Hvordan kan man undgå og forebygge tømmermænd?

De fleste mennesker har nok oplevet den frygtelige “dagen derpå”, som opstår efter en aften med stor indtagelse af alkohol. En rigtig god aften i byen bliver desværre ofte til en knap så god oplevelse den efterfølgende dag. Ikke nok med at man døjer med hovedpine, kvalme og underskud af søvn, er der også nogle sundhedsmæssige ting ved tømmermænd, som er skadelige for kroppen.

For at forstå hvad man skal gøre ved symptomerne, er det vigtigt, at man forstår, hvad der sker med kroppen, når den indtager store mængder af alkohol, så her vil der komme nogle råd til, hvordan man kan undgå og forebygge tømmermænd.

Slank på 3 uger e-bog
 

Bliv slank på 3 uger

Ingen genvej til drømmekroppen er bedre end at ændre din diæt til noget sundt, lækkert og ikke mindst effektivt


Hvordan oplever man tømmermænd?

Tømmermænd er en række af forskellige ubehagelige symptomer, som ofte opstår morgenen efter, at man har indtaget større mængder af alkohol. Man oplever symptomerne forholdsvis forskelligt - både kognitivt, fysiologisk og følelsesmæssigt. Kognitivt vil man ofte opleve nedsat opmærksomhed, koncentrationsbesvær, korttidshukommelse og problemer med finmotorikken.

Det er blandt andet på grund af disse, at man kan opleve besvær med eksempelvis at cykle, køre bil eller andet der kræver koncentration. Fysiologisk vil man ofte opleve hovedpine, tørst, mathed, kvalme, hjertebanken, svimmelhed og træthed. Det er symptomer, som minder lidt om forgiftningssymptomer generelt. De følelsesmæssige symptomer kan blandt andet være dårligt humør, irritation og i nogle tilfælde en følelse af angst og depression. Så tømmermænd kan altså give en lidt forvrænget sindstilstand i forhold til, hvordan man normalt har det og minder på mange måder om sygdomme, som vi normalt kender dem. Det er meget forskelligt, hvordan man mærker symptomerne og i hvilken grad de mærkes, så man skal selvfølgelig behandle tømmermændene alt efter, hvilke symptomer man oplever.

Grunde til at tømmermænd opstår

Grundene til at tømmermænd opstår er blevet diskuteret meget, men i bund og grund er det alkohols (ethanols) virkninger på kroppen, som man går ind og undersøger. Udfra det er der opstillet forskellige hypoteser om, hvad der er årsagen til, at tømmermænd opstår.

Dehydrering er en væsentlig årsag til, at symptomerne opstår, fordi alkohol virker vanddrivende. Det er blandt andet derfor, at man oplever tørst, hovedpine og svimmelhed dagen efter. Derudover dannes der under nedbrydningen af alkohol et giftigt stof, der hedder acetaldehyd, som medfører nogle andre af de ubehagelige symptomer som hjertebanken og kvalme. Nogle af de andre stoffer, som alkohol indeholder, er også med til at skabe irritation, og kroppen vil reagere på disse som ved enhver anden type forgiftning. Når man indtager store mængder af alkohol, går det også ind og forstyrrer kroppens søvnmønstre. Når man har drukket alkohol, inden man skal sove, vil søvnen ofte være af kortere varighed og dårligere kvalitet, blandt andet fordi man ofte går i seng på et senere tidspunkt, end man normalt gør, og tiden man sover i vil dermed også afkortes en del.

En sidste ting som er med til at påvirke den måde, hvorpå din krop reagerer “dagen derpå” er tobaksrøg. Med cigaretrøgen får man kulbrinter og andre giftstoffer ind i kroppen, hvilket kan forstærke tømmermændene, man i forvejen får fra alkoholen. Det er ud fra disse årsager til tømmermænds opståen, at man kan gå ind og arbejde på en tømmermænd kur.

Ting man kan gøre inden og imens, man indtager alkoholen

Når man indtager alkohol, har kroppen brug for ekstra salt og sukker. Derfor er det faktisk nogle ting, man kan gøre allerede inden og imens man drikker for at dæmpe tømmermændene en smule. For det første er det vigtigt ikke at drikke alkohol på tom mave, så du kan med fordel have spist et ordentligt måltid, inden du begynder at indtage drinks, vin og øl. Derudover er det meget vigtigt at drikke en masse vand, hvis man vil gøre risikoen for tømmermænd mindre.

Som tommelfingerregel siger man et glas vand pr. genstand, men ellers bare så meget som det er muligt. To glas vand lige inden man går i seng skulle også være rigtig godt. Man kan også med fordel holde sig fra cigaretterne, imens man drikker, for som det nævntes tidligere, kommer der mange giftstoffer ind med røgen, som gør tømmermændene værre. Ellers er det et godt råd at drikke med måde - tænk over hvad det er, du indtager.

Husmoderråd til “dagen derpå”

Der findes ikke nogen officiel mirakelkur, man kan benytte sig af, når symptomerne rammer, så helt at undgå tømmermænd er desværre ikke muligt. Der er dog nogle råd mod tømmermænd, man kan ty til. Når man dagen efter alligevel ligger med en del tømmermænd, er der nogle ting, man kan gøre for at forebygge. Det kan være forskelligt fra person til person, hvad der virker bedst, men der er alligevel nogle gode husmoderråd, som nok gør gavn for de fleste. Det er for eksempel altid godt at spise mad, som indeholder salt.

Det kan være fastfood, hvilket mange foretrækker, men det er dog ikke det eneste, der dur. Så er det også vigtigt at få en masse væske indenbords, så man kan undgå dehydrering. En lur er også altid godt, så man kan få hvilet kroppen og vinde noget af den tabte søvn tilbage og også undgå at have tømmermænd i flere dage. Nogle mener, at en reparations-øl kan gøre en forskel, fordi tømmermænd i virkeligheden er symptomer på abstinenser, og at man derfor vil kunne kurere det med alkohol. Dog helst ikke mere end en for ikke at starte en ny omgang. Et af de mere effektive råd er dog at tage smertestillende piller eller kosttilskud til tømmermænd som eksempelvis Morning D-Tox, der er beregnet til at kurere tømmermænd.

Hvad hjælper på tømmermænd?

Det der er særligt ved tømmermænd i forhold til almindelige sygdomme eller forgiftninger er, at det i fleste tilfælde går væk i løbet af en dag. Det kan i hvert fald være en trøst, hvis ingen af rådene virker optimalt. Den bedste måde at kurere tømmermænd på er dog ved at behandle ud fra den viden, der er om de forskellige symptomer. Det gør man for eksempel ved at behandle træthed og mathed med kaffe, cola eller andre væsker, søvnunderskud og svimmelhed med en god, lang lur eller hovedpine med smertestillende piller og kosttilskud. Især den sidste mulighed med smertestillende midler kan være meget nyttig, da hovedpine er en af de mest ubehagelige symptomer. Derudover kan piller og kosttilskud også virke som en mere simpel og overskuelig kur på tømmermænd i forhold til de førnævnte husmoderråd, som ikke nødvendigvis virker på alle. Herunder vil der stå mere om, hvad der er værd at overveje, hvis man tænker at piller og kosttilskud er den rette løsning til kuren mod tømmermænd.

Piller mod tømmermænd

Piller er en god, nem og effektiv måde at dæmpe tømmermænd på. Det første, du kan gøre, er at tage nogle smertestillende piller allerede om aftenen, inden du går i seng. Det kan være helt almindelige håndkøbshovedpinepiller. Man kan nok ikke helt undgå at opleve symptomerne, men det er med til at dulme de værste smerter.

Denne type piller kan man også tage i løbet af “dagen derpå” for at undgå alt for smertefuld hovedpine. Hvis man ikke synes at de almindelige husmoderråd eller indtagen af smertestillende piller virker, er der nogle forholdsvis nye alternativer, som er lavet specifikt til at kurere tømmermænd. Et bud på en af disse er eksempelvis Morning D-Tox, som er et kosttilskud, der er designet til at forebygge kroppen efter den har indtaget alkohol. Det er også en mulighed, hvis man har opgivet på de andre råd og søger en mere effektiv og simpel måde at undgå tømmermænd på.

Kur mod tømmermænd: Morning D-Tox

Morning D-Tox er et kosttilskud, som indeholder forskellige vitaminer, mineraler, aminosyrer og botaniske ingredienser som kroppen har brug for efter en aften med stor indtagelse af alkohol. Selve produktet er designet til at hjælpe dig, som gerne vil have en god aften i byen med drinks, øl og vin uden at bekymre dig for, hvordan kroppen har det dagen efter.

Det eneste, man skal gøre, er at tage tilskuddet før, man begynder at drikke og så igen om morgenen. Tilskuddet fungerer altså som en forberedelse til alkoholen og er med til at afbalancere din krop og på den måde reducere tømmermændene. Tilskuddet kan på den måde også bruges til en krop, som generelt er udsat for meget fysiologisk stress. Morning D-Tox er altså et sikkert kosttilskud, som bruger naturlige ingredienser, vegetariske kapsler, uden laktose, gluten eller mælkeprodukter til at reducere dine tømmermænd. Dette kan være en hjælp til, at du kan have en festlig aften og stadig have det helt fint dagen efter.

Om os

Her på Hurtigtslank.dk kan du finde svar på forskellige sundhedsmæssige og vægttabsrelaterede spørgsmål, samt få hjælp til at træffe den helt rigtige beslutning omkring valg af kosttilskud.

Afsenderen på alt indholdet på denne hjemmeside inklusiv e-bøgerne er Cheryl Fayolle, BSc i ernæringsmedicin. Læs mere om Cheryl her.

Bemærk, indholdet, som er baseret på forfatterens egne erfaringer og grundigt research, bør ikke optræde som erstatning for konsultation hos en læge.

Referencer:
LinkedIn | Instagram

Populære artikler