Tab dig med matematik kuren - Sådan kommer du i gang

Drømmer du om at tabe dig? Hvis du gerne vil spise udvalgte retter eller fødevarer, er det let at finde tonsvis af slankekure og velmenende råd på nettet. Men problemet ved disse opstår, når du bliver træt af at spise det samme eller sågar tager på i vægt igen, så start kuren ophører. 

Hvis du hellere vil spise stort set som du plejer samt holde vægten over længere tid, så kan det være, at det er på tide at prøve noget helt andet end de klassiske slankekure. 

Med matematik kuren, kan du glemme alt og kalorietælling og forbudte madvarer, og blot forholde dig til simpel hovedregning og din sunde fornuft, hvilket nemt kan efterleves i en travl hverdag. 

Herunder kan du lære mere om hvad matematik kuren egentligt går ud på samt hvordan den virker til at opnå et ‘matematisk vægttab’. Desuden kan du lære, hvordan du via en app, kan gøre det lettere for dig selv, at følge matematik kuren. 

Hvad er matematik kuren? 

Det er Jakob Stoustrup, teknologiprofessor på Aalborg Universitet, der har udviklet matematik kuren på baggrund af sin forskning i reguleringsteori.

Han har desuden afprøvet metoden på egen krop, og i den forbindelse tabte han ca. otte kilo på blot en måned. Men hvad går kuren egentligt ud på? 

Metoden er baseret på simpel matematik, hvor du kan spise stort set som du plejer og tabe dig i vægt, hvilket vil sige, at du hverken skal begrænse dig eller tælle kalorier.

Det eneste du skal gøre er, at veje den mad du spiser samt indtage færre gram, end din krop forbrænder. Kuren er således baseret på, hvor meget maden vejer, og ikke på hvor mange kalorier man indtager.

For eksempel, hvis din krop har forbrændt 700 gram siden seneste måltid, skal du højst spise/drikke 699 gram mad i næste måltid, for således at opnå et vægttab.

Hvis du vel og mærke ønsker at tabe dig mere end et enkelt gram, skal du blot spise tilsvarende mindre. På denne måde, er du garanteret et vægttab, ligegyldigt hvilken mad du indtager (selvom det naturligvis er vigtigt at leve sundt og spise en energirig kost). 

Tab dig på en nem og overskuelig måde

En af årsagerne til, at man i den vestlige verden kæmper med overvægt og fedme er, at mange mennesker har vænnet sig til at spise, også selvom de ikke er sulte.

Derudover kan det for nogle være svært at skulle opgive madvarer af den usunde slags for at tabe sig, hvorfor man giver op på forhånd.

Måske er man ikke klar over, hvilke fødevarer der egentligt gør, at man tager på, og omvendt kan det være at man på trods af at spise sundt og varieret, blot indtager for meget.

Der ses en tendens til, at vi tænker, at hvis vi blot spiser sundt, så er det dobbelt så sundt, at spise dobbelt så meget - men det er det jo ikke, hvis man vil tabe sig. 

Det er her, at matematik kuren kommer ind i billedet!

Matematik kuren kræver i al sin enkelthed kun to vægte - en badevægt og en køkkenvægt.

Det første du skal bestemme dig for, er hvor stort et vægttab du ønsker at opnå og på hvor lang tid.

Ønskemålet deler du ud på antal dage, og herefter har du det antal gram, du skal tabe dig pr. dag - dette tal danner udgangspunkt for, hvor meget du må spise hver dag. 

Det nemme ved matematik kuren er, at man ikke behøver at ændre sine vaner eller stoppe med at spise det, man godt kan lide (f.eks søde sager).

Den kræver blot af dig, at du vejer din mad samt sørger for, at du ikke spiser mere end du må.

For at få succes med denne kur, forudsætter det naturligvis, at du grundlæggende spiser sundt - for gør du ikke det, så vil du uanset matematisk kur eller ej, kunne skabe andre sundhedsmæssige udfordringer for dig selv.

Men hvordan fungerer matematik kuren så egentligt? 

Hvordan virker matematik kuren i praksis?

Første skridt i matematik kuren er at beslutte, hvor meget man vil tabe sig på for eksempel en måned, for derefter at regne ud, hvor mange gram man skal tabe om dagen for at nå målet.

Herefter skal du veje dig selv hver morgen samt hver aften inden dagens sidste måltid, du indtager.

Efterfølgende skal du udregne, hvor stor forskellen er fra det du vejede om morgenen, til det du vejer om aftenen.

Differencen herimellem, indikerer hvor meget mad du skal indtage på en dag for at holde vægten.

Hvis du således trækker det antal gram fra difference-vægten, som du ønsker at tabe dig på en dag, så vil der automatisk ske et vægttab.

I det følgende vil det blive beskrevet, hvilke simple trin man kan følge, for at leve op til matematik kurens principper:

  1. Sæt dig et realistik mål for dit væggtab 
  2. Vej dig om aftenen før dit sidste måltid 
  3. Vej dig igen om morgenen 
  4. Find differencen mellem din aftenvægt og morgenvægt.
  5. Træk fra dette tal hvad du ønsker at tabe dig i vægt pr. dag, for at bestemme dagens ration af mad.
  6. Vej dig igen om aftenen og gentag det hele dagen efter.
  7. Spis sundt og varieret samt dyrk regelmæssig motion – blot for din egen skyld.

Et eksempel på matematik kuren

Hvis du for eksempel ønsker at tabe dig 5 kilo på en måned, så skal du dividere de 5 kilo med 31 dage, for således at få det antal gram, du skal trække fra din differens-vægt, for at tabe dig. 

Altså: hvis du vejer 70 kilo om morgenen og 71 kilo om aftenen, så er differencen 1 kilo (1000 gram). 5 divideret med 31 er ca. 161 gram, hvilket vil sige, at du må spise 1000 g - 161 g = 839 gram om dagen. Hvis du vel og mærke gør dette, vil du tabe dig 161 gram om dagen - dvs. 5 kilo på en måned. 

Professor Jakob Stoustrup, ophavsmanden til matematik kuren, besluttede sig selv for at tabe sig 7,4 kg på 31 dage, hvilket svarer til, at han skulle have et dagligt vægttab på 239 gram.

Det betød, at han skulle spise 239 gram mindre, end der forsvandt ved kroppens naturlige, daglige forbrænding.

Han opnåede det mål som han på forhånd havde besluttet sig for og tabte sig 7,4 kg på 31 dage, vel og mærke uden på noget tidspunkt at føle sig sulten. Han er derfor et levende bevis på, at matematik kuren virker i praksis.

Jakob Stoustrups eksperiment er ikke offentliggjort i noget tidsskrift, men er derimod beskrevet i bloggen ‘Matematisk vægttab’. Matematik kuren og dets virkning er ikke specifikt understøttet af sundhedsvidenskabelig litteratur, men er udelukkende baseret på matematiske beregninger, som professoren har hentet fra sin hverdag på Aalborg Universitet. 

Ulemper ved matematik kuren

Matematik kuren er baseret på et langsomt vægttab, hvilket betyder at reglerne skal følges over mange uger.

Det betyder også, at der er mange uger med færre kalorier, end hvad dit basis-behov er. Derudover er et hurtigt vægttab ledsaget af uhensigtsmæssige ændringer i kroppens forbrænding (stofskifte).

Kroppens forbrænding nedsættes, og går i en såkaldt “sparesituation”. I tilfælde af madmangel, kan kroppen overleve længere med det fedtlager, den har, men problemet opstår dog hurtigt, når man vender tilbage til sit oprindelige spisemønster - her vil vægten igen stige, og nogle vil endda tage yderligere på.

Endvidere ser matematik kuren helt bort fra kostsammensætning, ernæring, osv, og derfor forudsætter denne metode, at man grundlæggende spiser sundt og varieret, så man ikke bliver fejlernæret eller forværrer et eksisterende sundhedsproblem.

Matematik kuren forudsætter således at man stadig husker på vigtigheden af at spise sundt og varieret, da kroppen har meget bedre af at indtage fødevarer, der gavner den.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler