Raspberry Ketone – En nyt mirakel slankepille?

 

Hvis du har brug for at tabe dig er du ikke alene.

Mere end 47% af den voksne danske befolkning er overvægtige mens 13% er svært overvægtige (1)

Færre end 50% har nu en sund normal vægt.. At være overvægtigt er derfor blevet den nye standard.

Problemet er at vægttab er svært og hårdt arbejde. op mod 85% fejler i det lange løb (2).

Men måske er der håb?

Hindbær som slankemiddel i skålMange produkter og slankepiller lover at gøre dit liv og vægttab nemmere.

Der er urter, kosttilskud, shakes og slankepiller som alle lover at nedsætte din appetit, hjælpe med at forbrænde fedt og forhøje dit stofskifte.

En af de mest populære slankepiller på markedet er hindbærketoner (raspberry ketones).

Pillerne skulle efter sigende nedbryde fedtet i cellerne mere effektivt, dermed hjælpe kroppen med at forbrænde fedt hurtigere.

Denne artikel gennemgår den videnskabelige baggrund for forskningen bag ved slankepillen og om de er værd at investere i, hvis du prøver at tabe dig.

Raspberry plus slankepiller
 

Raspberry Ketone Plus

 

Slankepillerne med formålet at kontrollere din vægt

Hvad er Hindbær ketoner?

Raspberry ketones er et naturligt stof som giver hindbær deres smagfulde aroma.

Dette stof kan også findes i små mængder i solbær, tranebær og kiwi.

Det er længe blevet brugt i kosmetik industrien og bliver også tilsat som smag i sodavand, is og andre industrielle fødevare.

Du spiser sikkert allerede en lille smule enten fra frugt eller igennem færdigvare.

Selvom ordet “hindbær” sikkert appellere til mange mennesker så kommer hindbærketoner IKKE fra hindbær.

Hvis du skulle udvinde nok ketoner fra hindbær ville det være utroligt dyrt da du skulle bruge 41 kg hindbær for at få nok til en dosering.

Det andet buzz ord – ketoner – appellere til folk inden for low-carbohydrate diæten hvor man tvinger kroppen til at forbrænde fedt i stedet for sukker ved at forøge niveauet af ketoner i blodet.

Slankepillen har dog intet med LCHF-diæten at gøre og vil ikke påvirke din krop på samme måde.

Hvordan virker slankemidlet?

Forskere blev interesseret i hindbær ketoner pga. deres molekylære struktur.

Woman holding a bowl of raspberries

De fandt ud af at det have mange ligheder med to andre molekyler, capsaicin (findes i chili) og synephrine.

Mange studier har vist at disse to molekyler kan forøge dit stofskifte (3, 4) så måske have hindbær ketoner de samme effekter.

Da forskere tog isolerede fedt celler fra rotter tilsatte raspberry ketone, førte det til to resultater (5):

  1. Øgning af lipolysis (nedbrydning af fedt) ved at få cellerne til at blive mere sensitive over for effekterne fra det fedt forbrændende hormon – norepinephrine.
  2. Det fik cellerne til at frigive mere af hormonet adiponectin.

Adiponectin er et hormon som bliver frigivet af fedtceller og det menes at spille en rolle i at regulere dit stofskifte og blodsukker.

Tynde mennesker har fx meget højere niveauer af adiponectin end personer der er overvægtige og mængden af hormonet forøges når folk taber sig (6).

Derudover har studier vist at personer med lave nivauer af adiponectin har en forhøjet risiko for overvægt, type 2 diabetes, leversygdomme og hjertesygdomme (8)

Derfor ville det give mening at hvis man tog adiponectin som et kosttilskud så kunne man hjælpe personer med vægttab og formindske deres risiko for mange sygdomme.

Ingen af disse resultater er dog blevet vist i mennesker og flere studier er nødvendige for at kunne konkludere om raspberry ketones er et godt slankemiddel for mennesker.

Man skal også huske på at der er naturlige måde hvormed man kan forøge adiponectin. For eksempel kan motion forøge adiponectin niveauerne med op til 260% på en uge. At drikke kaffe er også blevet vist har en sammenhæng med dine niveauer (10)

Kort sagt: Hindbær ketoner har samme molekylære struktur som to kendte fedt forbrændende stoffer. De kan få celler til at nedbryde fedt og producere et hormon kaldet adiponectin.

Forskere har vist gode resultater i rotter

Hindbærketoner har vist lovende resultater i studier med rotter og mus.

Dog er resultaterne ikke så ‘mirakuløse’ som producenterne godt vil have dig til at tro.

I et af studierne blev mus fodret med en usund fed diæt. Nogle af musene fik raspberry ketones som kosttilskud mens andre intet fik (13).

Dette er deres resultater:

ketoner påvist vægttabs forsøg

Som du kan se, havde den gruppe af mus der fik hindbær ketoner en vægt på 50 gram ved slutningen af studiet. Musene der ikke fik noget tilskud vejede 55 gram (en 10% forskel).

Et andet studie som blev udført på 40 rotter viste at rotterne der fik kosttilskuddet havde forhøjede niveauer af adiponectin og havde formindsket risiko for leversygdomme (14).

Kort sagt: Forskning har vist at hindbær ketoner i rotter og mus kan hjælpe mod vægtøgning og leversygdomme. Ingen studier er dog foretaget med mennesker.

Har slankemidlet andre gode egenskaber?

Et studier tyder på at hindbærketoner kan have kosmetiske fordelagtige egenskaber.

Når stoffet bliver påført lokalt som en cream er det blevet vist at forøge hårvækst hos personer der led af hårtab, og forøge elasticiteten i huden hos kvinder. (15)

Kort sagt: Et lille studie har vist at raspberry ketone kan medføre mere elasktisk hud og forøget hårvækst ved brug i creme.

Bivirkninger og dosering

køb hindbær keton

Siden der ikke har været nogle studier med mennesker er der intet data omkring bivirkninger.

Stoffet er dog allerede brugt i mange fødevare og er derfor kvalificeret som “Generally Recognized as Safe” (GRAS) af FDA.

Selv i rotter og mus som indtog meget høje doser var der intet tegn på farlige bivirkninger.

De normale anbefalinger for doseringer ligger på 100-400 mg, 1-2 gange per dag.

Konklusion: bør du prøve hindbærketoner?

De fleste eksperter er tilbageholdende med at udtale sig om slankepillerne da der mangler forskning inden for feltet. Der er hverken beviser for at det ikke virker eller at det er det nye mirakelmiddel for hurtigt vægttab.

Som med alle andre kosttilskud og slankepiller er det en god ide at have realistiske forventninger. Hvis du vil prøve raspberry ketones så kombiner det med en god kost. Hvis du køber fra en forhandler med returret kan du også prøve produktet for dig selv og altid få pengene tilbage hvis du er utilfreds med resultatet. For de bedste resultater tag slankepillerne i 3 måneder.

Pas på ikke at blive snydt af fupbutikker

Advarsel: Når et slankemiddel bliver populært er der folk der prøver at udnytte situationen. Der er eksempler på forhandlere der sælger fup produkter på nettet og du bør derfor kun købe fra en troværdig dansk online forhandler.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler