispirer frem for andre fødevarer. Dens helbredende egenskab skal man endelig ikke ignorere i en verden der hærges af skadelige frie radikaler.

Den har vist sig særlig beskyttende mod hormonelle former for kræft, såsom brystkræft (7) og prostatakræft (8). Sulforaphane besidder også neurobeskyttende egenskaber i forbindelse med behandling af personer med rygmarvsskade (9).

Alle spirer har deres egne unikke fordele, de er ikke alene en lækker ingrediens i din kost, de besidder også utrolige anti-inflammatoriske egenskaber.

Broccolispirer er blevet videnskabeligt undersøgt mest, men man har dog fundet frem til at boghvedespirer er effektive til at reducere inflammation i lipopolysaccharid-aktiverede menneskelige tyktarmskræftceller og mus (10).

Kinaradisespirer og mungbønnespirer virker til at have en helbredende evne i behandlingen af diabetes (11) (12).

Mungbønnespirer har også vist sig at have kræfthæmmende egenskaber (13). Næsten alle spirer indeholder Isoliquiritigenin (ISL) stoffer, som beskytter mod bivirkninger ved kemoterapi og indeholder mange antioxidanter (14).

Intermittent fasting for vægttab

fasting detox

For dem af os, som gerne vil have mere energi samt tabe et par kilo, så er friskpresset juice et rigtig godt valg sammen med grønne smoothies. Faste med juice har vundet stor popularitet i mainstream medierne, men de er ikke nødvendigvis den rette vej frem.

De fleste af os fører et liv med meget stress og jag, så vi kan simpelthen ikke få alt det, vi har brug for, fra én juice. Imidlertid har faste i lang tid været et element i en sund kost. Og når vi tænker på vores forfædre, så giver det jo god mening, for de havde ikke konstant adgang til mad, som vi har i dag.

Vi er blevet vant til at kunne spise mad hele tiden, og mange holder endda fast ved det princip, at man skal spise 6 små måltider om dagen. I virkeligheden er det en god ide at faste i korte perioder, hvis vi gerne vil fungere optimalt.

Faktisk har faste vist sig at kunne forlænge levetiden (15). Det giver kroppen mulighed for at justere sig selv, hvile og fordøje, og så er det samtidig en fremragende mulighed for kroppen at forbrænde lagret fedt.

Det er nemlig, hvad der sker, når kroppen går i ketose. Periodisk faste er en kortvarig faste, typisk i forbindelse med en form for nærende og letfordøjelig brændstofkilde.

Det er mere holdbart, at bruge juice som brændstof til kroppen i løbet af den periodiske faste, end hvis du går i dagevis og ikke spiser noget som helst.

Hvordan praktiserer man intermittent fasting

Først starter du med at få en god nats søvn, og om morgenen laver du en stor, friskpresset juice, der hovedsageligt består af grøntsager. Her følger en fremragende opskrift, som du kan lægge ud med, og du kan justere den efter årstidens frugt og grønt.

Morgenjuice ved intermitten fasting

 • 3-4 grønkålsblade
 • en håndfuld spinatblade
 • en håndfuld frisk koriander
 • en håndfuld friske spirer eller minigrønt
 • 2,5 cm stort stykke frisk ingefær
 • 1 citron, skrællet
 • 1 grønt æble
 • 3 stilke selleri
 • 2 gulerødder
 • 1 rødbede

Skær alle ingredienserne i så små stykker, at de kan komme gennem åbningen i saftpresseren. Pres dem og rør godt, inden du drikker den.

Resten af morgenen skal du ikke indtage noget. Det vil nemlig få kroppen til at gå ind i en tilstand, hvor den forbrænder fedtdepoter, men du vil stadig have energi fra juicen.

Du kan gradvist forlænge tidsrummet, hvor du faster, men de fleste folk vil have brug for et godt måltid bestående af masser af fedt og ingen sukker ved frokosttid.

Periodisk faste, og faste generelt, er blevet sat i forbindelse med en mindre forbedret insulinfølsomhed (16) og færre oxidative stressmarkører (17), og det er neurobeskyttende (18) og anti-inflammatorisk (19) samt en klar hjælp til vægttab.

Bekæmp trangen med friskpresset juice

Friskpresset juice er et fantastisk hjælpemiddel til at få mere energi og give din krop de næringsstoffer, den virkelig har brug for. Vi oplever tit en madtrang, fordi vores krop mangler et vitalt næringsstof i kosten (20). Når vi f. eks har lyst til sukker, skyldes det ofte, at vi er i underskud af mineralet krom. Når vi drikker friskpresset juice med en lang række frugt og grøntsager, får vi de næringsstoffer, vi har brug for, og det hjælper på den uophørlige trang til f. eks søde sager.

Prøv en detoxkur

Det er en god ide at give din krop lidt ekstra hjælp så du kan komme af med alle affaldsstoffer og begynde at optage alt næringen fra din kost og juice.

Det er især gavnligt at fortage en tarmskylning men det er omstændigt og ikke særlig behageligt. Du kan opnå 95% af de samme fordele ved at tage et kosttilskud som Colon Cleanse som er en 10-dages forløb hvor du får renset godt ud. Det er nemt, relativt billigt og din krop vil blive glad.

Se vores artikel om: Hvordan kan man undgå og forebygge tømmermænd?

Læs også: 8 Tips - Sadan Kommer du sund igennem vinteren udgivet af highonlife.dk

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler